Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline notna
9470 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:44

Karja Z pohledu učitele to musí být mazec, to chápu. Ale nemají tyto děti nějaký větší počet hodin češtiny? U dcery na základce to tak bylo. Ale nevím, jestli to nebylo jen pro děti z UA, když začala válka. Osobní zkušenost nemám, u dcery ve třídě cizojazyčné děti nebyly, ale my jsme tady na diskuzi ta typická základka z vesnice pro blbečky Kamarádi s dětma ve městě ty cizojazyčné děti mají ve třídách dost a nikdy to nezmiňovali jako problém. Dcera teď na gymplu je už má taky, ale tam už všichni umí i česky dobře. Tak jsem nechápala, co na tom může vadit. Ale je to patová situace. Ve velkých školách ve městě se tomu člověk asi už nevyhne, si myslím.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:46

Karja ja se dost upinam na to, ze ve skole uz nebude spat po o

Ze snad prolomime ten zacarovany kruh. Vyspi se odpoledne ve skolce, vecer pak nechce spat. Usne dlouho, rano ji budim, je unavena a rve z nevyspani a tak tam po obede usne... a jedeme zase dokola. Ona teda neusina brzo ani kdyz pres den nespi (vsechny dny, co neni ve skolce), bez ohledu na narocnost dne, ale to se aspon pred desatou da nejak premluvit k odchodu do postele a poslouchani pohadky.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:54

711990 ta komunita je blba. Dcera ma ve skolce, dost velkou narodnostni smes. Italka, polovicni thajka, vietnamka, belorus, ukrajinec, rus, slovenka, mulat... a funguje to dobre. I se pak potkavame na hristi u skolky a bavime se vsichni. Jen na zahradni slavnoati se utvorily jazykove skupinky, ale ne nejak neprostupne. Tam mi to prijde fajn, ze dcera poznava ruzne lidi, vidi ze mluvi s rodici ruznymi jazyky a tak.

Okolo nas ale bydli velka "sovetska" mensina (rusove, ukrajinci, belorusove, vetsina uz pred valkou. Snad ctvrtina bytu v nasem dome patri kazachum) a na hristi u nasich domu je vetsinou skupinka deti, co se spolu bavi svym jazykem (ja bohuzel nedokazu rozlisit, ktery je ktery) a ceske deti v mensine totalne ignoruji. Dcera se s nimi snazila ze zacatku nejak bavit a hrat si s nima, ale nakonec to vzdala. Tak to bych pro ni skole taky moc nechtela.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:55

notnaPro kolik dětí byla ta škola? Já mám ty menší školy ráda, tak do 300 žáků. Občas děláme dílničky ve školách a ty velký jsou dost otřesný a je rozdíl město a městys i v šikovnosti dětí.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:56

Zina u nás si právě s auty hraje akorát mimino. Kluci si vůbec nehrají s ničím malým, co by šlo vzít sebou. Takže nejlepší je nebýt vůbec na ubytování Ale teď je syn nemocný a dost se otravuje, tablet jsme zapomněli.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:57

notna u nás ve čtvrti je velké množství rusky/ukrajinsky/vietnamsky mluvících lidí, škola s tím zřejmě pracuje už dlouho. Myslím, že 3x týdně měly děti cizinců místo družiny češtinu navíc, s paní učitelkou se speciálním vzděláním. Zeptám se dcery, jak spolu ty děti ve třídě mluvily, ale jak znám paní učitelku, tak směly mluvit jenom česky. V její třídě byla asi tak třetina dětí cizinců, ale někteří už tady prošli školkou. Dcery největší kamarádky byly 2 Češky, 2 Ukrajinky a jedna holčička původu ukrajinsko-afrického  

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 12:15

notna ve výuce se jim musíš víc věnovat, nelze třeba dělat některé aktivity, protože neznají slova nebo nepochopí zadání, kontext. Volíš jiné postupy a metody. Když máš pár dětí s OMJ ve třídě, tak to nevadí. Když jich je víc než půlka, už musíš hodně individualizovat výuku. Což je správně, ale ne pokud to odnáší zbytek třídy. 

Pokud jde o mluvení o přestávce, tak se tím ty děti hodně izolují a ostatní jim netozumí. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. srpna 2025 12:33

Mohučanka u nás spolu musí mluvit česky, mají hodinu čj navíc. Ale ve třídě je jich pár, maximálně čtvrtina a to ještě různých národností a většina prošla školkou, takže česky umí.

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 12:42

711990 ja byla taky na 8letem gymplu a dcera je taky. Jen syn neni uplne studijni typ. má jedničky, ale je to: nechciiii, nebudu.... nic nebylo... aby v 7.30 byl stres, že bylo.

Offline Aranel
6643 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 12:59

V sobotu jsme byli se dvěma kamarádkami a jejich dvouletými holčičkami v zoo v Žitavě. Jedna ta kamarádka tam přijela autem, nechala ho u nádraží, odkud šla s námi pěšky (asi 2 kilometry) a v zoo se jí udělalo špatně. Nepomohla cola ani ležet, nakonec jsem sehnala zdravotnici a tlumočila jim (nemohla jsem si vzpomenout, jak se řekne "zvracet"), obstarávala tu její holčičku, zatímco muž kroužil se spícím miminem. Pak jsme nakonec zavolali tatínkovi jejího dítěte, se kterým už nežije; ten přijel svým autem k zoo, vzal si ode mě klíčky, jel do tamtoho auta pro sedačku...

Tak kamarádku odvezl na pohotovost a bum, angína a penicilin po 6 hodinách. Naštěstí to vypadá, že nikdo ze zbývajících účastníků výletu to nechytil...

Mimochodem ale zoo doporučuju. Pokladní byla Češka, stejně jako dobrých 80 % návštěvníků

Offline Tabea
8170 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 13:07
Reakce na notna:

Čemu vadí, když je ve třídě více dětí s jiným rodným jazykem než čj, pokud výuka probíhá v čj? To by mě nenapadlo, že může něčemu vadit.

​přemýšlím, kolik tak spolužáků mých dětí má oba rodiče Němce a doma mluví jen německy. Možná třetina? Myslim, že ve škole se všichni baví německy, protože to tak je nastavený. Ale ještě se jich zeptám, protože mě to zajímá. 
Závidím, že máte ty výstupy školní inspekce. Tady nic takovýho není, nebo nejsem schopná vyhledat. Jít na jinou než spádovou školu je celkem nemožné. Výjimky jsou speciální třídy (bilingvní, hudební, ..) které jsou na některých školách. Tam jde žádost podat i mimo spádovou oblast. Do obyčejné třídy na nespádové škole se dostat nelze. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. srpna 2025 13:23

Aranel v té oblasti většina lidí pracujících ve službách byli Češi

Tohle je stres, když se člověk vydává s dětmi někam sám, ještě že to vyšlo, že sama nebyla 

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 14:03

Aranel my ted byli v zoo v Norimberku a českých návštěvníků tam bylo snad 50% 

Tabea s tou spadovosti mi přijde místy drsný i tady, v mnoha místech je to taky bez šance, případně se lidi snaží přehlašovat trvalý bydliště, když to jde...

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 14:07

Lamicka to zrovna pisou v inspekcni zprsve ty nasi skoly, ze s tim neumej pracovat a ze nediferencujou vyuku a nejsou schopny zadavat individualni prsci zakum se specialnima potrebama a s OMJ. Jakoby nedivim se, pri 30 detech....

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. srpna 2025 14:10

711990 třicet je hrozný masakr! U syna je dětí asi 21 a i tak má paní učitelka, co dělat, a to máme tak jedno dítě, co neumí česky, nějaké extra speciálnější potřeby asi nemá nikdo. (Byla jsem se podívat na dod přímo na synovu třídu )

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. srpna 2025 14:37

Aranel jo jede, na husovce ma deti pulka kolegu a to tam nebydli, spadaji jinam. Byt treba o zakladku vedle. Takze to neni ani kvuli dojizdeni nebo tak. Jinak nase zakladka je pesk docwla dalwko, takze to pro nas je taky celkem organizacne orisek. Skolku bychom casove nezvladali s praci. 

Jinak o Prokopovi jsem slysela (mozna je to pomluva), ze ma deti samozrejme na nejakem vyhlasenem gymplu/skole, ktere tak rad kritizuje....

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. srpna 2025 14:43

Aranel teda! Jesteze jste tam byli! Jinak doporucuju i Gorlitz zoo. Malicko vetsi a jeste hezci. 

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 14:49

Jos je tu ještě další pohled, že máme tendence měřit kvalitu školy tím kolik dětí se dostane na další stupeň vzdělávání, případně výsledky srovnávacích testu. Jenže: pokud si osmiletý gympl na začátku vybere ty nejlepší z nejlepších, není nic složitého doručit super výsledek, navíc v relativně homogenní třídě učiteli stačí v uvozovkách "se před tu třídu postavit a něco vykládat". 

Mělo by se to měřit tím, jak posunuli ty děti mezi začátkem a koncem, případně jak rozvinuli jejich potencial. Někdo i psal, že často ve škole někde ve vyloučené lokalitě učitele s těmi různými potřebami děti mnohem lépe pracují a reálně je posunou mnohem víc než prvni stupeň vyhlášeného gymplu. Logicky ten výstup nikdy nebude srovnatelný, ale cílem vzdělávání je rozvinout co nejvíc potenciál děti a ne je připravit na Scio testy. 

Jen to už bohužel nedohledam. 

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 15:05

continuity to hodne pisou v tech insoekcnich zpravach prave. Ja sem si precetla referencne zpravu od moji mamy ze skoly a podle toho to porovnavam. Samozrejme neresim, kdyz nekde pisou ze je prilis mnoho frontalni vyuky, to jim nevycitam (paradoxne to tam casto neni zmineny), ale zpozornim, kdyz maj 20 pedagogu bez vzdelani nebo zminujou prave tu chybejici diferenciaci nebo absenci prace se specialnima potrebama. Typicky SCIO skoly s tim maj problem a ani se s tim netajej, ze neumej pracovat s takovejma zakama.

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 15:08

Zuzuli To s tím spaním je u nás podobný (jako celkově myslím, že v lecčem máme s vámi dost shodných bodů), ale u vás je to spaní až nějak fakt do odpoledne, ne? U nás se spí ve školce cca do půl třetí, a večerní spaní to prodlouží docela spolehlivě.

Já teď přes prázdniny, kdy je školka zavřená, držím radši polední klid. Tj nespí, ale musí si buď hrát na posteli, nebo koukat na pohádku, prostě být v klidu, u toho si odpočineme oba a nevygeneruje to usnutí v 11 večer.