Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 11:07

Potrefenáhusa

notna To jsem asi vypíchla já, ale já to znám jen z pohledu od té kamarádky, co učí ČJ:D, takže to není moc objektivní pohled. Plus v případě té její školy jsou to často děti rodičů s nižším vzděláním, co sem jdou pracovat jako neodborná pracovní síla, nejsou tady kolikrát od narození, nebo jen ve své komunitě. Takže jak říkám, není to asi nic obecně platného

Offline notna
9470 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 11:21

PotrefenáhusaUznávám, že to tak mohlo působit je na mě, protože sama bych takovou informaci považovala za nedůležitou při výběru školy a tak mě překvapilo, že se na to někdo ohlíží. A vrátila jsem se k tomu dnes jen v odpovědích.

Mě teda šokoval ten počet 30 dětí v první třídě. To jsem si myslela, že se může jen na výjimku od ministerstva ve výjimečných případech.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:07

Evaeva

u nás, v té škole, na kterou je nával, už se body za sourozence nesmějí dávat, protože rodiče dětí bez sourozenců podali stížnost na magistrát, který to uznal jako diskriminaci, takže pak ty děti museli dobírat a bylo z toho mrzení. 

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:08

notna ja to resim proste hodne, nechci aby byl ve tride, kde deti mluvej mezi sebou cizim jazykem, totez venku na hristi. Nelibi se mi to.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:09

Karja ale vy máte tu malotřídku, ne? Tak to bude dobrý. Kamarádit může se staršími, bude chytat jejich učivo...

U nás se na školu nehraje, takže syn napřed určitě nebudeBude na tom trochu líp než starší, už teď vidím, že má lepší matematické představy třeba, ale žádný zázrak.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:11

Mohučanka fakt, jo? U nás je těch kategorií vypsáno asi šest, sourozenci z naší MČ jsou ve dvojce. Reálně se losuje v té třetí kategorii, další děti se nedostanou.

Edit: spádový jsou v jedničce bez ohledu na sourozence. Teoreticky by se mohlo losovat v téhle kategorii, pokud by jich bylo moc. To se asi ještě nestalo.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:11

711990 v naší škole spolu mají mluvit česky, mají zakázaný jiný jazyk.

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:14

Jos na nasi spadovce se mi nelibi, ze i inspekce jim vycita spatny znamkovani prvnaku, plus velka ruskojazycna komunita...jo a inspekce zminuje, ze prace s detma s jinym materskym jzykem jim moc nejde.

Offline Jos
příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:19

711990 aha aha. Ale zahimave ze ty inspekcni zpravy mate vsechny tak konkretni. U nasi spadove je to dost obecne a spis jen ve smyslu, ze maji malou ucebnu na pracovni vychovu ci co. Cekala jsem neco konkretniho k vyuce treba...a nic. Jen ze maji staly kolektiv co se zlepsuje. Proate tak hodnotis kdyz nechces uplne hanit. 

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:26

711990 to se píše v inspekční zprávě i v naší spádové škole - že často učitelé mluví ke třídě jako k celku, nediferencují přístup a úkoly podle úrovně schopností žáka, pracují především se spolupracujícími žáky atd., prostě z toho vyplývá, že třída se tu bere jako homogenní a se slabšími či jinak problematickými se nijak nepracuje. Přitom škola má celkem dobrou pověst. Takže pro standardní dítě asi úplně v pohodě, ale pokud máš něčím specifické dítě, tak je jasné, že toto nebude dobré. Upřímně, radši bych V. protlačila na tu Ríšovu bilingvní, která je sice hodně zaměřená na výkon, ale přitom dost individualizovaná, než do tohoto masomlýnku.

Offline dzizisketa
9000 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:27

Já si tady přijdu jednak jako úplná socka, protože nad soukromým vzděláváním vůbec neuvažujeme, pro nás bylo teď hraničních platit šest tisíc za Šárčinu školku; jednak jako naprosto laxní matka, že jsem nečetla žádné inspekční zprávy a Rosťa jde na běžnou spádovou sídlištní základku. 

Ale upřímně vozit ho někam na druhý konec Prahy a být neustále v poklusu, to bych nezvládla, a muž taky ne. Takové uhoněné životní tempo není nic pro nás, což ale trochu vysvětluje tu naši sockovitost (v porovnání s místní bublinou). Máme štěstí, že naše děti jsou normálně zdravé, chytré a průměrné, takže nemáme nějaký závažný důvod školy řešit. Tak doufáme, že ta místní základka bude taky nějak normálně průměrná.

Offline dzizisketa
9000 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:36

Ale na radostnou notu - včera jsme byly se Šári na koupališti a byla to taková pohoda. Stačí jí loďka, kyblík a gumová rybička a zabaví se ve vodě hodinu, klidně i déle, ale pak už se jí klepala promodralá pusa

A pořád si něco zpívala nebo si vyprávěla nějaké příběhy, je zajímavé sledovat, jakou má zábavnou osobnost a fantazii.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:39

dzizisketa ani my jsme neuvažovali o soukromé ZŠ, ze stejných (finančních) důvodů, ale inspekční zprávu naší ZŠ jsem si našla (tedy až když byla dcera v první třídě) a na to, jakou má ta škola špatnou pověst, byla ta zpráva překvapivě kladná - minimálně co se prvního stupně týká. My jsme taková specifická čtvrť s odjakživa vyšším podílem hůře přizpůsobivých spoluobčanů, můj táta tu pracoval ve školství, já mám na naší základku výhradně špatné vzpomínky a někteří učitelé z mé doby tam pořád ještě jsou...Ale dcera tam prožila hezké dva roky, čistě zásluhou paní učitelky. Teď přechází na jazykovku, ale taky státní.

Offline Kokoska
35053 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:43

dzizisketa takhle povidava je Adelka, kdyz je sama, pusu nezavre. Jinak ji trumfne bracha, to se pak holka ke slovu nedostane

Offline Makara
3660 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:43

dzizisketa neboj, znám spoustu absolventů obyčejných vesnických/maloměstkých základek, co studují/sktudovali v zahraničí/v ČR a jezdí na Erasmy/dokonce po škole pracují v Praze!

Určitě jim život nezkazíš normálně průměrnou pražskou základkou.

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:45

Pinot Noir presne a to mi vadi, Tonda uplne standard neni a mam obavy ze by z toho akorat vylezl jako zlobivy dite se spatnym prospechem. Protoze genialita se u nej zatim uplne neprojevila

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:46

Evaeva

Ha tak koukám, že letos tam toho sourozence zas mají. Před dvěma lety mi řekli, že mladší sourozence už neupřednostňují. Možná že je slabší rok? Nebo si to nějak právnicky obhájí?

Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:47

dzizisketa hlásím se taky jako socka, o škole jsem věděla jen to že je největší v kraji a že je údajně zaměřená na hokej, což jsem si za 5 let docházky dcery tedy nevšimla. 

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:49

dzizisketa ja bych radsi statni skolu, mam takovej limit ze kdyz uz soukromou, tak max za 10k/mesic, ale primarne bych radsi statni. Ale proste bydlime na takovym blbym miste, ze holt spadova neni uplne misto kam bych chtela dite dat.

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 21. srpna 2025 12:59

dzizisketaJá pro R. žádnou soukromou nehledala, vůbec jsem o tom neuvažovala, brala jsem jako hotovou věc, že jde na místní ZŠ. Ale ta soukromá tu ten rok otvírala novou pobočku, na prezentaci se rozhodl jít muž, ten byl z toho nadšen, tak proč bych mu bránila, že jo?

S V. to je jiný příběh, tam by myslím nehledal alternativu jen úplný ignorant.