mooravlastně máš pravdu feminar to byl.
Vše o těhotenství a dětech
continuity tak nevim, co to bylo. Pak to byla tatra, obycejne susene kravske mleko. Sunar byl pry po liberalizaci cen strasne drahy, tak jsem dostavala to susene mleko. Kojena jsem nebyla. Mama vzdycky vypravela, jak se ten prasek blbe rozmichaval ve vode, ze nejdriv se nejak rozkvedlal s cukrem a trochou vody na kasi a pak se to redilo.
A teda nase babicka mela v devadesatkach porad nejake sladkosti a bonbony k dispozici, hlavne cokoladu, orion na vareni. Lipo, bonpary nebo haslerky. Ne nadarmo mela od petapadesati silnou cukrovku. Stejne tak jsme nikdy nepili obycejnou vodu, jen slazeny caj a domaci sirupy. Sklep byl plny kompotu a marmelad, cerstve ovoce jen v sezone. Ke snidani vzdycky chleba s maslem a marmeladou, nebo s medem. K mikulasi jsem dostavala cokoladovy adventni kalendar, cokoladove mince a nejake ty mandarinky. Na vanoce se kupovalo nekolik krabic arabesek, ktere muj tata miloval. Kostkovy cukr jsme vyjidali z cukrenky volne pristupne u babicky na stole. Kase jedine krupicova, posypana grankem. Bily jogurt si kupoval jen muj deda, co si do nej daval marmeladu, orechy a kakao, jinak u nas byly jen ty ovocne sladke. Babicka taky mela vzdy neco napeceno.
Takze si nemyslim, ze jsem v detstvi mela sladkeho mene nez ted. Minimalne moje dite ji neslazenou ovesnou kasi s ovocem, pije vodu z vodovodu, jime bily jogurt a marmelady na pecivo nevedeme.
Mama se nedavno probirala nejakym denikem z body, kdy jsem byla mimino a ukazovala mi tam zapis, jak jsem v peti mesicich snedla cely jogurt, nejradeji jahodovy. Jen bych rada dodala, ze nejsem z zadneho asocialniho prostredi, kam se nedostaly informace. Rodice vysokoskolaci, teta a babicka ze zdravotnictví a k peditrovi me taky brali.
continuity No právě moje úvaha šla směrem, že pokud by sunar nebyl dobře dostupný, tak že možná proto se tak tlačilo na to, aby dítě jedlo příkrmy, aby jedlo vlastně cokoli, co zrovna bylo, tak se to jídlo přislazovalo, aby to snědlo v dostatečném množství a dostatečně ochotně? Protože jinak mi nedává moc smysl, proč by se ty děti tak brzo cpaly příkrmy v takovém množství, že byli potřeba je osladit, aby je snědly? (Se asi vyjadřuju jako tatar
)
Ale moje úvaha byla mylná, pokud, jak píše moora , sunar byl a bylo ho dost.
Jinak jedna moje kamarádka opravdu vyrostla na kravském mléce, byl to u nich předmět sporu, když se jí narodily děti, tak její rodina nechápala, proč utrácí tolik peněz za umělé mléko, když stačí koupit tetrapak plnotučného. Ona je ročník cca 95, děti má staré podobě jako já, 4 roky a mladší.
continuity Jj, byla to prakticky jenom obarvená sladká voda. Bezinkový šel, ale toho u nás byla vždycky jenom troška. Zato malinového plný sklep.
My byli s bráchou na tom domácím kravským, ale tak od šestého měsíce, jsme husákovy děti a kupovaný pytlíkový nám nechutnalo. Dětskou výživu naši dělali, ale jen z jablek a třešní, rozhodně do toho nedávali cukr 50:50 to mi přijde jako blbost, taky jsme nejedli pořád jako děti dnes. Většina byla domácí i paštiky a pomazánky, tvaroh měl trvanlivost jen týden, jablko bylo celý rok ve sklepě a tudíš i na svačinu, žádné krájení, normálně jsme kousali.
Zuzulitak já jsem o dost starší, co dělala vaše babička rozhodně nelze generalizovat. Děda tu cukrovku měl, takže u mé babičky sladké nebylo vůbec, do kafe sladidlo. Cukřenku snad ani neměla. (Mmch: cukrovka tak úplně nesouvisí s konzumací sladkého, spíš špatnou životosprávou obecně, vysoký cholesterol a obezita hlavně + ještě se dá tzv. vychlastat).
Platí kromě toho čerstvého ovoce jen v sezóně, protože za sociku to čerstvé ovoce v zimě prostě nebylo, kromě jablek že sklepa. Před Vánocemi komunisti navezly ty banány a mandarinky, pak byly kubánské pomeranče zvané fidelove granáty a slus.
Ovoce se tak zavarovalo nebo i sušilo, aby bylo alespoň něco v zimě. To byla nevyhnutnost, spíš než preference.
Myrtila ale tak takova byla praxe, no, proste od tretiho mesice ovoce, od patyho zeleninovy prikrmy, k veceri krupicova kase. Ted mas prece taky nejaky doporuceni, jak to dite krmit, holt zas jiny, no...
Myrtila tohle jsem dostavala jako kojenec ja
ty plechovky jsme meli doma jeste roky, treba mama na siti

Zuzuli to ale nebylo kojenecky mliko :) rozhodne se tim nekrmily deti standardne
Aranel na recept.. takze vysvetlovat soudruzce doktorce, proc ho potrebujes. ja teda absolvovala vyplach mozku kvuliva tomu feminaru jeste v r. 93
Tady jsem našla zajímavý článek sice z Ameriky, ale i tak vám to dám, třeba tam najdete i některé odpovědi.
Panebože, vy mne naprosto šokujete tím mlikem, ja jsem taky husakovo dítě a vyrostla jsem na sunaru, kravsky kojencům fakt ne, jak píše moora proste ty doporučení byly jiny
Pinot Noir jo, umet to pojmenovat je sice dobry, ale nijak to problem neresi. pro me je jedina moznost se s tim smirit, pro tebe to samozrejme reseni neni. zatim.
moora To mě nenapadlo, že to byla oficiální doporučení, už na to asi koukám moc "tunelově" tím současným pohledem, co se doporučuje teď, myslela jsem, že ty brzké příkrmy byly spíš tak nějak z nutnosti.
Myrtila dokonce bych řekla, že tou dobou pediatři prováděli matky tou stravou mnohem detailněji. Druhá věc byla, že rozhodně nebylo tolik druhů zeleniny a ovoce, ani těch kaši, takže to nebylo tolik k řešení.
Mě pediatra dala brožurku od Hamé a hotovo.
Zuzuli Tak moje vzpomínky jsou, jak lezecké se ségrou ve spajzu po policích, měli jsme takové železné, a hledáme sladkosti....všude. V policích, v kuchyňských skříňkách. Hrozně nás rodiče drželi zkrátka v tomhle, ale šťávy jsme pily furt a teda chutnaji mi dodnes.
moora Šťávička z mrkvičky na skleněným struhadýlku!
To se skoro dostáváme zpět k tý předchozí debatě, já si ani nemyslím, že je cukr vyloženě zlo, samozřejmě to, co popisuje Zuzuli , moc zdravý nebylo, ale jinak mozek musí z něčeho žít.
Když jsme my byli u babičky a oni s dědou po obědě pili kafe, tak šáhl do jarmárky a všem přítomným rozdělil po dvou Disko sušenkách (nebo takových těch "prkýnkách", Florenta?), pak konec balíčku zakroutil a vrátil zpátky na nejhořejší poličku! ![]()
continuity Díky, to je zajímavé, něco z toho jsem znala, ale třeba to o tom složení konzerv ne.
Tady, myslím za oponou, tyhle hotové příkrmy před revolucí asi dostupné nebyly? Zeptám se doma, ale odpověď mamky z našeho vystrkova nebude úplně vypovídající, tak celkově u nás byl sortiment celkem všeho ještě menší než jinde.
continuity Asi prováděli, ale jestli zas člověk nebyl ve stresu, aby nedal hrušku o tejden dřív...
Moje máti má několik knih o péči o mimina a batolata z 80. let, a v jedné furt doporučují dávat miminku pít malinovou šťávu. Hlavně v létě, když je vedro (jinak tam kojení podporovali), a klidně už po šestinedělí nebo tak nějak ujetě brzo. Prostě malinová šťáva navždy ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí