Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:23

Karja a našly? My ne, maximálně velmi zřídka čokoládu na vaření

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:23

Aranel já ty domácí ovocné příkrmy dávala buď do jogurtu nebo míchala s koupenými. Třeba v dm mají (mezi jídly pro dospělé, ne v dětských) různá pyré, jablečno mangového například je sladké jak cecek. A kdyby ti stejně zbylo, tak se to dá použít do pečení

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:24

Myrtila byly tuším ty ovocné přesnídávky, pamatuji si to už jako školní dítě, ale byly hrozně drahé, tak se to u nás jeden nebo dva roky normálně zavarovalo (jo a dával se tam asi nejaký cukr, protože jinak se nezahustene ovoce zkazí - to je technologicky postup, ne žeby to někdo nutné musel mít sladší.). 

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:26

JankaM No my taky moc ne:D, když už něco měla, fakt o byly hodně propracované schovky:D

Offline Myrtila
5367 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:26

continuity No, to si pamatuju, že když začínal jíst příkrmy bratr, dostával v podstatě jenom obměny polévky z kořenové zeleniny a brambor, nic jiného nebylo. Začátek příkrmů mu vyšel cca na přelom zimy a jara. 

A se mnou teda pediatrička příkrmy vůbec neprobírala, jenom se mě zeptala, jestli už něco dávám a jestli ještě kojím. 
I teď u druhého, i když řešíme nějaké alergie, to moc neprobíráme. Jak jsem i já sama měla nějaké intolerance a jsem zvyklá na eliminační diety, tak se s tím nějak peru sama, docela úspěšně, ani se na nic moc neptám, tak to ani ona neřeší. 

Offline Myrtila
5367 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:28

dzizisketa Tak to moje mamka určitě četla taky!

Offline viktorka_od splavu
49387 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:30

Myrtila byly jen ty ovocne presnidavky, jak pise continuity, ale myslim ze nikoho ani nenapadlo davat detem konzervy misto jidla. to casne prikrmovani, caje a sirupy s vodou se proste povazovaly za zdrave, spravne. jinak u nas taky nebyvaly k dispozici sladkosti, bonbony nebo ani ten kostkovy cukr. a to z duvodu, ze to bylo drahe, neze by nekdo premyslel o zdravotnim ne/prinosu, leda ve smyslu kdyz budes jist bonbony pred jidlem nesnis obed. to klasicke jidlo (ten obed) se povazovalo za hodnotne, ba az nezbytne - treba ze je nutne jist k obedu polevku a hlavni jidlo.

zato kompoty, marmelady, sladke knedliky a buchty byly normalni jidlo a nikoho (aspon nikoho v mem okoli kdyz jsem vyrustala pred 89 rokem) nenapadlo, ze by to bylo neco spatne, nezdrave, nevhodne. naopak treba u babicky na vsi v hodne chude domacnosti bylo kynute testo a ovoce (ve forme marmelad a kompoti) ze zahrady podstatna slozka stravy, je to velmi levne

Offline MPLee
3039 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:30

Zuzuli hele u nas to bylo dost podobne. Bily jogurt jsem zjistila az nekdy na zakladce, ze existuje. Sladkosti jsme meli doma porad, u babicek i kamaradu taktez. Cokolady, susenky, bonbony, lizatka... Pili jsme stavy, kdyz jsme meli stesti, tak jsme si vyprosili ice tea od dobre vody a zbirali hvezdicky na batohy a osusky z disney kolekce

Babicka nam kupovala limonady v lahvich ve tvaru granatu, byla v tom nejaka silene chemicka modra tekutina a nejakou detskou colu. Ale urcite uz v prvni tride jsme pili i klasickou coca-colu. Moza i driv. A to jsme jeste byli s brachou mezi nasima kamaradama "chudaci", protoze vecer po vycisteni zubu uz jsme meli k piti jen vodu a nesmeli jsme jist. Kamaradi pili i v noci ty stavy... 

A teda svlikaci parky a parky z konzervy, sunkovy salam, tavenak, bramborova kase z pytliku... Uz jen kvalitou dnesnich uzenin jsou nase deti o dost zvyhodnene. Kdyz teda clovek kupuje ty lepsi. 

Offline Myrtila
5367 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:30

continuity A jo, babička pro nás vlastně zavařovala přesnídávky, pamatuju si hruškovou, dávali jsme si ji na lívance. Kupovanou teda z dětství asi nepamatuju. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:32

Aranel já myslím, že současná doporučení jsou volnější, takže jakoby není tolik čím provádět. Mně se vždycky u pediatra ptali, jestli už dávám maso, pak jogurt... Alergeny se zavádí velmi brzy, stejně jako lepek, žádné pořadí, čím začít a přes co pokračovat, moc nejsou. Někdo začne mrkví, někdo banánem a někdo dýní, protože mu zrovna vyrostla na zahradě. V podstatě mi přijde, že se z toho nedělá žádná věda, akorát platí nepoužívat cukr a sůl. Od roka víceméně přecházet na jídlo pro dospělé...

Offline dzizisketa
9003 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:33

Aranel 

Já u obou přikrmovala BLW. Přišlo mi to pohodlnější a tak nějak méně rigidní než klasické rozmačkané a mixované kašičky. A hlavně u Šárky to byla dlouho jediná možnost, jak něco ochutnala. Od malička má vlastní názor a nechat se krmit lžičkou ani omylem, musela mít ta sousta plně pod kontrolou ve všech fázích. A fakt u ní šlo dlouho ochutnávání, do v podstatě roka byla skoro plně kojená. Ty první měsíce jsou u spousty miminek o ochutnávání a vychytání případných alergií, než že bys za měsíc nahradila jedno kojení, za další zase jedno atd. (jak si občas konzervativní pediatři myslí, že by mělo zavádění příkrmů vypadat).

49387 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:36

MPLee no, ty jsi ale spis ve veku meho ditete, v devadesatkach uz bylo vse jinak. to je od sunaru na recept svetelny roky daleko. btw ja byla mlade ale jeste pamatuju ze se to resilo, v dobe statem regulovanych cen byl sunar levnejsi nez mleko, a tak ho lide kupovali jen tak (udajne dle statni propagandy babky pro kocky) a proto byl prodej omezen

Offline Myrtila
5367 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:36

viktorka_od splavu Tak to bylo i u nás, sladkosti nebyly, protože byly drahé a zbytečné, pocházím teda opravdu z dost skromných poměrů. I proto se tu tak ptám, co jak bylo dostupné, protože díky kombinaci tohoto a bydlení na konci světa u malého města jsem jako dítě opravdu leccos neznala. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:38

dzizisketa starší kluci to tak fakt měli, že takhle postupně ta kojení nahradili. Nikdo mně k tomu teda nenáváděl, oni sami to tak chtěli. Kojení jim vždycky přišlo jako ztráta času. Mimino si to teda nemyslí přestože jsem postupovala více méně stejně. Každé dítě je holt originál.

Mladší se krmil i dost sám tou lžičkou, podle toho taky vypadal

Offline Aranel
6644 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:39

viktorka_od splavu Ano, takhle mi to říkala maminka, že si ho lidi vozili na dovolenou jakožto kvalitní sušený mlíko, proto byl na recept jen pro děti.

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:41

MPLee Ono je to různý, my jsme třeba jako děti žádné uzeniny moc nejedly, vůbec si to nepamatuji, nebo kaši z pytlíku, to by moje máma v životě nekoupila. Naše babička měla hospodářství, dost zvířat, pořád jsme měly ty domácí věci, včetně mléka. Kompoty a zeleninový calamady, to jsem nesnášela, táta to vždycky jedl u televize, zavařovali jsme i takový minihoubicky, bože s tím bylo práce. Hrášek, malinova stava, takova drvacka to trhat, furt nás tím šikanovala, i borůvky jsme měli normálně zavařené, když byl dobrej rok, tak jsme na těch posranejch borůvkách byli klidně 10krat:D. Ale myslím, že to bylo dost hobby moji mámy, že byla zvyklá pořád něco jakoby dělat, aby furt za ní něco bylo, co udělala:D. Teď se k tomu v důchodu vrací a jako máme dost marmelád, stav taky, má to v topu samozřejmě:D. Já mám teď k tomu hroznej odpor, sambo je takovej ten nadsenej typ, co se v pětatřiceti přestěhoval z bytu ve městě na venkov a furt provolává, ,,pojdte jdeme trhat odpoledne leťňáky, proč nejdeme na šípky,, ale já jsem doslova na těch stejnejch mezích strávila dost času v destvi, já mám k tomu hroznej odpor:D. Koupil si i sušičku závěsnou na byliny, jen téměř nic nepozná:D:D:D

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:44

Myrtila to já vždycky zírám, kolik toho měli a znali u muže v rodině, ten náš osmdesátkový nedostatek, ve kterém jsem vyrůstala, oni, měšťáci z polských hranic, vůbec neznali. Tolik různých sladkostí, druhů pečiva, nápojů, na které vzpomínají! To u nás nebylo a nebylo to tím, že by to rodiče nekoupili, opravdu v okolních obchodech nic takového k dostání nebylo, neznali jsme to. I pečivo a maso bylo jen na objednávku, ty zmíněné banány a kubánské pomeranče se k nám na konec světa některé roky vůbec nedostaly. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:44

Myrtila já jsem stejný ročník jako MPLee a Zuzuli a tolik sladkého u nás určitě nebylo, moje děti ho jedí určitě víc. Ano jedli jsme buchty a kupované koláče třeba, snídali chleba s medem. Ale cola byla vyloženě zakázaná, Fanta jen na silvestra, čaj jsme pili ovocný bez cukru, jediné sladké pití byly domácí šťávy a tak jednou za dva měsíce džus. Kostkový cukr doma nebyl, ten jsem ujídala u babičky. Sušenky se kupovaly akorát na dovolené a pytlík bonbónů se kupoval jednou za měsíc, stejně jako čokoláda. Dostávaly jsme teda sladké na Mikuláše a na Velikonoce. Nebylo to z finančních důvodů, mamka nás držela zkrátka kvůli zdravotním benefitům. I to byla doba, kdy vajíčka nebo máslo byly fuj, tak to taky omezovala, například na chleba se dávala Rama, což jde proti současným poznatkům 

49387 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:44

Myrtila jo, ja jsem tez z chudych pomeru,  jako spousta veci byla nedostupna ale spis z duvodu ceny nebo to byla podpultovka. prilepsovani v podobe bonbonu nebo cokolad byl ukol babicek, uherak podpultovy darek k vanocum od tety v komunisticke strane. ze by se to dalo do kosiku v ramci bezneho nakupu to fakt ne, nakup byl chleba, mleko v igelitu, 5 vajec v papirovem sacku. v zelenine brambory, v masne gothaj, sekana.

bracha byl mladsi a casto nemocny tak pamatuju prikaz - tu sunku nejez, to je pro m.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:47

Karja ano, kaše z pytlíku a lunch meat byl na dovolenou, nebo ty práškové polívky. Mamka tady docela zavařovala, naštěstí neměla tolik zdrojů