Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:47

MPLee ja si fakt myslím, že tento rozdíl je generační. Najednou byly po sametu plné obchody, na Slovensku sice šílená inflace, takže si taky člověk nemohl koupit úplně co chtěl, ale ta aktuální generace rodičů tu nabídku prostě "neustála" nebo jak to říct. 

Ale to byla záležitost relativně pár let, možná 10-15. Pak se začlo mluvit o zdravém životním stylu a bylo to zas jinak.

Offline Aranel
6644 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:48

Karja proč nejdete na šípky, no!!

Vlastně hlavně nevím, jak to udělat s masem. Doma vařím akorát vývar, občas do něčeho kousek buřtu nebo orzo s hráškem a slaninou 711990 ... 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:52

Myrtila já jsem byla plně kojená, ale taky jsem ve třetím měsíci dostala kaši a zeleninový příkrm, taková byla tehdy doporučení. Babička zase vzpomínala, jak mamce dávala hned po šestinedělí zeleninové šťávy, taky v souladu s tehdejšími trendy. Ještě mamka vzpomíná na to, že se brzy doporučoval tvaroh, ale já po něm blila (ale chutnal mi), což jí stresovalo, protože mimino prostě potřebuje tvaroh. Dneska se doporučuje až po roce. Dodnes nemůžu tvaroh jen tak bez ničeho pozřít

Offline viktorka_od splavu
49387 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:52

Karja joo vypravy s 10l kyblem do lesa na maliny, aby se z toho udelal sirup (nesnasim vodu se sirupem)

Pinot Noir jo u nas "ve meste" toho asi bylo relativne dost, ale o prazdninach u babicky na vsi o 20 km dal jse si chodili stoupnout do fronty kazdy ctvrtek, kdy se vozilo maso a uzeniny. kdo si nevystal frontu o poledni pauze kdy se navazelo, tak maso na tento vikend nemel. babicka delala ve meste ve fabrice a zvirectvo nechovala, takze fakt nebylo nic leda kralik od sousedky.

Offline MPLee
3039 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:52

Evaeva na vanoce a narozeniny jsme meli prave tu colu, jinak jsko odmenu, na vyletech a navstevach ty sladky linonady bezne. Doma se teda casto delal jeste takovej instantni caj z nejakych granuli, to jsme pili uz fakt jako mali, protoze si panatuju, jak jsme to michali. Drzeli jsme v naruci petku s vodou a tim cajem a tata nas hazel do vzduchu A Tang jsme jedli primo z dlane a cinske polivky z pytliku byly taky hit... 

Karja my i babicka jsme byli z prazskeho sidliste, druha babicka sice uz tou dobou bydlela na vesnici, ale pochazela taky z mesta a jeste dlouho pracovala, takze my zase neznali tohle, no. I kdyz na boruvky jsme chodili a babicka delala ty marmelady a zavarovala okurky... ale stejne nam bezela pred navstevou koupit do jednoty granat a zvejkacky ve tvaru cigaret

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:53

viktorka_od splavu

jj,šunka stala 100 Kč/kg. V osmdesátých. Dodnes si pamatuji ten šok. 

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:53

Ja strávila dětství ve městě, kde se ty ovocny přesnídávky vyráběly, z dětství si je pamatuju i kupovany a hlavně v těch skleničkách ty vyrovnaný řady ve spajzu s domácíma presnidavkama 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:53

Aranel já podusila/uvařila maso v papiňáku, namixovala s tou šťávou a zamrazila jednotlivé porce. Což je teda ne-bwl varianta.

Offline 711990
18326 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:54

Aranel to orzo s hraskem si daval Tonda taky, jen bez slaniny:D 

jinak ja jsem vicemene pockala az bude sedet a pak se krmil sam tim, co jsem varila nam. Ale byla vyhoda covidu, sedeli jsme zavreny doma a ja varila:D

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:55

Aranel namraz si malé kousky a davej to vařit k té zelenině. Kousek kuřete nebo telecího, králičího. Pokud teda nejedes ty kousky, to neposlouzim. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:58

MPLee já samozřejmě taky jedla tang rovnou z dlaně, ale tak dvakrát ročně. Na výletě jsme dostali džus, ale spíš výjimečně, tak od deseti jsme si někdy prosadili tu fantu. Ten granulovaný čaj jsme doma nikdy neměli, ale Granko jo, zas tak asketicky jsme nežili

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:58

dzizisketa pripomnela si mi, ze mam doma knizku Nase dite  

Z kapitoly ctyrmesicni dite. Plus se tam pise, ze od ctvrteho mesice ma dite dostavat zeleninovy vyvar (recept je rozmackana varena zelenina, krupicka, maslova jiska a vyvar)

Offline Aranel
6644 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:59

continuity to myslíš syrový a Evaeva uvařený, že jo? Ať si vyberu

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 20:59

Aranel s masem jsem to dělala tak, že jsem koupila nějaký lepší kousek a nakrájela na kostky a ty pak zamrazila. Dávala jsem to do igelitaku jako buřty, jakože kostičku masa, zauzlovat, kostičku masa, zauzlovat a pak jen odstřihla a vařila. 

Offline viktorka_od splavu
49387 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 21:00

MPLee tohle vsechno pamatuju, Tang, voda v petkach, margarin, jogurty s mnoha prichutemi... to uz jsem byla zase ja matka (sotva po puberte), ale dost z toho jsem nekupovala protoze jsem si to nemohla dovolit. vlastne me nakupy kopirovaly ty rodicovske byt ty moznosti byly jinde. jen materska byla nejake stokoruny... prvni vyplata co jsem mela pak kdyz jsem dala dceru do jesli byla 3tis kc

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2025 21:00

711990 když si vzpomenu na staršího, který do dvou let preferoval zeleninu na páře, nesolenou přílohu a dušené maso

Offline Aranel
6644 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 21:02

Zuzuli V mém vydání to je taky, hodně se mi ulevilo, že tuto střední chemickou průmyslovku nemusím řešit a taky tam je celá strana o tom, čím se má co čistit a umejvat v jeslích a že DDT se má míchat i do barvy na stěny.

711990

Taky si pamatuju, že když jsme šli výjimečně na oběd do restaurace, mohly jsme si dát Fantu nebo Lift (Colu ne). Svátek! A Lift už ani neexistuje!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. zaří 2025 21:07

Aranel tak

Já takhle dělala i tu zeleninu. Prostě jsem uvařila půl dýně, odebrala na tři dny a zbytek zamrazila v tvořítku na led. Za pár dní uvařila třeba brokolici. Pak jsem to jen brala z toho mrazáku, zakápla olejem, později přidala nějaký kuskus nebo tak a bylo. Ale přiznávám, že mi úplně nejde vařit jídlo sobě tak, abych aspoň něco použila pro malé mimino. Ani na potřetí jsem se to nenaučila Mladší dva po tom roce přešli na naše jídlo, s nějakými drobnými úpravami nebo třeba nahrazením toho masa.

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 21:08

Zuzuliprosím tě jaký rok vydání to má? Ono to vycházelo během let znova a znova, ale aktualizované. 

Poprvé v roce 1953, tak podle toho nekrmila už ani moje máma. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 21:11

Naši si šunku dělali domácí, měli k tomu ten hliníkový bazmek šunkovar z přidružené výroby od tety z práce. Trvanlivost byla minimální, ale maso bylo domácí od kvalitně krmených zvířat, žádné granule a směs kdoví z čeho. Rozhodně jsme jedli méně průmyslově zpracovaného jídla, než jedí lidé dnes. Vajíčka, brambory, mlíko naši nikdy nekupovali.