Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 17. zaří 2025 21:52

Syna dnes zvolili spolužáci jako třídního zástupce do školního parlamentu. U večeře měl asi tisíc nápadů, co by mohli ve škole změnit. A pak:

"Mami, víš co by bylo skvělý? Že když budu v páté třídě a Amálka bude ve třetí, tak by taky mohla být se mnou ve školním parlamentu... Ale doufám, že tam nebude říkat nějaké věci o jednorožcích."

Amálka je kamarádka, sousedka, která čerstvě nastoupila do na první třídy. Jméno v příběhu změněno

Offline 711990
18326 příspěvků moje polička 17. zaří 2025 21:55

Karja mam doma klona. Prej "mami na tom lezeni nam furt rozkazovali! Ani nerekli prosim"

Offline brrr
12372 příspěvků moje polička 17. zaří 2025 22:03

dzizisketa Dobrý pamatovák!

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 17. zaří 2025 22:24
Offline Len
2674 příspěvků moje polička 17. zaří 2025 22:27

Jos Mně to přijde úplně akorát. Můj skoro pětiletý toho spoustu neumí, vyčnívá jedině tím, že brzy pochopil číslovky a hodiny s ručičkama. Na druhou stranu je motoricky i sociálně dost pozadu, minulý týden jsem oslavila, že se konečně začal klouzat na klouzačce, do teď na ní byl přesně 3x. Hodně mě překvapilo, že letos zvládl kolo. Napsat neumí ani písmeno, protože ho to nezajímá. Žádný speciální zájmy nemá. Mluví sice pěkně a má velkou slovní zásobu, ale moc jí nepoužívá, protože celej svět je pro něj vlak a tramvaj. A koncept cizích řečí podle mě zatím vůbec nechápe (a to byl v létě s tátou v Polsku) . Jak maluje, to by byl příspěvek k tématu namaluj podzim nebo jak to bylo. Synův výtvor vždycky ve školce poznám. Nedávno jsem byla s mladší na pediatrii, tak mě lékařka upozornila, že na pětiletý prohlídce bude chtít nakreslit postavu. Tu jsem od něj viděla přesně jednou (navrhla jsem, že může namalovat tátovi portrét k narozeninám), nikdy předtím ani potom nic podobnýho nekreslil, ani zvířata třeba. Typickej obrázek je čáranice prohlášená za koleje nebo tak něco. Fakt buď v klidu, asi máš opravdu jen výjimečně nadanou bublinu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. zaří 2025 22:38

Lenčáranice vedou u nás furt a vždycky to tak bylo začalo to pokrýváním čtvrtky barvou a pak přišly tzv. centrály - čáranice znázorňující asi kabely nebo co Starší taky miloval obkreslování trojúhelníku na rýsování.

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 04:12
Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 05:31

Mne přijdou nase deti chytry (a krasny :-))), ale zadny známky zvláštního nadaní nevykazujou, ted jsem koukala ve skolce na nástěnku s výkresy, ze jedinej, kdo ho ma ppdepsanej, je Alenka s odkladem, ktery ted v srpnu bylo 6

mladsi dite ma obří výhodu ve starsi sestre (ovsem krvave zaplacenou). Mluvi fakt docela pokročile, ale zacala dost zadrhávat, doufam moc, ze to prejde a je to jen rychlým vývojem 

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 06:21

Potrefenáhusa Moje děti nemají žádný nadání nebo talent a musím přiznat, že mě to docela mrzí, docela bych to upřednostnila nad školními výsledky. Ani nějakou velkou vášeň (pokud se nepočítá to, že nesnáší sport, haha) nemají, třeba že by něco nadšeně sbíraly nebo tak. 

Ve školce ještě teda vynikaly slovní zásobou a přehledem, ale to už škola rozpustila a cizí řeč dokonala....

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 06:54

Jos prijde mi, ze je tvuj syn uplne bezne petilete dite. Proste co ho bavi, tomu se venuje. A podle popisu zni uplne jak petilety syn me kamaradky. 

U dcery vsichni obdivuji, jak je chytra a ma velky prehled. Jenze zrovna tohle je to, co ji bavi a zajima, rozhodne to neni neco, v cem bychom ji nejak trenovali. Kdyz to dite ma od mala rado encyklopedie, tak tomu proste ten jeji rozsah odpovida. Zrovna minuly tyden tady mela promluvu, ze nemuze jit spat, protoze ma tolik otazek a potrebuje se dozvedet tolik veci, ze spat proste nestiha Jako jo, hezky mluvi, zacala sama rikat, na jake pismeno zacina ktere slovo, napise svoje jmeno a jmena nas rodicu, pocita do dvaceti a na co ji staci prsty, to i poscita a odecte, maluje taky krasne, tam je ale behem roku sileny skok z cmaranice na propracovane postavy, chce se ucit cist a psat... ale na kole ujede tak padesat metru, nez ji to prestane bavit. Z lega nestavi, jen hraje si s figurkami disney princezen. A je hodne nesmela, dlouho si zvyka na zmeny, nehleda si uplne snadno kamarady, porad se me drzi jako kliste. V tomhle zase doufam ja, ze za ten predskolni rok nejak dozraje.

Offline dzizisketa
9003 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 07:10

brrr 

To byla jedna z nejvtipnějších věcí, co tudy proběhla, to se pamatuje snadno.

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 07:22

ostýchavosti tady máme královnu

ja na ni vidím uplne zjevně, jak strasna brzda to je, spolu s obavou zkoušet nove veci. Zas je to pro me sice drásavý, ale zároveň i docela terapeuticky, protoze se mi docela osvětlily některý vlastní neúspěchy, je holt moje 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:05

Potrefenáhusa mladší si nehraje s více než jedním dítětem. Teď se občas stalo, že si hráli ve třech, to bylo na malou oslavu. Letos to vypadá, že snad začal mluvit s učitelkama ve školce víc než jedním slovem. Ale nové věci zkouší, ale to je, myslím, i díky tomu, že kopíruje staršího.

Ale já mám před očima ségru, co do deseti nepromluvila pomalu s vlastní babičkou, mého muže zná od narození, ale do čtyř let s ním nebyla ochotná být sama v jedné místnosti nebo třeba sedět vedle nějTeď je jí 16 a jede na výměnný pobyt do Chicaga. Takže vím, že to dopadne dobře

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:07

Zuzuli ale na ty "školní" věci je teda šikovná, třeba to sčítání! Ale přesně, někomu jde to, jinému ono.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:17

Evaeva ja si vzdycky vybavim, jak moje mama byla asi pred dvaceti lety v Sama doma, protoze s jednou psycholozkou spoustely tridu pro nadane deti. A chodily jim tam dotazy od divaku, pak ty papirky prinesla domu a my si je procitali.

A byl tam jeden, kde se nekdo ptal, jestli je jeho syn nadany, ze miluje traktory, vsechny pozna, zna vsechny typy a jejich parametry. A ony to tenkrat nejak smetly ze stolu, no jo, dite z vesnice, kolem jezdi traktory, tak je zna. Ze tohle nadani neni. Vim teda, ze tam hrajou roli jine faktory.

Ale ja si ted jako matka rikam, ze kdyby to dite znalo vsechny dinosaury a neco o jich vedelo, tak vsichni jsou paf z toho, jak je chytre. Nebo znalo anglicke pisnicky a basnicky. Kdyz ten zajem nejde k nejakym "akademickym" tematum, ale k necemu, jako jsou treba traktory, tak to takovy obdiv nema. Pritom to je vlastne to same. Neco to dite bavi a zajima a v tom je dobre samo od sebe, at uz to je cokoliv.

Offline letfenixa
10912 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:22

Potrefenáhusa a tu máme kráľa ostychavosti. Ja ani nedycham, keď už je ochotný sám si odniesť tovar k pokladni a sám zaplatiť, ja som samozrejme max 1 m od neho. A nezdravi. Len rodinu. Ani v škole nezdravi. Na vedecký krúžok chodí tento rok už tretíkrát a aj tak som videla, s akou bázňou vstupuje do ucebne.

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:23

Zuzuli

všechny dinosaury znal ségry starší a nebyl to znak nějakého speciálního nadání, ale fotografické paměti. 

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:29

continuity Zuzuli já myslím že nejde jen o to je všechny poznat, ale znát k nim ty parametry a to asi asi u dítěte co nečte nelze přisuzovat fotografické paměti ne? A nebo celkově i to pochopení, co ten paramater vlastně znamená to asi taky není o fotopaměti. Nemusí to být nadání, ale známka velkého zájmu, což i tak je  u školkového dítěte obdivuhodné.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:36

continuity Karja ja netvrdim, ze to je dukaz nadani. O specifikach nadanych deti mam celkem prehled, vyrostla jsem v tom. Jen jako priklad toho, ze nektere dovednosti deti se zbytecne prehlizeji a jine adoruji. Pritom je to cele jen o tom, co to dite zajima a tomu se venuje

Offline letfenixa
10912 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:40

Napríklad ja dúfam, že Lukáškovi ostane láska k zahradnictvu, keď bol malý, rád varil, to už ho prešlo. Aj maľovanie ho prešlo, max mapy kresli. Čo sa ale veľmi teším, že stále číta. Je to teda stále trilogia o Dušičkovcoch , keď to dočítal, začal odznova, ale nevadí.