Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:42

Karja

No on si listoval ty encyklopedie, znal je podle obrázků. ten kluk už dávno vyrostl, je jednoznačně chytrý, jdou mu dobře jazyky, ale chodil do normální třídy a teď je na gymplu a nikterak nestrádá a těží hodne z toho, že si vše pamatuje na první dobrou. 

Jak třeba za extra nadané nepovažuji ani svoje starší dítě, jako jde ji lehce matika, ale takových děti má teď půlku třídy. Považuji to spíš za předpoklad přírodovědného vzdělání než mimořádného nadání. 

Já si teda myslím to co Garfie. pro úspěch v životě je podstatnější nějaký trvalejší zajem, kde se to dítě samo snaží dostat dál. Jedno takové dítě mám (a ten zájem je vesmír + nějaká část přírodních věd, takže v škole ji to pomohlo přesně jedno pololetí ), druhé je v tomto fakt nevyhraněné.  

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:52

Zuzuli Jo, já to mám stejně.

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:59

Ve škole teď měli veletrh anglických knížek, nemohla jsem je od tama dostat, pak jsem musela vyhlásit že si každá odnese jednu knížku, a ještě jim to zreviduju na kategorii vhodnou pro 7 a 6 lete dítě, starší si už něco přečte ale malá ještě ne. Takže malá si donesla encyklopedii o kamenech, a starší má obří encyklopedii o zvířatech. U té když jsem viděla cenu, tak jsem prohlásila že už ji má částečně k narozeninám, že nejsem rotschild:D A celé odpoledne v ní visela, uvidíme jak ji bude zajímat dál:D 

A ještě mě teda hodně potěšilo, že si mě odchytl holek angličtinář, starší velebil až do hvězd, ale tam to přisuzuju hudebnímu sluchu a skvělé paměti, a o malé prohlásil že je ultra cute

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 09:22

Zuzuli jo, určitě. Navíc většina těhlech schopností se časem víceméně srovná. Když někdo umí psát v pěti, může to znamenat akorát to, že zrovna v téhle věci se vyvinul dřív než jiné děti, které ho ale za dva roky doženou. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 09:24

Zuzuli Potrefenáhusa ta ostýchavost se může vyvinout (k lepšímu!), dcera ve školce půl roku jen koukala na děti a nehrála si, když jsme byli na hřišti, tak nešla na klouzačku nebo prolejzačku, pokud tam byl někdo jiný, nemluvila s jinými lidmi...Na kroužku tanečků kam strašně chtěla, před první hodinou chytla hysterák včetně válení se po zemi, že tam nejde - bylo jí 5 a půl. Na kroužku lezení kam strašně chtěla a v místě, kde prakticky trávila víkendy, to samé - bylo jí 6 a půl. Na tanečcích jsem mohla jít dovnitř s ní a sedět vedle a koukat se s ní, jak ostatní tancují, asi po půlhodině se na vyzvání lektorky přidala a pak to tam milovala, na lezení jsem řekla, že prostě zkusí první hodinu a zpátky se přiřítila šťastná, že to bylo super

No a někdy ve druhé třídě si pomalinku začala ve škole vyřizovat věci sama - třeba když zapomněla klíček od skříňky nebo čip na oběd. Nové kroužky tedy nechce zkoušet pořád, pokud tam s ní nejde nějaká kamarádka, a zdravit začala letos v srpnu. Platit sama začala teď, manžel jí pořídil účet kam jí chodí kapesné a kartu, tak to jí baví (letfenixa )

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 09:29

Jako ja nechci generalizovat, ale to, jak moc v ceskem systemu zalezi na tom, jakeho konkretniho ucitele dite dostane a jak moc jsou rodice vzdelani a angazovani, je proste zoufaly.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 09:31

Garfie Já jsem si vždycky přála mít nějakou vášeň. Já si myslím, že to musí být fajn, že je to pro člověka něco jako pohon (ale asi si to idealizuju ;o). Nejblíž vášni je u mě přijímání nových informací, tak mám akorát povšechné informace o širokém spektru nejrůznějších oborů a ani nějaké praktické využití to moc nemá :o)

Svým dětem bych taky nějakou vášeň přála. Ony nejsou extrémně nadané, ale přes všechny jejich problémy si myslím, že chytré budou, tak bych byla ráda, kdyby to dokázaly v životě nějak rozumně využít.

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 09:32

Zuzuli no a tohle je důvod, proč jsou holky tam, kde jsou. 

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 09:33

DruI Tak pod to bych se asi mohla podepsat, pod celé. 

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 09:35

Mohučanka prvni hodina baletu nas ceka pristi tyden... taky ocekavam hysterak, ze tam nejde, ze tam nikoho nezna a boji se 

Ale ja v ni poznavam sebe. Taky jsem takova jako dite byla

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 09:38
Reakce na Zuzuli:

Jako ja nechci generalizovat, ale to, jak moc v ceskem systemu zalezi na tom, jakeho konkretniho ucitele dite dostane a jak moc jsou rodice vzdelani a angazovani, je proste zoufaly.

Já s tebou tak strašně moc souhlasím! Je to zoufalý.

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 09:46

Potrefenáhusa Moje neteř je velmi ostýchavá, moc nemluví, ve školce nemluvila snad celej první rok a pak tomu taky moc nedala. Když je někde třeba na hřišti na nějaké atrakci nějaké dítě ona tam nejde. Nemluví ani se mnou (vídáme se furt:D). Ale i přes tu ostýchavost je velice šikovná, ted dělá kolektivní sport, začala v 7 až, jinak do kroužků nechodila. A tam nemá problém absolutně vůbec žádný, dokonce jela i na nějaký turnaj s přespáváním, rodiče z toho nebyli ani moc odvázaný, protože to bylo na druhé straně republiky, ale ona uplně v pohodě, v podstatě jela dobrovolně a prosadila si to, že chce jet, byla tam nejmladší, ani tam neměla své stejně staré spoluhráčky. Prostě asi furt bude taková stydlivější, ale v tomhle ohledu se vyloupla velmi! Takže ono nic není definitivní, že;)

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 09:56

Zuzuli

já jsem taková taky byla, dokonce se to u mě ani moc nezlepšilo ale myslím si, že to bylo tehdejším přístupem k dětem, takový ten názor "musí si zvyknout, musí se otrkat, nemá do toho co mluvit, projevit emoce je slabost". 

Jinak s těmi školami s tebou souhlasím a někdy mám pocit, že inkluze se v běžných školách nadaných dětí vůbec netýká, protože ty méně nadané seberou celou pozornost i energii vyučujícího. 

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 10:04

Mohučanka když právě to, které je méně nadané, se zvenčí těžko hodnotí. Takový Viktor je určitě z pohledu jiných rodičů retardovaný jedinec, který jejich "nadané", tj. snaživé děti, které hezky kreslí a umí říct básničku, brzdí, ale já si třeba myslím, že v matematice, logice a prostorové orientaci nadaný je, ale moc bych potřebovala, aby ve vzdělávacím procesu narazil na někoho, kdo to u dítěte, které nemluví (on už teď mluví celkem normálně, ale s cizími lidmi mluvit odmítá), nedívá se do očí a pokulhává v sebeobsluze, pozná a uzná. 

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 10:18
Reakce na Mohučanka:

Zuzuli

já jsem taková taky byla, dokonce se to u mě ani moc nezlepšilo ale myslím si, že to bylo tehdejším přístupem k dětem, takový ten názor "musí si zvyknout, musí se otrkat, nemá do toho co mluvit, projevit emoce je slabost". 

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 10:20

Pinot Noir my byli včera u pediatra, oční kontakt vyloučenej, ale na konci (po moji výzvě) pozdravila!!!!

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 10:23

Potrefenáhusa Viktor už zdraví i bez vyzvání. Ale nesmí to být v stresové situaci, nebo když se bojí. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 10:24

Pinot Noir tak Viktora osobně počítám právě mezi ty nadané, se kterým by se mělo pracovat a taky doufám, že to jeho budoucí pedagog pozná, uzná...a že na práci s nadanými bude mít čas a prostor.

Taková ta dětská snaživost (asi hlavně u holčiček?) je mi docela protivná, to by se nemělo plést s nadáním na cokoli.  

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 10:25

Mohučanka Já myslím, že problém českých škol je v tom, že je ve třídě těch dětí moc. Pětadvacet dětí najednou prostě individuálně učit nemůžeš, takže takový běžný učitel chce ideálně průměrné normalizované děti a vybočením na jakoukoli stranu vzniká problém.

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 10:29

Pinot Noir

moc doufam, ze k tomu taky dozraje, moc by sw mi hodilo, kdyby to stihla k zápisu ()