Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 11:45

Recept nemám, ale vzhledem k tomu, že mám osobní zkušenost s klukem, který se naučil číst až ve třetí třídě (protože chodil do školy, která to umožňovala) vám říkám, že to není nejšťastnější cesta. Protože zrovna čtení a psaní jsou kompetence, na které navazuje úplně všechno. Takže sice nadaný z matiky, ale zaostával nakonec i tam, protože si nebyl schopen pořádně přečíst zadání.

Pak se do toho opřela moje důrazná příbuzná a za rok dohonil vše, aby mohl do běžné třídy. Blbý nebyl, jen se to nechávalo být se slovy: dozraje. 

Větší prostor pro to vidím na druhém stupni, kde se opravdu učí vše do detailu aniž by to bylo nějak účelné, ale tam to není žádná nutnost, pokud to zrovna nejsou mocniny a vyjmenovaná slova, protože to chybí a ovlivňuje znamky trvale (jj máme tu zkušenost ). 

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 11:48

viktorka_od splavu dzizisketa Evaeva my tu jednu z uvažovaných škol (ja o ni uplne přesvědčena nejsem) mame i montessori školu, kde mají školní docházku po třech trojročích, jestli si to představuju správně, tak tam může dítě postupovat svým tempem v rámci toho trojroci, u toho, co mu jde, rychle dopředu, u toho ostatního to může dostatečně opakovat 

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 11:51

continuity Moje známá učila na jedné ze soukromých základních škol typu scio, kde jim takto "dozrávaly" celé ročníky, tam prý neuměly číst ani děti ve druhé třídě, plošně. To byly šílené storky, ale ona tomu konceptu nějak věřila no.

Offline dzizisketa
9003 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 11:53

continuity 

Nejde o to neučit se to vůbec, ale chápat, že u takhle malých dětí není rozvoj kontinuální a u všech stejný, a že někomu může trvat naučit se psát relativně rychle a bez třeba obracení písmenek až do té třetí třídy, zatímco v matematice bude ve druhém pololetí první třídy násobit a dělit, zatímco jeho spolužák bude v matice zase pomalejší, ale bude pečlivě a úhledně psát, třeba jako i radostně kreslit. A tak jsou i ty RVP koncipovány, že ty výstupy má dítě ovládnout v určitém bloku, ne hned všichni všechno stejně už na konci první třídy.

Zadání může taky zaznít slovně nebo je v piktogramech, těch možností je dneska už spousta, akorát nejsou peníze, a tedy ani prostor a možnosti, nebo jen omezeně a většinou draze zaplaceně.

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 11:59

continuity to, co popisuješ, je důvod, proč nad tou montessori školou velice velmi váhám 

(i vzhledem k typu dítěte )

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 12:06

Karja ta víra v koncept je podle me u tech alternativních škol zaklad

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 12:06

Potrefenáhusa Jako ono je to fakt těžké. Já jsem tady kdysi jednou psala, že jsem si četla článek o jedné blízké soukromé škole, jako vyznívalo to hrozně pěkně, vážně top názory a koncept krásně představenej, ale realita byla taková, když ta jedna z hlavních vyučujících pusobila na naší malotřídce, tak se další roky hlásila na místní školu jen třeba 1/5 dětí z obce, zbytek radši dojížděl do města, rodiče dětí říkali, že se s nimi museli hodně učit učit doma, že to na ně byl dost free koncept.  Jenže kde ty informace, jak to vypadá, brát že.

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 12:12

dzizisketa

Jak píšu, neumí to ani soukromé školy, kde se učí v těch trojičích a děti tam není zas tolik. 

Na prvním stupni se vše omílá pořád dokola, speciálně druhá třída je hodně opakovací. Ve třetí přijdou ta vyjmenovaná slova a pravopis obecně a zas se to pořád omílá a opakuje až do pátý. Takže to opravdu není tak, že kdo se něco nenaučí v květnu první třídy, už nemá šanci to dohnat. 

Může to být problém v klasifikaci, což je úplně jiná vec. Ale ze své zkušenosti bych řekla, že takové to: jak se zapíšeš, tak se vezeš se už tolik nevidí. Obě děti se nezapsaly u některých učitelů úplně nejlíp a jak to začaly zvládat líp, tak i známky si bez problémů zlepšily. Dokonce je jedna z těch učitelek teď nejoblíbenější. 

Akorát jednu učitelku za ta léta jsme měli takto debilni, že to nechápala, ta dokonce dávala podobné rady  o tom začátku ve třídě před přechodem na druhý stupeň. Ale ta byla celá hodně konzervativní a obecně ne moc vhodná k prvostupňovym dětem. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 12:13
Reakce na dzizisketa:

Evaeva 

Ale kupodivu RVP přesně tohle umožňují, akorát to podfinancování školství plodí uniformitu jako nejméně náročnou cestu.

​Ano, já vím. Ale zároveň jde proti ten systém testování na střední školy, víceletá gymnázia...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 12:18

viktorka_od splavu právě že osnovy jako takové nejsou,je to, jak píše D. První výstup z RVP je dán pro třetí třídu, to školy si na to napasovaly osnovy. Dle RVP má být výuka a ověřování získaných kompetencí mnohem víc individualizované než v praxi bývá. Spousta současných praktik tomu RVP přímo odporuje. Mimochodem současný RVP platí asi dvacet let, to je celá generace učitelů 

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 12:19

Evaeva

Na konci pětky má být ten výstup právě stejný. Ono to není kvůli běžným zakládkám, tam se to nějak zvládne, ale všem těm Waldorfum a Montessori. 

Já jsem teda velký odpůrce víceletých gymnázií, navíc v situaci, kdy tam spousta rodičů driluje úplně normální dítě, ien aby se vyhlo stresu v deváté třídě. Ač tuhle motivaci chapu, absolutně s ní nesouhlasím. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 12:20
Reakce na dzizisketa:

continuity 

Nejde o to neučit se to vůbec, ale chápat, že u takhle malých dětí není rozvoj kontinuální a u všech stejný, a že někomu může trvat naučit se psát relativně rychle a bez třeba obracení písmenek až do té třetí třídy, zatímco v matematice bude ve druhém pololetí první třídy násobit a dělit, zatímco jeho spolužák bude v matice zase pomalejší, ale bude pečlivě a úhledně psát, třeba jako i radostně kreslit. A tak jsou i ty RVP koncipovány, že ty výstupy má dítě ovládnout v určitém bloku, ne hned všichni všechno stejně už na konci první třídy.

Zadání může taky zaznít slovně nebo je v piktogramech, těch možností je dneska už spousta, akorát nejsou peníze, a tedy ani prostor a možnosti, nebo jen omezeně a většinou draze zaplaceně.

prostě škola pro dítě, ne dítě pro školu 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 12:24

continuity jenže ten zákonný výstup je "lehčí" než se nakonec požaduje. Dost to souvisí s těmi víceletými gymply, nedostatek míst na SŠ a způsobem, jakým se děti testují. A těmi penězmi samozřejmě 

Offline letfenixa
10912 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 12:39

Všetky reformy sú pekné len na papieri.

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 12:50

Evaeva

Požaduje kde? V přijímačkách cermatu na osmileté gymnázia?

Offline Jos
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 14:36

Evaeva docitam spoustu stran ale napis na popelnici zatim vede . Jinak diky vsem. U syna je nejvetsi brzda asi ta rec, je opravdu pozadu a blbe vyslovuje. Proste nemluvi jeste ani rok a je to hodne znat. Ale dohani to extrovertnosti. Vubec nechapu, po kom to ma. Dnes na prvnim plavani odkracel s plavkami v ruce a nechal me stat v chodbe, ze si poradi. Porad chce dospelym neco rikat a nejlip je i opravovat q vubec mu nevadi, ze na to nema slovni zasobu. Hlavne ze je to nahlas jak stryc Pepin z Postrizin. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 14:37

Jos popelnice není náš počin

Offline brrr
12372 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 14:50

Jos K popelnici se hlásím já, to byl náš mladší.

Ad problémy se řečí, náš mladší při nástupu do školy neuměl K, G, R, Ř a určitě jsem ještě na něco zapomněla. Teď ve dvanácti už zvládne i to Ř, ale nesmí zapomenout, že ho umí.  Je to zvláštní, ale nikdy neměl žadný problém, ať u zápisu (čímž chci maminky budoucích prvňáčků povzbudit), ani při komunikaci ve třídě (spolužáci když tak přeložili) ani v kontaktu s cizími lidmi. Za jeho majstrštyk považuju, že se v deseti letech domluvil anglicky v Oslu v Munchově muzeu. Doma jsme mu rozumněli, protože jsme byli zvyklí,ale jak to zvladnul s těmi cizími nepochopím.

Offline Jos
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 14:56

Evaeva brrr jeee pardon. Klikla jsem tesne vedle. Tak to aspon nezapadne

Offline Jos
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 15:01

brrr syn jde az za dva roky. Nastesti je zarijovy a prirozene spadne do odkladu. Zatim tech hlasek neumi jeste mnohem vic. Lepsi se to, jedna logopedka je spokojena, ta druha skolkova uz min. Musim rict ze i odtud to prameni. Psala nam posudek, kde uminila i to, ze syn je lehce pomalejsi. To bylo pred rokem a syn s ni proste odmitl mluvit, tak se to s nim veze. Naopak ve skolce ho ucitelky chvali a pry zadny problem. Ja totiz vubec nevim, co se v te skolce deje. Syn pokazde pokrci rameny, ze uz nevi co delali, ze to bylo fajn. A nevytahnu z nej vubec nic