Evaeva asi je to povahou, no. Já se třeba nutila do kojení, protože je to tak správné, i když se mi to hnusilo a přinášelo to jen zdravotní komplikace a utrpení. Neměla jsem koule na to říct, seru na to, nenávidím to. Vydržela jsem to rok a byl to nejhorší rok mého života. Že hned po šestinedělí začnu nahrazovat flaškou jsem řekla až u druhého. Takže asi jo, je to povahou, já konkrétně u toho kojení cítila tlak velmi silný.
Vše o těhotenství a dětech
Ona asi objektivne nebude v zivote ve vsem nejlepsi. Ale rikam si, ze vedomi toho, ze je tu nekdo, jeji rodice, pro ktere vzdycky dost je a je nejlepsi, neni uplne k zahozeni. Ja se proste citim poctena tim, ze jsem mela to stesti a tahle osoba do naseho zivota prisla.
Ja s timhle souhlasim, zaroven ale mam docela pnuti tyhle (nejkrásnější, nejšikovnější, nejchytřejší) výlevy trochu tlumit. Ale jinak jim to říkám furt, ze jsou skvely a ze jsem rada, ze jsem zrovna jejich mama
Já bych teda řekla, že to jak se matka cítí je taky dané dětmi. Když máte děti v mezích nějaké normy, tak na ně většinou funguje výchovný přístup, který je vám nejbližší. Když dítě v jakémkoli směru vybočuje, musíte správnou cestu víc hledat, okolí na vás víc pyskuje a všeobecně je to náročnější, tudíž se cítíte mizerněji.
Jo a kdyby moji rodiče měli před pětatřiceti lety emoční kartičky, tak ze mě by možná opravdu vyrostl normálnější člověk ;o)
Pinot Noir ono to bude i kombinací rodič - dítě. Já měla ty děti celkem bezproblémové, spali, pili, neřvali
Tak nebyl moc důvod se nějak pranýřovat. Ale když měli cvičit Vojtovku a některý den se to nepodařilo, tak to pro mě nebyl důvod k výčitkám. Nevím jestli je to povahou nebo výchovou (asi obojím
), ale jak se teď pořád někde píše, jsi dobrá máma, i když xy, určitě děláš, co můžeš... Tak tyhle pochybnosti já vůbec nemám. Já jsem na sebe hodná ve všech oblastech.
Pinot Noir zrovna na kojeni je ten tlak opravdu ze vsech stran. Nekoji jen liny sobecky matky, co se dost nesnazily pro sve dite udelat to nejlepsi. Pisu jako nekdo, kdo kojil bezproblemove 20 mesicu a bylo to skvely, hrozne mi vyhovovalo, ze nemusim resit zadne lahvicky a tak. Podle me je prave to kojeni pro line, hlavne v noci.
Ale uplne sileny mi prislo, kdyz jsem kvuli nastupu na chemoterapie resila, jak ze dne na den odstavit. A sesypala se na me kojici lobby, ze tohle svemu diteti udelat nemuzu. Takhle ho traumatizovat tim, ze mu vezmu materske mleko. Diteti byly skoro dva...
Prislo mi, ze tady u kojeni vic nez ten zajem o zdravi ditete jde o nejake dokazovani si sve hodnoty alespon jako dokonale matky, co ze sebe vymacne dost mlika a tak je nejlepsi na celem svete. Takovy pomeritelny udaj, jak dlouho a jak casto.
Vzpomnela jsem si na Solathis . Ta v jedne diskuzi na fb psala, ze ji zarazilo, kdyz ji nejaka kamaradka rekla, ze na to, ze dceru nekoji, je docela dobra mama.
Potrefenáhusa no pohoda to teda rozhodne nebyla, ale dnes mi to prijde proste sileny. a nejen na matky samozrejme. neustale porovnavani, hodnoceni, neustaly pocit nedostatecnost ve srovnani s temi miliony kolem. no ale treba jsem jen stara:-)
Evaeva ja myslim ze to je povahou
Zuzuli no ale na druhou stranu po šesti měsících věku dítěte kojí poměrně málo žen. Možná tu statistiku najdu, vím, že mně úplně zarazilo, jak je to málo. Byla to třeba půlka? Takže to vypadá, že ten tlak cílí, kam nemá.
Kluci se sami odstavili v 15m, žádné výčitky jsem necítila, u druhého to byla spíš radost
Mimino je kojené pořád, ale vůbec by mi nevadilo, kdyby přestal ![]()
Já mám děti starší než je většina z vás . A ještě teď si občas říkám , že jsem mohla spoustu věcí dělat jinak, asi být víc trpělivá, víc jim naslouchat. Ono by se toho našlo .
999 spis jde o to, abys vedla dite k sebehodnoceni. A dulezitejsi je to podle me ve skole (viz neznamkovani). Je dobry aby dite vedelo co se mu povedlo a ne aby bylo zaslatulkovany jako "ty VZDYCKY tak krasne kreslis, ty jsi SKVELEJ na matematiku". Misto toho staci rict "to se povedlo", tohle jsi udelal dobre. Samozrejme ze nikdo nechce slyset "jiste jsi na sebe pysny, ocenuju pouziti barev"![]()
#Potrefenáhusa no pohoda to teda rozhodne nebyla, ale dnes mi to prijde proste sileny. a nejen na matky samozrejme. neustale porovnavani, hodnoceni, neustaly pocit nedostatecnost ve srovnani s temi miliony kolem. no ale treba jsem jen stara:-)
Ja to takhle necítím, hlavne ty socky i blízký kamarádi, včetně diskutujících tady, to je prostě úzká specifická bublina.
Na sockach asi nesleduju nikoho, kdo by mě traumatizoval, resp ted jsem si rikala, ze dam asi jeden unfollow u jednoho odbornyho vzdělávacího profilu, kde tříletý dítě ma denně pulhodinovej ukol z grafomotoriky ![]()
ale ja jinak sleduju nejak pravidelně jen tu vladku a kate Trávníček a to mi naopak pro rodiče prijde dost ulevny
Jinak jeste k tem pochvalam - je super deti motivovat, ale proste nekdy dojde k inflaci tech pochval. Kdyz za kzdou vec slysej ze jsou dokonaly, tak maj potom snahu se zavdecit ostatnim, misto toho aby delaly veci kvuli sobe. A nikdo nechce bejt v dospelosti "people pleaser" co udela veci, kterejma popira sam sebe, jen aby byli ostatni spokojeny.
a taky si myslim, ze tyhle navody vznikaj i diky tomu, ze se vic venujeme sobe a psychohygiene a snazime se napravovat si ty krivdicky z naseho detstvi. Nerikam ze je to dobre, ale pokud driv byl tlak na to, aby byly deti hlavne videt, ale ne slyset, poslouchaly dokonale na slovo a my se z toho v dospelosti hroutime, kdyz mame pocit ze nejsme "dost", tak chceme pro deti neco jinyho no.
Můžu tady ty úvahy o výchově přerušit jednou stížností, nebo spíš wtf? Dcera psala test z japonštiny a učitelka jí strhla bod za odpověď na otázku "jmenujte nějaké letní ovoce", protože jahody v rostou od února do května. Gramaticky to měla správně....
Garfie to je teda krutý!
Garfie To je fakt wtf
Pošli jí poznámku, že dcera pochází z jiného podnebného pásma ;o)
Garfie lol![]()
Evaeva kdyz byly dceri ctyri mesice, byla jsem na srazu z gymplu. A tam se me spoluzacky, co uz taky meli deti, bavili o tom, jak s kojenim po dvou trech mesicich skoncily, jak to je super. Ze klidne muzou dat mimino na vikend k rodicum a jet s muzem nekam do hotelu si odpocinout. A hucely tam do jine spoluzacky, co kojila sedmimesicni dite, at se na to uz vykasle. A vsechny ted uz maji aspon dve deti, nektere tri.
Ja si tehdy s miminem a z tehle me prazske kojobubliny, kde se bezne koji i temer dvoulete deti, rikala, jak muzou se na to takhle vykaslat. No a ted si rikam, ze mi do toho fakt nic nebylo, kdo jsem, abych to soudila. Mizerne matky to nejspis nejsou. Mozna diky tomu, ze na sobe nemely dite prisosnute nonstop dva tri roky, si pak poridily i ty dalsi a nevyhorely. Co ja vim.
Kdybych ja mela jeste nekdy dite, tak neni kojene nikdy. Ja uz proste nemam cim. Stejne jako znam jine zeny po rakovine, co maj dite od narozeni na UM. Pak mam kamaradku, ktere kvuli infekci cytomegalomavirem hned v porodnici zastavovali laktaci. Dite melo nalez, dostalo antivirotika, a kojeni bylo zakazane, protoze ona jako tez infekcni by tim mm diteti porad davala dalsi a dalsi davky viru. Kupodivu ty deti na UM prospivaj, nejsou vecne nemocne ani s nizsim intelektem, cimz se casto ohanej militantni zastanci kojeni. Tak ja vubec neresim, jestli nekdo se na kojeni chce vykaslat a dat flasku. Spis obdivuju, ze do toho vecneho umyvani lahvicek a reseni, jak to udelat nekde venku, jdou.
Spis by se ta osveta a podpora mela tykat tech uplnych zacatku v porodnici. Protoze ja i moje kamaradky jsme vsechny do jedne v porodnici slysely, ze s temahle bradavkama kojit bude tezke, ze nam prinesou kloboucky a podobne ![]()
To kojící šílenství bylo už před čtvrt stoletím a největší pres byl od matek okolo, kterým se podarilo kojit až do školky, myslím, že i ty vysoký nároky jsou vždycky od jiných matek. Já podnikám a ty se válíš doma, já mam uklizeno a ty nejsi schopna ani vynést koš. Doktoři byli v pohodě, ale ty šílený matky byly i za nás, ale podstatně míň. Inspirace hledali v knize Dítě v rodině, encyklopedie rodičovství, totálně v sobě potlačily mateřský instinkt a co bylo v knížce bylo svatý.
Zuzuli já si myslím, že je škoda končit s kojením brzy (třeba v 6m). Ty benefity jsou prokázané. Taky mám pocit, že paradoxně míň kojí sociálně slabší, tak bych neopomněla finanční úsporu
Ale to se samozřejmě netýká těch, co nekojí ze zdravotních důvodů, kojení je pro ně větší porod než porod... Nikoho teda nesoudím (toho, kdo odjede od 3m mimina teda trochu jo
), ale nemám pocit, že by ten tlak byl až takový. Respektive by to chtělo víc osvěty, podpory, ale i pochopení.
Zuzuli já z porodnice tyhle zážitky nemám. Nemám teda žádné, nevím, jak by to bylo, kdybych měla problém. Kluci pili hezky. Staršímu to teda trochu trvalo se rozkojit, ale mluvíme tu o jednom dnu ![]()
Tak když je to tady teď o kojení, doporučíte někdo osvědčenou laktační poradkyni, která by byla nápomocná kdyby to bylo dceři potřeba? Díky
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí