Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 16. října 2025 11:11

monis ja uz jsem do ty pracovní činnosti nezvládla moc zakomponovat ty finance, jak píšeš, ze pracovat kratší dobu by se kvuli dojíždění nevyplatilo - jakoby nevyplatí se to, původně jsem si myslela, ze kdyz uz pojedu do práce, zůstanu tam co nejdyl...ale to proste nejde, protoze bysme jinak nestíhali vyzvedávat děti z instituci, i takhle pri zkracenym uvazku je to uplne naknap, abych stihla vyzvednout obe  - coz vy asi nemate tak pitomy, abyste meli dve deti ve dvou městech jako my, ale ve dvou institucích je asi mate? 
U nás to zvýšení úvazku proste neni možný, dokud nebudou nejak spolu, i kdyz se to moc nerentuje (ale jezdím jen dvakrát týdně, zbytek HO a zatim mi to prijde ideál) 

Offline continuity
43317 příspěvků moje polička 16. října 2025 11:18

Potrefenáhusa monis 

Jo tohle je úplně nejsilenejsi doba, nesamostatné děti ve dvou různých institucích. Člověku se hrozně uleví, když se to zjednoti a nebo kdyz to starší je schopno dojít domů samo. 

Offline letfenixa
10919 příspěvků moje polička 16. října 2025 11:40

Potrefenáhusa a prečo máte deti v 2 mestách?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. října 2025 11:40

continuity ještě je jedna věc dojít domů (to máme) a druhá tam chvíli vydržet sám (o tom syn nechce ani slyšet). U nás je to teda zatím jedno, ale už teď vidím, že to druhé taky udělá hodně.

Offline notna
9484 příspěvků moje polička 16. října 2025 11:44

Potrefenáhusa Měli jsme jen jedno dítě, školku v místě bydliště jen do 16hod, já sice svou kancelář, ale stejně jsme oba měli několik let "zkrácený úvazek" /ani jeden jsme nepracovali jako před dítětem nebo teď s velkým dítětem/. U nás teda byl ještě problém, že při nemoci naší nebo dítěte nikdo tu práci nemohl udělat za nás. Si dva plné úvazky nedovedu představit. Smekám před každým, kdo to dokáže.

Offline continuity
43317 příspěvků moje polička 16. října 2025 11:48

Evaeva s tím nechat doma samotné jsem to dělala obráceně - takže dítě nechodilo do prázdného bytu, ale nechala jsem ho doma, když jsme tam byli, s tím, že se za chvilku vrátím. 

Offline letfenixa
10919 příspěvků moje polička 16. října 2025 12:01

U nás možnosť, že by bol Lukáško čo len sekundu doma sám, je stále úplne mimo debaty.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 16. října 2025 12:08

Potrefenáhusa mame dve instituce v 1 meste a i tak jsem rano vyflusla, mladsi vozim na kocarku do skolky za rohem a starsi mezitim ma doma zatim pohadku. Skola je na opacnou stranu, tak nema smysl ji tahat s sebou. Chodime pesky, protoze nez bych otevrela branu, dala deti do sedacek a zaparkovala pred obema institucemi, tak to je pesky rychlejsi. Je to blby no. Kdyz rano vodim ja, tak jsem v praci v 8:15 nejdriv a kdyz mam 8,5 h pracovni dobu, tak jsem doma v 17:30. Nedovedu si predstavit, ze takhle budeme zit dalsi 3 roky.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. října 2025 12:11

continuity jo, to oni počkají. Ale mně by celkem bodlo, kdyby starší chodil sám hned po škole a počkal než dojdu s mladším ze školky. Jako není to žádný velký problém, holt musí na hodinku do družiny, než vyrazí domů, ale je to takové zbytečné.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. října 2025 12:13

monis mi teda přijde dost nereálné v jednom odvést i přivést dvě děti a ještě zvládnout plný úvazek kompletně prezenčně. Fakt by to chtělo, aby aspoň něco pokryl muž nebo nějaká hlídačka.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 16. října 2025 12:17

Evaeva vsak jo, my se stridame, ja v tech 17:30 uz stejne nikoho nevyzvednu. U nas jsou posledni 2 deti ve skolce uz ve 4, kdy je schopen nejdriv vyzvednout muz. Ale kdyz prijedes navecer a pak teprve zasednes na minimalne 2 domaci ukoly, tak toho mam i tak dost...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. října 2025 12:18

monis no aspoň že tak. O tom, že máš dost vůbec nepochybuju, já pořád nechápu, jak to ty lidi dělaj V sedm večer se syn nedokáže pořádně soustředit ani ve druhé třídě.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 16. října 2025 12:29

Evaeva ja myslim, ze se kazdy prizpusobi tomu, s cim muze pracovat. Treba sousedka se stejne starym mladsim ditetem dela protismeny, takze jejich dite ani nespi ve skolce. Kdyz jsem se ji ptala, do kdy vodila starsi dite do skoly, tak mi rekla, ze minimalne jeste celou druhou, proste na to ten prostor mela, tak to delala a povazovala za normu. Nase ve druhe uz bude chodit sama, protoze tu kapacitu nemame. Moje kamaradka pracuje prakticky z domu a byla v soku, ze starsi nechavam rano chvili samotnou, ze to prece nejdeNo u nekoho to jit proste musi.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. října 2025 12:34

monis náš druhák taky chodí ráno sám. Nemusel by, ale pomůže to samozřejmě. My ho celkem vedeme k samostatnosti, některé kroužky si taky oběhá sám. 

Offline continuity
43317 příspěvků moje polička 16. října 2025 12:38

monis tohle bych úplně pustila z hlavy, co sousedky. naše děti obě spaly ve školce od prvního týdne. Prostě nebylo zbyti. 

Nechci si teď vymýšlet, odkdy chodily sami do školy a ze školy, ale určitě vím, že ve druhým pololetí třetí třídy dojížděly úplně sami děti z okolních vesnic meziměstským autobusem (před tím byly nějaké mezistupně, vyhodit z autobusu a dojdou 800 metrů sami a pod.) 

Doma jsem je na chvilku samotné (pošta, rychlý nákup) nechávala určitě už před nástupem do školy. Myslím si, žádná z nás kvůli tomu není horší matka. 

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 16. října 2025 12:43

continuity vsak ja to prave davala jako priklad, ze nemuzes resit, jak to maji jini, protoze kazdy ma proste jine podminky

Offline Zuzuli
3823 příspěvků moje polička 16. října 2025 12:46

monis ja te obdivuju, ze mas plny uvazek s dojizdenim. A chapu to vahani, jak to pujde. Ja se po rodicaku vracela na plny uvazek, zadali jsme o hypoteku, potrebovala jsem proto co nejvyssi prijem. Trileta byla ve skolce od osmi do peti. Co jsme koupili byt a zmenili skolku, mam praci na sedm hodin denne, zkraceno o hodinu. A ted posledni dobou porad uvazuji nad tim, ze bych to jeste zkratila. Nejak mi to prestava davat smysl. I proto, ze odesla do skoly jeji nejlepsi kamaradka, se kterou tam loni byvala jako posledni a stejne pak holky jeste trvaly na tom, ze nejdou domu, ale potrebuji si spolu hrat. Zaroven muz prebral velky projekt a moc doma nebyva, obvykle rano vodim do skolky, letim do prace a pak zase bezim do skolky pred zavirackou. Jeste teda premyslim, jestli si to zkratit na sest hodin denne a nebo to necham, ale dam si volne patky a budu si nechavat dceru doma, dokud nechodi do skoly. Mam jedinacka posledni rok ve skolce, ten cas se uz nikdy nevrati. 

Zaroven jsem posledni dobou fakt hodne citliva na poznamky, jak je dcera chudak, ze byva ve skolce tak dlouho. Od rodiny, od ucitelek... zrovna ted je to pro me fakt citlive misto, neco, nad cim uz od leta premyslim a porad tapu v tom, jak to vybalancovat. Mit cas na dite, venovat se mu nejak vedome, zaroven se realizovat v praci, ktera me moc bavi, a zaroven mit porad nejaky slusny prijem.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 16. října 2025 12:51

Zuzuli ja jsem kdysi slysela vetu, ze muzes mit vsechno na svete, ale nikdy v jednu chvili. Nejak mi to utkvelo v hlave a casto si to pripominam.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. října 2025 12:55

Zuzuli minimálně učitelky by měly mlčet, pokud nevidí u dcery nějaký problém z toho plynoucí

Tyhle úvahy jsou naprosto pochopitelné, je těžké najít balanc. Kromě realizace a ohodnocení do toho taky vstupuje povaha dítěte a další faktory. Každý hledá to nejlepší řešení nejen pro sebe, ale celou rodinu.

Offline letfenixa
10919 příspěvků moje polička 16. října 2025 12:58
Reakce na monis:

Zuzuli ja jsem kdysi slysela vetu, ze muzes mit vsechno na svete, ale nikdy v jednu chvili. Nejak mi to utkvelo v hlave a casto si to pripominam.

​toto je ale veľmi dobré. 

Ja si často v duchu hovorím, že ako ten čas u detí letí, keď (pre mňa) nekonečne dlho čakám, kým sa L oblečie, vyzlečie, umyje, ...