Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 24. října 2025 07:33

Kokoska jo, to uz byla taková třešnička na dorte na závěr třístránkovýho seznamu, jinak jak píše monis 

DruI no presne...ja jsem proti tyhle (spádový)  škole dlouhodobě hodně zaujata a byt to jediná možnost, uz ten odklad mam asi davno zarizenej, bohuzel naše preferovaná škola už ted víme, ze se nejspis nedostane (maj vlastní předškoláky a maj jich vic než berou do 1.tridy) a druhá zvažovaná nevime, jak s tim zamichaj ty zrušeny odklady, tj vyšší počet spádových prvňáků a poptávka 

Offline Pinot Noir
29971 příspěvků moje polička 24. října 2025 07:53

Potrefenáhusa omg, z téhle stránky splňuje Viki jeden bod, ty počty. Ten první bod na stránce, no, co na to z pozice matky dysfatika říct... A nevím, jestli Viktor pojem těšit se vůbec chápe, takže my máme vyřešeno.

Podobný soupis má na webu i naše spádová ZŠ, ne sice s těmi výhrůžkami, co se stane, když nebude splněno, ale zase se to tváří, že přes ty výkřiky a příkaz, co kdo musí umět, nejede vlak. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. října 2025 08:00

Potrefenáhusa Pinot Noir a není to nějaký soupis od MŠMT? Jednak je mi to povědomé a pak mi to přijde spíš jako nějaké pokyny pro učitele, co čekat od jednotlivých dětí (ne že by teda bylo potřeba učiteli říkat, že když dítě neumí do počítat, tak bude mít problém v matematice) Úplně bych z toho asi neusuzovala o škole, že musí být nutně špatná, i když je to samozřejmě dílek do skládačky.

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 24. října 2025 08:12

Evaeva jo, to jsou ty elaboráty, co kolujou podle me už spoustu let, neco podobnyho jsem nabrala i ve skolce , dala to tam skola 

ale mne to prijde jak z doby kamenný, kdy jsem do školy chodila ja, proste žák má být připravený na školu, ne škola na žáka, nejak jsem asi naivně čekala tu školu vstřícnější, ne ze hned navalej problémy, ještě než to začne 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. října 2025 08:14

Potrefenáhusa já právě nevím, jak vážně to brát no

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 24. října 2025 08:24

Evaeva tak prezentovaly to tam učitelky, co na ty škole ucej, ze jo

mne je jinak jasny, ze nektery ty dovednosti nemaj ani třeťáci, pripadne někdy ani dospely 

Online Karja
44803 příspěvků moje polička 24. října 2025 08:28

Evaeva Potrefenáhusa Já bych to nebrala moc vážně. Ono je spousta rodičů, co na to pečou a neberou to tak uvědoměle jako třeba Vari , že když ví, že ve školce to nedělají, tak se musí trochu přidat doma. Takže to beru jako takový obecný bububu, dělejte něco, není to pokračování školky...To je jak ty elaboráty, co má umět dítě před vstupem do školky, stejně reálně pulku neumí a co jako, stejně je tam vezmou a pochytí to tam. Jako ono zas někteří rodiče to berou hodně zvolna, viz třeba absence logopedie u předškoláků a i takovýhle základy, tak bych řekla, že je to takovej seznam, na co se třeba doma trochu zaměřit.

Offline Zuzuli
3826 příspěvků moje polička 24. října 2025 08:38

Uplne me tady desite, tou pripravou na skolu. A zrovna vcera se me na to same ptala jedna mama na baletu, kdyz jsme cekaly nez krouzek skonci. Protoze ja nedelam nic. Zadne pracovni sesity nebo ukoly. Ani netusim, co bych mela delat. Porad spoleham na to, ze moje mama je ucitelka prvniho stupne a pristi rok ma taky prvnaky, by mi rekla, kdyby dcera v necem potrebovala zapracovat.

Obcas si rikam, ze po tom dost narocnem miminim a batolecim obdobi mam konecne dite pro line rodice. Ja strasne obdivuju vsechny, co s detmi zvladaji jeste vsechno cviceni, logopedie a tak.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. října 2025 08:38

Karja jo, vidím to stejně 

Offline Zuzuli
3826 příspěvků moje polička 24. října 2025 08:42

Karja hlavne mi tenhle seznam pro rodice prijde naprosto zcestny, kdyz mame povinnou skolni dochazku a povinny predskolni rok. Zase se jen prehazuje zdpovednost na rodice, akorat jen na ty uvedomele. Ti ostatni se na to stejne vykaslou a nejakou absenci pripravy ze skolky resit nebudou. Proste ten klasicky cesky problem, potrebujes vzdelane aktivni rodice, aby si to v ceskem skolnim systemu nekam dotahla...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. října 2025 08:42

Zuzuli to snad dělají ve školce, ne? Je to jejich povinnost, proto máme povinný předškolní ročník. My doma taky neděláme nic. Resp. mladší chodí na logopedii a snažíme se cvičit i doma, to je teda na pět minut. Ale ty běžné věci jako grafomotoriku, předmatematické představy...s nimi mají dělat ve školce.

Offline Pinot Noir
29971 příspěvků moje polička 24. října 2025 08:47

Gatita Elkonin a Maxík - bývají i skupinové lekce, my máme individuální. Elkonin je zaměřený na sluchové rozlišení a zpracování, hláskovou strukturu slov, Maxík je taková grafomotorika, příprava na školu. 

Elkonin je super, za prvé u toho nejsem, takže mám každý týden 45 minut, kdy se po mně nic nechce, můžu si číst, nebo vyrábět trapná reelska na IG, nebo jenom čumět, za druhé to má od začátku výsledky. Začali počtem slabik ve slově, to mu šlo, tak to vzali hopem, pak se dělá rozlišení první hlásky ve slově, poslední hlásky, těch mezi a nakonec rozklad slova na hlásky. Je to vlastně opačný proces, než čtení, kdy se z hlásek skládá slovo. Mu to velmi pomáhá, má problém právě se sluchovým zpracováním a takový intenzivní trénink mu pomáhá. Neslyší rozdíl mezi Š, Č, Ž třeba, a po lekci Elkonina se to vždycky skokově zlepší. Hodně se to prolíná s tím, co máme dělat na logopedii a takhle mám zajištěných 45 minut, což je o dost víc, než naše celková logopedická práce za týden. Navíc pod dohledem odbornice, která krásně mluví, vyslovuje...a není máma, no.

Maxík je horší, to máme jednou měsíčně, tam musím být být lekci přítomna, abych se naučila, co máme další měsíc DENNĚ dělat doma! Jsme na konci prvního měsíce, byla to taková sestava dýchání, cvičení na propojení hemisfér, uvědomění pravé a levé strany a nácviku držení tužky, a začátku psaní. Byla jsem k tomu trochu nedůvěřivá a věty o tom, jak s každým nádechem bereme sílu na další práci, které se mají pronášet, mi moc nejdou z pusy, ale ho to kupodivu baví, tak si říkám, že trénink sezení na zadku a poslouchání pokynů se hodí, a ty řádky teček má taky napsané každý den lépe. 

Online Karja
44803 příspěvků moje polička 24. října 2025 08:48

Zuzuli já taky nedělám nic, ani s tou první jsem nedělala nic, ani s tou druhou. Tu první brali fakt hodně ve školce, to jako bylo ažaž, a pak jsme byli v té poradně, takže to jsem věděla, že dobrý. Cestou na zápis jsem se jí zeptala, jestli umí nějakou básničku, když tam nějaká babička zkoušela svou dceru:D:D:D. Já to uplně vytěsnila. Ta mladší už má učitelky takové volnější, ale zas leccos okouká doma při školní přípravě a hlavně jako vzít jí musej. Ale taky mi ted říkala známá, jak se s klukem připravuje na zápis, že ho naučila říkat nějakou básničku, pohádku, počítat, barvy procvičit... Ale u nás na zápisu se nic nedělalo, myslím, že tam byl jako záměr, ukázat školu dítěti ne dítě škole. Myslím, že dělala nějaké sranda ukoly na téma pohádky o perníkové chaloupce, kde byly ve třídě ruzné stanoviště s ukoly, byly tam i ty starší děti, které pomáhaly panu učiteli a prostě tím asi se ukázaly ty barvy, ty souvislosti atd.A já si mezitím povídala s ředitelkou. Ale jako ta škola bere primárně děti ze své školky, takže tam asi ví od učitelek, jak to tak vypadá. 

Offline continuity
43321 příspěvků moje polička 24. října 2025 08:50

Potrefenáhusajá teda čumím, kam se základní školství za těch pár let posunulo. 

Ty školy se vyděsily zrušených odkladu a nezralých děti?

Jinak je představa, že stačí, aby se dítě víc snažilo a problém zmizí, je ve školství poměrně rozšířená. Bych si ušetřila dost nervů s mými dys... Ani nevím co, protože všechny cestinarsky jak jeden muž diagnostiku odmítaly. Akorát moje děti vůbec nezvládají pravopis, at děláme, co děláme. 

Na rozumnou učitelku jsem narazila až na gymplu: prosím vás, sice píše s chybama, ale alespoň má co říct. Jsou tady studenti, co v textu sice nemají žádné chyby, ale ani žádné myšlenky. 

Online Karja
44803 příspěvků moje polička 24. října 2025 08:52

Zuzuli Já to tak neberu, já to beru tak, že pokud by dítě chodilo do školky, kde to nějak nejede, nebo dítě hodně chybí nebo nějak nespolupracuje, tak to znamená zaber trochu doma, ověř si, jestli to to dítě umí. Já to mám vytěsněné, protože vím, že to ve školce dělají, dokonce tam mají nějakou skupinu pro děti, co potřebují zabrat víc, že si je dvakrát v týdnu paní učitelka posbírá ze tříd a prostě dělají trochu víc a v klidu v menší skupince

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 24. října 2025 08:58

Karja A tak já myslím, že hodně záleží na tom, jak ty učitelky ten seznam odprezentujou a jestli na nich vidíš, že chápou, že děti jdou různé. Mně na druhém zápisu ta učitelka, co dceru hodnotila, řekla, že se málo snažíme (víceméně kvůli špatné výslovnosti), že má vnučku, co je narozená v červenci a do školy jde normálně v termínu a všechno co je potřeba zvládá skvěle. Což tě teda s vlastním odkladovým dítětem vyloženě povzbudí ;o)

Zuzuli Hele my se taky na školu připravovali jenom z hlediska logopedie. A to šlo ztuha, protože dcera prostě (ani v době nástupu do školy) neměla zralé sluchové rozlišování. Všechny ty grafomotoriky za prvé dělá školka a za druhé pokud dítě doma v nějaké rozumné míře kreslí/modeluje/tvoří, tak mi připadá zbytečné to ještě nějak víc hrotit, když nemá objektivní problém.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. října 2025 08:58

Karja u nás je při zápise trochu proklepli, ale starší byl suverén (ne nutně znalostmi). Ale vzít je jednak musí, ani není povinné tam jít s dítětem a nějak bodovat je taky nesmí. Mladšího budu muset trochu připravit, aby věděl, co ho čeká, ne něco trénovat, on je dost nesmělý. I když včera ve škole se dokonce sám přihlásil, když se na něco ptali U něj je teda pokrok v tomhle ohledu posledních pár měsíců dost vidět.

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 24. října 2025 09:00
Reakce na continuity:

Ty školy se vyděsily zrušených odkladu a nezralých děti?

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 24. října 2025 09:00
Reakce na 711990:

Anema to podle me slo vloni, ale kdyz je zapis v lednu, tak jim musis dat vedet driv. Musej si vyzadat dotaznik od skolky pak, takze to budou chtit mit rozhodnuty driv, si myslim. 

​ty jo, tak to je trochu na houby, že se to taky změnilo. Ale zajímalo by mě, jak to budou vymáhat. Že školka vydá ten dotazník jen jednou?  U nás dokonce počítali s jednou holčičkou i 1. září a ona přitom seděla už v úplně jiné škole...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. října 2025 09:05

Anema přestěhovat se během toho půl roku můžeš taky, že jo