Mam opravdu radost. Zvladli jsme prohlidku na foniatrii. S miminem, milionem bund, kocarem, hledanim vytahu, zouvani, vecne vyfluslym dudlikem....dokonce jsem nezapomnela ani prukazku a mimino prihodne usnulo tesne pred vysetrenim sluchu v kabine (kde jsem mela byt se starsim). A kluk si nechal vsude posvitit, vsechny ty ukony zvladl, napocital do deseti a popletl jen par barev. Byl strasne nervozni, protoze si z minula pamatoval strihani uzdicky. Tak uff, usi a vse ok a "jen" dyslalie a opozdeny vyvoj reci.
Vše o těhotenství a dětech
Jos no to je vždycky stres. Pokazde neco nekde zapomenu a pak vyjdu ven a vubec nevim, co mi ten doktor rikal. Nikdy to ke mne pres tu clonu nervozity nepronikne![]()
K té dyslalii muzu poradit, ze kdyby se to nezlepšovalo, lze alespoň zařadit nějaké úkoly na sluchové vnímání. Ale logopedi to asi bezne dělají. Ta patlavost je živná půda pro poruchy typu dyslexie, pokud se to do nástupu do skoly neupraví. My jak řešíme to koktani, tak moc nemuzem řešit výslovnost a soustředíme se ted aspoň na to sluchově vnímání. Prijde mi to docela dobre.
Gatita u nás je taky základ sluchové vnímání, to musíme trénovat, je to podstata porozumění.
Jos super, jak jste to skvěle zvládli!
Ale nevyžádaná rada, OVŘ je málokdy OVŘ prostý bez přidružené patologie, což samozřejmě neznamená, že to zrovna u vás čistý OVŘ nemůže být. Předpoklám, že v péči logopeda jste, ale měl by to být logoped, který se věnuje poruchám řeči, ne jen poruchám výslovnosti. Příběhů, kde na logopedii tři roky marně pilovali R na tdubka-tdubka, a pak se přesunem jinam zjistilo, že problém je hlubší porucha, jsou plné diskuze. Nechci strašit ani nic naznačovat a rovnou se omlouvám za nevyžádané přednášky. ![]()
papirenske:
https://www.prokonzole.cz/merch-adventni-kalendare/adventni-kalendar-harry-potter-bradavice-nove/
https://www.alza.cz/hracky/cerda-avengers-adventni-kalendar-cer-820-d13126468.htm
kosmetika Star wars:
https://www.notino.cz/mad-beauty/star-wars-the-mandalorian-the-child-adventni-kalendar/p-16149965/
fotbalove:
https://www.fan-shop.cz/adventni-kalendare/
hadanky:
https://www.alza.cz/hracky/exit-adventni-kalendar-ponorka-sk-d7978772.htm
Gatita dekuju, cviceni jeste poladime. Mame ve skolce novou logopedku. Jinak reditelku logo skoly v LBC a zda se vyborna! Pak jsme v te SPC poradne a jeste nezavisle na predchozich chodi syn od 3 let ke klinicke logopedce. S nejakou fotmou dyslexie asi vnitrne pocitam. Manzel ma dyslexii, dysgrafii a dysortografii. Jeho psany projev, gramatika apod. jsou ucinena tragedie. Nastesti na CVUT a v praci uz ho to nelimitovalo.
Pinot Noir tak ja se hrubsi patologie obavam dlouhodobe. Syn prakticky do 3,5 nemluvil vubec. Minimalne do uvolneni podjazykove uzdicky to bylo hrozne. Ale ted je jak houba, nasava slova jako imperium nebo zdrojovy drak chaosu. Vic nez ja ho vychovava Ninjago a starsi kluci ve skolce
. Blbe vyslovuje sykavky, r, ř a hlavne L, protoze porad nedokaze dobre hybat s jazykem smerem nahoru. Ale jinak se chova celkem standardne. Ja sama na logo taky chodila, dodnes docela rackuju, hlavne kdyz jsem nervozni. Jinak nejak neurodivergentni asi s muzem trochu jsme. On je podle me na hrane vysoce funkcniho Aspergera a ja taky urcite neco mam.
Samozrejme se obavam, ze v SPC navrhnou treba vysetreni na neurologii/detskeho psychologa. A nekoho takoveho dnes sehnat....
Jos Ono nakonec i toho neurologa/psychologa seženeš, když jseš trpělivá a moc nespěcháš na termín. A každopádně jste dobří, že jste tu foniatrii takhle hezky zvládli ![]()
Pinot Noir to mě zajímá, taky k tomu žádnou přidruženou diagnózu nemáme
Potrefenáhusa taky nemáme... Ale Jos právě vyjmenovala několik dalších diagnóz, na které myslí a které často právě jsou dědičné. Chtěla jsem varovat před tím, že odborník řekl OVŘ, k tomu sousedka řekla, náš Jarda do pěti taky nemluvil a teď je z něj inžinýr, tak se s tím rodič spokojí jako s vyřešeným a pak se ve škole diví. Ale vidím, že u Jos nic takového nehrozí a že si možný vývoj uvědomuje.
Jak jste na tom vy, to netuším, myslela jsem, že už je dávno všechno v normě. Je možné, že zrovna jste ten vzácnější případ pouhého OVŘ.
Pinot Noir mluvi, ale to sluchový vnímání má taky horší a problémy má se stejnýma hlaskama jako malej od Jos
mozna se budeme taky divit, skolka odklad docela důrazně nedoporučila a nedoporučila ho ani logopedka, ja nejaky pochybnosti mam, takze do poradny jsme objednany
Potrefenáhusa a jak se to horší sluchové vnímání projevuje?
Jos Pinot Noir Potrefenáhusa Docela mě překvapuje to rozšíření oslabeného sluchového vnímání, já o tom v životě neslyšela, dokud s tím logopedka nevyrukovala u našeho syna. Trénujeme ho už skoro rok, nějaké pokroky tam asi jsou, ale dost malé. Prý je dobře, že jsme začali chodit tak brzy, že v předškolním roce by to tak rychle nenatrénoval. Jinak k tomu to u nás je mírná vývojová dysfázie. Když logopedka popsala, jak to asi bude vypadat ve škole, co synovi půjde a co ne, z manžela vypadlo, že tím dost přesně vystihla i jeho průchod prvním stupněm.
Myrtila a víš, že já bych o tom docela ráda neslyšela nikdy a do smrti klidně žila v úplné nevědomosti o tomto problému?
A nebo třeba sluchovou paměť, tu bych taky klidně vynechala z pojmů, které mi něco říkají. ![]()
Pinot Noir no já si říkala, jestli něco takového nemá syn. Tak ne, akorát ignoruje čárky ![]()
Evaeva měla jsem spolužačku, která neslyšela délky. Jejich/jejích, jim/jím bylo zcela mimo její rozlišovací schopnost. Říkala vždycky, že to neslyší, nikdo jí nevěřil, nikoho to nezajímalo, takže trojky čtyřky z češtiny, jinak chytrá holka. Kvůli známkám musela na učňák, pak maturitu, VOŠ, procestovala svět, pracovala v zahraničí, dnes šéfuje velkému provozu. Ale musela si to vydobýt oklikou, přes ten učňák, kvůli čárkám.
Pinot Noir my jsme chodili na logo v průběhu první třídy, tak jsem se na ty čárky speciálně ptala. Žádný problém nenašli, je to spíš nepozornost nebo nezájem![]()
Evaeva tak R. má určitě poruchu na velká písmena, i svoje jméno napíše s malým r.
On to bude teda taky nezájem, já z toho už rostu.
Pinot Noir no pravidelně to vychází z těch skolkovych diagnostik, taky ty ruzny rozložení na slabiky a hlásky neni ani pres trénink nějaká velká hitparáda (slabiky lepsi). Ale treba ž-š-č rozlišuje ( - slyší, ale neříká)
Pinot Noir No, přesně, sluchová paměť taky
a trénink orientace v čase a prostoru, koordinace těla a já nevím, co ještě. Na jednu stranu neřekne podle obrázku, jestli je pes vedle nebo za židlí, na druhou stranu doma z lega staví defibrilátor.
A podobnou cestou, jako tvá spolužačka, málem putoval manžel, toho chtěla učitelka v první třídě přeřadit do zvláštní školy. Naštěstí se tchyni povedlo dát ho jinam, takže prošel základkou, střední i vysokou školou a úspěšně se ve svém oboru živí. A když píše nějaký oficiální dokument, tak ho po něm přečtu a opravím to, no. (Což by už asi zvládla i AI
)
Potrefenáhusa No, naše starší v důsledku pomalého zrání sluchové kontroly začíná správně říkat sykavky až teď ve druhé třídě a po odkladu. Ona to sice slyšela už loni, ale holt se jí blbě fixuje ten správnej tvar. A R a Ř ještě furt nemáme. A jednotlivé hlásky ve slově začala být schopná rozlišovat až na začátku první třídy.
Ještě jí nakonec s tou výslovností trhne i mladší s opožděným vývojem řeči ![]()
A podobnou cestou, jako tvá spolužačka, málem putoval manžel, toho chtěla učitelka v první třídě přeřadit do zvláštní školy.
jakoby trochu mě děsíte, protože přesně touhle cestou šel muž, včetně té první třídy. Ten teda taky pak bral tu vysokou školu oklikou pres učňák...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí