Potrefenáhusa Já strašně moc doufám, že tohle už se dneska neděje, přece jenom ty možnosti diagnostiky a povědomí o těch různých dys- dost pokročily. Nejsem takový optimista, že bych si myslela, že úplně každé dítě dostane maximální podporu, ale snad až takovéhle úlety se už nestávají. (Nebo ne často a poučeným rodičům.)
Vše o těhotenství a dětech
Potrefenáhusa tak tohle bylo před 35 lety, to už je doufám pryč. Minimálně by se tvrzením, že neslyší rozdíl mezi dlouhou a krátkou hláskou, někdo zabýval.
Potrefenáhusa muz to vzal pres prumyslovku, takze tam ten tlak na jazyk vyl pomerne maly, jinak by tu okliku absolvoval asi taky
Jos Potrefenáhusa Manžel šel taky přes průmyslovku.
Myrtila Já - dys dítě mám. První 2 roky ve škole byl očistec, problémy byly zjevné, ale učitelka to připisovala lenosti. Do školky ho taky chtěla vrátit. Po první třídě jsme byli v poradně, kde syna nediagnostikovali. Ve 3. třídě dostal jinou učitelku, zkusili jsme jinou poradnu a tam už dostal "ten papír". Má malé úlevy a hlavně doučování se speciálním pedagogem. Zlepšuje se, ale gramatika je katastrofa. Teď je v 6.třídě, tak uvidíme, jak to půjde, na čj a aj má celkem fajn učitelku. Ale fak se obávám, jak bude schopný odmaturovat s didaktickým testem. Myslím si, že na střední školu má, ale gramatika a pomalé čtení ho limitují.
miuu A když má "ten papír", nebude mít i nějaké úlevy u maturity? (Předčasná otazka, vím, kdo ví, jak to za pár let bude.) Nebo u přijímaček?
My jsme připraveni, že to ve škole bude náročnější, naštěstí to vypadá, že jsme se natrefili na schopnou logopedku, ono to jde asi celé lépe, když je k tomu aspoň z nějaké strany ta oficiální podpora a opora.
Muž nemá dys, ale ja bych ho laicky otipovala na nediagnostikovanou poruchu pozornosti bez hyperaktivity. Prijde mi obcas vic mimo nez je u chlapů průměr ![]()
Myrtila Už jsme se o tom v poradně bavili, měl by dostat více času na vypracování. On je i dyortografik, takže dokáže gramatický jev odůvodnit, říct správné i/y, ale napíše to špatně.
Škola s ním není procházka růžovým sadem, ale je tam i úspěšný v předmětech, které ho baví, v šachách a ve sportu. Všechno to ale stojí a padá s konkrétním pedagogem.
Potrefenáhusa to je ADD.
Lukasko podľa mňa nemá žiadny recovy a sluchovy problém, ale na tej škôlkovej diagnostike mu tiež niečo so sluchom vyšlo, už neviem presne čo, ani mi to nikto nevysvetlil.
letfenixa Jj, ja vím
miuu To s tím pedagogem je strašně smutný, člověk se doma může snažit sebevíc, ale když má smůlu na učitelku, je to stejně na houby. Viz i ten můj muž a vlastně i můj bratr (i když ten narazil až na gymplu a horko těžko odmaturoval z češtiny, i když pak prošel v pohodě přes VŠ, nakonec si dodělal další maturitu na průmce a živí se technickým oborem).
Myrtila ano, s tím pedagogem to stojí a padá.
Zrovna nedávno mužova teta vzpomínala, co se skrz různé dis natrápila se synem. A jak to šlo o tolik líp, když dostal správnou podporu. Je to třicátník, takže to už je taky drahně let, doufám, že dneska už je větší šance se podpory dobrat. I on dopadl dobře, jak píšete o těch svých příbuzných.
Evaeva No, muž neměl podporu žádnou a bratr dostával dost sodu, a druhou mamka, protože ta češtinářka byla původně její kamarádka a pořád si mamce stěžovala na nezvedného líného synka... to kamarádství bratrovu docházku na gymplu nepřežilo ![]()
Myrtila no a stejně to zvládli
(To není návod, ale uklidnění) Dneska už je určitě větší šance, že člověk toho správného učitele najde. Ten bratranec tenkrát chodil na nějakou školu pro tyhle děti, jeho původní učitelka taky pochopení neměla.
Evaeva Taky je dneska větší šance, že to budou rodiče řešit. Když jsem byla malá ja, tak prostě paní učitelka měla vždycky pravdu a bylo třeba se jí přizpůsobit.
DruI to je taky pravda. Já už jsem teda víceméně porevoluční dítě, to si myslím, že už určitá skupina rodičů tuhle bezmeznou autoritu učitelky neuznávala.
Evaeva zvládli to a rodiče to zvládli přežít
DruI Jj, jednak paní učitelka měla pravdu, ale ani nebyly informace, mamka sama mi nedávno řekla, že až kolem bratrovy maturity se k ní dostaly takové informace, že jí došlo, že ta jeho školní docházka mohla nebo i měla probíhat úplně jinak. Oni tehdy i byli na nějakých konzultacích, snad to ani nebylo žádné vyšetření, ale k ničemu se nedobrali. Nevím, jestli se tehdy u nás (maloměsto) poskytovala nějaká podpůrná opatření.
Já taky věřím, že si svojí cestu najde. Ovšem nějaké moje nervy to stát bude. Teď kupříkladu tvrdí, že po základce už nikam do školy nepůjde ( ale kamarádce řekl, že tu maturitu si tedy udělá, když to mamka chce).
Evaevajá do první třídy nastupovala těsně před revolucí. A jako rodiče to mysleli dobře, ale to vyzdvihování učitelské autority se zrovna na mně nepodepsalo úplně nejlíp.
Myrtila Jo, ty informace taky nebyly. Já taky až teď s dcerou vidím v čem byl vlastně můj problém a moje rodiče nenapadlo, že i moc chytré dítě je potřeba ve vztahu ke školnímu systému nějak individuálně řešit.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí