Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online Evaeva
příspěvků moje polička 01. prosince 2025 21:03

Myrtila to víš, že na mně je toho taky nejvíc. Taky jak jsem doma a s malým už se to přecejen celkem dá dělat, tak toho hodně zvládnu přes den.

Ono na víkend s velkým dítětem do zařízené domácnosti, je to pohoda, co si budeme povídat

Offline Myrtila
5367 příspěvků moje polička 01. prosince 2025 21:06

Karja Mně se na tom nejvíc líbí to o tom, že by si mohla klidně pospat a neřešit, kdo chce jíst nebo čůrat, na to si během dne vzpomenu i několikrát, teda bez jakékoli výčitky k mému muži, spíš se tak zasním, jaké by to asi bylo mít aspoň občas k dispozici někoho, komu bych ty děti strčila a chvíli dělala cokoli, co se mi líbí někomu to třeba zařídí prarodiče, my nemáme ani to, tak si to jenom tak hezky představuju

Offline Myrtila
5367 příspěvků moje polička 01. prosince 2025 21:11

Evaeva Jj, s tím starším to už byla pohoda, ještě jak jsme nemuseli vozit jídlo

Offline brrr
12372 příspěvků moje polička 01. prosince 2025 21:15

Pinot Noir Co rýma a hlavně tripartita? Bude to škola nějak řešit?

Offline Aranel
6647 příspěvků moje polička 01. prosince 2025 21:19

Já jako chápu, v čem je vtip toho fejetonu, a jsou tam trefený situace ( to s tou prací!!), ale nesměju se, štve mě to.

Online continuity
43296 příspěvků moje polička 01. prosince 2025 21:19

Myrtila tohle mám úplně naopak.

Radši jsem sama zbalila celou domácnost na zimní horskou chatu, výměnou za to, že muž bral děti na hřiště nebo k nim ráno vstal, abych se dospala. Nebo se postaral na ty chate, abych si mohla zalyžovat. (Poprvé tam každá dcera byla v půl roce.) 

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 01. prosince 2025 21:25

Karja s tou zubařkou jsi mi připomněla naší školku. Zřizovatel je sdružení rodičů a každá rodina má nějaký úkol. Třeba umývat otisky prstů ze skleněných ploch, zamést a vytřít tělocvičnu a tak. Já měla na starost skupinu, co prala bryndáky, utěrky a hadry pro uklízečku. A v jedné rodině jsem znala jen otce od vidění, tak jsem automaticky psala jemu. Pak jsem se seznámila s jeho super ženou a ta mi říkala, jak jí to přišlo super, že jsem to brala jako jeho úkol. On je totiž super macho a doma nehne.

Online continuity
43296 příspěvků moje polička 01. prosince 2025 21:42
Online Evaeva
příspěvků moje polička 01. prosince 2025 21:48
Reakce na continuity:

Myrtila tohle mám úplně naopak.

Radši jsem sama zbalila celou domácnost na zimní horskou chatu, výměnou za to, že muž bral děti na hřiště nebo k nim ráno vstal, abych se dospala. Nebo se postaral na ty chate, abych si mohla zalyžovat. (Poprvé tam každá dcera byla v půl roce.) 

​Tak já tak nějak očekávám všechno toto

Online Evaeva
příspěvků moje polička 01. prosince 2025 21:50

Myrtila jo, výjezdy k příbuzným, kde je kočár a děti ve věku (u nás naštěstí bez diet), kdy můžou tamní jídlo, začaly být o dost snazší.

Offline Pinot Noir
29965 příspěvků moje polička 01. prosince 2025 22:57

Myrtila jj, speciální jídlo je hodně otravná starost navíc a zaopatřit dům se zahradou při odjezdu je docela velké zdržení. 

Offline Pinot Noir
29965 příspěvků moje polička 01. prosince 2025 23:45

brrr rýma se naštěstí do dnešního večera přehoupla z té nechutné tekoucí verze s odřeným nosem do husté verze, sice mám pocit nedostatku kyslíku, ale už nevzbuzuju dojem, že je potřeba mě obejít obloukem. 

Změnu atmosféry ve třídě si učitelka sama neumí vysvětlit, říkala, že s tím pracují, mluví o tom, že má pocit, že se atmosféra zlepšuje, ale že je to poslední dva měsíce velice náročné, že mezi kluky probíhají zřejmě nějaké mocenské boje, že se tam sešlo několik výrazných individualit... Řešení, které zvolili (jakési kázeňské sešity, v podstatě knihy hříchů, kam se zapisují prohřešky) já teda považuju za dost nešťastné, ale prý se od jejich zavedení vztahy zlepšily a má se jednat o dočasné opatření. Zároveň jsem se dozvěděla, že R. je výrazná vůdčí osoba třídy, že jeho slovo má na kluky vliv, takže pokud je on s někým ve sporu, vytvoří se proti dotyčnému až jakási aliance. On říká, že tohle ale nijak nepodporuje a já mu věřím, nicméně musíme o tom opakovaně mluvit, že vliv s sebou nese i odpovědnost. Já tohle tušila, nedávno si delší dobu stěžoval na jednoho spolužáka, až jsem i chvíli uvěřila, že jde o opravdu o nějakého zlosyna, ale pak jsme si o tom promluvili, o férovosti, o spravedlnosti atd. a on mi řekl, že už se mu vlastně samotnému nelíbí, že proti dotyčnému vzniklo ve třídě úplné spolčení a že toho nechce být součástí. Ríša se s ním udobřil, teď spolu hrávají Roblox, no a začal aktuální spor s jiným spolužákem, který prý neunesl Ríšovo kamarádství s dříve neoblíbeným klukem, a tohle právě vyvrcholilo pěstí. Já té dynamice chlapeckého kolektivu moc nerozumím, přiznám se. Učitelka slíbila schůzku - ona plus ti dva a nějaké vyříkání si. Pořád ale nevím, jestli Ríšova nechuť ke škole pramení právě z tohoto. Ještě mi učitelka řekla, že R. má silný smysl pro spravedlnost a každou nespravedlnost, někdy i třeba domnělou, a nebo takovou, která se netýká přímo jeho, si hodně zabírá a prožívá, což jsem taky věděla, ale budu se muset na to asi víc zaměřit. 

Takže vlastně nevím. Učitelka vypadala, že to má celkem v ruce a nějaký plán, na druhou stranu už mám z minulosti zkušenost, že v téhle škole platí, že slibem nezarmoutíš. Z toho setkání vyplynulo, že  R. je výborný student s výrazným talentem na všechny jazyky a výtvarným citem, který budí ve škole pozornost, ale zároveň je výrazně rušivý element a osoba, která není jen náhodným účastníkem střetů, ale samotným hybatelem děje. Přestávám si myslet, že Viktor bude ten komplikovanější.

Pardon za elaborát, já si tu tím výlevem vždycky sama utřídím myšlenky.

Offline Pinot Noir
29965 příspěvků moje polička 01. prosince 2025 23:57

Neměli byste tip na knížku pro devítiletého kluka, kterou by mohl číst v AJ originálu? Má úroveň B1. Ne moc dlouhou, ze současnosti, aby se tam nevyskytovalo moc jevů a slov, které nezná ani v češtině, neměla by to být moc fantasmagorie, cestování časem apod., to nemá rád. Nejlépe nějaký příběh o vrstevnících. Má rád Deníky malého poseroutky, ale ty si nechci vyplýtvat, radši bych, aby je četl dál v češtině, když ho to baví. Tak něco podobného možná...

žluťásek Pardon za blbý dotaz, dají se knížky pro děti a mládež v AJ běžně půjčit v knihovně?

Offline Potrefenáhusa
38940 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 06:50

Pinot Noir myslim, ze s Viktorem to bude mozna o nervy, alw prijde mi, ze se neztratí a svoji cestu si najde sam

je dobry, ze skola teda asi nejakej náhled na situaci a nejak se to snaží řešit 

Offline brrr
12372 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 08:56

Pinot Noir Tak snad to bude škola opravdu řešit. My jsme měli podobnou situaci v páté třídě. Mladší taky figuroval jako vůdce třídy, nemusel jednoho spolužáka a za chvíli se přidali další. Naštěstí mu stačilo vysvětlit situaci, sice spolu kamarádit nebudou, ale aspoň to mladší přestal dávat najevo a najel na vztah neutrál.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:02

Pinot Noir No tak snad to učitelka opravdu bude řešit (a zvládne vyřešit). A třeba pomůže i to, že budou vánoční prázdniny a třeba se přes ně to klima ve třídě restartuje do původního nastavení

A myslíš, že Harry Potter je na něj moc velká fantasmagorie? Ten má hezkou jednoduchou angličtinu a první díly nejsou tak dlouhé.

Offline Pinot Noir
29965 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:15

DruI přesmýšlela jsem na ním, ale nečetla jsem ho ani v češtině a myslela jsem, jestli neobsahuje moc všelijakých vymyšlených slov... 

Do pléna: Harry Potter pro čerstvě devítiletého?

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:47

Pinot Noir Tak já myslím, že většina vymyšlených slov jsou tam prostě názvy nebo jména. Já ty první díly v angličtině taky nečetla, ale předpokládám, že jednoduchostí jazyka se od těch posledních zas tak lišit nebudou :o) Takže za mně je to hezká srozumitelná angličtina a devítiletý klidně první tři díly zvládne (a čtvrtý mu pak přijde moc pro puberťáky a nechá čtení na později ;o)

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:47

Pinot Noirjasně, knihy pro děti a mládež v aj máme, včetně novinek.

Já bych vybrala nějakou sérii ve stejném duchu jako je ten poseroutka, příběhy dětí, školní prostředí. Třeba Tom Gates od Liz Pichon, Big Nate od Lincoln Peirce aj. 

Offline brrr
12372 příspěvků moje polička 02. prosince 2025 09:49

Pinot Noir HP v devíti letech klidně, myslím, že první díl je pro tuhle věkovou kategorii. A DruI má pravdu, je to taková pohodová angličtina, ona ta nová slova (hůlka, čaroděj, atd. se opakují tak často, že s nima není problém).

Anebo bych zkusila Walliamse a nemusí to být zrovna babička Drsňačka.