Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 09:01

Karja "To už je lepší žehlit ponožky" je ale opravdu krásná míra zbytečnosti

Mne ty podcasty už asi štvou sborem všechny. Holt nikdy nikdo nemůže postihnout všechny nuance a žádnej výchovnej směr se nehodí na všechny děti světa (někdy nejsou sladění ani dva sourozenci). Takže je nevyhnutelné, že každej z těchle sdělovačů mouder hodí alespoň jednu "nezpochybnitenou pravdu" proti které mám potřebu se ohradit, tak už to v rámci prevence radši ani neposlouchám. 

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 09:15

DruI Já jsem na pana Studničku narazila v rámci jedné FB skupiny, kde psaly vyřízené matky jen takové povzdechy - něco jako stěžovací vlákno a hrozně mi to pomáhalo, že jsem si vždycky řekla "uff, tak tohle neřešim". No a pak právě si tam tak ruzně radily, podporovaly se a pak se z nich rekrutovaly ty online kurzistky;). Takže tak povšechně vnímám ten jeho směr, aktivně pořádně nesleduju taky nic, občas na mě někde něco vyrazí, tak si to přečtu, podívám se, ono jak je to všechno formou těch podcastu a rozhovoru, mě to neosluvuje, mám radši prostě klasicky článek, psaný rozhovor.

Offline Kokoska
35057 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 09:16

viktorka_od splavu teda pardon, ale spis jsem tu zachytila varovani deti, ze Jezisek vsechno ze seznamu neprinese, a zminky o premlouvani prarodicu, at se s darkama mirni.

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 09:33

Paralelu s dopisy pro Ježíška nevidím, ale my dopisy nemáme, tak diskuze o nich možná trochu přeskakuju. Překvapilo mě to doporučení nastudovat si jeho názory povinně už v porodnici. Čekala jsem tedy asi něco zásadního. Ale že je dobré se dětem věnovat, mluvit s nimi, jít ven je lepší než čumět do mobilu a nepřehánět to s plněním přání a zahrnování hmotnými statky je podle mě něco, co ví 99,9 % nastávajících rodičů ještě před cestou do porodnice, naopak si myslím, že v porodnici je ještě člověk plný ideálů o domácnosti s omezeným počtem dřevěných rozvíjejících hraček a her české výroby, knihami, bez obrazovek a s pravidelným pobytem v přírodě.

V porodnici bych vyučovala úplně jiné věci.

Offline viktorka_od splavu
49387 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 09:47

Pinot Noira jaky? fakt me to zajima, nerypu.

jen jeste dodam ze mi pripada hrozne zajimavy, ze vsichni to jakoby vedi, presne jak pises.. ale ve svem okoli (ted nemyslim zde na webu protoze domu nikomu odtud nevidime zejo) mam opravdu 100 % rodicu, kteri ten mobil/tablet/tv detem pousti. tak ja nevim no. a vubec nejsem nejaky zaryty odpurce pustit detem pohadku nebo vetsim nejakou hru, to fakt ne. ale vidim to pouzivani za ucelem odpoutani pozornosti.

Offline Tabea
8179 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 10:04

viktorka_od splavu a fakt myslíš, že ti rodiče dávají dětem mobil do ruky, protože myslí, že je to pro ty děti dobrý?  Protože jim to nikdo neřekl, že si mají s dětma radši povídat a kdyby jim to někdo řekl, tak jim ten mobil nedají?

Offline Tabea
8179 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 10:07

viktorka_od splavu a ty rady do porodnice?

Kašli na radily a dělej věci tak, jak to vyhovuje tobě? Nechceš kojit, koupat dítě každý den, nevzít ho k sobě do postele, vzít ho ven za každýho počasí, ... tak to nedělej. 

Offline 999
19842 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 10:23

Podcast jsem neposlouchala, ale když se tady píše o dárcích, vnuk našel spřízněnou duši v majiteli antikvariátu :-). Bydlí vedle, vždycky čumí do výlohy a našel tam velkou knihu o vlacích. Byl s ním manžel, vlezli dovnitř a on mu ji koupil. Za týden byla za výlohou encyklopedie traktorů. To s ním byla moje matka, koupila mu ji. Pak tam podle mě už začal ten prodavač dávat tyhle knížky záměrně:-). Tak každý týden se za výlohou objeví nějaká encyklopedie tohoto typu, vnuk přilepí nos na výlohu a někdo z nás podlehne. Jsou to knížky pro dospělé, některé v angličtině, ale on je miluje, vydrží nad nimi sedět hodiny. Před Vánoci už jsme prodavače prosili, ať tam aspoň měsíc nic nedává nebo nás zruinuje:-).

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 10:26

viktorka_od splavu tak lidi dělají milion věcí, o kterých vědí, že nejsou správně, není v lidských silách dělat všechno stoprocentně správně. Já vím, že moje děti tráví u tabletu moc času, že není dobré, že nedělají žádný sport a jedí každý víkend hranolky a stripsy, nebo nic. Dokonce jsem jim ty obrazovky SAMA nabídla, aby u nich jedli, přestože vím, že to není správné. Myslím, že nikdo nedá dětem tyhle věci s myšlenkou, že je to fajn řešení. 

A co bych učila v porodnici? Třeba že vážit dítě po každém jídle je hovadina, jak včas poznat tvrdnutí mléka a hrozící zánět a jak to účinně řešit, jak se opravdu účinně starat o jizvu po císaři, aby těch sedm vrstev tkáně nepřirostlo, místo vágního "jizvu si masírujte", že zkazky o porodech na poli a práci dvě hodiny po porodu jsou nesmyslné kydy...

Offline barbucha blogger
35968 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 10:52

Pinot Noir dost me prekvapilo, ze zdejsi deti musi dostat vsechno co si preji, aby mely radost. delalo to na me dojem, ze cely rok jsou chude a smutne, jen na Vanoce cekaji. ja to co rikal dost chapu i proto, ze podobny pristup ma muj partner. darek dam s radosti kdyz napriklad narazim na neco, o cem vim ze obdarovaneho potesi. tak jdu a dam mu to. necekam az na nekdy v kalendari. a naopak.

​Hehe, chudé a smutné děti

Každej kupuje harantům dárky celej boží rok, jednak když se pověsej na výlohu hračkářství (antikvariátu 999 ) a k narozeninám, svátku, začátku/konci školního roku, nebo jen tak když vidíš něco pěknýho, prostě furt. Akorát ty vánoce jsou holt jeden termín - hromadná záležitost, samozřejmě mocně živená reklamou/prodejcema... tak v ten jeden jedinej den očekává pěknej dárek každej. A právě proto, že kupuješ něco i průběžně, se pak ty vánoční dárky musej řešit anžto haranti toho maj prostě moc

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 11:04

K tomu, že děti musí dostat, co si přejí. No mluvila jsem o svatcích s holčičkou, která si dle svých slov přála plyšového medvídka (dostala) a princeznu. Místo ní dostala, stejně jako dvouletý brácha, autíčko na dálkové ovládání, které už 28. bylo spravované. 

Rodina je výborně situována, ale mělo to být asi výchovné. Nevím teda, co přesně byl cíl tohoto výchovného počinu, ale bylo jí mi líto. ještě umocněno tím, že to dítě to říkalo tak smířeně. 

Proc nemůžeme jeden den v roce věřit na zázrak a pořád si to tak komplikovat? 

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 11:13

viktorka_od splavu A nemáš třeba známé třeba s většími dětmi? Protože já znám naopak spoustu domácností, kde ty malé děti nemají žádný tablet, rodiče jim mobil nedávají, max si projedou fotky, něco vyfotí. TV se od určitého věku tolik nezatracuje, i takoví ti militantní odpurci typu toho zarputilého neurologa (ehm vypadlo mi jméno) ti řeknou, že pohádka je od určitého věku OK, že je to příběh, rozvíjí dětem fantazii. Plus hlavně to je všechno teorie, ideál, kterej nedáš nikdy stejně správně, stejně jako výživa, stejně jako chování vůči dětem, stejně jako ruzné aspekty v tvém vlastním dospělém životě, víš jak by se to mělo a snažíš se tomu v rámci svých možností přiblížit. 

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 11:15

continuity To je snad horší než to vyřazování hraček před Vánoci.

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 11:23

continuity to je smutné

Offline Myrtila
5367 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 11:36

viktorka_od splavu Já bych je třeba učila, že je fajn být sama k sobě laskavější. Což je teda dost zásadní věc, kterou postrádám u tohohle pána (kdysi mi na něco od něj poslal odkaz manžel a můj závěr z toho byl, že si radši ponechám svoje jiné zdroje informací, které tu rodinu vnímají tak nějak komplexněji, ne jen jako matku, co za všechno může).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. ledna 2026 11:38

Já myslím, že je potřeba mít nějaké mateřské sebevědomí, které je ale strašně těžké získat, když první dítě, které blíž vidíte, je často to vašeModerní život v nukleární rodině přináší spoustu výhod, ale i nevýhod. Nejsme stavění na to vychovávat děti ve dvou lidech (nebo spíš v jednom), je to náročné. A z toho plyne to využívání berliček v podobě tabletů. 

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 11:44

Karja Pinot Noir nebojte, při nejbližší příležitosti panenku přinese muž. Už jsme domluvení a dám si záležet na tom, aby to byla opravdu princezna.

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 11:53

Myrtila to podepisuji, až na psychopaty nikdo nedela výchovné kroky, o kterých si myslí, že by jeho dětem měly ublížit. Děláme v tu chvíli, vždy to nejlepší, co je v našich silách. A tak to je potřeba brát. 

Všichni určitě nasekáme ve výchově nějaké chyby, často s tím nejlepším úmyslem, ale to z nás ještě nedělá špatně rodiče. 

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 12:08
Reakce na continuity:

Karja Pinot Noir nebojte, při nejbližší příležitosti panenku přinese muž. Už jsme domluvení a dám si záležet na tom, aby to byla opravdu princezna.

Offline viktorka_od splavu
49387 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 12:09

Evaeva ano, souhlasim.Myrtila tu laskavost podepisuju a trikrat podtrhavam, urcite. jak rikam chlapika jinak neznam, jen mi neprislo ze by nasazoval na zeny konkretne v tomto rozhovoru. 

obecne k tomu, ze to rodice nedelaji schvalne... ty spolecenske tlaky, kterym vetsina podleha, jsou samozrejme hrozne. ale vysvetlete mi teda nekdo, proc je furt (i pri znalosti toho jak je to spatne) prijatelnejsi dat diteti mobil nez nemit doma uklizeno? popripade prosim o vysvetleni, co je na te druhe variante skodlive.