Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 12:10

viktorka_od splavu Já bych v porodnici radila: Snažte se podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale pokud ani tak nedosáhnete požadovaných výsledků, tak si to nevyčítejte. A pokud vám náhoda přidělí nízkoúdržbové dítě, tak se prosím nepovyšujte nad rodiči, kteří takové štěstí neměli ;o)

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 12:11
Reakce na continuity:

Karja Pinot Noir nebojte, při nejbližší příležitosti panenku přinese muž. Už jsme domluvení a dám si záležet na tom, aby to byla opravdu princezna.

​Tak to jsi mě úplně vánočně potěšila

Offline clothilde
2062 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 12:17
Reakce na continuity:

Karja Pinot Noir nebojte, při nejbližší příležitosti panenku přinese muž. Už jsme domluvení a dám si záležet na tom, aby to byla opravdu princezna.

​to je moc fajn, ze vas holčička ma

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. ledna 2026 12:24

viktorka_od splavu tak to nevím, já nedávám mobil dětem, abych mohla uklízet, ale odpočívatAke někdo potřebuje mít uklizeno pro svoji duševní pohodu třeba. Jako ve všem, je potřeba hledat balanc. Hodina na mobilu dítěti neuškodí, když zbytek času tráví kvalitně. Každý má jiné dítě, jiné podmínky a nemyslím si, že je potřeba za tohle rodiče nějak šejmovat 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. ledna 2026 12:25

continuity každý rodič, který přemýšlí, jestli to dělá dobře, je dobrý rodič

Offline Myrtila
5367 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 12:28

DruI Ano, to je lépe vyjádřená i moje myšlenka

continuity Úplně souhlasím. Tenhle pohled, že naprostá většina lidí ve výchově dělá to nejlepší, co zrovna může, jsem přijala, co se mi narodily děti (a o lecčems mě dost poučily). A někdy je to holt i tablet do ruky nebo bonbon do pusy, no.

viktorka_od splavu Ten rozhovor z odkazu jsem neposlouchala, přiznávám, moje reakce byla na základě jiných jeho podcastů (celkem asi 5 hodin času), takže nedovedu reagovat úplně konkrétně, takhle obecně bych řekla, že úklid je asi momentálně větší priorita než nějaká doba u tabletu. Ale hodnotím to svou optikou popsanou výše. 

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 13:10

Nevím, jestli zrovna v  porodnici, ale někdy během přípravy na rodičovství by mělo zaznít, že není automatický, že sotva se dítě narodí, tak jej hned každý miluje nehynoucí stoprocentní láskou, a že pokud to tak někdo nemá, tak je s ním něco v nepořádku. Překvapilo mě, kolik lidí se po tom, co jsme přiznali svoje pochybnosti, zda malého máme před převzetím dost rádi na to, abychom zodpovědně mohli říct, že tam ta nehynoucí láska bude, přiznalo, že to tak necítili ani k čerstvě narozenýmu biologickýmu dítěti. Hlavně mužovi se svěřilo hned několik kamarádů a kolegů, že s tím docela bojovali a všichni mu řekli, že je první, komu se s tím odvážili svěřit, protože o tom sám začal mluvit, jinak je to docela tabu. 

Offline viktorka_od splavu
49387 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 13:24

DruI uz to ocekavani nejakych vysledku vesti problem:-)

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 14:14

viktorka_od splavu No, ale okolí fakt ty výsledky očekává. Někdy i dost urputně. To jsou takové ty dotazy typu. A ona ještě nespí celou noc? A tohle taky nejí? Kdy se zbavíte kočárku? A proč ho ještě nedáváte na nočník? Proč s ní víc necvičíte, aby líp mluvila? A co bude dělat ve školce/škole, když tohle zanedbáte?

Ti řeknu, že jako matka dvou nestandardních kousků jsem na to fakt alergická. A teda zvládnout sama sobě nevyčítat, že děti nezapadají do obecných norem, je pro mě osobně jedna z největších mateřských výzev.

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 14:24

viktorka_od splavu

Jak třeba pro svoji psychickou pohodu potřebuji alespoň nejakou míru kontroly nad nepořádkem. V zabordelenem prostředí toho zvládám min, dost zdrojů mi bere nutnost ten nepořádek ignorovat (a zas nemám tu laťku tak vysoko, abych to musela nejak řešit, není to objektivně žádné OCD). 

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 14:58

continuity A taky třeba v zabordeleném prostředí neuvaříš nebo tam taky nenajdeš pro děti zimní oblečení a tak. Ono si hodně lidí nad tím uklidem představí, asi že matka myje sprchový kout, ale někdy je to prostě takový nutný základ, aby tam všem bylo dobře a dalo se doma pohodlně fungovat. 

Offline Gatita
8653 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 14:59

Studničku jsem neodposlouchala, na podcasty nemam čas. Zvladnu přečíst článek, ale poslouchat mluveny projev nejak nemam kdy, co mam deti:))

Zaujala me ale ta pasáž, kde vysvětluje, ze kdyz je rodič plus minus sám v pohodě a je schopny byt pro dítě přijatelným vzorem, dite bude spis věřit jeho radám a bude "poslouchat" prirozene. Na tom urcite neco je. Nejisteho a frustrovaného rodice nedava moc smysl nasledovat. Ale co s tim, ze jo. Stejne jako s tim, ze rodice maji problem se na ty deti napojit. S tim ja mam urcite problem, taky mi nejde se na ne napojit, vzdyt mali kluci jsou pro me uplne exoticky druh...on teda rika, ze to je prave to, co ty rodice uci, tak nepředpokládám, ze by to prozradil zdarma behem 5 minut na podcastu.

A co mi prislo jako zajimava rada, kterou jsem cetla nevim kde: Nejaky psycholog rikal, ze takovy ten koncept, ze maminka si musi odpocinout a zajistit si 1x měsíčně hodinu, aby mohla na masáž, je dost špatně. Ve smyslu, ze je urcite potreba obcas vypadnout bez deti, ale zaklad je, aby se rodina naučila nechat ji odpočinout, aniž by musela opustit byt. A ona by se mela naucit relaxovat i doma, byt sama sebou a delat si svoje i s detmi doma. To mi prijde hodne dulezite, ale sama to uplne neumím. 

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 15:03

Na co se netěším po prázdninách je za a) vstávání, ale to nějak přežiju a za b)"mami, můžu jít?/mami napiš Aničky mamce/mami, může k nám?" Ooo, mě ta dětská organizace návštěv tak zmáhá, ale vím,že ty děti to nějak potřebují, tak se jim snažím vyjít vstříc, ale stejně mi ten prázdninový čas, kdy děti nějak zapomenou, že jsou i jiné děti a i víc si spolu vyhrají, víc se na sebe napojí, a jsou na sebe i takové hodnější než v běžném všednodenním programu, tak to mi hrozně moc vyhovuje!

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 15:12

Gatita Tak on s tebou asi otevře ten zdroj frustrace, a nebude to dítě, ale něco neuspořádanýho bud objektivně v tvém životě nebo v tvojí hlavě a budete to řešit a pak asi budeš happy a budeš na to dítě lépe reagovat, kvalitněji s ním trávit ten čas a tak....

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. ledna 2026 15:17

Karja moje děti tohle moc nepěstují. Já se tentokrát naopak docela těším na ten režim. Zimní prázdniny nějak neumíme, všechno je mnohem náročnější, samý rukavice a čepice

K tomu úklidu. Já si myslím, že ten základní úklid je dobré naučit se dělat s dětmi a naučit je, že se to děje. Jasně, trvá to s nimi dýl a je to otravnější, ale zrovna kvůli tomuhle bych ten tablet moc nedávala. Aspoň ne běžně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. ledna 2026 15:19

Gatita tohle mi taky moc nejde. Částečně proto, že moje relaxační činnosti moc neprobíhají doma a taky asi proto, že tady je pořád někdo malý. Ale do budoucna se na to chci zaměřit.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 15:27

Gatita No to jsem taky milovala tyhlety rady buďte jako rodič v pohodě a bude v pohodě i dítě. Hlavně v době, kdy jsem asi tak rok nespala víc jak dvě hodiny v kuse

Evaeva Ono je ideální, když se dítě naučí relaxační činnost vykonávat zároveň s tebou. Já už jsem třeba dosáhla i toho, že si děti vedle mě skoro hodinu spořádaně kreslili! Akorát jsem bohužel nezjistila jak to zapnout, aby to tak vyšlo vždycky, když se mi zrovna chce kreslit

Online Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 15:34

Karja tak to ti závidím, že se u vás přes prázdniny na kámoše zapomene. U nás se střídali jak na orloji a R. se zase vypravoval k nim, jak mají ty telefonu už, domluví se a už čekají jen odvoz a přísun nezdravé potravy.

Offline viktorka_od splavu
49387 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 15:37

DruI ano, presne. pozadavky, pozadavky.. takze nejvetsi vyzvou je naucit se posilat lidi do prdele zaverem

Online Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 15:41

DruI ano, presne. pozadavky, pozadavky.. takze nejvetsi vyzvou je naucit se posilat lidi do prdele zaverem

​Jo! A to bych učila fakt už v té porodnici, že tchány, švagra a spol. můžu, nebo spíš mám v den návratu z porodnice vypakovat fofrem z domu a ne jak kráva tiše trpět.