Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Gatita
8420 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 08:39

žluťásek já tě nepodezírala ze shazování, samotné mi teď totiž docvakává, jakou máme u staršího dítěte kliku, že nemusíme dělat doma fakt nic. S mladším to bude dřina, úplně to vidím, jak se po víkendech moříme s 1+1. 
Ad příroda, to mi taky přijde normální. Taky často melu o tom, co poznám, abych předala své skrovné znalosti dalším generacím. Ale já toho teda poznám žalostně málo:)) 

Offline DruI
5345 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 08:58

Gatita Víš co, ono to dítě se kterým se nemusíš od začátku vůbec učit má taky svoje mínus. Až pak přijde okamžik, kdy nějaká intenzivnější domácí práce bude potřeba, tak se teprve bude muset naučit jak se doma učit a čím je člověk starší, tím to jde hůř.

Ale teda přiznávám, že sama mám problém děti drilovat, i když by to taky někdy potřebovaly. Třeba starší si furt není ochotná zapamatovat jak za sebou jdou měsíce v roce. A to teda fakt není o paměti, protože tu má dobrou, ale měsíce klidně vyjmenovává leden - únor - září

Offline letfenixa
10688 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 09:26

DruI presne z toho mám obavy, že L sa zatiaľ vyslovene učil/pripravoval na písomku len párkrát, na slovíčka z angličtiny. A asi 3-x chcel nacvicny diktát. Čiže sa zatiaľ nevie učiť. Ale jeho triedna má dlhoročnú prax a kolegyňa ma ukludnuje, že z jej tried boli vždy výborní žiaci, tak snáď nástup na 2.stupeň bude dobrý. Len keď ho počujem, že vôbec nepisu na tabuľu, že len z interaktívnou tabuľou robia, to ma vždy prekvapi.

Offline Tak Betty
5929 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 09:27

Nevím jestli bych poznala trnku když by tam nebyly ty bobule.

Offline DruI
5345 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 10:08

letfenixa Já myslím, že jestli sám vyhodnotil potřebu cvičit a dokonce si vyžádal i procvičovací diktát, tak je na dobré cestě a až ta potřeba přijde, tak to dá ;o)

Offline notna
8998 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 10:21
Reakce na DruI:

Gatita Víš co, ono to dítě se kterým se nemusíš od začátku vůbec učit má taky svoje mínus. Až pak přijde okamžik, kdy nějaká intenzivnější domácí práce bude potřeba, tak se teprve bude muset naučit jak se doma učit a čím je člověk starší, tím to jde hůř.

Ale teda přiznávám, že sama mám problém děti drilovat, i když by to taky někdy potřebovaly. Třeba starší si furt není ochotná zapamatovat jak za sebou jdou měsíce v roce. A to teda fakt není o paměti, protože tu má dobrou, ale měsíce klidně vyjmenovává leden - únor - září

​Úplně souhlasím. Ten návyk na domácí přípravu je důležitý. To jsme u dcery fakt hodně zanedbali a v devítce při přípravě na příjimačky to bylo krušný. Puberta v plném proudu a měla najednou začít doma dělat něco do školy. Mám máslo na hlavě já, protože jsem si tím prošla taky. Já teda takhle narazila až na vysoké a jen díky z hůry dané schopnosti makat na poslední chvíli ve dne v noci a skoro nespat, jsem ty školy dala, protože tu průběžnou přípravu jsem se nikdy nenaučila.

Offline DruI
5345 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 10:35

notna No, já taky mluvím z vlastní zkušenosti. Můj brácha na to na vysoké dojel, já jsem to na vysoké dala, protože jsem měla silnější motivaci a už při přihlášce jsem věděla, že budu muset některé věci už od začátku dohánět. Tak se jako u dcery o tu domácí přípravu trochu víc snažím, ale teda je vůči tomu taková rezistentní a nedělá mi to vůbec jednoduchý :o)

Offline brrr
12067 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 10:41

notna Já jsem se vlastně nikdy, až na ojedinělé vyjímky, učit nezačala, tím nemyslím takové to mrknout do sešitu den nebo hodinu pred písemkou a taky je to dáno typem VŠ. Kvůli toho je mi trochu divné nutit do učení děti. Ostatně, oba jsou chytři dost, starší v kvartě by už přece jen mohl aspoň na to učivo kouknout (hlavně nekašlat na takové prkotiny jako prezentace, atd.). A hlavně, neumím je donutit. V tom je ta puberta dost na prd, ta nepomahá, naprosto s tebou souhlasín.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. ledna 2026 11:42

brrr to je snad učení, mrknout den před písemkou do sešitu, ne?

Offline brrr
12067 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 11:56

Evaeva Aha, já jsem to brala podle toho, že tu někdo psal, že se jejich známí učí s dítkem třeba hodinu. Tohle považuju za učení, to že mrknu do sešitu, v mém případě to tak bylo, za učení nepovažuju.

Ale zpytovala jsem svědomí, učila jsem se k maturitě a pak celé tři dny na zkoušku ze světového středověku. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. ledna 2026 12:08

brrrzáleží, o jakém věku dítěte mluvíme. Já psala, že se učíme se synem tak hodinu týdně nad rámec úkolů (ty jsou na pět minut 4x týdně). Což mi jako učení přijde, když je to na prvním stupni. Na druhém bych deset minut denně asi za učení úplně nebrala. I když, když si vzpomenu na sebe, tak některé dny (a nebylo jich málo) to na gymplu byla čistá nula

Offline Tabea
7490 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 13:04

Dost vám ty děti, co se doma nemusí vůbec připravovat, závidím. 

Offline Pinot Noir
29239 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 13:11

Tabea R. se teda připravovat musí, úkoly má běžně, číst anglicky musí denně, aktuálně má přečít dvě kapitoly Harryho Pottera týdně, to je obvykle přes 30 stran. Plus mívají různé projekty. A když učitelka napíše, že potřeba, aby si osvěžili u vyjmenovaných slov některé písmeno, nebo třeba převody jednotek, tak se na to spolu mrkneme. Ale že bych nakupovala pracovní sešity, učebnice atd. a suplovala školu, to si nechávám na toho mladšího, stejně jako Gatita si myslím, že tam to bude zapotřebí.

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 13:12

Tabea bud v klidu, děti nemám nějaké výslovně blbé a učí se doma docela dost obě. Přijde mi to celkem výhodné, jak už tady zaznělo, nepovažují to ani jedna za nic speciálního. 

A starší už došla do stavu, že si získává nové informace pro radost, což mi přijde velká výhoda. 

Mladší je jiná, tu to učení nebaví, spoustu věcí dělá na poslední chvíli, ale alespoň to dělá, na rozdíl od spolužáků, který od ní ten úkol opíšou. 

Offline brrr
12067 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 13:18

Tabea Já jsem jen líná a kdyz to nějak funguje, ze školy nikdo nic nepíše, tak to nechavám plynout. Případně se zmůžu na slovní upozornění.

Evaeva Hodina navíc v druhé třídě mi už jako učení připadá. Ale to je fuk, hlavně, že to má efekt, to je nejdůležitější.

Offline DruI
5345 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 13:22

continuity Získávání informací pro radost za učení nepovažuju, to provozuju doteď :o) a teda je to jedna z věcí, která mi pomáhala procházet školou bez nějaké souvislé přípravy, protože spoustu věcí jsem měla načtenou a zjištěnou mimo výuku. Já jako učení beru fakt jenom cílené opakování právě probíraného školního učiva.

Offline žluťásek
8784 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 13:23

continuity Tabea taky je to o věku a třídě. K. je ve třetí a zatím se ještě neučili nic moc zásadního, co by už neuměl. Teď jsme se poprvé zasekli u geometrie, protože já si už nepamatuju tu terminologii, jsem s marodem doma a měli jsme rýsovat nějaké polopřímky s danými krajními společnými body. To jsem si musela googlit já, jestli počáteční i krajní společný bod je totéž

Až se z prvouky stane přírodověda a vlastivěda a dojde na rozdíly mezi stvolem, stéblem a lodyhou, asi už si k tomu taky bude muset občas sednout

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 13:55

DruI no jasně, ale lidí, co si prostě něco studují "pro radost" mají ohromnou výhodu. Učení to je, ale ne učení do školy. 

Offline notna
8998 příspěvků moje polička 23. ledna 2026 14:04
Reakce na Tabea:

Dost vám ty děti, co se doma nemusí vůbec připravovat, závidím. 

​Ono je to hodně tou školou. Chodit dcera jinam, kde ty úkoly a domácí přípravu zadávají, tak to taky bude muset dělat. A podle některých to vzdělání zase není dostatečný, tak to tě pak hlodá, jestli to nebylo špatně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. ledna 2026 14:16

brrr vždyť já souhlasím. Je to hodina týdně, ne v kuse, a je v tom i čtení, které mají dělat, ale není stanoveno kolik času nebo stránek tomu věnovat. Takže reálně tak ob den deset minut čte a napíše kratičký diktát. A občas promrskáme aj nebo ty prvouku. Ale učení to je, určitě. Kdyby to nebylo potřeba, tak to nedělám, ale právě i paní učitelka nabídla doučování, řešíme něco s poradnou ve škole... Já to docela čekala, muž v prvních ročnících tu podporu taky potřeboval.