Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 09. února 2026 18:59

Vari my cvičíme prostě řadu slov, které má zopakovat, zároveň mu potom odhalím předměty, které jsem jmenovala. Používám drobnosti z Lega - zvířata, nářadí, zbraně, ovoce, prostě serepetičky, co tam bývají. Pokud mu nejdřív ukážu a pojmenujeme si soubor třeba 20 kusů, ze kterých budu vybírat, snáz si je pak pamatuje. Pokud mu neukážu, z čeho budu slova vybírat, ale zároveň je zná, je výkon o něco slabší. A pokud použiju slovo, které nezná, obvykle nedokáže zopakovat ani jediný předmět (třeba ze 4), protože se na neznámé slovo tolik soustředí, že mu uniknou všechny. Takže můžeš zvolit úroveň podle vašich schopností.

Druhou věc, co trénujeme: říkám řadu slov a jedno z nich použiju dvakrát. To slovo má potom říct.

Ale naše úroveň je teda asi dost jinde, než vaše, tam takový problém nebude. U nás je sluchová paměť nejslabší článek a v podstatě gró celého Viktorova problému.

Offline Gatita
8653 příspěvků moje polička 09. února 2026 18:59

Lamicka děkuji, moc si vážím tvého vhledu (i ostatních:), já jsem taky pocitově spíš pro ten odklad. Na synovi jsem to nechat nehodlala, napsala jsem to sem jen jako střípek do mozaiky. Přesně, kdybych se nebála návratu toho koktání, tak si klidně risknu, že mu to holt nepůjde a někdo na tom chvostu ve třídě být musí. Ale tohle je takový zbytečný riziko...byla to dost hrůza, ty "bloky". Navíc, když od září makám na těch posudcích;) Ale vážně, je to jak na houpačce, často se o tom doma bavíme, jednou jsem přesvědčená, pak pochybuji a říkám si, že ta logistika bude na pytel a na pohodě mu to nepřidá. Ale nějak to vymyslíme. 

Online Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 09. února 2026 19:03

Lamicka Gatita 

Já nad tím ještě přemýšlela a taky bych mu ten odklad dopřála. Ale já bych šla cestou pohodlí a nechala ho ve školce a čas a nervy ušetřené dennodenním dojížděním bych věnovala mimoškolkové aktivitě, třeba ty kurzy Elkonin a Maxík, na které chodím s Viktorem, se mi zdají skvělé, je z nich teda i dost úkolů na doma, takže ten vzdělávací charakter a nutnost nějaké pravidelnosti to taky má. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 19:12

Lamicka já bych zase měla dotaz na to zrakové vnímání. Syn čeká na vyšetření v poradně. Třídní mu doporučovala cvičení typu najdi ptáka, co letí na druhou stranu než ostatní, stejně vzorované ponožky, ale to už je pro něj lehké (je druhák). Hodně se mu motají při čtení samohlásky.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 19:13

DruI no co bych ti řekla o jeho malování Svůj podpis se naučil na můj popud, vůbec ho to nezajímalo.

Online Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 09. února 2026 19:15

Vari jo teď vidím, že ses ptala na sluchové vnímání, ne sluchovou pamět, tak pardon, to je něco jiného.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 19:16

Gatita blbý je, že pokud se rozhodneš pro přípravnou třídu, tak ti asi nepočkají s místem v první třídě, ne? Protože za šest měsíců se může úplně změnit. Ale ten odklad mu asi neuškodí, i kdyby nějak zázračně poskočil, bych řekla. Není to lehké rozhodování,  když jde o děti, viď?

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 09. února 2026 19:17

Vari my mame tohle, prijde mi to dobry, je tam vybarvování, stříhání, lepeni, takze to dite bavi

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 09. února 2026 19:19

Pinot Noir nám ty cviky na tu paměť doporučovali i na setkání pro předškoláky, hrát Kimovku, i v tech pracovních sesitech to je 

Offline Lamicka
14206 příspěvků moje polička 09. února 2026 19:23

Vari to co děláte a to co psala Pinot Noir pak je fajn záměna hlásek:

Offline Lamicka
14206 příspěvků moje polička 09. února 2026 19:30

Evaeva koukni na pracovní sešity od Bednářové, mají sešity různé úrovně a jsou skvělé.

I ty jednoduché obrázky, které popisuješ, mohou pomoci starším dětem a uvidíš co ti řeknou v poradně. Synovi se třeba písmena b, d, p, pletla ještě ve 3.třídě, byl v poradně a nic. Pak to najednou přestalo.  

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 09. února 2026 19:32

Moje dítě, co leží v knížkách skoro nonstop, dostalo dvojku z diktátu. Vyjmenovaná slova zvládá bez zaváhání, ale tolik se soustředil na odbytý, že ůkol dostal kroužek

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 19:35

Lamicka my nějaký takový máme, ale to je pro něj právě moc jednoduché. Zkusím se podívat na jinou obtížnost. Já si taky trochu myslím, že mu nic nenajdou. Řešili jsme i matiku, ale tam se hodně zlepšil, jak kdyby se něco seplo. Ale pořád je schopný ve slabé chvilce sčítat jednotky a desítky nebo zaměnit+ a -.

(O tom, jak jsem pletla b a p vypráví moje máma dodnes, ale já ten problém měla při psaní)

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 09. února 2026 19:51

žluťásek

Moje dítě, co denně kvičí, že chce jít do knihovny a čte pořád, napsalo v domácím úkolu "zbýrají" a pak nasledoval řev, že to slovo JE ve vyjmenovaných slovech a hysterák, když jsem se nabídla, že ta vyjmenovaná slova vygoogluju

Soustředila se na "pyl". 

Jo a první slovo v té větě bylo "Včeli"

Offline letfenixa
10912 příspěvků moje polička 09. února 2026 20:35

Mohučanka žluťásek taktiež 2 z diktátu- zabudnutý dĺzen a bodka na konci vety.

Offline letfenixa
10912 příspěvků moje polička 09. února 2026 20:36
Reakce na Pinot Noir:

Lamicka Gatita 

Já nad tím ještě přemýšlela a taky bych mu ten odklad dopřála. Ale já bych šla cestou pohodlí a nechala ho ve školce a čas a nervy ušetřené dennodenním dojížděním bych věnovala mimoškolkové aktivitě, třeba ty kurzy Elkonin a Maxík, na které chodím s Viktorem, se mi zdají skvělé, je z nich teda i dost úkolů na doma, takže ten vzdělávací charakter a nutnost nějaké pravidelnosti to taky má. 

​toto sa mi zdá najlepšie riešenie @gatita

Offline Gatita
8653 příspěvků moje polička 09. února 2026 20:54

Evaeva Pinot Noirděkuju, že se zamýšlíte se mnou:) Nejhorší je ta možnost volby, protože to člověk akorát přemílá a nechce se seknout:)

Offline Vari
2223 příspěvků moje polička 09. února 2026 21:18

Gatita A nejhorší je, když člověk nerozhoduje o sobě, ale někom jiným, co? Vím, že jste možnost zůstat ve skolce zavrhli, ale řešení Pinot Noir mi přijde fajn. A souhlasim s tvým mužem, letos do první třídy nastoupí dost nezralejch dětí, tvůj by nebyl výjimkou, ale je otázka, jestli by to pro něj nebylo zbytečne náročný, když za rok by to bylo o dost vic v klidu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 21:22

Gatita mně se ta varianta od pinot taky nakonec zdá nejlepší, vlastně jsem psala něco podobného, když by syn nezůstal ve té škole, kam by chodil do nulťáku. Nevím, jak teď pracuješ, jestli máš třeba možnost jeden den být doma nebo ho brát domů po obědě párkrát v týdnu a věnovat se té přípravě (ať už doma nebo někde jinde). 

Offline Lamicka
14206 příspěvků moje polička 09. února 2026 21:47

Evaeva vis co, pokud bude mit nejaky problem, tak vam v poradne reknou, jak to cvicit, pripadne bude mit nejake podpurne opatreni. Pokud ne, tak se to nauci postupne, nekdy to chce vic casu.