Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline moora
8629 příspěvků moje polička 09. února 2026 08:40

Garfie ježiš to si pamatuju, výborný! přesně, jak to vyřešila bez jedinýho slova, prostě střih, solved

Offline Gatita
8507 příspěvků moje polička 09. února 2026 09:00

Tento týden máme zápis a já pořád nevím, co by vlastně bylo dobré. Doporučení pro odklad mám, ale už nejsem tak jednoznačně přesvědčená, že si o něj máme říct. Pořád ještě si myslím, že nejsme na úrovni průměrného předškoláka ,ale dost věcí se zlepšilo, pracovali jsme na tom, jako by žádný odklad nebyl v plánu. Přípravný ročník by mu určitě dost prospěl v dozrání a asi bych se míň bála, že se mu vrátí koktání, kterého se nedávno nějakým zázrakem zbavil (aspoň toho nejhoršího). Na druhou stranu by mu ten přípravný ročník zas vnesl do života nějaký chaos, protože bychom museli docela blbě dojíždět a střídal by kolektivy (po roce by totiž na 99% pokračoval v naší spádové škole). Měl by to docela náročné, místo doma, s kamarády nebo na oblíbeném sportu by trávil  čas v MHD a v družině (kdyby chodil do naší školy, mohl by díky pomoci našich rodičů chodit domů brzy). Když si to tak představím, přijde mi, že to ty benefity trochu zastiňuje, že ten režim a nějaký klid je taky důležitý...Nakonec z toho touto optikou vychází nejlíp další rok ve školce, ale to jsme se doma shodli, že nechceme. Sakryš, vím, že mi neporadíte, ale vypsat se také není marné. Nebo měli jste někdo děti v nultém ročníku ve škole, kde už děti nepokračovaly? Syn se nechal slyšet, že chce jít normálně do první třídy...

Offline viktorka_od splavu
48983 příspěvků moje polička 09. února 2026 09:03

Gatita 

Syn se nechal slyšet, že chce jít normálně do první třídy...

na to bych asi dala nejvic

Offline Pinot Noir
29512 příspěvků moje polička 09. února 2026 09:04

rysamonau nás, takže teda u kluků, frčely třeba tyhle knížky se zvuky. 

Písky a modelíny bych nekupovala, na většině se píše, že je to do tří let nevhodné, a nechtěla bych být za tetku, která nakupuje nevhodné dárky.

Offline Pinot Noir
29512 příspěvků moje polička 09. února 2026 09:15

Gatita když máte doporučení k odkladu, ale nevyužijete ho, tak ale určitě získáte před nástupem do školy od SPC seznam doporučení, jak má ZŠ se synem pracovat. Takže by to nemělo být úplné hození do vody, ale učitel bude vědět, že jde o dítě v péči SPC. 

Jak popisuješ to okolo přípravky, taky mi to zní celkem jako komplikace a negativ je teda dost, takže kdybych měla pocit, že je to na dobré cestě (ještě mají před sebou půl roku vývoje), asi bych volila tu 1. třídu. Navíc tam jistě bude mít kamarády ze školky, ne? To je taky důležité.

Naopak na tom, že syn chce jít do první třídy, bych úplně nestavěla, ty děti nevědí, co je čeká a kdybych se zeptala Viktora, taky si vybere zdejší školu, protože mají hezké obrázky v oknech. Takže toto by mě ovlivnilo v rozhodování nejmíň. 

Offline Potrefenáhusa
38383 příspěvků moje polička 09. února 2026 09:15

viktorka_od splavu kdyz oni si to vubec neumí představit...mne prijde u nas, ze je dite v ty skolce docela zpruzely a ze tam delaj porad to samy.

Gatita ja myslim, ze se muzete rozhodnout az do konce května a na spádový škole vás vzít "musi"? 

Offline Vari
2173 příspěvků moje polička 09. února 2026 09:37

Gatita Děti jdou do PPP příští tejden, ale nedělám si iluze, že doporučení k odkladu dostanou.

Co říkají učitelky ve školce? Myslí si, že by nástup do školy zvládnul bez větších problémů? Já třeba o juniorovi dost pochybuju, ale řekly mi, že do školy šly i o dost nezralejší děti a zvládly to. Nebo ty se taky přiklánějí k odkladu?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 09:47

Gatita já přidávám ještě poznámku, jestli víš něco o paní učitelce, kterou by mohl mít na spádovce. Jak se staví k dětem, které potřebují podporu? Jak se k tomu staví obecně škola? Známkuje se u vás? A jak to vidí ti odborníci, ke kterým chodí?

Na synově názoru bych taky úplně nestavěla. Těžko si například představí, co je to přípravná třída. Prarodiče by ho nezvládli vyzvednout dřív v té přípravné třídě ani jednou dvakrát týdně?

Ještě mně napadla varianta, že by zůstal ve školce a docházel někam na kroužek předškolní přípravy? U nás v ddm mají minimálně jeden, pak bývají ty logopedické,... Záleží, jestli v okolí něco máte.

Offline DruI
5463 příspěvků moje polička 09. února 2026 09:58

Gatita No já bych dala na to, co říkají ve školce a jak se ti jeví škola, do které by případně chodil. Osobně si umím představit, že dobře můžou být obě varianty, ale podle mého nejvíc záleží na tom, jak si sedne s učitelkou a s kolektivem. Kolektiv neposoudíš, ale kdyby byla možnost promluvit si o tom s pravděpodobnou učitelkou první třídy, tak to by ti to mohlo říct víc.

Offline Potrefenáhusa
38383 příspěvků moje polička 09. února 2026 10:00

rysamona taky ted delaj duplo s postavickama, s Peppou nebo s Bluey, nase deti moc nestavej, ale da se s tim dobre hrat na role (nase bluey ma auto, myslim peppu taky nejakou s autem mají, to mi prijde takovy vděčný), duplo frozen ted taky zabodovalo (ale jsou ji 3 uz) 

ty knížky se zvuky byly taky hodně oblíbený 

Offline Potrefenáhusa
38383 příspěvků moje polička 09. února 2026 10:02

DruI mne přijde (u nás ve skolce), ze se snazi ty deti spis odlifrovat pryč, navrch je znaj v tom bezpečným prostředí, kde se dítě muže chovat jinak 

Vari my už známe dvě srpnové deti, ktere odklad uplne bez problemu dostaly, ale u vas je spis asi problem, ze chcete mit obe spolu a holcicka je zralá? 

Offline Vari
2173 příspěvků moje polička 09. února 2026 10:11

Potrefenáhusa Přesně tak, dělit je v žádným případě nechci. Minulej tejden jsem si vyzvedla formuláře pro poradnu ze školky a asi se jich tam chtějí zbavit, páč oba dva dostali skvělé hodnocení, jsou oba zralí na první třídu a nástup do ZŠ dle školky zvládnou bez obtíží, jen že junior má občasné výkyvy v chování. Podle mě popisovali jiné děti, ale co už :-D. 

Offline dzizisketa
8819 příspěvků moje polička 09. února 2026 10:14

Pinot Noir 

Potvrzuji, tuhle knížku máme doma a líbí se moc i mně

Offline DruI
5463 příspěvků moje polička 09. února 2026 10:15

Potrefenáhusa Tak když šlo o dceru, tak se se mnou ve školce o možnosti odkladu bavili už na začátku předškolního ročníku a v prosinci mi rovnou řekli, ať se objednáme do PPP, že podle nich bude odklad nejlepší řešení. Ale teda to platila ještě stará pravidla, podle momentální metodiky by dcera na odklad ani neměla šanci. Já si taky říkám, že by ve školce mohli vědět, jak to chodí na té vybrané základce a jak se tam k dětem s potřebou podpory staví.

Offline DruI
5463 příspěvků moje polička 09. února 2026 10:17

Vari Ale tak budou na to dva, budou si vzájemně oporou. A ony se ty děti v kolektivu opravdu často chovají jinak než doma ;o)

Offline Vari
2173 příspěvků moje polička 09. února 2026 10:20

DruI Holka v tom chodit umí, ale junior se chová všude stejně :-D. A i kdyby to doporučení dostal a malá ne, tak do školy půjde, protože si neumím představit, co by s jeho sebevědomím udělalo to, že ségra do školy může a on je ten troubík, co musí zůstat ještě rok ve školce.

Offline Potrefenáhusa
38383 příspěvků moje polička 09. února 2026 10:32

Vari my jak mame v rodine ty dvojčata (uz 16lety), tak chlapecek byl zvyklej, ze za nej segra vsechno dela, hlida terminy, zapisuje úkoly, připomíná vsechno....rozdelili se na 2.stupni, kdy ona sla na gympl a on na reálku (zijou v Bavorsku) a pry se hodne divil, kdyz byl najednou sam a musel vsechno sam (uplne to neklapalo). Ono asi by hodně záleželo, jak bys jim to podala? 
ale my ted byli na několika zápisech a všude (krom soukromy školy) se ty učitelky tvářily dost odhodlaně ty nejmladší prvňáky zvládnout 

Offline DruI
5463 příspěvků moje polička 09. února 2026 10:49

VariTak asi by to záviselo, jak byste mu to podali, taky by se mohl chlubit, že má výhodu, že směl zůstat ve školce zatímco ségra musela do školy ;o) Ale celkem chápu, že je chcete nechat pohromadě, když to půjde.

Offline Vari
2173 příspěvků moje polička 09. února 2026 11:38

Potrefenáhusa DruI Oni teda zatím odklad totálně odmítají, ve školce už zůstat nechtějí a chtějí do školy. Zatím bez sebe nezvládnout ani spát, spí v jedný posteli, takže rozdělení je nereálný. Uvidíme, já už pomalu koukám po aktovkách :-).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 11:47

DruI já znám ty dvojčata, co jeden šel do přípravné třídy. S tím kluk problém neměl, však šel do stejné školy. Na druhý stupeň šla holka na gympl. Jim to teda ještě narušil kovid, to popravdě nevím, jak probíhalo. Hodně bude záležet na té učitelce, já osobně bych se bála, abych mu tím brzkým nástupem neuškodila, pokud by byl na jasný odklad. Ani názory na to, jestli dvojčata dávat do stejné třídy, nejsou jednotné.