Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Gatita
8507 příspěvků moje polička 09. února 2026 12:44

Vari ve školce učitelky lobbují za odklad a chtějí si ho tam nechat, což je vlastně moc hezké, že ho neženou pryč a rozmlouvají mi i ten nultý ročník, kvůli diskontinuitě. Ale oproti poslednímu pohovoru už se netvářily tak tragicky, teď zmiňovaly spíš jen tu klasickou nezralost. Půjdem to ještě omrknout do školy. Muž je přesvědčený, že letos budou mít problém spíš ty chytré děti, a že ti zbrždění nezralí se letos spíš svezou s proudem, tance s přípravkou mu přijdou zbytečné komplikované. 

Offline rysamona
1095 příspěvků moje polička 09. února 2026 12:47

Tak jsem vybrala velkou knihu zvuků čímžto děkuji všem zůčastněným

Malá má ráda knižky tak se to snad potká. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 13:27

Gatita a co nějací kamarádi ze školky? Šli by spolu nebo tam naopak nějaký zůstává? Ne že by se měl člověk rozhodovat zrovna podle toho, ale může to být další dílek do skládačky.

Offline Karja
43940 příspěvků moje polička 09. února 2026 13:48

Gatita Přeju ti dobré rozhodnutí, ale podívej je unor, to je ještě 7 měsíců, to je hodně.  Ale musíš to vědět sama, jestli fakt není uplně ještě "jalovej", jestli se tam nedá nic zvládnout nebo ano, dá se tam na něčem stavět. Kamarádka se třeba dle vyjádření připravuje s holčičkou každej den hodinu, ale ona pak ve druhý třídě napíše z diktátu první slovo, vždycky je prostě 4měsíce za třídou a až pak najednou jí to nějak cvakne. Jestli jako cítíš, ano je to tam, dá se s tím něco dělat, přemýšlala bych o tom, jestli tu energii nevěnovat spíš do té přípravy než logistiky.. Já totiž vidím na dceři že jí víc dají zabrat takový ty sociální a i obyčejné organizační věci, než učení a myslím, že to tak má větší část prvnáčku. 

Offline DruI
5463 příspěvků moje polička 09. února 2026 13:56

Karja taky si myslím, že ten nápor na prvňáčky dělá spíš sociálno a organizace. Ale zase na druhou stranu, když pak ten prvňáček plave ve výuce a musí zabrat i kvůli tomu, tak se pak snadno přetíží. Tak bych vzala v úvahu i to, jaké dítě je, jestli na to přetížení trpí a taky jak snáší, že je pak někdo v něčem lepší.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 14:22

DruI tohle bude taky kus od kusu. Starší plave ve výuce (ale na odklad určitě nebyl), ale zase ty věci okolo dává docela na pána, asi po měsíci si v první třídě byl přehrát obědy z čipu na isic v okýnku, o kterém jsem mu akorát řekla, že je vzadu v jídelně, například. Já jsem se na takovou akci připravovala tak měsíc ještě ve 12Mladší to bude mít nejspíš opačně, asi abysme si vyzkoušeli víc možností

Ale souhlasím, že těch věcí okolo je hrozně moc. To mi přijde oproti školce ten největší skok, větší než učení.

Offline Potrefenáhusa
38383 příspěvků moje polička 09. února 2026 14:28

Gatita záleží, no, já mám třeba u starší trochu obavy z toho sluchovyho vnímání, který ji vychází i konstantne o něco opožděnej i z ty skolkovy diagnostiky (a myslim, ze to bude asi částečně souviset i s tim pozdějším nástupem řeči). Slova na slabiky rozdělí, slabiky spocita, ale ty hlásky v tech slovech vubec neslysi - slova na hlásky prý teda nerozdělí spousta prvňáku a trenujou to celou prvni třídu, ale taky mam obavy, aby to psaní nebyl nejakej zoufalej boj, kterej by byl se zralejším dítětem treba snazší 

Offline DruI
5463 příspěvků moje polička 09. února 2026 14:31

Evaeva My si taky doma užíváme variabilitu. Dcera špatně zvládá i když ji někdo předběhne ve frontě na oběd, zato syn je salámista, co ho nerozhodí skoro nic. Ten salámismus je pro úspěšnou školní docházku podle mého lepší

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 14:34

DruI souhlas

Offline rasaNori
8777 příspěvků moje polička 09. února 2026 15:39

Potrefenáhusa

Hele my vrazili do školy dítě s narozkama 29.8, který nebylo schopný zkopírovat psace napsaný slovo, a ted píše celkem obstojně, stejne tak jako zacala číst, teda ted se maji naučit básničku na školní recitační soutěž, a zatímco starší po dvou opakováních deklamuje svou i segrinu,  tak malý dítě je ale co už, nemůže byt dobrá ve vsem

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 16:14

rasaNori jak jako nebylo schopný zkopírovat psace psané slovo? Syn sotva opsal tiskací, tohle mně absolutně nenapadlo zkoušet

Offline Potrefenáhusa
38383 příspěvků moje polička 09. února 2026 16:55

rasaNori ja si nepamatuju vubec nic, jakákoliv básnička je pro mě čistý utrpení (a upřímně nejak tu zálibu ani nechápu, no jak rikam, tahle sféra mi v mozku nějak chybí, potrebuju k tomu minimalne melodii, ale ani texty si moc nepamatuju 

takze básničku o čtyřech řádcích jsme se všichni učili od listopadu, dite si na ni u zápisu samozřejmě nevzpomnělo - pomůže tatínek? Nepomohl

nejrychlejc z nás všech se ji naučila tříletá 

Offline Potrefenáhusa
38383 příspěvků moje polička 09. února 2026 17:00

Evaeva dcera kamaradky to ted delala v ppp kvůli odkladu, to opisování psacího 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2026 17:15

Potrefenáhusa tak to by ho dostal to si fakt neumím představit, že by před první třídou zvládl

Offline Kokoska
34299 příspěvků moje polička 09. února 2026 17:27

Potrefenáhusa nas prvnak se ma vzdycky pres nedeli naucit basnicku k pismenku, ktere probiraji. 4 radky teda, docela mu to slo. Vlastne ani nevim, jestli to jeste delaji nebo uz umi vsechna pismenka.

Online brrr
12208 příspěvků moje polička 09. února 2026 17:33

Potrefenáhusa Kokoska Naše mladší dítě se taky nebylo schopno naučit čtyři řádky básničky, naštěstí se to po měm požadovalo jen jednou za celých, zatím, sedm let školní docházky (a je to premiant, takže básničky nejsou to nejdůležitější).

Offline Lamicka
14144 příspěvků moje polička 09. února 2026 17:49

Potrefenáhusa jestli rozdeli pred prvni tridou slovo na slabiky, tak bych se niceho nebala a izolovat hlasky ve slovech vetsina deti nezvladne jeste v pololeti 1.tridy. Psani se neboj,  to je zase az dalsi level, zpocatku nepotrebuji slyset jednotlive hlasky, nepisi diktaty. 

Offline DruI
5463 příspěvků moje polička 09. února 2026 17:53

To zase musím říct, jak je s dcerou občas těžké pořízení při psaní úkolů, tak básničky se učí dobrovolně sama ve škole a vůbec mi o tom neříká (zjištěno náhodně, když jsem se jí ptala na jedničku z recitace, co se jí objevila v bakalářích

Evaeva Hele dcera byla schopná opsat psací písmo docela hezky, ale ona to fakt brala jako malování. Jinak se před první třídou nebyla schopná naučit ani těch pět tiskacích písmen do svého podpisu. 

Offline Lamicka
14144 příspěvků moje polička 09. února 2026 17:57

Gatita ja bych zase byla pro odklad, zvlast pokud mel problem s koktanim. Vetsine deti, u kterych jsou nejake pochyby, odklad prospeje. Mame ted v prvni tride 2 deti, ktere sly nezrale, holcicku a kluka. Behem toho pulroku se hodne zlepsili, ale je za tim velka podpora jak ve skole, tak doma, hodne prace navic - cviceni na zrakove vnimani, sluchove vnimani, manipulacni cinnosti. Za rok by to meli mnohem jednodussi. I ta socialni nezralost je tam znat. Na synovi bych to rozhodnuti nenechavala, jak tu nekdo psal, oni si casto skolu predstavuji jako skolku. 

Offline Vari
2173 příspěvků moje polička 09. února 2026 18:35

Lamicka Mela bys prosím tip na nějakou aktivitu na procvičení sluchového vnímání? Kromě zvukového pexesa a hry na roboty? Plus se s nimi ještě snažím vytleskavat slabiky.