Varito "potáhnou" mi připomnělo jeden článek od speciální pedagožky. Vás se to netýká, ač nejmladší, myslím, že tvoje děti, resp. syn, nakonec žádný problém mít nebude, a oba to dají naprosto s přehledem. Ale jen se mi to vybavilo, tak to sem napíšu, protože mi to připadá zajímavé. Psala to v souvislosti s tím strachem rodičů ze speciálních škol a strachem, že jejich dítě s postižením budou jiné děti s postižením brzdit, nebo jejich dítě s logopedickým problémem budou děti s jiným logopedickým problémem negativně ovlivňovat, zatímco "normální" kolektiv je "potáhne" kupředu. Psala, že tohle je takový mýtus, že nikoho pocit, že jsou všichni lepší, rychlejší, schopnější rozhodně nepotáhne dopředu, naopak je to nejkratší cesta k frustraci a demotivaci. Já o tom přemýšlela, tohohle se u speciálky docela obával muž, ale pak si o Integrálu něco četl plus si připomněl tu informační schůzku ve zdejší ZŠ, a tahle vzpomínka ho asi rychle přiměla změnit názor. 
Ona to psala moc hezky, ale už to bohužel nemůžu najít. Učitelé to "táhnutí" kolektivem používají s oblibou, ale řekla bych, že se to týká spíš toho sociálna, než dovedností a znalostí, protože když prostě někomu chybí třeba schopnost psát, tak to těžko změní fakt, že všichni kolem už to umějí.