Karja ona ta mistni skola za me uz neni uplne "mala". Je klasicky 1-9. trida, specialni trida... Minimalne ty prvostpnove ucitelky znam uz vsechny s jsou vsechny moc fajn. Ucitelky se tu moc nemeni, tak si rikam, ze kdyz prijde nova "spatna", tak ze v tom kolektivu nevydrzi. Stejne tak to bohuzel nekdy sle plati naopak a kdyz bude ve skole jen par dobrych ucitelek, muzou to vzdat a jit brzy jinam, nez bojovat s kolegynemi.
Jako nechci si to idealizovat, navic tu bydlime v chalupe, kde se topi jen drevem a je to proste chalupa. Manzel ma praci v Praze, nemuze to delat coste na dalku, takze by to znamenalo pro nej nejake stridani a dojizdeni... Ale ta skola je objektivne dobra. Navic je tu spousta krouzku a sportu za par korun, no bude to jeste tezky.
Vše o těhotenství a dětech
MPLee jako minimalne tech prvnich par trid bych u vas volila tu vesnickou, uz jen kvuli tomu rodinnymu pristupu. Ja po nasi skolce proste mam dojem, ze tohle uz nezazijem a prijde mi to jako velka skoda. Jinak nevim jak V. vlastne dopadl, mam dojem ze napoprve je do ty vybrany skoly neprijali? Ale od ty doby jsem nic neslysela.
Pinot Noir to je krasny obrazek ![]()
711990 ja byla v Curie (edit.pokud jde o Curie na P1) na nekolikrat na naslechu a nejak porad nechapu ten zajem. Shodly jsme se se spoluzackama, ze to bylo silene. Holky, ktere predtim neucily/neasistovaly, takze nemely srovnani, to vydesilo a ptaly se, zda je to normalni.
28-30 deti ve tride, z toho jenom treba 5 nemelo nejaky papir. Vim, ze pecuji o mimoradne nadane zaky, uci tam skvele ucitelky, maji supervize, skoleni, individualizuji maximalne, ale jako ufff. Me by zajimalo, co vas tam treba tahne, protoze casto ctu v ruznych diskuzich chvalu, ale jako me to uplne nepresvedcilo.
Edit. Neni to kritika, spis bych potrebovala nejake pochopeni, co to detem dava.
Teda ted mi doslo, jestli jde o Curie na Praze 1.
MPLee A trvalé bydliště máte v Praze? Jestli je to alespoň nějak rozumně proveditelné, tak jak to popisuješ, já bych zkusila tu vesnickou školu. No a na Pražskou spádovou pak můžete teoreticky přestoupit kdykoli.
DruI deti s muzem v Praze, ja uz tady.
MPLee Tak tím pádem vám to hlavní personální riziko odpadá. Snad se rozhodnete správně pro všechny;-).
Potrefenáhusa No ano, já šla do školy asi v 96 a náš učitel měl ještě rákosku a používal ji. Takže mě argument, že dřív děti taky vydržely 45 minut přišel tak nějak vtipnej. Můj táta před 60 lety asi taky vydržel, ale vzhledem k tomu, ze už ve třetí třídě měl sníženou dvojku z chování, tak si ty donucovací prostředky ani nechci představovat, aby teda vydržel:D
Lamicka já znám 2 děti z Curie (2. stupeň) a ani jedno nebylo/není spokojené (ani dítě, ani rodiče). Jedno tam přestupovalo kvůli tomu programu pro speciálně nadané, ale v praxi to vůbec neprobíhalo a školu pak zas měnili, druhé dítě před devítkou prosí rodiče, že chce jinam, že se to ve třídě nedá vydržet. Spolužáci frčí na kratomu a energaťácích. Taky úroveň výuky v té osmičce prý není taková, jaká by měla.
Z prvního stupně žádné zprávy nemám.
Karja ta rákoska, to je teda hustý! Na nás dost křičely a házely křídy. A pak fungovalo takovéto "jsem s maminkou domluvená, že ti můžu dát pohlavek"
MPLee není to lehké rozhodování. Ale celkem bych si vsadila, že vyhrají Krkonoše![]()
Karja jj, nás jedna učitelka mlátila ukazovátkem, za školní rok jich zlomila několik, když byl dotyčný rychlý, uhnul a ona tím švihla do nábytku. Kudlení za vlasy a kotlety, házení předměty a smýkání dětmi za vlasy nebo oblečení na chodbu, kde došlo k "domluvě", to byl normální standard. "Zlobiví a hloupí" postupně zmizeli, propadali se a pak byli odlifrovaní do zvláštní školy, zůstala vycvičená zmanipulovaná tvárná masa. To je přesně to, co bychom teď měli připomínat jako ideál a říkat, jak to za nás děti skvěle zvládaly. ![]()
Mimochodem jeden z těch propadlíků a absolvent zvláštní školy, pro nás tehdy samozřejmě pod vlivem dospělých automaticky hlupák, dnes provozuje prosperující vesnickou hospodu, žádný velký byznys, ale normálně mu to funguje, hloupý byt rozhodně nemůže.
Pinot Noir to mi pripomina strejdu. Preuceny levak (proboha proc se tohle taky delalo?), k tomu by nejspis mel nejakou dys poruchu, problemy se psanim, soudruzkou ucitelkou vyhodnocen jako slaby a neschopen studia, doporuceni dostal jen na vyuceni. Babicka s dedou ho pres znamosti dostali na ucnaku aspon na obor s maturitou... pak prisly devadesatky a on po vojne odjel na roky do australie a po navratu vede celkem uspesnou firmu. A manualne moc zrucny neni, kdyby musel zustat u toho oboru, co ma vyuceny, byl by fakt nestastny.
Za me taky nic, k cemu bych se chtela vracet
Mohučanka díky za info, nám tu školu ukazují jako nejlepší z nejlepších, ale jak píšu, nepřesvědčilo mě to a vlastně ani žádnou ze spolužaček.
Pinot Noir to je přesné - ty děti tiše zmizely... to jsem teď říkala kolegyni, když se mě ptala, jaktože je teď tolik dětí se spec.vzd.potřebami. Není jich najednou víc, jen jsme je tehdy neviděli, protože byly odeslány do zvláštních šlol. Pamatuju si, jak ta "zvláštní" nad námi visela jako nějaká tajemná neviditelná hrozba.
Pinot Noir to zní strašně, u nás byl jen psychickej teror, ze školy šlo celkem snadno vyloučit, taky mě to docela poznamenalo. Jedna učitelka ve třetí a čtvrtý třídě pár dětem nafackovala, ja si pamatuju naprostej sok jedny spolužačky ve čtvrtý třídě, když dostala na škole v přírodě facku za domnělý třískáni dverma, ale že se to dělo i ve "svobodným" světě, to mě hodně překvapilo
Pinot Noir ja to znam stejne ale jsem teda uz dinosaurus ty psychicky labilni ucitelky (ale treba i skolnik) na nas normalne fyzicky utocily, ovsem Karja vyslovene o rakosce jsem slysela jen z vypraveni babicky - za tech dob to byl regulerni vychovny prostredek, soucast tridniho vybaveni jako treba tabulky na psani. to co popisujes bylo za nas sice bezne, ale proste "jen" tolerovane, neze by byl nekde v osnovach definovany spravny vyprask;-)
Lamickado zvláštní školy jsem byla málem odfiltrovaná i já :) v první nebo druhý - protože jsem kreslila všude hákový kříže :)) zafungoval nasranej otec s "dělnickým" profilem (kterej měl poté, co v deziluzi ze 68. odešel z vysoký vojenský) se zasloužilým vojákem z války a komunistou dědkem pak od třetí jsem šla na výběrovku. když to takhle napíšu, vypadá to úplně absurdně.
Chvíli chodí po třídě a chodbě a něco opisují, hrají nějakou štafetovou hru na doplňování na interaktivní tabuli, pak dělají něco ve skupinách... Od přírody je malé dítě nastavené spíš na objevování celým tělem než na 4x 45 minut frontální výuky a klidného sezení v lavicích. Navíc pro lepší učení se potřebuješ, aby dítě bylo v pohodě a ne ve stresu, to se učí hůř. A vůbec nejvíc se toho naučí, když ani neví, že se učí
Jo, dneska je to volnější a i kantoři benevolentnější (snad), tak právě nevidím velkej důvod pro ty často využívaný odklady (u běžnýho dítěte samozřejmě).
S poslední větou naprosto souhlasím ![]()
Na ten seriál si pamatuju, ale ten kluk byl fakt vysloveně nezralej, ne-li vůbec opožděnej.
Nevím jestli takový dřív vraceli do školek
ale pamatuju si že jsme do naší základky chodili kolem tzv. zvláštní školy (ještě dřív se tomu říkalo snad "pomocná") - tím nás strašili dospělí že tam skončíme když se nebudeme pořádně učit. Tam nechtěl nikdo
Dneska jsou už zrušený, ne?
My jsme kdysi dělali ve druhý třídě zkoušky na přechod do naší ZŠ, ale vzhledem k tomu co můžeš chtít po druhákovi, lépe řečeno nakolik je to vypovídající vzhledem k třeba momentální kondici... tak se stalo že po roce resp. dvou od nás vyhodili dva spolužáky, šli zpátky do původní školy a bralo se to jako dost vostuda
Teď už ale snad každej dochodí svoji školu, když žádný pomocný a ani tzv. výběrový nejsou, akorát třeba nemá samý jedničky nebo vyfásne nějakou diagnózu a dostane úlevy... dá se ještě vůbec i propadnout?
viktorka_od splavu Tak to já vím, že to nebylo nijak ,,schválené,, jen jsem to chtěla říct, jak to fungovalo ještě za nás, aby se udržel ten pořádek.
Já mám dva kamarádi ze zvláštní, myslím, že mají reálne problém jen s pravopisem a doma se s nimi nikdo nemohl učit, vedou normální běžné životy, solidní zaměstnání a jako slušnou životní úroveň. Určitě jsem měla méně bystré spolužáky, jenže ti měli aspoň ty maminky, co to s nimi doma vysedely.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje