Karja no u holek jsou vetsi riziko sociální sítě, vidím to doma. Syn paří hry na stolním PC a dcera sjíždí Instagram, YouTube a další co ani neznam na mobilu. Bohužel už to moc neovlivním, je ji 17 let. Nastavování pravidel proběhlo někdy dávno, ale stejně jsou ty děti alespoň u mě napřed a obchází zákazy. Takže jsem vždy jen tlačila na bezpečnost chování v onlinu. Blokování moc nepomáhá s příchodem druhého stupně, někdy ten mobil používají ve škole ve vyučování.
Vše o těhotenství a dětech
U nás mají děti od 6. třídy počítač ve škole jako pomůcku, nosí si vlastní každý den, učebnice mají online, prostě neobejdou se bez něj a já nemám šanci redukovat čas, který na něm tráví. Syn už tam má postupně zakázané skoro všechno (ale není to jednoduché, protože často potřebuje přístup na něco kvůli škole), ale umí to obejít...Jediné co zatím neobjevil že dokážu, je sdílená obrazovka, takže vidím, co dělá on. Snažím se to před ním tajit, protože jsem si jistá, že i toho by se dokázal snadno zbavit.
Já myslím, že blokování a zákazy moc nefungují, nebo jen v nízkém věku. My chceme jít spíš cestou apelu na bezpečné chování, vysvětlováním, jak funguje reklama, influenceři, AI, ne/reálnost videí, mluvením o nebezpečí těch jakože vtipných pranků a výzev, dezinformací... A cestou aktivního zájmu o to, co děti v online světě dělají. Muž spravuje R. jeho youtubový kanál, já mu pomáhám stříhat videa, přidávat hudbu, texty. Muž s kluky všechny ty hry v Robloxu aktivně hraje, mluvíme o tom, nepohoršujeme se nad nesmyslností brainrotů, memů a six seven pořváváním, ale necháme si to od nich vysvětlit, hry si zahrajeme, nebo koukáme, jak hrají... Já vím, že krok s nimi neudržíme věčně, ale dokud jsou "malí" a můžeme jejich smýšlení ovlivnit, tak snad jo. Nevím úplně jak děti, dlouho důsledně oddělované od tohoto světa, to potom budou vnímat, až se k tomu dostanou. Taky to může být ve věku kdy už názor rodiče bude ten nejhorší na světě. Ale samozřejmě vůbec netuším, jestli největší chybu neděláme my, že jo.
Pinot Noir Já myslím, že k tomu naopak přistupujete dobře, jen těžko říct, jak se to vyvine v pozdějším věku, kdy už tak nějak ztrácíš kontrolu a větší váhu mají kamarádi, kolem té puberty. Myslím, že je hodně důležité, aby měly děti koníčky mimo, hlavně sport (což u nás teda zrovna dost selhává, protože žádní sportovci nejsme ani my, rodiče a děti to (zřejmě logicky) taky moc nebaví....).
Pinot Noir Já myslím, že to je celkem dobrej přístup. Ony naše děti po těchhle věcech prostě tolik netouží, tak jim to aktivně nenabízíme ;o) ale to různé vysvětlování už průběžně absolvujou taky, tak doufám, že to v nich uvízne. Jinak si myslím, že je fakt nejrozumnější s dětma mluvit, zajímat se a neshazovat věci, které je zajímají. Pak je šance, že s náma o tom budou mluvit i ve chvíli, kdy to začne být citlivé.
Egyptský muzeum v Mnichově doporučuju všema deseti. Do června je ještě speciální expozice o dětech u Nilu. Pro děti parádně interaktivně udělaný. Všechno má německý a anglický popisky. Věci se dají osahat a očuchat.
Stojí za to i pro dospělé? Kde vůbec je? Já jsem ho nikdy nezachytila, že v Mnichově je.
dupali Jj souhlasím se vším;-)
Lenka22 ta stálá expozice je celkem velká a vypadá to, že nedávno dorenovovali. Je to kousek pěšky od Hlavního nádraží. V té rodinné expozici je spousta vysvětlujících textů. Klidně bych tam šla i sama.
Pinot Noir to mi naopak přijde jako super přístup, ale klade vyšší nároky na rodiče než hodit plošný zakáz nebo omezit čas. Já tady toho zapojení se do těch synových aktivit na pc nejsem úplně schopná, sama jsem mimo, nic mi to neříká a nemám ani ten čas. Takže jdem tou pro nás snazší cestou, ze dovolíme jen nějaký čas a v účtech zablokujeme maximum... taky synovi občas kouknu přes rameno a nechám si třeba něco vysvětlit, bavime se o bezpečnosti a podobně. Ale ne tak, jak bych si představovala.
Pinot Noir děláte to dobře, několikrát jsem v práci organizovala "dny bezpečnosti", měli jsme tam různé psychology, kteří povídali o kybersikane a pod. A všichni se shodli na jednom: je lepší dětem ty sociální sítě povolit ve věku, když ještě s rodiči spolupracují, ať je tam věková hranice jaká chce a naučit je chovat se tam bezpečně. Protože puberťák si do nastavení soukromí už moc nenechá mluvit.
Já teda občas žasnu, co jsou i dospělí lidé schopni o sobě vyslepicit na Facebooku a Instagramu.
Gatita horší to bude s Viktorem, on si tam zatím počítá příklady a staví překážkové dráhy, ale jemu vysvětlit, že ostatní hráči nejsou kamarádi, že je tam spousta nebezpečí, že za avatarem růžové holčičky může být nechutnej úchyl, nebo šikanátor, to bude těžké, ne-li nemožné. ![]()
Karja Tak to ony se do práce s technikou moc nepohrnou, protože je jim jasné, že jak jednou prokážou schopnosti, tak budou muset staré matce s tou technikou pravidelně pomáhat
Já ti nevím... Říká se jim digitální domorodci. Moje děti zatím stabilně prokazují akorát totální digitální demenci.
Starší jsme teď koupili mobil trochu preventivně, protože stavajici už měl dost let a ceny těch levných modelů už jen porostou.
Takže ho měsíc sušila v sufliku, teď ji kleklo nabíjení, tak se do toho konečně dala a při té příležitosti jsme zjistili, že nemá zapnuté zálohování na Samsung cloud. Nepřišla jen o fotky, ale také o většinu přístupů a třeba o kalendář, kde má jediná záznamy o termínech v autoškole.
Nic neříkám, akorát to dítě bude za rok plnoletý. ![]()
Tabea diky, příště tam zavítáme.
Byli jsme o víkendu v těch Sobehrdech a strašně příjemné mně to překvapilo, děti si to hrozně užily, navíc tam nikdo nebyl. Jako u kasy jsem moc radost neměla, ale jakmile jsem vyšla za a viděla to prázdné údolí a zvířata co čekala na krmení z ruky, tak jsem si řekla, že to za to stalo;-)
My byli na naučné stezce Holské rybníky na Nymbursku, a je to tam moc hezké. Ještě bych se tam ráda podívala někdy v létě, až bude všechno zelené. Ani noha, potkali jsme asi osm lidí za celou procházku. A to je teda úplně zadarmo, svačinu s sebou. ![]()
Tohle je tip pro nás, díky!
Pinot Noir ja jsem na ty Holske rybníky uz několikrát koukala, dá se tam nějak rozumně zaparkovat?
Muslikpřed Rožďalovicemi je plac, stálo tam asi pět aut, vešlo by se ještě hodně. Tam asi nikdy nebude plno. A stezka začíná jen přes silnici, je to fakt pár metrů.
Pinot Noir dekuju! Pockam az se lehce zazelena příroda a vyzkousime, spojíme asi s naším oblíbeným Nymburkem
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje