Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Karja
43675 příspěvků moje polička 17. března 2026 10:14

Pinot Noir Malvin No já si taky myslim, že to, jak to vypadalo, se za těch 20 ono asi i 30 let, kdy se ty intry týkaly nás, se docela posunulo..Že to nejde moc srovnavat.

Online Pinot Noir
29327 příspěvků moje polička 17. března 2026 10:17

Karja za mě je intr řešení u školy, která je jediná v ČR, nebo jsou dvě, tři, něco hodně specializovaného, co to dítě opravdu chce a jde si za tím, nějaký typ umění, nebo třeba ta rybářská, lesnická... Ale posílat děti na intr, aby studovaly běžný gympl nebo ekonomku, přece není žádné rozumné řešení stávajícího průseru.

Offline DruI
5399 příspěvků moje polička 17. března 2026 10:26

Pinot Noir Já to ještě chápu u gymplu typu open gate, u těch normálních průměrných škol mi to taky nedává smysl.

Offline Zuzuli
3583 příspěvků moje polička 17. března 2026 10:33

Malvin ja bych klidne poslala na intr dite na nejakou specialni skolu, pokud by melo zajem. Ale nedava smysl, aby dite narozene v nejvetsim meste v republice, kde ma vsechny aktivity, krouzky, pratele a jsou tu desitky skol ruzneho zamereni, slo nekam na malomesto na obycejny vseobecny gympl, kterych tu je nekolik, jen proto, ze mista ve skolach nejsou tam, kde ty deti realne bydli.

Offline Karja
43675 příspěvků moje polička 17. března 2026 10:41

Zuzuli No ano, plus je duležité zmínit, že pokud dělá nějakou volnočasovou aktivitu, tak o to přijde:-/ a někdy to není jen "výtvarka" ale nějaký sport, kde má x let svuj tým a tak. 

Pinot Noir Jo, taky to tak vidím, plus to chápu někde v hodně okrajových regionech, kde není dostupný nějaký širší výběr. U nás to také není žádná hitparáda, ale jak jsem psala, tam kde dřív moji vrstevníci byli na intru, tam dneska dneska děti ze stejné obce no...asi jak se změnily i možnosti zorganizovat si pracovní dobu, tak je rodiče můžou vozit na autobusy třeba, ty vzdálenosti mi přijde se dnes vnímají jinak. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. března 2026 11:02

Karja Zuzuli no přesně, přijdeš tím úplně o celé zázemí, v patnácti mi to přijde brzy. Jako ano, většina dětí to zvládne, ale proč to tak řešit. 

Offline Zuzuli
3583 příspěvků moje polička 17. března 2026 11:34

Malvin ja uplne nevim, proc bych mela chtit, aby me dite v patnacti dospelo... dospele bude muset byt cela dalsi desetileti. At je radeji spokojenym teenagerem se zazemim doma. Pak je taky otazka, co kdo povazuje za tu dospelost. K lekari si samo muze zajit i v miste bydliste, aspon ja jsem tak chodila uz na druhem stupni, i kdyz u nasich jsem bydlela do odchodu na vysokou. 

Jediny intr, o kterem jsem ja pred dvaceti lety uvazovala, byl intr cesko-nemeckeho gymnazia v Pirne. Tam to davalo smysl odejit na gympl nekam jinam. Kvuli obycejnemu gymplu jsem se z mesta hnout nemusela.

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 17. března 2026 11:57

Pinot Noirpokud dítě chce jít na určitou skolu a jeho výsledky neodpovídají standardu v místě bydliště, tak jít jinam je řešení. A tím nezpochybňují to, že je to nyní průšvih, že vláda/města měla pracovat s daty porodnosti. Ale nyní je možné jen vyvíjet tlak do budoucna. Neočekávám, že se v Praze otevře x gymplů, aby se poptávka uklidnila. 

Offline Gatita
8459 příspěvků moje polička 17. března 2026 12:01

Ja bych v 15 taky chtěla mít děti ještě na očích... Posuzuju to podle sebe. Byla jsem samostatná dost (možná i víc než je dneska normální), ale bylo fajn mít doma tu základnu. 

Offline Gatita
8459 příspěvků moje polička 17. března 2026 12:06

A jdu si postěžovat, týká se to i té samostatnosti. Asi budu muset starší dítě odhlásit z oddílu (něco jako Skaut). On tam tak strašně nechce, každý týden je kvůli tomu brek a vztekání, před každou výpravou také, často se mu to i nějak somatizuje, takže od září byl jen na jednom výletu. Porad kvuli tomu mame doma dusno. Chtela jsem vytrvat, aby si zažil jeden tábor, ale letos určitě nepojede a dva roky se takhle trápit asi nezvladnem... No mrzi mě to moc, ten oddíl je moc fajn a jemu by to tak prospělo, ale nervy mám(e) taky jen jedny. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. března 2026 12:30

Gatita to nemá fakt smysl, třeba k tomu dojde za dva tři roky sám.

Offline dupali
466 příspěvků moje polička 17. března 2026 17:17
Reakce na continuity:

Nikdy by mě nenapadlo, že zrovna ja budu přemlouvat dite, aby nešlo do školy.

Chceme ji nechat dva týdny doma kvůli těm přijímackam, resp. přípravě na ně. Nevím jestli jsou všichni blázni a jenom já letadlo, ale za poslední dva týdny dělala do školy tři referáty nebo pracovní listy, čtenářský deník a učila se na čtyři testy, ani jedno z matiky nebo češtiny. 

​U syna na základce je to stejné, plno "životně" důležitých úkolů do předmětu typu Svět práce či Zeměpis.....syn to tedy pojal stylem, už mi nezáleží na známkách a jede to na trojky na vysvědčení i když se hlásí na gympl. Neřeším to, jen musi ukončit základní vzdělání. Jinak nějaký ten doma s "nachlazením" jej plánuji také nechat, už jen aby si odpočinul a třeba si ráno pospal, fakt je toho na ne moc. Hraje k tomu fotbal, takže ještě tréninky.... ale ty ma zepry na vyčištění hlavy. Už aby bylo po....

Online continuity
41545 příspěvků moje polička 17. března 2026 17:33

dupaliznámky jsem řekla už dávno ať neřeší, skončit s vyznamenáním na pracáku stejně nemá moc význam. Ale i ten pracovní list nebo referát musí nějak udělat, ona je navíc dost pečlivá. No na pytel. 

Online continuity
41545 příspěvků moje polička 17. března 2026 17:37

Jak mám teda v nejbližší rodině tak otřesnou zkušenost s předčasným odchodem na intr, te osobě to v podstatě zničilo život a to se ani nedala na fet. Už nikdy se z toho nevyhrabala. 

Tohle dítě na to ani vůbec není stavěné (to starší možná), takže bych v krajním případě uvažovala, že se přestěhují s ní. Ale to by asi cenově bylo jako to školné. 

Offline Mohučanka
7317 příspěvků moje polička 17. března 2026 17:59

Já mám v blízkém okolí dva případy dětí, které šly na školu s intrem kvůli specializaci - jeden z Prahy na maloměsto, druhý z odlehlé vísky do Prahy. Oba jsou šťastní a spokojení, protože dělají, co je baví a bydlení na intru popisují jako "Pohoda". Ten pražský má i docela přísná vnitřní pravidla, není tam prostor na vylomeniny. Maloměstský nevím.

Offline brrr
12118 příspěvků moje polička 17. března 2026 19:14

Ad intr .... bude to kus od kusu.

Teď jsou, myslím, intry využívané míň, aspoň co bylo za mých dob na intr, je ted v klidu na dojíždění. A třeba dcera bratrance dala zase přednost intru před dojížděním.

Offline brrr
12118 příspěvků moje polička 17. března 2026 19:16

dupali continuityDržím dětem palce a jsem ráda, že je náš už na osmiletém gymplu a jsme přijímaček ušetřeni. Obzvlášť, jak to s ním teď mlátí