Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. března 2026 09:02

continuity když jsem se hlásila na gympl z té páté třídy, tak se třídní hrozně divila. Já měla jednu dvě dvojky na vysvědčení od třetí třídy, ostatní, co se hlásili se mnou, byli jedničkáři. Hlásilo se nás šest, dostali jsme se tři. Byli jsme teda z jedné třídy, jeden systém známkování, ale ani tak to nebylo úplně vypovídající.

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 19. března 2026 09:03

continuity Tak to nebylo o přijímání, prostě jsi to ani nezkusila, nebylo to považované za "hodné gymplu". Já jinak teda musím říct, že se mi docela začíná líbit ten systém, že zůstáváš na jedné škole až do maturity (a případně odchází ti slabší). Myslím že ten faktor náhody, stresu, brzkého rozhodvání o budoucnosti a taky pořád ještě velkého rozdílu v přístupu kluků a holek je v patnácti fakt výrazný. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. března 2026 09:07

Garfie to mi taky přijde dobré!

Offline Karja
44793 příspěvků moje polička 19. března 2026 09:11

Garfie To mi teda přijde hrozné pro ty slabší....neříkám, že současný systém je super, ale toto mi přijde teda mnohem mnohem horší:D. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. března 2026 09:22

Karjahorší než ten stres okolo přijímaček, pocit, že o tvém životě rozhoduje jeden okamžik? Ještě v tomhle pitomém věku.

Online letfenixa
10919 příspěvků moje polička 19. března 2026 09:27

Aranel skôr z analýzy. 

Online letfenixa
10919 příspěvků moje polička 19. března 2026 09:28

continuity známky z polroka 8.rocnika sú zaujímavé pri prijimackach na SŠ?

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 19. března 2026 09:33

Karja Jakože je vykopnou? Nebo co je ten problém? Já se na to vyptávala, protože mi, vychované českým školstvím, přijde zvláštní, že všichni míří k maturitě. :-) Japonky na mě hleděly úplně šokovaně, že to se prostě nestává, pokud dítě fakt není nevzdělavatelné, ale v tom případě odejde na nějakou speciální školu už v průběhu elementary nebo middle school. No a pokud se udrží, tak prostě chodí denně na doučování, o víkendu a tak, dřou ho z kůže. Hlavně proto, že tady je časté, že studenti na high school přechází na prestižnější školy, kam musí dělat přijímačky (takže trochu podobné jako u nás, ale odejít ze své školy nemusí).

No a Američanky říkaly, že ty slabší děti se prostě škola taky snaží udržet, doučovat, případně opakují ročník, nebo přechází do méně náročné školy...že by někdy úplně odpadnul se stává spíš výjimečně. 

Offline Karja
44793 příspěvků moje polička 19. března 2026 09:36

Evaeva Stoprocentně, mně přijde hrozně krutý, že by třeba v 7 třídě odešel někdo, protože nezvládá, tak odchází jinam, do "lehčí školy" nebo nějaké B-třídy. Takový "nejslabší máš padáka". Navíc to nedává smysl, však od patnácti už spousta dětí potřebuje nějaké zaměření, aby mohly jít pracovat, takže to by asi teoreticky byla alternativa jak gymplu osmiletého...Asi jako trochu ten Německý systém? Že by se ty děti stejně na základě školních výsledků rozřadily už někdy v tom nižším školním věku.

Offline Karja
44793 příspěvků moje polička 19. března 2026 09:43

Garfie Jasně, už chápu, oni se vyřadí nejen ti horší, ale i vlastně ti lepší, takže to je taková "základka" pro zlatý střed. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. března 2026 10:25

Karja no právě že lepších výsledků dosahují ty systémy, kde se spíš drží ten všeobecnější systém, jak ho popisuje garfie. V patnácti je dost těžké rozhodnout se, co chceš dělat. U nás je teda pak na VŠ zase moc velký tlak na to, aby člověk získal magistra (i od zaměstnavatelů). Lepší by bylo kdyby bakalář byl praktičtěji zaměřený a na magistra by pak pokračovali jen ti, kteří chtějí třeba do výzkumu nebo doktoři.

Online continuity
43310 příspěvků moje polička 19. března 2026 10:47

letfenixa jo, školy můžou, ale nemusí, zohledňovat známky za tři pololetí 2x 8 a první 9. Jsou tam nějaké výjimky na COVID léta, ale obecně takto. 

Jsou školy, kde se známky nehodnotí vůbec a pak školy, za průměr 1,5 dostanes 0 z 20 bodů. Toto je nutné brát do úvahy při přihláškách. Počítala jsem to dceři pro každou uvažovanou školu zvlášť. 

Online letfenixa
10919 příspěvků moje polička 19. března 2026 15:36

continuity aha, na Slovensku, ak vôbec, sa berie koniec roka v 6., 7., 8. a prvý polrok v 9.

Offline 711990
18326 příspěvků moje polička 19. března 2026 18:42

Evaeva souhlas, mne prijde uplne hrozny ty deti v nejnarocnejsim veku sortovat, vzdyt to vseobecny vzdelani nikomu neublizi.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 19. března 2026 19:03

711990 No, já si taky myslím, že všeobecné vzdělání nikomu neublíží, ale přiznejme si, že skupina lidí co si myslí "nic, co jsem se naučil ve škole, jsem v životě nepotřeboval" je docela velká. A ve všeobecném vzdělání nevidí žádný praktický přínos, takže ty snahy prodloužit všeobecné vzdělání budou mít vždycky dost odpůrců.

Offline 711990
18326 příspěvků moje polička 19. března 2026 19:12

DruI podle me by to tak nebylo, kdyz by se nedelalo ze stredoskolskyho vzdelani neco extra. Jinak ty vypocty, jak to zruseni odkladu zpusobi ze deti pujdou o rok driv do pracovniho procesu...ha ha

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. března 2026 19:30

DruI podle mě to plyne i z toho, že se tu pořád klade důraz na výuku znalostí a ne dovedností. Pak je jasný, že když devadesát procent lidí nepotřebuje láčkovce, tak můžou mít pocit, že všeobecné vzdělání je na nic.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 19. března 2026 19:54

711990 Jo jo, možná budou z předčasného nástupu do školy traumatizované, ale půjdou do procesu dřív a to se vyplatí!

No jo, já vlastně nechápu proč něco dělat z jakékoli úrovně vzdělání. Prostě bych každého podporovala v tom, aby vystoupal až tam, kam sahá jeho potenciál a jestli se pak rozhodne s vysokou dělat instalatéra, tak mě to nijak nepobuřuje. Ale já jsem taky přesvědčená, že každé vzdělání člověka obohatí a žádná vědomost není zbytečná :o)

Evaeva A já si myslím, že je užitečné vědět, že láčkovci existují, ale fakt je, že jsme se spoustu věcí učili jako bodový seznam bez nějakého rozvádění k souvislostem a tak lidem uvíznou v hlavě nějaké náhodné osamělé informace a nějak rozumně použít je nedokážou.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. března 2026 20:04

DruI jo, samozřejmě, nějaký základní přehled je dobrý. Ale důležitější mi přijdou ty věci, jako umět vyhodnocovat informace, prezentovat, spolupracovat v týmu... Já se nic z toho ve škole nenaučila.

Online continuity
43310 příspěvků moje polička 19. března 2026 20:14

Evaeva ale to se teď ve škole už normálně rozvíjí. Moje děti mají několik prezentaci a projektů ročně, něco individuálně, něco ve skupině, musí si vyhledat informace, nějak to sesumirovat, udělat PowerPoint nebo Canvu a pak ten výsledek odprezentovat. Už jim říkají i to, jak používat AI. 

Ono se i učitelé snaží jim ty předměty propojovat, ale to jde opravdu ztuha, protože odpor kladou ty děti