letfenixa A kam ty děti teda jdou?
Vše o těhotenství a dětech
Aranel minulý rok som to intenzívne zažila, že sa žiaci nedostali na SŠ ani po 2 prijímačkach, tak podali odvolania a čakali, ako sa posunie poradie a následne do druhého kola v júni hľadali školu s voľnou kapacitou. Tie dievčatá, čo sa nedostali na zdravotku, išli na rôzne kozmetičky a služby a podobne. Chalani išli na učňáky hocake.
Moje kamarádka má dceru na gymplu na intru. Je teda z Hradce Králové, ani ne z Prahy....ale na místní gympl jí to loňským systémem nevyšlo, tak šla jinam. Jako kamarádka to prožívala těžce, ale dcera je spokojená. Ale taky mi to přijde divné, kvůli gymplu. Já se toho teda taky bojím hodně, vypadá to, že domů půjdeme příští rok, to bude Garfik přesně končit devítku....aby přiletěl na přijímačky, to nehrozí, takže se ho budeme snažit někam vecpat na přestup, no noční můra už teď.
letfenixa povaleci z kavaren, do poli a tovaren!
Ja nejsem vubec proti remeslum, naopak. Sama vim, jak tezke je sehnat remeslnika. Naseho truhlare vyvazujeme zlatem, telefonni cislo na elektrikare a instalatera je strezenym tajemstvim, aby na nase zakazky mel cas a nekdo ho neprebral... ale to jsou vsechno srdcari, co to delat chteji. Neni to kluk, co se ani na odvolani nedostal na nejakou jim chtenou stredni skolu o par bodu, ktere by mu jinde stacily na vyrazne lepsi umisteni, a tak z nouze vzal aspon neco, co proste delat nechce.
letfenixa tjo, nvm jak u vas, ale tady je furt nedostatek zdravotniho personalu.. a holky co by chtely na zdravku, tak pro ne neni misto? potrebujeme vice kosmeticek? neuveritelny..
Garfie ja mam nahradni plan, ze dite pripadne dostanu na stredni u prarodicu a pak zacnu v zari vsechny kolem prudit s prestupem
ale ja mam nastesti fakt hodne casu.
Muj bracha to mel vlastne uplne naopak, na prvni stupen chodil do krajskeho mesta, 60 km od domova. Tata tam pracoval, tak ho s sebou vozil. Pak sel na maly osmilety gympl na puli cesty, uz netusim proc, tak to jezdil autobusem. A nakonec prestoupil na ctyrlety gympl v nasem meste a tam ty ctyri roky do maturity zustal.
Aranel kdyz jsem byla na vysoke rok na TU Dresden, tak tam studovalo docela dost lidi z Liberce
to mi taky prislo fajn.
Zuzuli Haha, to máme plán podobnej, moje ségra řediteluje učňáku, mají tam i obory s maturitou, tak v nejhorším skončí tam.
Akorát z učňáku na gympl bude cesta trnitá....
Tady mistnímu gymplu myslim docela zveda kredit snadny primy vlakový spojení z Prahy
viktorka_od splavu zdravky jsou narvané i v Praze, zájem překračuje kapacitu 1,72x. To vypadá, že máme sester na rozdávání.
Tady mistnímu gymplu myslim docela zveda kredit snadny primy vlakový spojení z Prahy
Jo, jo - Blovice, Plasy, Rokycany - záchranné gymply pro Plzeň.
Zuzulihlavně, pokud bych zvažovala učňák jako záchytnou školu, tak se to musí udělat nejlíp v prvním kole, protože ty trochu rozumné, třeba s maturitou jsou taky beznadějně plné.
Střední školy, trochu zajímavé, jsou narvané taky, zdravky jsme resili. Já zvažovala pro dceru nejaký obor bez talentovek na pedagogické škole - no v Praze je tuším jedna a potřebuje tam bodů jak na humanitní gympl.
kamarádky dcera, co chce fakt ve školce učit, se tam na pedagogický obor nedostala, protože se jí nepovedla matika. To je jasné, že když učitelka v mateřince nebude umět narýsovat trojúhelník, kterého vrchol je na osi úhlu beta, tak to vůbec nejde, aby učila děti barvičky. ![]()
Chodí ted na nějakou soukromou školu naštěstí s rozumným školným.
No takže dítě je ode dneška doma, zatím jsme domluvené do konce týdne. Poslední kapka byla písemka z matiky z učiva, které doteď nebylo v přijímačkách ani jednou. Od středy začínají brát novou látku, která není ani v učebnici.
Tak nic, nervy mám jen jedny.
continuity na me celkem udelala dojem zakladka, kam dcera nastoupi, kdyz na dni otevrenych dveri rikali, ze na osmilety gympl se z pate tridy dostali vsichni a po devitce sel kazdy na skolu, co chtel. Ze to treba nebylo preferovane gymnazium, ale jine. Moje dite nemusi na gympl jako jsem sla ja, manzel ma stredni stavebku je strasne spokojeny, vysokou jsme pak udelali stejnou, ale melo by mit sanci si stredni skolu vybrat podle zajmu a ne jen podle bodoveho skore v Praze.
Prijde mi totiz strasne plytvat potencialem deti jen kvuli kapacitam. To je totiz strasne prekvapeni, ze ty deti, co se narodily pred patnacti lety, by ted meli jit na stredni skoly. Zaroven me ale desi, jak ten system vicemene zatracuje ty deti, kteri nemaji aktivni rodice, kteri je v te priprave na prijimacky podporuji. Pak neni divu, ze ceske skolstvi ma ve srovnani oecd tak spatne skore v prostupnosti systemu pro znevyhodnene deti. Tady se porad fnuka, jak jsme jen montovna pro nemecko a jak nam klesa porodnost, ale system zrovna nepomaha k tomu, aby se to zmenilo a treba se nejak s temi detmi, co uz narozene jsou, pocitalo. Stejne jako se resi, kolik lekaru odchazi v dohledne dobe do duchodu a novi nejsou. Stejne jako zdravotni sestry. Ale nevadi, mi ty deti s potencialem byt byt jen prumerny lekar posleme na nejaky uplne jiny obor a zdravotnicky personal na manikerky a kosmeticky, protoze zvysovat kapacity je zbytecne...
Jinak jako takovy paradox, muj bracha je narozen 1999. Ten rok se narodilo jen 89,4 tisic deti, je to jeden z nejvetsich propadu. I 2024 se narodilo 89,3 tisic, tam ten rozdil je zanedbatelny. (Neni divu, ze se ted moc nerodi, kdyz v devadesatkach to mladi taky flakali
). A on rika, ze co se tyce skoly, to byla vsude uplna pohoda. Malo zaku ve tride, gympl na pohodu, na vysokou se dostal bez primacek a v oboru jich bylo asi 20, takze meli dost individualni pristup. Takze ted jen vali oci, kdyz mu vypravim, jak se v nasi spadove skole losuje o mista, a nebo kdyz slysi, jak se nas bratranec (narozen 2010) loni pripravoval na prijimacky, kdy strasne chtel na stavebku na technicke zabezpeceni budov a byl tam uplne sileny previs.
Zuzuli tak odborníci se shodují, že celý ten systém je špatně. Už jen to, že přijímačky nereflektují RVP, který je poměrně volný a zaměřený víc na dovednosti, mi přijde jako celkem zajímavý point. Ale pro větší reformy není vůle. Taky předpokládám, že cermat lobuje za zachování současného stavu.
Zuzuli Jo, já si myslím, že by měl systém fungovat tak, že dítě udělá zkoušku a když ji udělá s nějakým skore, které dokazuje, že je schopné vystudovat, tak by mu mělo být umožněno jít na jakýkoli typ školy, který opravdu touží studovat. On ten zájem o obor dost zvyšuje šanci, že dítě školu opravdu dodělá a bude se mu nějakým způsobem opravdu věnovat.
Já jsem narozená 1983 a taky to byla pohoda, na gympl mě vzali na základě prospěchu a na vejšku vlastně taky, kdybych nakonec nešla na architekturu, kde se musely dělat talentovky :o)
DruI s tou vejškou záleží, kam chceš. Mně vzali na průměr+ talentovky, ale třeba na matfyz tenkrát brali každého ![]()
Zuzuli z naší školy se taky téměř všichni dostali. Ale je to hodně i zásluha poradkyně, která trochu řídí ty očekávání a pomáhá s výběrem, má fakt extrémní přehled.
Další věc je, ze téměř každé dítě, které bude psát přijímačky, chodí na nějakou přípravu i mimo školy. i když ve škole říkali, že to absolutně není potřeba, ať ušetříme, tak zpětně jsem ráda, že jsem to udělala.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí