Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 18. března 2026 12:13

Evaeva No, však taky moje druhá přihláška byla na matfyz ;o) Ale teda rodiče měli dojem, že studovat matematiku je moc abstraktní, tak mě umluvili na tu architekturu.

Offline Zuzuli
3826 příspěvků moje polička 18. března 2026 12:39
Reakce na continuity:

Další věc je, ze téměř každé dítě, které bude psát přijímačky, chodí na nějakou přípravu i mimo školy. i když ve škole říkali, že to absolutně není potřeba, ať ušetříme, tak zpětně jsem ráda, že jsem to udělala.

​No prave. Treba tady je to bublina, kde se vsichni detem venuji, resi se i predskolni priprava na prvni tridu, tak ocekavam, ze i s prijimackama na stredni ty zdejsi deti maji a budou mit podporu.

Muj muz vystudoval spis navzdory svym rodicum, nez diky nim. Z jejich pohledu sel uplne zbytecne na vysokou, mel zcela nulovou podporu uz na stredni. Kam ho vzali podle prospechu ze zs, zadne kurzy k prijimackam by mu nikdo neplatil. Idealne by mel zustat u nich na vesnici a delat tam u soustruhu a starat se jim o dum. On je ale strasne ambiciozni, i pres to, ze si od patnacti musel na vsechno souvisejici se skolou vydelavat sam, od placeni dojizdeni na stredni az po koleje na vysoke, tak to dal. I se jeste na vysoke z toho zdravotne slozil. Ja bych v takovem prostredi mozna skoncila jen na ucnaku, nemam ten jeho drajv, i kdyz v sobe mam ten potencial, se kterym jsem to bez vetsi namahy dotahla na inzenyra a mam fakt super praci, ktera me moc bavi. Ale ja mela rodinu, kde vzdelani je u deti priorita a tak jsem proste nemela jinou praci, nez se ucit, a veskerou podporu k tomu.

Proste muj sen je vzdelavaci system, ktery umi vyuzit a podporit potencial deti a dobre je nasmerovat

Offline continuity
43319 příspěvků moje polička 18. března 2026 12:49

Evaeva cermat je jen hromosvod. 

Je úplně jedno jaké budou přijímačky, vždy musí ty děti rozřadit a na 10% těch, kdo ty studijni predpoklady maji, se nedostane. 

Někdo lobuje za školní přijímačky, tak to si upřímně neumím představit tu korupci, co by v tomto případě zavládla. Z pohledu ekonomie je to prostě limitovaný statek.

Ta školní část je velmi často dost netransparentní už teď, bez jasných kritérií - posuzuje se třeba motivace nebo portfolio - aniž by bylo řečeno, co to přesně je. Některé školy to delaji už teď tak, že nastaví minimální hranice pro školní část - tím si vyberou těch 30-90, co chtějí vzit a cermat jim je akorát seřadí, ale to rozhodnutí o přijetí se dělá jinde.  

Jinak zrovna test z češtiny mi přijde dost rozumný, hodně se ověřuje čtení s porozuměním, schopnost analyzovat, co bylo řečeno. Pravopisné úlohy mají cca 6 bodu a větný rozbor ještě míň. Je tam pár otázek, které snad nejsou nutné, ale to je detail. Větší problém je, že u těch vysokých percentilů se to láme na matice, i pro obory, kde tak zásadní není. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 18. března 2026 13:33

continuity jo, v tuhle chvíli je samozřejmě největší problém kapacita, ale není to jediný problém. Sama píšeš, že se dostanou děti, které chodí na přípravu na přijímačky, to je blbě. Ideálně by se všechny děti, až na nějaké výjimky oběma směry, měli dostat na nějakou všeobecnou školu, kde by pak mohly volit různé obtížnosti a různá zaměření.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 18. března 2026 13:40

Konečně má celá rodina jarní boty. Takže na příští týden hlásí sněžení

Offline continuity
43319 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:09

Evaeva ale to řešení, co navrhuješ, je pořád řešení kapacitního problému. (Podle mne aktuálně úplně neprůchozí s ohledem na to, kdo dnes zřizování středních škol reálně schvaluje). 

Pokud budou přijímačky transparentní (jasná kritéria, co se hodnotí, jaké typy zadání) a zároveň kapacity omezené, tak to nutně dopadne tak, že příprava dává výhodu. A ty děti motivovaných rodičů tu přípravu absolvovat budou.

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:21

Evaeva my tu máme za domem nasypanej umelej sníh, kterej už asi nikdo neuklidí...natáčel se tu včera film s di capriem!!!! Jezdi tu zasnezenej gazik tam a zpátky, ja myslim, ze misto si vybrali skvele (narozdil od usteka nas ani nezmínili)

Proč filmaři používají auta s nápisem „ÜDIČ“?

ÜDIČ je název zvláštního léčebného zařízení či sanatoria, které se nachází v nepojmenované severské zemi. Sanatorium je součástí příběhu románu Petera Camerona What Happens at Night (Co se děje v noci).

Hlavní hrdinové, manželský pár, cestuje do odlehlého, mrazivého evropského města, aby tu adoptoval dítě. Žena ale trpí pokročilou rakovinou a během cesty slábne, což ohrožuje šanci dítě získat. ÜDIČ je místo, kde působí léčitel, kterého žena navštíví kvůli své nemoci. ÜDIČ má znepokojivou atmosféru. Není jasné, zda jde o skutečné léčebné centrum, sektu, nebo jen projekci zoufalství postav.

Offline continuity
43319 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:24

Potrefenáhusa teda ten příběh zní jako script je klasickému beckovemu hororu

Online Evaeva
příspěvků moje polička 18. března 2026 14:38

continuity to nenavrhuju já, resp. to není z mojí hlavy. Píšu, že největší problém teď je ta kapacita. Zároveň mi nepřijde šťastné, že o tom, kam se děti dostanou, mají rozhodovat dva testy během pár dní (a teda přípravné kurzy), ještě v tomhle blbém věku, navíc hodně těch škol nabízí poměrně úzkou specializaci.

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 18. března 2026 14:55

continuity tak snad aspoň ten di C a doufám, ze ten snih je nejaka netoxická pěna na holeni 

Offline letfenixa
10920 příspěvků moje polička 18. března 2026 15:28

viktorka_od splavu no čo ti poviem, a záujem vysoko presahuje počet voľných miest. 

Offline letfenixa
10920 příspěvků moje polička 18. března 2026 15:46

Testovanie 9 za nami, neoficiálne mám u mojich deviatakov priemer 70%, čo je podľa mňa krásny výsledok. 

Offline Karja
44797 příspěvků moje polička 18. března 2026 16:03

Potrefenáhusa Ježiš, to se mi líbí, ale:D:D:D.

Nám tu točili vloni pořád něco, v našem miniměstě, kde se nedá pohnout, pořád něco uzavřeno, fakt fantazie, ale takovou hvězdu jsme tu neměli!!! Nejvíc mě pobavilo, když uzavřeli segry ulici a požádali je, aby po ten víkend prostě měli auto pokud možno na jednom místě, a tak nějak byli spíš vzadu na zahradě. Oni dostali i nějakou finanční kompenzaci za ta omezení. No a v den natáčení si synovci v okolí hráli, jezdili na kole, dělali nějaký skokánky za barákem atp...a vjeli jim do záběru na kole, a ještě vezli na tom kole jeden lopatu a druhej rejč přes rameno a z toho štábu se ozvalo "já už na tyhlety kluky fakt nemám".

Offline Aranel
6649 příspěvků moje polička 18. března 2026 21:11

Karja

Evaeva DruI Na tom matfyzu se síto vlastně jen posunulo na zkoušku z algebry.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 18. března 2026 21:23

Aranel je to tak

Mně docela lákala meteorologie, ale předcházejí tomu tři roky obecné fyziky, tak na to nemám (neměla jsem)

Offline continuity
43319 příspěvků moje polička 18. března 2026 21:31

Aranel zlatá algebra. U nás to byla analýza. 

Vrchol všeho byl, že Docent Grošek mi z algebry nechtěl zapsat dvojku, protože mi Doc. Satko dal předtím z analýzy jedničku. (Akorát Satko mě nejdřív jednou vyhodil )

Moje máma teda rostla z té drátkové školy (rozumněj elektrotechnická) a pomalu na kolenou mě prosila, abych šla radši na ten matfyz. No neuspěla taky. 

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 19. března 2026 02:41

Já proti Cermat přijímačkám vlastně nic nemám, možná by teda jen nemusely být stejnéA na gymply a třeba na účňák (nebo nějaké odborné školy). 

Hrozné teda je, že některé základky nedokáží děti na přijímačky připravit, to mě vlastně zlobí nejvíc. Děkuju naší malé venkovské základce, která dokázala dceru připravit tak, že veškerá její příprava spočívala v tom, že si zkusila doma asi pětkrát napsat přijímačky z minulých let. 

Ale třeba za nás byl taky problém dostat na gympl, se dvěma dvojkama to bylo na hraně, se třema to už nikdo ani nezkoušel. 

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 19. března 2026 08:36

Ja vám všem přeju, ať se děti dostanou na vytoužený střední školy, mne stačily zápisy do základní školy a mam pocit, ze přijímačky na střední nemůžu prezit 

Offline continuity
43319 příspěvků moje polička 19. března 2026 08:53

Garfie podle přijímání podle známek na vysvědčení je za mě totálně nespravedlivé. Dělala se studie, kde se srovnávali známky s výsledkem sciotestu a rozdíl u stejného výsledku je mezi školení i víc než jeden klasifikační stupeň. Zároveň školy, kde se známkuje přísněji, mají obecně lepší výsledky. Já přijímačky na gympl nakonec nepsala, ale řekli nám to až na místě, že nemusíme, ani jsem tomu nechtěla uvěřit. 

U nás ve škole se teda na samé jedničky nehraje, klidně sólo dvojka z přírodopisu, dcery spolužačka měla v osmičce na pololeti dvě dvojky a jednu trojku z čehosi. Dost ji to teď komplikuje situaci a to ty testy píše o pár bodů lépe než dcera. Loni jeden kluk rupnul na konci devítky z chemie - to už bych čekala, že se ho všichni radši zbaví.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. března 2026 08:59

continuity souhlas, body za známky by se měly zrušit. Co škola, to jiná úroveň známkování.