Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 19. března 2026 20:27

Evaeva Já taky ne a docela kvituju, že se v tomhle směru školy snaží mnohem víc, než za mého mládí.

continuity Moje dítě odpor neklade, moje dítě si ty souvislosti rádo domýšlí i samo, chválila mi ji za to i paní učitelka (a fakt doufám, že jí to ve vyšších ročnících nepřestane bavit :o)

Offline Aranel
6647 příspěvků moje polička 19. března 2026 20:33
Reakce na letfenixa:

Aranel skôr z analýzy. 

​Asi jo, děkuju.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. března 2026 20:46

continuity tak já doufám, že se to učí mnohem víc než my. Syn má třeba i wellbeing a řešení náročných situací, což taky hodně kvituju. Ale odborníci se pořád shodují na tom, že ten objem faktů a encyklopedických znalostí je pořád zbytečně velký.

Online letfenixa
10919 příspěvků moje polička 20. března 2026 01:27

Evaeva Lukasko má teraz v 3.ročníku prvýkrát informatiku, a učia sa pracovať so školskou webstrankou, o a s AI,  a programovat v Imagine. Za mňa super.

Offline Lilly_Ku
4562 příspěvků moje polička 20. března 2026 07:00

Zuzuli

off topic, ale u nas doma mame v necem podobnou situaci. partner je uplne prvni z rodiny, kdo vystudoval vysokou skolu. jeho rodice maji jenom zakladni vzdelani (do nemecka se pristehovali za praci a cely zivot delali v tovarne u pasu). 

fakt ho za to obdivuju, ze to dal bez podpory a pomoci z domu, bylo to urcite radove tezsi nez pro decka ze stredni tridy.

ale jeho o deset let mladsi bracha ma taky vysku a dela manazera v technickym oboru, takze holt sikovni lidi :) 

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 20. března 2026 07:26

Lilly_Ku moje kolegyně je z pěti dětí přistěhovalců. Maminka v domácnosti, myslím, že ani němčinou moc nevládne. Tatínek se musel sakra otáčet, ale všech pět dětí vystudovalo. Jedna sestra je lékařka, dva mají status úředníka.  Nevim, jak sourozenci, ale kolegyně je příklad asimilace, vzala si Němce a s dcerou mluví německy. Vlastně se musím zeptat, jak se dcera baví s babičkou. 

Offline Potrefenáhusa
38940 příspěvků moje polička 20. března 2026 07:38

Lilly_Ku my meli kdysi v prvaku na vs nejakou přednášku o distribuci moci a penez ve společnosti, dodneška si pamatuju na zvednete ruku, kdo mate alespoň jednoho rodiče vysokoškoláka, bylo to tak 19 z 20...

Offline Lilly_Ku
4562 příspěvků moje polička 20. března 2026 07:41

Tabea

OT od OT :

jj, jsou to zajimavy osudy.

my jsme v podstate uplne asimilovani, vcetne okruhu pratel a tak.

vtipny je, ze ted pracuju ve firme, kde dela tak 5% nemcu a zbytek expati co nemecky vubec neumi, a ti nemci mi hrozne chvali nemcinu, jakoze fakt pri kazde prilezitosti to neopomenou zminit a zduraznit, panc jejich benchmark je clovek co tu zije 10 let a umi tak na a1 a hleda nekoho, kdo by s nim procvicoval.

musela jsem si na to zvyknout, po letech co pro lidi kolem me bylo jasny ze nemecky proste mluvim a bylo to normalni a nic, co by se muselo extra zminovat. uplne jsem na tom poznala, ze vlastne vnitrne hrozne chci "patrit do party" a ze tim, ze nekdo poukazuje na to, jak dobra je ma nemcina, mi pripomina, ze tak uplne do te party nepatrim. no proste pristehovalecky specificky temata no :D 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. března 2026 07:42

Potrefenáhusatcháni zrovna VŠ nemají a jejich děti obě. Ale určitě je to tak, takhle skok o jeden stupeň asi nebude až tak výjimečný, ale pokud nemají rodiče ani maturitu, tak že by děti podporovali ve studiu VŠ...

Offline Lilly_Ku
4562 příspěvků moje polička 20. března 2026 07:44

Potrefenáhusa

to musela byt zajimava prednaska!

ja kvuli zajmu o tyhle temata studovala par let jako druhou vysku sociologii na fss. nedostudovala jsem ale zustalo mi to jako celozivotni konicek a sleduju a ctu, co kdo kde publikuje.

Offline Potrefenáhusa
38940 příspěvků moje polička 20. března 2026 07:49

Evaeva tak ono taky za sociku to mělo jiná úskalí, takže to není úplně výpovědní, ale ta podpora doma je zásadní 

Offline Potrefenáhusa
38940 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:05

Lilly_Ku Jj, jsou to fakt moc zajímavý věci 

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:06

Lilly_Ku naprosto chápu tvoji nelibost! Mě se teď dlouho nikdo neptal, ale vím, že to zas přijde.
U nás v práci už se poslední dobou nabírají převážně cizinci, co německy skoro nemluví, protože Němci nejsou. Kde jsou, netuším. 
Já mluvím s dětma česky, oni mi odpovídají česky, ale dost často do toho hážou německý výrazy, když je jim to rychlejší. Tenhle týden jsem byla se synem u doktora, kam chodí jednou ročně, takže nás nijak nezná. Byli jsme tam jak Tataři, doktor na náš německern, já taky německy, syn mi pořád něco mlel česky, doktor se ptal, co říká, já překládala a snažila se ho přimět, aby mluvil jen německy, a on moje snahy totálně ignoroval. Takže přivandrovalkyně překládala mezi dvěma Němci/Poloněmci do němčiny.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. března 2026 08:06

Potrefenáhusatady zrovna tenhle problém nebyl. Ale děti vystudovaly za jejich velké podpory, ne navzdory jim

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:15

Potrefenáhusa když jsem loni obrážela kvůli synovi ty reálky, tak byl velký rozdíl v proslovech na těch církevních (3) a na té jedné státní. Tam několik učitelů kladlo rodičům na srdce, jak děti budou potřebovat jejich podporu, že v tom děti nesmí nechat samy, že je důležité, aby se děti zúčastnily zimního sportovního týdne, že pro mnohé je to zážitek na spoustu let a ohromně jim to zvýší sebevědomí, i když na ty lyže už pak nestoupnou...

Je fakt, že když jsem se rozhlídla, tak publikum bylo jiné. Na tu státní vezmou všechny (s požadovaným průměrem), ty církevní dělaly pohovory s dítětem a rodinou, a vybíraly si.
Syn má ve třídě kromě dvou holek, kamarádek od školky, jen samá německá jména, žádný Kevin, žádná Chantal. Pěkně tradiční, jak se na Bavorsko sluší.
Kevinismus

Offline Karja
44793 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:18

Evaeva Moji rodiče jsou jen vyučeni a ne v nějak odborných oborech, my máme všechny tři VŠ, jednou se nad tím segra nějak zamýšlela, že to není moc časté, ale pak jsme vyjmenovali velkou spoustu lidí z našeho okolí. Zrovna v mojí sociální bublině to není vubec nic neobvyklého, protože asi tady na venkově to tak jako bylo, asi dřív prostě šli všichni spíš pracovat, nepěstovalo se nějak vzdělání nebo nebyl tam nějak zájem, tlak, nějaký vzor... ale zároven to nebyli nějak neinteligentní lidi, co by v tom děti nepodpořili nebo jak to říct. Já mám velkou spoustu kamarádů s VŠ, co jejich rodiče mají obyčejná zaměstnání. 

Potrefenáhusa Ano, dneska je to také jiné, protože těch vysokoškolsky vzdělaných lidí přibývá, už by se to taky hlásilo jinak;)

Offline Lilly_Ku
4562 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:32

Karja ono to ale statisticky opravdu neni bezne, uroven vzdelani rodicu je celkem spolehlivy indikator vzdelani deti. cimz nerozooruju, ze treba zrovna ve tvem okoli jsou vyjimky.

(v nemecku je ta reprodukce nerovnosti jeste o trochu vyssi nez v cechach).

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. března 2026 08:33

Karja jo, určitě, na tom venkově to bylo jiné než v Praze. Navíc teď jde na VŠ snad půlka dětí. Klíčová je hlavně ta podpora v rodině.

Online continuity
43310 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:35

Jinak, VS vzdělání vyžaduje čím dál víc především stát. V komerčním sektoru už dávno ajtak VŠ nepotřebuje. 

Muz se teď viděl s kamarádkou, dělá celý život sociální práci a psychoterapie - akorát v 50 letechusel zpět do školy, protože jsou nová pravidla a s bakalářem to už nejde. To stejné má kámoškou, učitelka ve školce pro děti s PAS, celý život s nima dělá, ale teď si musela dodělat VS, aby tam mohla dělat zástupkyni. 

Offline Zuzuli
3821 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:36

Tabea ja na podzim fotila kamaradce seznam deti ve tride triletych ve skolce, tam to krom jednoho Antonina a jedne Adely byla sama "exotika". I ten Kevin tam byl. S typicky ceskym prijmenim. A jedna Marie, ktera zase podle prijmeni bude jine narodnosti.