Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:39

Jé, jak já byla v devadesátkách hrdá, že máma je inženýrka (VŠE) na maloměstě v pohraničí.

Táta nemá VŠ, ale celý život pracoval na vysoce odborných pozicích, teď v 70 se v hospodě chalpům "chlubí", že má DPČ ve svém oboru na neurčito  

Offline Lilly_Ku
4562 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:41

Tabea kamaradka ma v pestounske peci holcicku, co se jmenuje prvnim jmenem tak nejak jako Cindy (jmeno je ilustracni). ma ji od jejich peti mesicu, takze uplne od mala. kamaradka rikala: nastesti ma jeste druhy jmeno a to je normalni, tak ji budeme rikat tim druhym :D a jak rekla, tak udelala.

Online continuity
43310 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:41

Mám v něm okolí nekolik lidí, co vystudovali VS přes učňák, navzdory situaci, i když rodiče VS nebyli. Jenže to nebylo úplně tak, že by jim rodiče bránili, spíš dítěti výrazně nešla matika, a rodiče neviděli jinou cestu ven. Pak typický vystudovali historii umění nebo jiný humanitní obory. 

A teď jsme v Praze v situaci, že dítě ani nemusí mít z matiky čtyřky, aby to se střední školou bylo komplikované. 

Offline Kokoska
35094 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:44

Karja ja jsem taky mela dost spoluzaku, ted VS, jejichz rodice meli jen stredni vzdelani. Mam dojem, ze v te generaci nasich rodicu mela taky maturita vetsi vahu nez ted, ze uz ta samotna posunula cloveka k lepsi pozici.

Online continuity
43310 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:46

Lilly_Kunení to zas tak jednoznačný prediktor. Je tam velká závislost, ale situace Karjanení zas tak úplně výjimečná. Toto je z dat pro ČR. 

Z dat OECD rovněž vyplývá, že vzdělání rodičů má zásadní vliv na to, zda děti úspěšně dokončí vysokou školu. Pokud má alespoň jeden rodič terciární vzdělání, dosahuje tohoto stupně vzdělání 60 % mladých lidí. U dětí rodičů se středoškolským vzděláním je to pouze 30 %.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. března 2026 08:52

Zuzuli s jedním kevinem chodil mladší cvičit. Ale byla to klasická česká rodina, ještě se jmenoval Novák nebo tak něcoTeď chodíme se Skye, maminka taky vypadá mainstreamově. Asi má ráda tlakovou patrolu

Offline Karja
44793 příspěvků moje polička 20. března 2026 08:58

Kokoska Jo, ale oni teda nemají ani tu maturitu, to bych asi nějak nezminovala, protože ta mi přesně píšeš připadá s přihlížením na tu generaci jako poměrně hodně dobrý stupen vzdělání.

Offline Karja
44793 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:03

Jo jinak teda, přízemnější starost...Mercedes mezi aktovkama, Frii, je zničená po roce a pul, uplně jí odpadl zip. jakože ty plastové zoubky se uplně oddělily od té látky zipu,to mě teda jaksi zaskočilo!!!

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:09

Já myslím, že s tím vzděláním dětí záleží hlavně na tom, jaký na to mají rodiče názor. Naši taky nemají vysokou, ale ve vzdělání vidí hodnotu, takže když viděli, že na to oba máme, tak nás s bráchou ve studiu podporovali (a máma má dodneška traumátko z toho, že se brácha z vejšky nechal vyhodit :o)

Zato třeba můj strejda dokázal zcela vážně prohlásit, že ženská vysokou nepotřebuje (což teda probudilo moji vnitřní feministku, ale pro klid v rodině jsem se zdržela plamenné debaty)

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:14

A jinak k těm jménům, já si takhle příležitostně sleduju v místních novinách rubriku s vítáním občánků. Nejvíc mě zatím pobavil Anakin :o)

Offline Karja
44793 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:23

DruI

Tak rodiče jednoho znam:-), moc si nepamatuji tu story, ale fakt se inspirovali SW:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. března 2026 09:23

Karja fakt jo? To bych taky nečekala. Zkusíš ji aspoň vyreklamovat?

Offline Pinot Noir
29965 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:26

Karja potvrzuju, i moji rodiče mají jen učiliště, stejně jako rodiče mých dvou nejlepších kamarádek ze střední školy, všechny tři jsme pak vystudovaly VŠ v Praze, každá jinou. Taktéž rodiče mé nejlepší kamarádky z dětství, i rodiče kluka, který bydlel s mým mužem na koleji. V mé bublině to není nijak neobvyklé, bude to tou vesnicí.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:27

Karja tyjo, to mě taky překvapuje, dcera tu frii má 3. rokem a je bez vady (a hezky k ní určitě nechová ).

Taky bych to reklamovala.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:37

PotrefenáhusaNa gympli som bola v triede jedna z mála, ktorej ani jeden rodič nemal VŠ, navyše všetci boli z mesta, viacerí spolu chodili do triedy na ZŠ, ja a ešte cca 3 spolužiačky sme boli z dediny. Rodičia spolužiakov boli vysokoškolskí či stredoškolskí učitelia, lekárka, právnik, sudca, viacerí spolužiaci mali rodičov podnikateľov, ja a pár spolužiačok/spolužiakov sme boli medzi nimi také popolušky. Na VŠ to bolo myslím podobné, viacerí spolužiaci mali aspoň jedného rodiča, ktorý mal VŠ.

Myslím, že naši o štúdiu na VŠ neuvažovali, ani tety a ujovia nemajú VŠ (rodičia aj viaceré tety a ujovia majú maturitu, VŠ mal len jeden ujo) až moja generácia, súrodenci, bratranci a sesternice sme študovali na VŠ (tak cca polovica z nich), viacerí však nerobia v tom odbore, ktorý vyštudovali. Rodičia mňa a súrodencov pri štúdiu vždy podporovali a hovorili nám, že sa učíme pre seba, nie kvôli nim.

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:39

Evaeva teď jsi mi připomněla, jak jsem kdysi šla s mými dětmi a jedním dítětem kamarádky po ulici a oni chtěli, ať na ně volám jmény z Hasiče Sama. Myslim Elvis a Penny. Dcera seděla, myslím, ještě v kočáru, tak těm starším bylo tak 4-5 let. Taky jsem cítila, že mi lidé kolem věnují kvůli těm jménům víc pozornosti.

Muž má od dětství kamaráda, co se hned po sjednocení Němecek přistěhoval z východního do západního. Myslim, že se narodil 1978, ještě na mladšího bratra. Jeden Kevin, druhý má taky "anglické" jméno. Roky říkal, jak tím jménem trpí, ještě ve spojení s polským příjmením. Jeho bratr dokonce po svatbě přijal příjmení manželky. 
No a ten kamarád má dva syny a taky jim dali "anglická" jména. Muž a další kamarádi se tomu smějou ještě teď, když už ten starší chodí do školy.

Když má osoba ve věku 40-50 let v Německu "anglický" jméno, můžeš skoro vsadit na to, že pochází z východního Německa.  

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:41

Karja A tak ono to v zásadě není ošklivé jméno :o) Akorát asi ty opakující se dotazy jestli se inspirovalo SW můžou být otravné (mně třeba pěkně otrávil už třetí dotaz, jestli se syn jmenuje podle filmu Alvin a chipmunkové ;o)

Offline Karja
44793 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:41

Mohučanka Evaeva zkusím, protože jinak je fakt jako nova, a právě ani nemůžu říct, že by se k tomu dcera chovala nějak divoce no. Ale kupovala jsem to z eshopu, tak to zkusím nafotit no, stejně ji tedy musím vybrat novou...ona už chce nějakou ,,dospelactejsi,, což nevím, jestli takhle pro ty male děti bude:D. Chce jakoby takový ten ,,skejtovy,, design:D:D to potěš koště při hledání 

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:47

Lilly_Ku no, nedivím se jí...

Nevim jak v Berlíně, ale tady, kde jsem já, fakt jméno jako Cindy lehký zaražení způsobí. A to děti byly v mezinárodní školce, kde se děti fakt jmenují všelijak. 
Syn měl v jeslích jednu Lorelei, rodina je z Rumunska. Pamatuju, jak mi kuchař říkal, jaká je to roztomilá holčička, ale to jméno teda.

Offline Pinot Noir
29965 příspěvků moje polička 20. března 2026 09:57

DruI do třídy V. nedávno přistoupila holčička Savana. Viktor jí říká Savanka a je to hrozně milé. Zrovna dnes cestou do školky řešil, že Savanka je aspoň o pět centimetrů lehčí než on!