O primárních reflexech slyším fakt poprvé, mladší má skoro 10, už to zkoumat tedy nebudu a vypouštím ![]()
Vše o těhotenství a dětech
Evaeva Já jsem si tuhle taky počítala, kolik vyšetření a terapií měsíčně máme a docela jsem se divila, že zvládám pracovat alespoň na tu polovinu úvazku. A když si představím, že ty máš ty děti tři! ![]()
Pinot Noir Viktor je pašák! ![]()
DruI no toho třetího ber jako ten půlúvazek
Chtěla jsem už taky pracovat, ale ty dvě volný dopoledne dost často padnou na ty doktory (i moje teda, doháním, na co nebyl čas). Jinak nás vytěžuje hlavně mladší, co se týče doktorů, starší spíš potřebuje doma trochu času strávit s tou školou. Mimino zatím prostě jen je, kéž by to vydrželo.
Evaeva a ten psycholog mas pocit, ze to k něčemu je? Ja si rikam, jestli by s tou stydlivosti nebyla cesta spis to
Ja mam taky jeden volnej den v týdnu a presne to padne velmi casto na tyhle pochůzky, zrovna jswm si rikala, jestli nezkusit zvýšit úvazek na 0,8 a pak ksem si to představila, od konce listopadu mam minimálně jedno dítě nekecam kazdej tejden aspon pár dní doma (aktuálně starší s rýmou) a během toho "volnyho" dne se snažím dodělat práci, kterou s nima nestíhám, kdyz jsou doma...muž s nima byl doma v patek za přesčasy...my nemáme ty hlídací babičky, musíme to plichtit sami, takže jako presne, jestli si do toho hodit dalsi terapie, dojíždění, cvičení, plus teda i ty penize za to....ale zase kdyby to pomohlo, clovek by to rad nejak udelal
Potrefenáhusa no popravdě bych ani neřekla. On se tenhle rok lehce zlepšil, ale podle mě spíš dozrál, není to žádný velký skok. On sám tam celkem chodit chce, tak to zatím necháváme.
Nemoci se nám letos naštěstí docela vyhýbají. Naše babičky obě pracují, takže odpoledne pohlídají, tchýně hodně vyzvedává z kroužků, ale to je spíš odlehčení pro mě než, že by se tím dali pokrývat doktoři. Ta malého školka je reálně 2x 3h, to toho taky moc nestíhám.
Potrefenáhusa mně při tom dotazníku přišlo, že ty reflexy by spíš mohl mít starší, to zaměňování písmen, potíže se čtením a psaním... Mladšího bych taky asi občas "zaškrtla", ale to jsou takové věci jako ta stydlivost, těžko říct, jestli je to moc. A teda pořád má na noc plenu.
Tvoje malá je prázdninová, ne? Co se týče té bázlivosti syn teď dozrál až po šestých narozeninách. U doktora pořád mlčí, ale už pozdraví a hraje si s více dětmi než jedním najednou, nechá se vyzvednout od maminky kamaráda a vzít na oslavu a tak.
Evaeva jo, je těsně předprázdninová. Mně přijde, že některý tyhle situace ona zvládá, třeba na zápis šla úplně v pohodě do třídy s paní učitelkou sama (je teda možný, že se jen bála říct, že nepůjde, ale pani učitelka ji chválila, že tam pak všechno v pohodě dělala), zvládá úplně v klidu i maminky kamarádů (pořád se dožaduje, že by u někoho sama spala (tam teda vidim i motivaci zbavit se otravné sestry :D)
Ale tragická je ta řeč v nových situacích a interakcích s cizími lidmi. mně i přijde, že ty řečový dovednosti i artikulace klesnou třeba na 30% . My to docela řešili, jestli je to povaha (myslim, že bude asi docela silnej introvert) nebo by ji rok ve školce ještě prospěl, nakonec jsme došli k závěru, že neprospěl, ani školka nedoporučila - což je pro mě takový nadějný, že ve školce v bezpečným známým prostředí ji zamrzlou neznaj, takže by se v tý škole mohla taky chytnout dřív než za několik let
Evaeva jinak na ni je nejhorší, že ona vůbec nebojuje, ale zamrzne a odevzdá se osudu, v zimě jsme ji strčili s intruktorem na lyže a ona proste jede z kopce a čeká, co bude - nebyly nejhorší ty lyže, ale cizí kluk v osobním prostoru - to si právě myslim, že by takováhle nenápadná holčička mohla nějakou dobu unikat pozornosti učitele, ostatně taky jsem dostala poznámku Soustředěná, ale člověk neví, na co ![]()
Aby byl svět v rovnováze, tak mladší sestra pořvává na všechny sousedy přes dvě zahrady Dobrýýýýý deeen, dokud ji neodpovědí
Potrefenáhusa syn se svojí logopedkou pořád mluví na půl pusy a ještě u toho kouká do stolu, odpovídá jednoslovně... Ale to podle mě povaha, ségra byla úplně stejná. Ne, že by vůbec mohl mít odklad, ale teď už třeba začíná číst, na školu zralý je, akorát tam asi nebude moc mluvit
Ale na tu školičku ve škole chodil taky ochotně, na workshop, kam chodí starší na kroužek, šel taky sám, chtěl tam.
Je to vtipný, starší je výřečný, umí si lidi získat, ale má potíže s češtinou i matikou. Mladší naopak zatím vypadá, že učení by mu mohlo jít, ale komunikace a poznávání nových lidí bude oříšek. Proto mi taky záleželo, aby šel do třídy s kamarádem (naštěstí se s rodiči shodneme na výběru učitelky), u staršího to bylo fuk (i jemu).
Potrefenáhusa jo, mladší taky zamrzá, resp. se úplně odosobní. Poprvé jsme ho takhle dali na lyže ve čtyřech, to úplně ignoroval pokyny. Ale letos už chtěl sám a líbilo se mu to. Ale ani neřekne ahoj, když k němu ten instruktor přijde, maximálně dá placáka.
Potrefenáhusa jinak myslím, že rozumná učitelka si s tím poradí.
já se přikláním k té povaze, mladší dítě je normálně samostatné v situacích, které zná, ale jít si objednat jídlo někam k pultu na trzích je no go. Bude ji v létě patnáct.
Ale zrovna tohle se zvolna lepší v průběhu let.
Jinak bych o tom s učitelkou klidně promluvila předem, ty od prvňáků jsou asi zvyklé na leccos, starší měla spolužačku, která ještě ve druhé třídě ve škole brečela za maminkou.
to už nezkoumej, u pubertáku dochází k regresu a ty reflexy se očividně znovu obnoví
, v některých kategoriích mám chuť zaškrtnout většinu.
Další věc je, že spoustu u těch věcí mají i zcela bezproblémoví dospělí. Všichni máme kinetozu, o mém výletu za velrybami jdou legendy. Pravou a levou ruku si taky plete celá rodina. Kromě muže, který má z toho už léta srandu.
continuity haha, zrovna jsem to chtěla JankaM napsat, že většina puberťáků vypadá, jakoby se jim primární reflexy zase vrátily. ![]()
continuity já právě si to myslím taky, plus ještě ona strašně nerada dělá věci, o kterých má dojem, že ji nejdou, mladší dítě není šikovnější, ale jak se do všeho vztekle pustí a chce všechno sama, tak to má prostě natrénovaný (a musela začít už jako mimino, aby to tu přežila, takže i chodit začala skoro o rok dřív než starší) - ale nemyslim si, že by to bylo o moc jiný, kdyby se narodily v opačným pořadí
Potrefenáhusa Já mám velmi málomluvnou neteř, začalo to už od školky, kdy při nástupu vůbec nekomunikovala a a jakoby i se mnou mluví hrozně málo, dřív mě ani nepožádala o pití, neřekla mi, at třeba zavolám její mamce, někdy mě to až mrzelo, prostě všechno překládaly moje děti. Nebo na hřišti třeba nikdy nešla na prolezačku, kde byly i jiné děti, když někdo přišel, hned šla pryč.... Přitom nemá problém v té svojí jakoby bublině nebo v tom svém životě, co je je "její", s ničím, nemá problém ve škole, nemá problém jet třeba na víkendové sportovní soustředění, nemá problém být sama celý den na zápase s rodiči kamarádky, je prostě mnohem samostatnější a šikovnější než moje holky, o kterých bych teda neřekla, že jsou stydlivé, ale nic z výše uvedeného, od zápisu samy s učitelkou až po třeba ty víkendové turnaje bez rodičů by nezvládly takto v klidu. Je to prostě zase takový jiný povahový mix no. A fakt je ve škole v pohodě, oni ty učitelé zas ty stydlivé děti mají rádi no, ony jsou prostě takové hodné, takže tam bych žádný náraz nepředpokládala
Evaeva Potrefenáhusa Zamrzá na lyžích. Představa, že dám svoje děti cizímu chlapovi na lyže...ty vado, jako to si neumim představit, fakt neumim a snad ani nechci, co by následovalo....Myslím, že to zamrznutí bych považovala jako uplně wau efekt a cílový chtěný stav:D:D:D. Jestli jako nechcete moc no!
Karja jojo, to je jak moje ségra. Do dvanácti nepromluvila pomalu ani se svojí babičkou
Ale na tábory jezdí od druhé třídy, teď už si vyřídí, co potřebuje... Akorát má ráda stabilitu a předvídatelnost, nemění kroužky a tak. Mladší taky zvládl přespávačku ve školce, chce jen na švp, ale zároveň se nás ve školce ptají, jestli s námi mluví ![]()
Evaeva Jo ano, někdy je to taková zvláštní povaha, co si až jakoby vnitřně protiřečí, nebo že by to člověka nenapadlo, že to tak všechno pospolu může být.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí