U nás teda zažily velikonoční tradice nějaký rozkvět. Zvonilo tu asi 6 skupinek, samé děti nebo úplně mladí teenageři, všichni hrozně slušní a milí. Jak mi ta tradice pomlázky přijde taková trochu trapná, tak letos mi to přišlo takové jaké by to asi mělo být. Starší syn se vypařil se spolužáky a přišel asi za 3 hodiny s metrákem sladkosti a spoustou peněz (to jsem nevěděla, že se dává) a spoustou bizarních historek. No asi si to kluci užili. Obešli snad celou naši městskou část, ale pečlivě se vyhýbali domům svých spolužaček![]()
![]()
Vše o těhotenství a dětech
Gatita já se nevešla ani mezi sedačku a vajíčko. To by mně zajímalo, co jste to měli za sedačky ![]()
Pinot Noir ja ji mam jako extra sedacku co vozim v kufru na vozeni cizich deti a ta skladnost je super. Vejde se do ni pohodlne i stejne stary a velky dite jako je Risa, tak myslim ze by to melo bejt v pohode.
Gatita peněz se nosilo asi vždycky dost. My chodívaly se ségrou řehtat a to jsme vždycky donesly třeba dvojnásobek měsíčního kapesního. Kluci s pomlázkani museli mít ještě víc.
Evaeva jedeme v britaxech. Ja mam docela úzkou postavu, ale s tímhle modelem se tam nenarvu ani já.
Gatita v téhle variantě se mi tam vešel aspoň zadek
Pak už ne. Ale neřekla bych, že máme velké sedačky, teď v Alhambře se v klidu vejdou dvě sedačky a vedle protisměrná bez nějakého posunu sedaček dopředu nebo dozadu. Tak asi to bylo malé auto a velká já![]()
Gatita O tom, že se dávají peníze jsem taky nikdy neslyšela, to by se synovcum urcite libilo:D. U nás bylo 60 koledníku, od půl 9 do 12. Moc se mi letos nechtělo, nějak jsem si říkala, půl den v háji, ještě to nakupovat, chystat, upéct něco, holky do toho byly normálně jak stádo opic ale fakt, drzý byly tak nějak obdobně jak ty opice, ale nakonec to bylo fajn;-). Mimo kopačky a obrany holinou jsem zapomněla zmínit, že vlastně u nás byla jedna maminka, dojata, že klucik je poprvé na kolede, opravdu, měl i prázdný košík, tak mu napovídala, do toho to natáčela celou dobu, tak já jsem se snažila ať to má teda pěkné, tak jsem se tak přiklonila, do objektivu osatku i zadek jsem nastavila, a do toho naše holky ,,aaaa, heeeeheheee, hody, hody,eeee,, prostě ty jejich vytlemy. Jak říkám, příští rok tak pulka neprijde:D:D
Karja můj bracha bydlí fakt v malý vesnici. Vzal letos moje dvě a jeho tři děti a šli ještě další dva otcové a tři děti. Každý dítě přineslo košík sladkostí. Perníčky, milka čokolády, skittles, různý bonbony, pitíčka, lízátka, ... fakt tunu věcí... Před dvěma lety s ním byli prvně, to chudák ještě nějak táhl ty košíky sám. ![]()
Tabea To budou mít spolužáci v DE oči na vrch hlavy;-)
Karja dcera si nemůže zapamatovat slovo "vykoledovat", tak mi už několikrát řekla, že si něco vyhubovala nebo vyklubovala.
Nejvíc oči navrch hlavy měl můj německý auditor s italskými kořeny, když jsem mu popisovala český Velikonoce. A jak jsem viděla, jak na mě valí oči, tak jsem se to snažila popsat nějak aby to nevypadalo jako "ženský sedí doma a čekají, až jim chlapi přijdou seřezat prdel" a úplně jsem cítila, jak si tu jámu s každou další větou kopu hlubší a hlubší. ![]()
No, jestli děti budou říkat, že chodili po vsi, pleskaly ženský důtka a a za to dostali každej košík sladkostí, tak to budou zírat děti i paní učitelky...
Gatita Za to řehtání se dávají i peníze, ale za pomlázku jsem to ještě neslyšela.
Aranel Za řehtání se dává hoooodně peněz. Mají sice docela velký "okrsek", ale i tak mládežník přinesl přes 2400,- (bylo jich dohromady deset, ale protože dostávají peníze i sladkosti, dělí se podle nějakého "zvykového práva").
Ale mladší přinesl pajcku z pomlázky, dostává jí od spolužaččiny maminky pravidelně.
Fakt se dávají normálně sladkosti, třeba lízátka?? Já se teda přiznám, že dávám jen vajíčka, vždycky se to u nás tak dělalo. Pro nejlepší kamarády syna a pro bratrance ještě tak nějaké čokoládové jako přídavek.
Tabea jj, vzdycky kdyz jsem tenhle zvyk vysvetlovala svym kamosum, tak to vzbuzovalo dost pozornost ![]()
a ja vzdycky, no to je jeste z predkrestanskych casu, plodnost a tak, chapete.. no moc nechapali ![]()
Garfie my teda slavíme jen v rámci rodiny, ale dva ze tří vajíčka natvrdo nejedí, to by byla smutná koleda, kdyby vyrazili a donesli jen vejce. Já teda jednomu koupila vyrábění náramků z gumiček například
(pro případné koledníky jsme měli připravené malé čokoládové zajíčky)
Lilly_Ku za předkřesťanských časů se při šlehali všichni vzájemně, i chlapy a snad i dobytek. Později zas prý chodili akorát svobodní kluci za holkama.
Evaeva Jo, pro vlastní děti mívám velikonoční balíček
A v něm mimo jiné tradičně něco na sebe, aby je beránek nepokakal. I moje mamka pro ně mívá takový "mikulášský" balíček. Ale cizejm jenom vejce!! ![]()
Garfie My jsme taky dávali jako malí převážně vajíčka, ale ted dáváme převážně cukrovinky a vajíčka jen pro fajnšmekry:D. Jednak těmi vejci se plýtvá, kolikrát to ty domácnosti vyhodí... i ta vajíčka jsou dnes drahá a když vim, že to někde zvostane, nebo to chytne tu barvu přes natuklou skořápku, mně to přijde škoda... Já jsem jela shánět bílá vejce někam do marketu a segra mi říkala, jak se bílá vajíčka zamluvila u sousedů a má je tudíž připravené...Domácí vajíčka pro koledníky, se snad zbláznila, taková vzácnost!
Garfie vcera se u nas zastavil bratranec se synem a meli treba i plechovku Pepsi, obriho kinder zajice a tak. Fakt jsem koukala. U nas se teda nekoleduje, hledame na zahrade:)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí