No, říkali jsme jim, že když už pije z lahvičky můžeme si ho vzít na celý víkend ![]()
Vše o těhotenství a dětech
Malý mal u našich komplet výbavu- oblečenie, plienky, postielku, ...
letfenixa jojo, postýlku (a kočár a židličku) jsme měli na třech dalších místech. Ale bez nás v ní byli minimálně.
Zuzuli Občas bdělé bylo, ale celkově spalo fakt hodně, doteď dá běžně 12 hodin (v 5 letech), no o tom si můžu nechat jenom zdát
Mě pobavilo a zároveň i trochu naštvalo, jak je to nespravedlivé, když si postěžovala, že půlroční dítě začalo hůř spát, že dá třeba jenom 1,5 hodiny v kuse, a zatímco mi toto povídala, tak dítě houpala v kočárku, to během těch 2 minut usnulo, tak ho tam nechala (na zahradě) a šla si dělat svoje, zatímco já jsem měla syna v nosítku na břiše a v lehkém dešti jsem vyrazila na 1,5 hodiny chodit ven, aby se z toho prospal apoň polovinu času ![]()
Jinak si pamatuju, jak jsi tu psala o těch bdělých oknech v noci, to jsem si kolikrát říkala, že starší sice spí na houby, ale aspoň nemá ta noční bdělá okna. Mladší mi to teda trochu vynahradil, ten je jednu dobu míval, ale naštěstí není až tak aktivní jako starší, který když se vzbudí, tak jde bořit dům, s mladším jsem mohla obvykle ležet v posteli a přitom si s ním hrát.
Myrtila Zuzuli Bdělé okno v noci jsme tu zatím měli jednou a NE, tohle nebude dělat. ![]()
![]()
Catherinne Klid!! Když má dítě jednorázovky a nepokadí se, taky kolikrát přebaluju v takovýmhle intervalu a spíš proto, že už mi to přijde blbý, že má furt jednu.
A.v.noci.nepřebaluju...
Bděly okna v noci mívala starší nějak kolem 2 let, třeba hodinu dvě uprostřed noci a bylo to vážně strašný, ještě jsem čekala druhou a bejvalo mi v noci všelijak. I proto jsem byla odhodlaná druhou uspávat kojením navždy
navždy to nebylo, ale bděly okna se naštěstí nikdy nekonaly
No a starší si jednou, asi ve 4,5 sama domluvila prespavacku u babičky. Usnula az v půl 1 a babička už se nikdy nenabídla ![]()
Potrefenáhusa ty jo, co spolu holky vyváděly do té jedné?
U nás to vypadalo bledě, když jsem odjela s miminem do porodnice. Mladší naštěstí usnul než jsem ostatním prozradila, co se děje. Ale starší nechtěl spát, křičel, že nesmíme odjet... Mamka ho prý konečně uspala asi v půl jedenácté (normálně spal před devátou). Takže vlastně byl vzhůru celý můj porod ![]()
Já si už mockrát gratulovala k tomu, že moje děti nechodily do český školky a nemusely po obědě spát. Jinak bych už teď asi byla někde v nervovým sanatoriu. Děti v příbuzenstvu spí tak jak moje tenkrát, ale ještě k tomu po obědě ve školce. Teď máme v rodině tři předškoláky (všem teda ještě pět) a ve školce většinou usnou. U dcery jsem zatrhla spaní lehce po druhých narozeninách, syn přestal spát o něco později, asi v 2 a půl.
Tabea a to tam nespí nikdo nebo jen, kdo chce? Moje děti ve dvou letech spát po obědě potřebovaly, spát přestaly ve třech. Starší ve školce usnul i ve čtyřech (bez vlivu na večerku), mladší ne. Já bych uvítala, aby si mohli jít hrát, když neusnou, protože se tam logicky otravují, v některých školkách to tak funguje, u nás bohužel ne.
Evaeva Já taky nějak ve třech, moje ségra spala myslím tak do pěti let (třeba ne každý den) a znala jsem holku, co si chodila lehnout ještě ve třetí třídě, občas kvůli tomu nepřišla na tanečák. (Příšerný slovo, ale používaly jsme ho)
Tak ta možnost, ne povinnost, by asi ve školce bejt měla ![]()
Já teda kojila na uspání a v noci standardně, Rosťu do dvou let a kousek, Šárku do roka a půl. Pokusy o ošálení dudlíkem a prodloužení matčiných vycházek krmením z láhve oba bojkotovali, takže večerní vycházky u mě dlouho nepřipadaly v úvahu. Někdy mi z toho trochu hrabalo. Takže super, když jiné matky můžou!
Na druhou stranu,oba rádi a dlouho spí, spali oba v kočárku jedoucím i stojícím,v šátku, oba od dvou a půl let celou noc v své posteli v pokojíčku, od téhož věku chodí na víkendy (dvě noci) k jedněm prarodičům a loni byli na dva týdny sami u našich, když můžou, spí přes noc 11 hodin a Šárka ještě ve čtyřech letech musí spát po obědě (jeden den bez v pohodě,dva horší, tři dny znamenají totálně přetažené dítě) a občas si dá šlofíka po o i Rosťa.
Takže z dlouhodobého hlediska se mi to kojení a nemožnost se někam zdejchnout dávno vynahradila.
Aranel ona dle RVP (nebo který dokument tohle upravuje) samozřejmě možnost výběru být musí. Ale v praxi to tak není.
Catherinne Pinot Noir DruI Je zajímavý, jak se u mě ta ,,závist,, proměňuje. Já jsem dřív takovouhle babičku záviděla jakoby kvůli sobě, abych ja tim neco ziskala, postupem casu mi to přišlo líto kvůli dětem, ze pro ně je to fajn, přála jsem jim to a teď to jakoby závidím nebo vidím přínos těm prarodičům, že vlastně nejvíc to dá jakoby jim a že kazdej by takhle s tím vnoucetem měl trávit čas, že je to hrozne pěkný. Snad je to pochopitelny:-).
Jinak my jsme jednou se sambem měli hlidani v půl roce na tri hodiny a pak jsme lecili dceru týden z opruzenin, tak bacha na ty pliny, nepodceňovat to;-)
Karja Víš co, kdybych měla děti méně náročné na údržbu, tak by i ti prarodiče byli ochotnější. A vztah si s dětma udržujou, akorát u toho většinou musím být, tak si od dětí pořádně neodpočinu ;o) a taky si myslím, že to je pro prarodiče zdravý mít vztah s vnoučaty :o)
Tabea a to tam nespí nikdo nebo jen, kdo chce? Moje děti ve dvou letech spát po obědě potřebovaly, spát přestaly ve třech. Starší ve školce usnul i ve čtyřech (bez vlivu na večerku), mladší ne. Já bych uvítala, aby si mohli jít hrát, když neusnou, protože se tam logicky otravují, v některých školkách to tak funguje, u nás bohužel ne.
v jeslích si šli lehnout do vedlejší místnosti, kdo nechtěl, zůstal v hlavní místnosti a hrál si.
Ve školce měli po obědě klidový režim, kdo chtěl, prý mohl jít do vedlejší místnosti a lehnout si na lehátko, gauč, beanbag. Dcera říká, že neví, co tam dělali, protože ona si vždycky hrála dál. ![]()
Naši se hodně angažují v hlídání, téměř denně vyzvedávají ze školky nebo vedou na kroužek, což je velká pomoc, bez toho by menší dítě vůbec nemohlo chodit třeba na fotbal. Ale kluci jsou poměrně složití na údržbu, pořád se rvou, neposlouchají, je to s nimi o nervy a naši to těžce nedávají, takže nějaké delší hlídání je složité. Navíc oni jsou fakt takoví ti rozjetí kluci, se kterýma se nedá jakoby nic moc dělat, o ničem povídat, nic vyrábět... i já jsem kolikrát v koncích, když jsou nemocní a nemůžu je vzít ven, aby se tam ztřískali vzájemně klackama:-/ Takže moje máma je z toho taková smutná, že si neumí sami hrát (což teda umí, ale úplně pitomě, a končí to minimálně monoklem) a nezajímají je pastelky, co jim koupila.
Tabea u nás ve školce taky nemuselo spát. Přečetli jim pohádku a kdo nespal mohl si jít malovat. Starší dcera tam ani nikdy neměla pyžamo.
Mladší ta zas občas usnula ještě ve školni družině, takže já jsem zastánce toho, že školce by možnost spát mít měly. ![]()
Tabea já bych teda byla spíš pro režim jako u continuity protože to, že si dítě nejde lehnout, neznamená, že to nepotřebuje
Ty odpoledne a večery s přetaženým dítětem bych zažívat nechtěla. U ségry ve školce to tak fungovalo už před 25 lety, ale tady v okolí je to spíš výjimka.
Gatita babička měla jen jednoho syna? Naši kluci řádí podobně, ale naši hlídači fungují hlavně venku. Moje mamka z toho občas taky byla taková rozpačitá, ale spíš říkala, že to ona nezná, že je to úplně jiné než dvě holky
U tchýně zřejmě k poznání stačil jeden (můj muž)![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí