Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 07. června 2026 17:21

Vari

bohužel. Rozhodně nejsou v maturitě a co jsem koukala ani v RVP. V Německu (koukala jsem na Bavorsko) má ta maturita úplně jiné grady, žádné úpravy výrazu ale poměrně komplexní výpočty.

Myrtila no já nevím, na VS se to pak uči jinak, včetně vět a důkazů a hlavně v úplně jiném tempu. pokud se s tím 90% ročníku už potkalo, tak to vidím jako vcelku handicap. 

Offline Myrtila
5230 příspěvků moje polička 07. června 2026 17:37

continuity Taky mi přijde lepší to už aspoň trochu znát z gymplu, i našemu matikáři kdysi jenom přidávám pohled kdysi odněkud z pedáku, kde byla ta školení. Jinak náš matikář měl myslím matfyz. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 07. června 2026 17:50

Vari spíš záleží na třídě. Byla jsem v humanitní a tam se to nebralo. Ale na vysoké jsem byla asi jediná, kdo přiznal, že to nezná.

Offline Vari
2204 příspěvků moje polička 07. června 2026 17:52

bublifuk Je to mozny, ja byla na všeobecným a bralo se to standartne, vic do hloubky to slo v ruznejch matematickejch seminářích, ale tam bych dobrovolně nepáchla. Bracha to na průmyslovce nebral a pak měl s matikou na vejsce docela problém. 

Offline Pinot Noir
29714 příspěvků moje polička 07. června 2026 17:54

My derivace a integrály na odborné SŠ nebrali a na VŠ to pro měl byl skoro nepřekonatelný problém, kdybych se včas neseznámila se svým budoucím mužem, který mi to jakžtakž vysvětlil, tak jsem asi letěla už v prváku. 

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 07. června 2026 18:05

Pinot Noir no právě, já bych řekla, že to nevadí, pokud to neumí vetsina ročníku, ale pokud je to v německou součást maturity, tak to dobrý není. 

Hlavně me dost zaskočily ty rozdíly mezi třemi v podstatě sousedními zeměmi. 

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 07. června 2026 18:08

bublifuk kdyz to nemá v učivu humanitní třída, tak to asi ničemu nevadí, ale dcera je na gymplu, který má druhou nejlepší matiku v Praze. Dostala za úkol to zjistit, některé věci mají navíc, ale konkrétně na tohle je tam speciální seminář a ona už nemá kam by to necpala. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. června 2026 18:17

My derivace a integrály brali i v normální matice. Ale už tehdy se to neučilo všude. (On ten současný RVP je taky 20 nebo 25 let starý, já už se učila podle něj.)

Offline Pinot Noir
29714 příspěvků moje polička 07. června 2026 18:28

continuity no na té VŠ to ale právě drtivá většina uměla, z gymplů všichni. Tak to docela koukám, že se to změnilo.

Offline rasaNori
8813 příspěvků moje polička 07. června 2026 20:37

Pinot Noir my treba se to neučili na gymplu, a to jsme měli na matiku jedinou RNDR na škole. A pak mi to na VS chybělo... 

Offline Aranel
6525 příspěvků moje polička 07. června 2026 21:11

Já mám pocit, že derivace byly i v normální matice Evaeva , protože si pamatuju, jak matikářka tvrdí, že derivovat se naučí i orangutan. Integrály byly v maturitním semináři, vlastně to byl jeho vrchol.

Offline Karja
44335 příspěvků moje polička 07. června 2026 21:18

Aranel my jsme to měli normálně ve výuce obojí, ale my jsme měli tu matematiku asi přehrocenou, protože když jsem se přihlásila na matematicky seminář, tak poté co jsem o víkendu 3 hodiny počítala seznam příkladů na úkol do další hodiny, tak jsem se přihlásila na ZSV:D:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. června 2026 21:21

Aranel já už končila SŠ podle těch nových RVP a tam to prý nebylo, ale náš gympl to učil. Ale tenkrát platily nově pár let, většina škol to asi pořád učila, gymply určitě.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. června 2026 21:26

My dnes dali první výlet na pěti kolech Starší kluci mají nová kola, takže už mají slušné tempo. Mimiňák je jich 5 km statečně držel Ale moc víc jak dvacet, ale naše karavana nedá nejspíš ani letos.

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 07. června 2026 21:48

A znáte ten vtip jak sedí funkce na baru a dovnitř vtrhne strašlivá derivace, všechny funkce v úděsu prchnou, akorát jedna sedí a z derivace si nic nedělá. Takže k ní derivace přijde a zeptá se: "Ty se mě nebojíš?" A funkce prohlásí: "Nebojím! Já jsem e na ixtou!" načeš se derivace ďábelsky zachechtá a vítězně zavolá: "Ale já derivuju podle ypsilon!"

Jinak my derivace i integrály na gymplu probírali, ale je to bratru pětadvacet let.

Offline Zuzuli
3701 příspěvků moje polička 07. června 2026 21:56

My to na gymplu taky brali, nejakych sestnact let zpet. Pak jsem i prosla matikou na cvut... a stejne nakonec netusim, co to integral a derivace vlastne je. Uplne se mi to vykourilo, ale jako fakt uplne. Celkove si z te matiky nepamatuju vubec nic, koncim tak trojclenkou a pythagorovou vetou. S fyzikou a chemii je to vyrazne lepsi, tam se neco usadilo

Offline Tabea
7967 příspěvků moje polička 07. června 2026 22:05

continuity a ona chce studovat v Bavorsku? Jestli ne, tak bych koukala na kurikulum té relevantní spolkové země. Bavorsko má v DE pověst přísného školství.

Nedá mi nevzpomenout si na kolegyni z Bavorska, jejíž syn byl rok na univerzitě v NY (jinak studoval dál tady) a doma líčil, jak když se tam začli bavit o matice Indové a Číňani, tak byl úplně mimo, ačkoliv tady marnej není. 
Takže je to všechno fakt jen úhel pohledu.

Offline Aranel
6525 příspěvků moje polička 07. června 2026 22:16

Zuzuli Já jsem na tom taky tak (teda měla jsem matiku rok na VŠE), z češtiny, angličtiny i němčiny bych určitě odmaturovala i dneska, z matiky určitě ne.

Online SunEclipse
3461 příspěvků moje polička 07. června 2026 22:22

z integrálního počtu si pamatuju jen poučku, že derivovat je jako mačkat pastu z tuby, a při integrování se ji snažíš nacpat zpátky

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. června 2026 22:25

Aranel tak to já bych spíš sázela na tu matiku, kdybych mohla mít tabulky jako tenkrát (tam to navíc bylo i trochu vysvětleno), z aj bych určitě neodmaturovala (bohužel), dost možná ani z čj, všecky ty autory si určitě nepamatuju.