Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Potrefenáhusa
38616 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:11
Reakce na Evaeva:

Potrefenáhusa dcera bude mít Hejného?

​ano 

my mame v rodině prvostupňovou učitelku a ta mi ukazovala nejaky metodiky k matematice, ze i u nic neco z hejneho vychazi, ze zvlast v tech prvních třídách je to hodne názorný, ze treba chodej po schodech nebo figurkou tapou, aby pro ne bylo to sčítání nejak uchopitelnější, o kazdym dítěti tak hezky mluvila (ukazovala mi nejakou písemku), jako takovou učitelku bych brala hned (a teda ja taky takovou v 1.a2.tride mela )

ale pani učitelka, co bude housatko mit, vypada taky dobre, na schůzku s rodiči dotáhla dvě obří krabice pomůcek, ruzny hry, kartičky .... 

Offline Karja
44335 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:16

notna Nad tím jsem včera taky přemýšlela, ale tím,že vezmeme sestru a stejně jezdíváme na ruzné výlety, tak ona by to nebrala nijak speciálně, že je to nějaký dárek. Nechat sestru doma nepřipadá v uvahu. Na jaře jsem vzala k narozeniným dva synovce  do McD...jako co se doma dělo.....

Offline Potrefenáhusa
38616 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:19

Karja to je takovy blby no, ja bych nejradši byla taky drsná (bluey a pravidla luckyho taty), dcera ted hrozne touží po jednorožci z jednorožci akademie, bude mít narozeniny a presne si představuju, co se bude dít, když bude jen jeden...jsem taková rozpolcena, protoze je nechci ucit, ze kdyz ma jedna narozeniny, dostanou obě, zase kdyz bude polárka i potok, tak si lip pohrajou (uz teďka tak oslovujou svoje kola...)

Offline Karja
44335 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:25

Potrefenáhusa Já nevím, jak moc je to nákladná věc...my na narozeniny dáváme dárky normálně jen jedné, občas druhá dostane nějakou drobnost od někoho pozorného z rodiny, ale nemůžu jednu vzít na puldenní výlet a druhou nechat doma:D:D:D. Takže ve vašem případě pokud by to nebyla nákladná věc, koupím dva a té starší normálně jako ještě jeden dárek;).

Offline Garfie
28337 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:30

Evaeva No vidíš, to tomu přesně odpovídá! Mně ale připadne, že u nás se matice obecně nepřikládá až takový význam, přitom opravdu skvěle rozvíjí logické myšlení. 

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:36
Reakce na Garfie:

Jo a taky třeba dcera mi říkala, že oni se vlastně skoro vůbec neučí vysvětlováním, že prostě na všechno postupně v matice společně přijdou, že celá hodina vypadá jako jeden debatní kroužek, kde řeší extrémně těžký příklad. 

To je Hejný v kostce

Jinak si to shrnula hezky, je tady celospolečenský konsenzus, že matematika je těžká, jen pro talentované a v praxi nepoužitelná. 

Já vůbec nevím, kde se bere představa, že ti, co jim matika jde, se na ni nemusí učit. Rozdíl je jen v tom jestli je baví se to učit nebo ne, na matematické olympiády jsem se připravovala třeba dva měsíce několik hodin týdně. Starší to má podobně, doteče ji to rychleji, třeba nepotřebuje doučování, ale sedět na zadku a počítat musí taky. Samo se to fakt nestane. 

Jeste bychom mohli říct, že půlka Azie je vic nadaná než Evropa a což nevím jestli chci

Indové, s kterýma jsem měla tady v Evropě co do činěni v IT oboru Evropany nijak zásadně nepřevyšují. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 08:36

Potrefenáhusa to zní fajn! V Hejného učí děti rodiče, ne? Já bych jí pro kluky brala. I když u staršího by to asi nepomohlo, ten musí dozrát, násobí líp než sčítá slovní úlohy umí možná nejlíp ze třídy.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 08:39

Potrefenáhusa já jsem taky pro pravidla Luckyho táty, ale je to těžký. Do Vánoc daleko...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 08:42

Karja mně nepřijde blbý ani ta varianta, že jedna zůstane doma. Jak často tě má sama pro sebe? Ale taky se ti dá udělat jako její den. Koupíš jí korunku nebo tak něco, pojedete všichni, ale bude zdůrazňovat, že je to její oslava,... Ale musí to být něco, co si fakt přeje, co normálně nepodnikáte.

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:44

Potrefenáhusa

Pokud je to jak píšeš, koupila bych pod nějakou záminkou oba. Neužije si to takto ani oslavenec.

já jsem nikdy nemusela řešit, že jedna dárek dostala a druhá ne, protože se to u nás sešlo tak, že jedna má narozeniny a druhá vždy svátek týden od sebe. Ale ničemu to nevadilo, ted už většinou nic nechtějí a nijak extra hamižné děti jsem nevychovala. 

Offline Potrefenáhusa
38616 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:50

Karja ještě dostane chudáček aktovku (to je takovej dárek pro babičku, dala na ni půlku) 

my to budem slavit minimálně s oběma babickama, možná i sestrenicema, tak ona bejva z tech veci takova dost přehlcená, kdyz je toho hodně 

jeste pro ni mame pipi dlouhou punčochu, komiks, co ted prave vysel a asi ji koupim nejaky djeco tvoreni, po tom se ted casto pta 

Offline Karja
44335 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:52

Evaeva Já tohoto nejsem zastáncem, u nás v rodině to nedělá dobrotu ty děti dělit, naopak nejlepší je to o prázdninách a víkendech když jsou spolu furt a nevstupují do toho jiné vlivy, ony se tak jako hodně sehrajou. Navíc ta mladší zustává poměrně často doma a ta starší má "lepší" soukromý program. Jj, druhá varianta, to mě nic nenapadá, po čem by toužila a jakoby to běžně neděláme, hrozně si přála ten McDonald, ale byli jsme tam už a jako měla o tom evidentně jinou představu:D:D

Offline Karja
44335 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:53

Potrefenáhusa Tak v tom případě bych koupila dva;)

Online Gatita
8574 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:54

continuityto, co se tu píše o těch maturitách mi přijde smutné. Hlavně optikou těch těžkých přijímaček. Kdyz si představím, co ty gymply dostanou v těch dětech za kvalitní materiál, tak bych si představovala, ze na výstupu zvladnou hodne

Offline Garfie
28337 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:55

continuity Já nevím, tady ti Indové jsou asi ještě lepší kategorie, nejlepší letošní maturant u nás ve škole je Ind, u dcery ve třídě je Ind taky jednoznačně nejlepší, navíc je talentovanej na všechno, vyhrál školního Oscara, taky soutěžk tokyjských škol v orientačním běhu, plus teda září ve škole. A u syna je ve třídě taky Ind, kterej je absolutní hvězda, kamarádím se s maminkou a ta má stres, že nedělá dost, protože jeho bratranci a sestředice v podobném věku už měli mimoškolní přípravu, aby se dostali na dobrou univerzitu. Tam to při řeči lítá Stanfordama, Harvardama, MIT, ani nestačíš mrkat. Jo a ten poslední jmenovanej si už od 7. třídy vydělává editováním videí, vyhrál nějakou soutěž, někdo ho oslovil, pak další a už to jede, vydělává docela slušně, ale většinu zakázek musí odmítat, protože rodiče chtějí, aby se soustředil na školu. 

No a Číňany, to se stačí zeptat našich dětí, pro ně Číňan=matematickej génius. Kamarádka co přišla do školy loni říkala, že v Číně jsou v látce cca rok dopředu. A už jsem tady někde říkala, že loni dceřina spolužačka (Korejka) napsala IGCSE z matiky na 100%, což se každý rok povede méně než 0,1% studentů na celém světě, v Japonsku byla první v historii. 

No shrnu to, naše děti si tu připadají dost podprůměrně, hlavně teda malej Garfik. 

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 08. června 2026 08:58

Karja

Na desáté narozeniny starší dostala dárek Londýn a jeli jsme normálně celá rodina

Mladší chtěla do těch tropial Islands u Berlína, ale přišel covid a už na to nikdy nedošlo, sama tam nechce, jen se ségrou, takže už ani nedojde.

Já třeba moc neumím přečíst, jak to má starší. S mladší cestuji teď dost sama - vzala bych i starší, ale to by musela nejet se skautem a kamarádkou na chatu a pořád někam... Zas kvůli tomu nemůžu a nechci sedět doma, že je jedno dítě furt v trapu. 

Offline Potrefenáhusa
38616 příspěvků moje polička 08. června 2026 09:00

continuity

souhlasim, koupim to asi oboje. Ony to mají naštěstí rozdělený, ktera chce kteryho poníka. Ale maj ted nejaky blby období, strasne se perou, mlatej se, štípou se, nadavaj si, delaj si naschvály, jako chvile, kdy si spolu uz skvele hrajou, se prodlouzujou, ale vetsinou to skonci nejakou monstr scénou (tuhle se porvaly na zmrzline, ostuda hrozna, maj slíbeny, ze tam uz letos nepůjdou)

a k ty matematice, ja jsem presne ten typ, co to mentálně zabalil nejpozdějc v 5.tride a pak uz to byl jen boj o přežití. Tahle škola se jeví jako docela úspěšná v tech různých olympiádách a klokanech, tak se bojim, ze budu fakt uplne mimo a nepoznám ani, ze je (jak moc je) mimo i dite, na vetnej rozbor si myslim, ze bude stačit otevřít učebnici. 

Offline Karja
44335 příspěvků moje polička 08. června 2026 09:02

continuity Jo tak dárek typu Londýn jí fakt nedám:D. Ono se to ted ani moc nehodí, jsou docela zahlcené ruznými jinými výlety, takže by to ani moc speciálně nevyznělo v tomto výletním období. 

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 08. června 2026 09:05

Garfie no ono to bude taky v tom, že potřebuješ i další kompetence než tu matematiku. V Indii měl muž několik letadel a problémy, které tam řešili byly úplne peklo. Indický manažer nasliboval hory doly, aby se člověka zbavil ale většinou se nestalo vubec nic. Podobnou zkušenost nám tedy i já. 

Muž dodnes vzpomíná na Korejce, kteří běžný problém, který u nás vyřeší mechanik na lince, maximálně obratem vedoucí směny, řešili 24 hodin, protože se museli ptat už nevím jak vysokého manažera. A pokud odpověď, ktera přišla, byla odtržená od reality, tak se jelo nanovo. 

Offline Garfie
28337 příspěvků moje polička 08. června 2026 09:11

continuity Ježiš, ale tahle "kolektivní zodpovědnost" a neschopnost rozhodnout bez porady s nadřízeným je strašně typická u Japonců, oni na nás nejvíc obdivují (a nenávidí zároveň), že máme přirozenou flexibilitu, někdy teda až moc. :-)