Tabea v Mnichově na TUM. Ale mužná to ještě nejak dozraje, taky závisí jak zmaturuje v tom vašem systému, kde se přijímá podle známek.
Vše o těhotenství a dětech
věř tomu, že zmaturovala, já jsem taky hodně zapomněla, ale jsou tam fakt základní veci. Koukala jsem na to teď a pokud by ses nějak rozpomnela na postupnosti, tak v pohodě. V slovenském testu jsou dokonce na konci v rámečku i vzorce.
Test z angličtiny je teda úplně triviální, B1 a ještě stačí 44%. Vlastně se nedivím, že pokud plánovaná VS nemá maturitu z matiky jako povinnou, že jdou radši do angličtiny.
Aranelmyslím, že tohle mluví za všechno. Informace z přípravných stránek.
Cermat test z matematiky prověřuje logické myšlení i schopnost udržet pozornost pod časovým tlakem. Užitečným tréninkem jsou proto i přijímací zkoušky, které obsahují obdobné příklady. Pro ty, kteří chtějí trénovat opravdu cíleně, jsou ideální přijímačky z matematiky, zaměřené na procvičování základních dovedností a jejich rychlou aplikaci.
Po 4. letech střední školy te pošlou trénovat na přijímačky.
Stačí ti 33%, tj. 17 bodů, úkoly z rozsahu ZŠ byly letos za celkem za 27 bodů.
To da deváťák s rezervou z toho, co natrenoval na přijímačky, když se mu zadari, tak na trojku. Ale všichni se hroutí z toho, jak je ta matika strašná.
Na integrály a derivace bych si možná s nějakou drobnou pomoci vzpomněla, ale dvojčatům v matice nepomůžu uz ani v první třídě, pac jejich učitelka jede podle Hejneho a to jsem v háji, to nechápu vubec.
Vari nech to na učitelku, ta Hejného matika je založena na tom, že na to dítě přijde, ne na vysvětlování.
Aneb naše dítě bylo po pěti letech Hejného v Scio testech na 80. percentilu, po dalších čtyřech klasické matiky s nic moc učitelem na 50.
continuity Na učitelce toho nechám asi víc, učí v tzv. hnízdech a o tom jsem taky slyšela poprvé. Ale jsem z ni nadšená, tak snad to nebude takovej mordor.
Já sem jdu úplně bezradně se stupidní dotazem, ale já absolutně netuším, co mám koupit vlastní dceři k osmym narozeninam:D. Narozeniny moc neodbyvame, fakt se snažím ji koupit dárek tak nějak na míru, aby se jí líbil a nebyla to první blbost z hračkářství.. navíc si letos ani nic nepreje;-///
Karja ma pichly usi? Ze by nejaky hezky nausnicky?
Karjas holkama moc neporadím, ale co něco "praktického" - peněženku, cool pytlík na tělocvik, lampičku... U R. spolužaček (ale vlastně i u kluků) taky frčí všelijaké zápisníčky, se zámečkem, chlupaté, třpytivé. No a knížky, něco, co přečte sama, nebo něco složitějšího, co jí přečtete. Nebo hudební? Tambú má u nás celkem úspěch, kluci si zacinkají, R. improvizačně, V. podle "not", a každá návštěva si zahraje, zaujme to skoro všechny.
Karja dcera si taky nikdy nepřeje nic většího. Spíš věci typu maćkací knedlíky, squishmallows, nice cube... ![]()
Dostala nový kolečkový brusle, ale až zpětně, protože jsem si vzpomněla, že loni už zmiňovala palec, a dres na gymnastiku. Její kamarádka tu máš pošleš říkala, jak by si moc přála beanbag na sezení. Další kamarádka si přeje novou koloběžku.
Nedá mi nevzpomenout si na kolegyni z Bavorska, jejíž syn byl rok na univerzitě v NY (jinak studoval dál tady) a doma líčil, jak když se tam začli bavit o matice Indové a Číňani, tak byl úplně mimo, ačkoliv tady marnej není.
Takže je to všechno fakt jen úhel pohledu.
No asi tak. Minule jsme se nějak bavili o extrémně těžkém příkladu co měly děti v písemce (nějaké složené rovnice) a čínská matka v domácnosti se na to tak okem mrkla a než jsem si stačila uvědomit, jak to vlastně počítat, tak prakticky vyhrkla výsledek. Minule jsme zase něco řešily orgaizačně a nějaká Indka na to v mezičase vytvořila program.
Naopak teda dcery spolužačka se po 9. třídě vrátila zpátky do USA a tam ji zařadili v matice mezi maturanty, přestože tady patřila na matiku k těm horším ve třídě.
Zkusím dceru donutit, aby se podívala na ty maturitní předměty, docela mě začalo zajímat, jak by to zvládla.
Vari nech to na učitelku, ta Hejného matika je založena na tom, že na to dítě přijde, ne na vysvětlování.
Aneb naše dítě bylo po pěti letech Hejného v Scio testech na 80. percentilu, po dalších čtyřech klasické matiky s nic moc učitelem na 50.
![]()
no ja se dost bojím, ze mi to uteče hned zkraje a jestli bude po nas, tak se fakt modlim (a sháním doučování nejpozdějc v druhý třídě)
Garfie hele a čím to je? Lepsi výukou, lepšíma metodama, větším tlakem na výsledek?
Potrefenáhusa Já ti nevím, asi kombinací všeho. Třeba Číňanka mi říkala, že mají trochu výhodu i v jazyku, že spousta věcí je tam už zahrnutá, teď budu kecat, protože přesně si to nepamatuju, ale že třeba 20 se řekne "dvě desítky" nebo 70 "součet padesát a dvacet", no zkrátka, že to už malým dětem dává větší smysl. Mají i specifické metody výuky a obecně matiku považují oba tyhle národy za extrémě důležitou, hrozně směřují na různé ty technické a inženýrské obory, zatímco humanitní vědy asi nemají takový význam.
Taky motivace je veliká, třeba Indka mi říkala "můj syn denně na ulici v Bombai vidí, jak dopadnou lidé, co se neučí". A taky zatímco u nás je matika braná spíš věcí talentu, tak v Asii je to výsledek dřiny a učení, když jsem se při nějaké příležitosti vyjádřila ve smyslu, že tu matiku buď máš nebo nemáš a že se jako na ni nemusíš učit (=moje školní zkušenosti v kostce), tak na mě všichni hleděli totálně nechápavě.
Jo a taky třeba dcera mi říkala, že oni se vlastně skoro vůbec neučí vysvětlováním, že prostě na všechno postupně v matice společně přijdou, že celá hodina vypadá jako jeden debatní kroužek, kde řeší extrémně těžký příklad.
Třeba moje ségra je učitelka matiky a když viděla, co se učil syn v 7. třídě, tak docela hleděla. Taky si pamatuju, jak jsme si kdysi nedokázali poradit s nějakým příkladem, tak jsem jí ho posílala a ona prý, no to je jednoduchá rovnice...jenomže oni rovnice v té době ještě nebrali. Nakonec jsme na to přišly, ale trochu se zapotila i ona.
Potrefenáhusa dcera bude mít Hejného?
Syn má doučování od paní učitelky a ještě chodí ke spec. pedagožce. Ale u něj je fakt vidět, že se mu ještě "nezaply některá tlačítka". Mladší spočítá 3+5 na prstech hned, starší na prstech dvě minuty počítá, dvě přemýšlí a pak řekne 7
Dost se to teda teď zlepšilo.
Garfie tohle zmiňovala v nějakém rozhovoru středoškolská učitelka, už nevím, jestli dostala nějaké ocenění (?). Učila na učňáku a říkala, že první rok tráví "přesvědčováním", že ty děti nejsou blbý na matiku. Že středoškolskou matiku zvládne každý, ale oni k ní přicházejí s takovým odporem a přesvědčením, že za 4 mají být rádi...
Je to zajímavé, jak se ty přístupy ke vzdělávání liší.
Naše třídní poslední dva ročníky gymplu byla matikářka, měli jsme jich celých osm let, takže my jsme probrali derivace, integrály i matice. Na výšce jsem měla matematiku jen jeden semestr a fakt jsem se na ni nemusela díky tomu nijak extra připravovat. Ale dneska už vím úplné houby.
Kokoska To je dobrej nápad, to by asi ocenila;)Pinot Noir Tabea Děkuji, to jsou použitelná nápady, trochu mi to nějak otevřelo hlavu k přemýšlení:D:D:D Ale když bude chtít někdo ještě něco napsat, nebránim se tomu;)
Karja neteř si přeje házecí raketku, takovou tu na nácvik hodů. Bude jí 11. Byla jsem trochu překvapená, není nijak moc sportovně založená, ale tohle jí prý baví.
Karja Dceři už v tomto věku dělali radost zážitky jako dárek. Divadlo nebo nějaké představení, většinou s výletem do Prahy, aquapark zábavné centrum apod.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025