Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online notna
9312 příspěvků moje polička 08. června 2026 15:42

A nepsal tu už někdo o příjímačkách do první třídy? Na nějakou výběrovou školu? Právě ty písmena, čísla, počty dítě předvádělo? Možná se mi to plete odjinud.

Online Pinot Noir
29714 příspěvků moje polička 08. června 2026 15:51

notna R. dělal, ale psaní a čtení tam takhle konkrétně nebylo, spíš ty předmatematické představy (kolik knoflíků musíš vzít z jedné hromádky, aby jich bylo stejně jako na druhé), větší, menší počet, první a poslední hlásku, porozumění textu. Napsat svoje jméno myslím chtěli. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 15:55

Pinot Noir tohle všechno dělají ve školce. První a poslední písmeno, vytleskávání slabik, .... Jen pro doplnění

Offline Kokoska
34557 příspěvků moje polička 08. června 2026 15:56

Zuzuli mne prijde, ze to co pises, se ty deti nejak nauci pred prvni tridou uplne samovolne, bud to nejak pochyti nebo neco delaji ve skolce. Ne ze by znaly vsechna pismenka, ale umi treba tiskacim napsat svoje jmeno, vytleskat pocet slabik, poznat prvni pismeno ve slove (vyslovit, ne napsat), secist nizsi jednotky... od toho ostatniho je fakt skola.

Online Pinot Noir
29714 příspěvků moje polička 08. června 2026 16:08

Evaeva jasně, oni chtějí vyřadit ty, kteří tohle v tom věku nezvládají. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 16:11

Pinot Noir ano, na školu vašeho typu je to určitě v pořádku zjišťovat 

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 08. června 2026 16:20

Kokoska No hele třeba moje dcera měla i odklad a sice uměla napsat svoje jméno, ale spíš jako obrázek. Písmenka se v tom odkladovém roce vyloženě učit odmítala a rozpoznání písmen ve slově jí dozrálo až v první třídě před vánocema (čímž se jí skokově neuvěřitelně zlepšilo čtení). Jako já vím, že spousta dětí s tím nemá problém, ale rovnou tlačit na to, že musej všichni a bezpodmínečně, bez ohledu na možné odchylky mi přijde kontraproduktivní. Za letošních podmínek by už odklad nedostala a nedovedu si představit, co by s ní o rok delší frustrace ještě udělala, protože tohle uzrávání fakt nejde urychlit na povel.

Já jsem ovšem toho názoru, že první třída by v dětech hlavně neměla zabít touhu po vědění.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 16:25

DruI jo, syn nedával ty základní počty, ani 4+1 třeba. Ale taky dle spec. pedagožky tohle pořád nemá dozrálé a dostává od ní úkoly na ukotvení čísel 0 až 10. Mladší to zvládá už teď v pohodě. Ale ve školce ty věci, co píše Kokoska dělají. Ale je teda úplná blbost cíleně trénovat přes prázdniny čtení a počty.

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 08. června 2026 16:34

Evaeva Mladší má výhodu v tom, že ho tyhle věci ségra velice agilně učí akorát teda není celkem pochopitelně schopnej rozlišit sudá a lichá čísla a furt to řeší jestli tohle číslo je nebo není liché.

Offline Vari
2204 příspěvků moje polička 08. června 2026 16:36

Dvojcata taky hláskovat, slabikovat, napsat všechna písmena a číslice, sčítat a odečítat do dvaceti a trochu násobit umí, zkoušeli je z toho už v únoru v PPP. No zvládli to, takže odklad neklapnul. To, že při sebemenší nekomfortní situaci následuje meltdown nikoho nezajímalo. No od září to bude zajímavý.

Online notna
9312 příspěvků moje polička 08. června 2026 16:47
Reakce na Pinot Noir:

notna R. dělal, ale psaní a čtení tam takhle konkrétně nebylo, spíš ty předmatematické představy (kolik knoflíků musíš vzít z jedné hromádky, aby jich bylo stejně jako na druhé), větší, menší počet, první a poslední hlásku, porozumění textu. Napsat svoje jméno myslím chtěli. 

​Tak to se mi asi plete a nebylo to tady. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 16:51

Vari mají to i ve školce, ty meltdowny?

Starší umí scény pořád dobře, ale ve škole je to velmi velmi ojedinělé. 

Offline Potrefenáhusa
38615 příspěvků moje polička 08. června 2026 16:59
Reakce na Evaeva:

Pinot Noir tohle všechno dělají ve školce. První a poslední písmeno, vytleskávání slabik, .... Jen pro doplnění

​ve skolce to asi dělají, ale naše dítě to neumí, slabiky vytleská i spocita, áe prvni i poslední písmeno neda a hlasky ani omylem 

písmenek umi par, predevcirem se zkusila podepsat poprvy, napsala KČK, ty vokály podle me vubec neslysi 

Vari Takze dvojcata bych hodnotila docela nadprůměrně, kdyz jsou jeste o dva měsíce mladší než naše 

Offline Kokoska
34557 příspěvků moje polička 08. června 2026 17:05

Vari to bych taky rekla, ze toho umi hodne!

DruI kazde dite je holt jine, ale nikde jsem neslysela, ze ty jmenovane veci dite umet MUSI krome nejakych vyberovych skol. 

Offline Vari
2204 příspěvků moje polička 08. června 2026 17:13

Evaeva Holka je nemívá, ale kluk furt, tomu je jedno, kde je a prostě ječí.

Taky si říkám, že jsem to s tou domácí předškolní přípravou přehnala, kdybych je nechala bejt, třeba by to neuměli a odklad by dostali :-D.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 17:15

Potrefenáhusa jo, starší leccos taky neuměl, to vynechání samohlásek kolikrát zvládne i teď. Přijde mi ok to chtít na výběrovou školu, ale určitě bych rodiče nenutila přes prázdniny před první třídou trénovat písmenka. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 17:17

Vari chápu. Ale stejně jako si s tím poradí ve školce, by to měli zvládnout i ve škole. Teď by tam navíc měla být i ta asistentka. Věřím, že pokud jim to nepřišlo jako důvod k odkladu v MŠ, tak to půjde

Offline Vari
2204 příspěvků moje polička 08. června 2026 17:24

Evaeva Je jich ve třídě 18, asistentku maji, učitelka vypadá skvěle, tak snad...

Offline rasaNori
8813 příspěvků moje polička 08. června 2026 17:35

notna bylo

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 08. června 2026 18:49

Vari Hele jestli je dobrá učitelka tak meltdown zvládne. A malej tam bude mít ségru tak to dají

Kokoska No, ale tady bylo řečeno, že to mají rodiče s dětmi natrénovat, že na to v první třídě nebude čas, tak takovou školu bych holt neriskovala :o)