Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Zuzuli
3701 příspěvků moje polička 08. června 2026 18:59

Ja se ted vratila z nasi schuzky v prvni tride. Na muj dotaz, jestli je neco, co by ucitelka rada, aby nase deti v zari stoprocentne umely (cekala jsem treba neco jako orientace v sesitu, typu otocte na dalsi list a koukame na ten obrazek nalevo nahore), jen vytahla dotaznik pro rodice o jejich detech. Ze si to predem projde a treba se na nejake deti pripravi. A tam otazky jako co vase dite potesi, jake ma rado osloveni a jake naopak nesnese, co ho bavi, co ho zajima. Co dela nerado a jak ho k tomu motivovat. Co ho rozlobi a nebo nerozesmutni a jak mu s tim pomoci. Na co se do skoly tesi, ceho se ve skole boji. Co od skoly a ucitelky ocekavame my rodice, z ceho mame obavy. Takze muj dojem je zatim dost pozitivni. 

Ceho se po tehle schuzce obavam, jsou dalsi rodice. Neverila bych, s cim vsim muzou mit nekteri problem.

Offline Gatita
8573 příspěvků moje polička 08. června 2026 19:02

Rovněž si myslím, že trénovat písmenka a počty před nástupem do první třídy není nutné a běžná škola by to neměla vyžadovat. Budou se to učit tam. Ale dítě by mělo být schopné se to tam taky relativně rychle  naučit, a rodič ten potenciál neotipuje doma jinak, než že to doma naťukne? My právě takhle přišli na nějaké limity ve schopnostech (byl tam teda impulz ze školky), tak díky tomu od podzimu bez tlaku jedeme nějaká cvičení sluchu, zraku a podobně, právě aby byl schopný pak naskočit a naučit se to. Ale větší ambice taky nemám. A počítám teda s nejhorším. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 19:07

Zuzuli to zní skvěle! Dobrá učitelka zvládne i rodiče

A je to teda nová učitelka nebo stávající? Jsem zvědavá, jde tam pár synových kamarádů ze školky a taky dětí mých kamarádů.

Offline Kokoska
34557 příspěvků moje polička 08. června 2026 19:19

DruI brala bych to s rezervou. To je snad ukol prvni tridy, naucit deti pismena, vzdyt se je i postupne uci psat. 

Offline Potrefenáhusa
38615 příspěvků moje polička 08. června 2026 19:40

Zuzuli ja si rikam, ze nektery rodice jsou treba nervózní a na necem se zaseknou? My meli schůzku i ke skolce mladsi a tam jedna pani uplne do bezvědomí řešila, ze pani učitelka se jmenuje stejne jako starší segra a ze chlapeček bude zmatenej a jestli teda můžou rikat paní učitelce nejak jinak? 

Offline Mohučanka
7342 příspěvků moje polička 08. června 2026 19:49

Potrefenáhusa hahaha tak to je boží.

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 08. června 2026 19:51

Potrefenáhusatřeba by před jméno mohli dát přídomek "svatá". 

Offline Zuzuli
3701 příspěvků moje polička 08. června 2026 19:55

Potrefenáhusa tohle bylo treba kvuli tomu, ze ucitelka chce brat v zime deti bruslit na zdejsi zimak. Deti budou mit hodinu brusleni s trenery, prijde mi to super a dcera bude nadsena. Ale bylo tak i takove to "to jako budete moje dite nutit bruslit? To mu mam jako kupovat brusle, i kdyz treba bruslit chtit nebude a nebude mit na to talent? Kdyz nekdo neni na jezdeni na kole, tak ho k tomu taky nenutite. No chcete, aby na led lezlo, takze ho nutit budete...".

Pripadne ucitelka rikala, ze bude davat slovni hodnoceni a ne znamky. Za me taky v pohode. Vysvetlovala, ze kazdy mesic nam do zakovske kratce shrne, v cem se dite posunulo a co treba potrebuje zlepsi. A ze motivaci budou resit jinak. A tam zase bylo "to jako nebudou mit zadne jednicky? Se mu ma jako sestra z pate tridy smat, ze ona znamky dostava a on ne?" Jako ja jsem rada, ze nejsem ucitelka. Nejak bych nevedela, jak na tohle reagovat.

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 08. června 2026 20:04

Zuzuli Hele v každé třídě je nějakej creepy rodič, ale vaše učitelka zní teda moc sympaticky.

Offline Vari
2204 příspěvků moje polička 08. června 2026 20:04

Zuzuli U nás ředitelka řešila, že ještě váhá, jestli známky zrušit už letos nebo až příští rok, ale ze stejne v prvni tride jinou známku než jedničku nedávají. Jako ja cekala ze strany rodičů to nejhorsi, ale pristup novy učitelky nás všechny dostal, tak jsme se jen přiblble usmívali, přivítali ji tu a doufáme, ze to bude tak fajn, jak to prezentovala. 

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 08. června 2026 20:05

Kokoska No hele jsou očividně i školy, kde učitelky neváhají dávat prvňáčkům už v září pětky, to mi taky hlava nebere.

Online slniecko admin
19494 příspěvků moje polička 08. června 2026 20:19
Reakce na continuity:

Dva poznatky k našemu školství:

1. Starší dcera se smála slovenskému bratranci, že jejich maturita z matiky je fakt primitivní. Tak jsem ji doporučila, ať se podívá na německou, když tam teda chce studovat. Zaver je, že si měla zapsat ten volitelný seminář z matematické analýzy nebo pokročilé natematiky, který si nezapsala. Jsem zvědavá, kdo ji bude ty derivace a integrály učit. 

2. Začla jsem dělat s mladší analýzu těch dát, které jste také vy napsali do toho dotazníku. (Díky vám ještě jednou). Že si nebude uměl udělat kontingenční tabulku, jsem tak nějak čekala, ale že budu řešit taky problém jak udělat graf, úplně ne. Pak z ní vypadlo, že Excel viděla naposledy v šesté třídě.

Jdu se oběsit. Takto tu znalostni ekonomiku nevybudujeme. 

bola som si to overiť a fakt!!!

Dobre, že píšeš, dohodli sme sa s mladým na nejakom doučovaní z matiky, že sám by chcel...aspoň to z neho vypadlo, keď som sa ho bola pýtať.

Akože musela staršia dobiehať na mrte štatistiky s dedom, aj keď aspoň nejaký základ im dal ich matikár navrch nad osnovy, to som nejako čakala...ale integrály? Derivácie???

Čo ešte???

F*ck...

A to chce ísť 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 20:44

Zuzuli všude jsou nějaký takový rodiče, to bude dobrý. Ono do toho taky kolikrát hodí vidle to dítě, až přijde nadšené ze školy, že půjdou bruslit atd

Offline Potrefenáhusa
38615 příspěvků moje polička 08. června 2026 20:48

Zuzuli jo, ty očekávání rodičů můžou bejt naprosto protichůdný, jedni hledaj školu bez domácích úkolů, druhý rvou, ze je úkolu malo...ja mam vlastne jedinej požadavek, aby se k dítěti chovali slušně a aby ji vydrželo nejaky nadšení z poznávání světa 

dneska rikala, ze škola je nuda, protoze se tam učí psat bobek....tak doufam, ze je paní učitelka skutečně tak entuziastická jako vypadala

Offline Aranel
6525 příspěvků moje polička 08. června 2026 21:20

Zuzuli Ach jo, tenhle problém se slovním hodnocením, že jako to jsou nějaký kecy v kleci a kde je ta velká zářivá úžasná jednička, se řešil už, když jsem chodila do první třídy já, a to bylo prosimvás před Kuvajtu napadením. Že to pořád někdo v první třídě tak zatvrzele vyžaduje...

continuity Hele fakt bych neodmaturovala. Možná z rovnic, to byla otázka č. 1. ale geometrie? Funkce? Parametrický rovnice?? Matice??? Ještě výrokovou logiku bych možná nějak splácala. To ostatní, třeba angličtina Evaeva , se dá prostě nějak nenápadně převést na něco, co víš, oni ty komise bejvaly takový dost jakože přimhouřily oko, když viděli snahu.

Offline Zuzuli
3701 příspěvků moje polička 08. června 2026 21:31

Aranel na tema slovni hodnoceni versus jednicka na vysvedceni jsem se loni v lete pohadala se svymi pribuznymi. Ja jako rodic budouciho prvnaka znamky nepotrebuju, vic nez cislo ocenim zpetnou vazbu. Ale jejich argument byl, ze pak chudak dite nema co ukazat babickam a byt pochvaleno za jednicku na vysvedceni. Jsem se pak smala, ze podle nich teda znamky nepotrebuji deti a rodice, ale jen postarsi pribuzni

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 21:54

Aranel akorát to předpokládá, že umíš anglicky

Offline Aranel
6525 příspěvků moje polička 08. června 2026 21:55

Zuzuli "Tak tady máš vysvědčení, a tady máš vysvědčení pro babičku."

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2026 21:56

Zuzuli u nás teď jedou systém známka plus slovní hodnocení. Některým rodičům na DOD viditelně odlehlo, když zjistili, že známky budou (někteří ani pořádně nepobrali, že jejich dětí se ta změna zákona netýká). Synova paní učitelka dává na vysvědčení jen jedničky, (k tomu slovnímu hodnocení), tak asi jsou spokojení všichni

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 08. června 2026 22:24

Moje kamarádka, co učí na prvním stupni říká, že děti by to bez známek zvládly v pohodě, ale prej je vyžadujou rodiče.

Já ty dotazy na známky od prarodičů na jednu stranu chápu, že je pro ně jednodušší zeptat se vnoučete v rámci konverzace o škole jakou dostalo známku, než s ním třeba konverzovat o násobilce a slovních druzích, co zrovna berou, ale na druhou stranu i starší lidé jsou schopní se přizpůsobovat novinkám, tak když si zvykli používat internet, tak si můžou zvyknout i na slovní hodnocení.

Jo a vždycky se ve mně při těchhle konverzacích ozve staré traumátko, protože nejhorší vysvědčení jsem měla právě v první třídě ;o)