Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Zuzuli
3701 příspěvků moje polička 09. června 2026 09:57

Potrefenáhusa ja ji prave mela prvni a druhou tridu, pak me rodice poslali na tu jazykovku, kde jsem mela tridni uplne uzasnou. A trochu me zachranilo, ze si ta nase ucitelka zlomila v druhe tride pri lyzovani klicni kost a ruku a do konce skolniho roku jsme meli na suplovani jednu duchodkyni, ktera byla taky moc fajn.

Muj tata na ni ale dodnes nerad vzpomina, treba kdyz mu rekla, ze ja vsechno vim a znam, ale jeho ukolem jako rodice je me presvedcit, ze to neumim, aby me to ona mohla naucit...

Ja chodila na skolu, kde ucila i moje mama, tak byl komunikaci s ucitelkou ohledne ditete poveren on, mama to s kolegyni resit nechtela. Takze z nej ted obcas tyhle vzpominky vypadavaj. Muj bracha mel zase naopak skvelou ucitelku v prvni a druhe tride, a prisernou kravu dostal pak ve treti, kdyz je v rocniku spojili. Tam to bylo vsechno, vcetne bagatelizace sikany od starsich rocniku smerem k tem malym. Ten pak menil skolu ze dne na den nekdy v breznu. V te treti tride zacal kvuli skole koktat a trochu zadrhava jeste ted, o dvacet let pozdeji.

Takze ja se te skoly u sveho ditete fakt bojim a doufam, ze to bude fajn a na nikoho takoveho uz nenarazi. Po vcerejsku jsem ale optimisticka

Offline Pinot Noir
29714 příspěvků moje polička 09. června 2026 09:59

Potrefenáhusa na mě ty oznámkované písanky taky vyskakují.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2026 10:03

Potrefenáhusa to si myslím, že by pro ně bylo hrozně neuchopitelné Podle mě je dobrý systém usměváček nebo nic. A ocenit i snahu, třeba dát toho smajlíka za nejlepší výkon, kterého je to které dítě schopné, co na tom, že soused píše mnohem líp. Dneska je na to spousta metod, je toho plný ig, třeba kroužkovat nejpovedenější písmeno na stránce atd. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2026 10:06

Já si myslím, že u slovního hodnocení ukápne slza i nejzatvrzelejší babičce a vezme ho na milost. Že to kritizují ti, co s tím nemají zkušenost.

Offline Potrefenáhusa
38615 příspěvků moje polička 09. června 2026 10:08

Evaeva mne to chvalila jedna známá, co učí v Montessori škole, ale ma druhý a třetí trojroci, ne ty nejmenší děti 

Ale určitě pro ty maly je dobry to, co pises 

Offline Potrefenáhusa
38615 příspěvků moje polička 09. června 2026 10:13

Evaeva hele ale jako babicky naše ted hrozně obe jasaj, ze housatku konecne po pul roce bezzubyho úsměvu začaly růst horní jedničky, takže se ji ostatní deti nebudou smát

jako tvl kdyby to viděly v ty predskolacky tride nebo na tech schůzkách budoucích prvňáku, vzdyt tam maj všichni zuby jak noty na buben

jako fakt furt tohle srovnávání a posmíváni, kdo se komu bude za co smát, když něco nebude umět nebo bude něčím jinej, to bych fakt byla rada, kdyby se hodne zmírnilo 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2026 10:17

Potrefenáhusa to je hrozný. A blbý podle je, že to pochází právě od těch dospělých, že děti to nenapadne.

Mladšímu ještě zub nevypadl, tak je dost možný, že půjde do první třídy s dírou

Ten kreditový systém asi není špatný, pokud už ty děti mají nějakou představu o číslech.

Ale vidím velký rozdíl mezi :( za psaní nebo za nedonesený úkol. V tom druhém případě nejsem proti, pokud je možnost opravy. U psaní je potřeba hodnotit hlavně snahu.

Offline Potrefenáhusa
38615 příspěvků moje polička 09. června 2026 10:19

Evaeva nase ty zuby vzala nejak brzo a zostra, uz jich nema 6 a vyrostly obrovsky vsechny čtyři šestky, taky bych radsi, kdyby s tim jeste chvíli počkala 

Offline Zuzuli
3701 příspěvků moje polička 09. června 2026 10:22

Evaeva nase ma zatim vsechny mlecny, ta uz rok netrpelive ceka, az konecne ji nejaky zub vypadne a prijde zoubkova vila. A moc zavidi detem ve skolce, ze uz jim zuby padaj. Takze ta bude bezzuba jeste tak ve druhe tride, odhaduju

Potrefenáhusa jo, tohle srovnavani a posmivani od dospelych je strasny. To je jako se jmeny. Nemuzete ho/ji pojmenovat tak a tak, vzdyt se mu budou deti smat. Akorat ze deti se ted jmenuji tak ruzne, ze to mezi sebou vubec neresi

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2026 10:33

Zuzuli Potrefenáhusa jemu už je 6,5, čekala jsem to dřív. Ale vůbec to u nás není téma, o zoubkové víle jsem neslyšela tři roky.

Offline Kokoska
34557 příspěvků moje polička 09. června 2026 11:56

Zuzuli no vždyť jo, taky říkám prvňákovi, že jsem ráda, co za ten rok zvládnul. 

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 09. června 2026 11:58

Já bych jen nesměle špitla, že slovní hodnocení je super (meli jsme aj-aj, ačkoliv nijak komplexně), ale pokud uvažujete pro dítko o 8L gymnáziu a že tady takové jste, tak bych si to nechala nejpozději ke konci třetí třídy cvičně převést na čísla, protože vysvědčení ze 4. třídy už některé školy berou jako jedno z kritérií. 

Už jsem četla jak z těch dobrých pocitů vznikly hezké dvojky a trojky a to pak může situaci celkem zkomplikovat. 

Offline 711990
18305 příspěvků moje polička 09. června 2026 13:59

continuity tam je dobrej spis nejakej komplexnejsi system, aby nedoslo k tomuhle prekvapeni. 

Ale jinak dodavam ze slovni hodnoceni znamena i zadny smajliky a zadny samolepky a srdicka, hvezdicky. Protoze vzdycky to zpusobi to soutezeni kdo ma vic a kdo nema. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2026 14:36

711990 jo, většina škol včetně té naší, má takový hybrid, kde jsou minimálně ty smajlíky. U nás jsou přes rok normálně známky, takže by nějaká úča klidně ty pětky prvňáčkům dávat mohla, slovní hodnocení akorát doplňuje vysvědčení. Ty známky přes rok asi zůstanou, i pokud bude platit ta vyhláška a od září 27 bude slovní hodnocení povinné.

Offline Zuzuli
3701 příspěvků moje polička 09. června 2026 15:13

continuity ja nemam nic proti znamkovani od treti tridy. Tam uz se nejake znalosti vyzaduji, zacina vic uceni. Tam to znamkovani beru. Vyjmenovana slova, vlastiveda, matika...

Jen mi prijde, ze u toho uplneho zakladu v te prvni druhe tride, kde je nejdulezitejsi ty deti naucit cist a psat to znamkovani neni nutny. Tam je proste potreba aby to zvladli vsichni, bez ohledu na hodnoceni.

Stejne tak si myslim, ze vychovy, jako telocvik, hudebka nebo vytvarka by se nemely znamkovat nikdy

Online Tabea
7967 příspěvků moje polička 09. června 2026 15:23

continuity napsalas to, co se honilo hlavou i mně. U nás byly známky až na konci druhé třídy, teď v pololetí třetí zas jen tripartita a slovní zhodnocení. A protože jsem loni viděla, jak ze super tripartity a slovního ohodnocení nebyly samý jedničky, respektive mi bylo zpětně řečeno, že tv odpovídal v pololetí trojce, tak mi to slovní ohodnocení přijde takový dost neprůhledný.

Tady teda samý jedničky zvykem nejsou, takže mi to žíly netrhá. Ale bylo to pro mě překvapivý.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2026 15:36

Tabea o to ale podle mě jde, že je to "neprůhledný". Protože to má hodnotit to dítě, jeho snahu pokroky a mezery ve vztahu k jeho potenciálu bez ohledu na ostatní. To, že by bylo potřeba, aby na to reagoval celý vzdělávací systém, je pravda. (Ono podle stávajících RVP, které platí už těch dvacet let, by dvojka Marušky neměla být ta samá dvojka, jako má Honzík, pokud jeden z nich rok proflákal a druhý se intenzivně připravoval. Respektive by klidně jedničku mohl dostat ten, co spočítá jednodušší příklady než dvojkař. Akorát tak málokdo hodnotí.)

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 09. června 2026 15:39

Evaeva jenže tohle hodnocení pak máme jako kritérium pro přijímačky. Takže nějaká objektivita se asi očekává, alespoň se na to téma dělají výzkumy. Navíc platí paradoxní jev, že školy, které známkují přísněji mají lepší výsledky ve srovnávacích testech.

V Německu je situace ještě jiná, tam nic jako přijímačky neexistuje, takže Maruška, která se snažila přeskočí dítě, které je objektivně lepší?

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 09. června 2026 15:46

Evaeva n máš nějaký odkaz, kde RVP řeší metodiku klasifikace? protože jsem nic takového nenašla. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2026 15:56

continuity však píšu, že by na to měl reagovat celý systém. Tak, jak je to teď, je to na hlavu. To kritérium známek není objektivní, každá škola a každý učitel známkuje jinak.