Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 09. června 2026 20:49

Pinot Noirtak doporučení z poradny se explicitně zmiňuje v té vyhlášce. 

To je asi bez debat..

Offline Aranel
6525 příspěvků moje polička 09. června 2026 21:00

letfenixa No to je teda taky dobrý.

Online Tabea
7967 příspěvků moje polička 09. června 2026 21:03

Pinot Noir

v takovém případě je u nás jasně stanoveno, že třeba pravopis se nehodnotí. Takže když ve slohu napíše slovo špatně, nestrhávají se za to body. Nebo cvičení přímo na pravopis v rámci písemky se nehodnotí, maximální počet bodů se sníží. A rozsah toho opatření stojí ve vysvědčení. V Česku to předpokládám bude asi stejné, že? To mi přijde dobrý řešení. 

Offline Pinot Noir
29714 příspěvků moje polička 09. června 2026 21:07

Tabea teoreticky by to mělo fungovat stejně.

Online Tabea
7967 příspěvků moje polička 09. června 2026 21:22

Evaeva mně teda tahle devalvace známek připadá kontraproduktivní. A s jedničkou z lehkých úkolů je se sebou spokojený, že je jedničkář, B s jedničkou za těžký úkol je naštvaný, že jsou oba hodnoceni stejně, i když je jejich výkon diametrálně odlišný. Jak ta jednička nabudí A, aby se hnal za výsledky, jako má B? Nebo jde jen o to, aby se na to nevybodnul úplně, protože výsledků B nedosáhne? A jak bez dalšího vysvětlení někde ve vysvědčení A na konci vzdělávání zjistí, že měl samý jedničky, ale nic moc neumí? A jak bude postupovat do další třídy, když nedosáhl cíle, na který je další rok potřeba jako základ? 
To mi přijde pro tu učitelku horší, než vyhodnotit na jaký stupeň zvládá nějaké dílčí cíle, třeba jak to je v tom hodnocení, co jsem sem dala stylem: zvládá s přehledem / většinou / často / občas, ... A hodnocení snahy je jen věta nebo dvě v hodnocení zvládnutí cíle. 

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 09. června 2026 21:33

Tabea to ti řeknu přesně, co se stane. to se pak se na dalším stupni vzdělávání potka dítě, které s bidou vykrátí zlomek s dítětem, které s přehledem upravuje lomené výrazy. Zdržuje to celou třídu. Konkrétně teda dcery matrikář razí teorii, že gymnázium je výběrová škola, jsou tam, aby se něco naučili a čekat na tu téměř čtvrtinu nejslabších než doženou učivo ZŠ prostě nemůže. Je tam taková čtveřice- petice, co z matiky sotva prolézá. Předpokládám, že až do devítky měli z matiky jedničku, max dvojku.

Jsem teda zásadně proti, aby se ještě na gymnáziích poskytovali tyhle úlevy typu: on se přeci snaží. Už tak je ta úroveň oproti jiným zemím zoufalá a o nějaké IB maturitě už vůbec nemluvím. 

Zajímavé, že když píše o školství Garfie, každý jejím dětem závidí.

Online Tabea
7967 příspěvků moje polička 09. června 2026 21:36

Karja

Lynx máte? U nás se to dlouho válelo, teď to dcera objevila u babičky a je na tom závislá. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2026 21:43

Tabea no když se B dvě hodiny drtí a stejně má 3, tak se na to příště vybodne no. Podle mně se má každý naučit svoje maximum, ty známky nejsou důležité. Ale pokud povedou k tomu, že získám přesvědčení, že jsem blbý na matiku a tím pádem nemám šanci to či ono pochopit, tak jsou kontraproduktivní. Stejně tak ten, co má jedničku s prstem v nose, nedosáhne svého maxima, protože proč by se víc snažil. Máš pravdu, že lepší je to slovní hodnocení, kde je to popsáno, jak píšeš ty. To je totiž mnohem méně demotivující, i když tam budeš mít napsáno zvládáš s obtížemi sčítání do 100, než když na vysvědčení budeš mít 3.

Offline Zuzuli
3701 příspěvků moje polička 09. června 2026 21:51

continuity takhle jsme se na gymplu potkali my. Vyberova jazykovka, kde na nas byly velke naroky uz na zakladce a temer nikdo z nas nesplnil prumer na prijeti na gympl bez prijimacek, ale pak jsme po tech primackach byli na prvnich mistech a dostali se s prehledem. A lidi z malych skol z okolnich vesnic, kteri sli vsichni bez primacek se samyma. Asi neni tezke uhadnout, kdo nemel s gymplem nejmensi problem a hodne veci jen opakoval ze zakladky, a kdo to musel dohanet. Proto jsem ke znamkach lehce skepticka a teoreticky by mi nevadilo, kdyby se delaly klidne kazdy rok nejake srovnavaci zkousky napric vsemi zakladkami v republice a k jejich vysledkum se pak prihlizelo. Misto bodu za vysvedceni.

Taky kdo z nas nezazil ucitele, co dava znamky jen tak podle nalady. My treba meli fyzikare, co se vyzival ve zkouseni na znaminka, s dotazy na jeste neprobiranou latku, ze kterych pak rad delal petky do klasifikace. Ale treba za umyti auta dal klukum jednicku.

Offline Pinot Noir
29714 příspěvků moje polička 09. června 2026 21:53

R. má vysvědčení docela užitečné, má tam vyloženě povídání ke každému předmětu, ten osobní dopis od třídní, ale potom i takové tabulky ke každému předmětu něco jako "požadovanou úroveň - překračuje - dosahuje - dosahuje s výhradami - nedosahuje", nevím přesná slova, ale v tomto smyslu. Ale líbí se mi, že je tam i kolonka právě pro ty, co jsou dál, umějí víc.

Online Tabea
7967 příspěvků moje polička 09. června 2026 22:36

Pinot Noir Jo, to je jak hodnocení v práci: exceeds expectations / meets expectations / ... / improvement needed

Online Tabea
7967 příspěvků moje polička 09. června 2026 22:49

Evaeva jenže se taky může stát, že když se na trojku dvě hodiny drtí, tak když se pak na to vykašle, dostane za pět. Takže to, že když nedostane jedničku, nebude mít motivaci je spíš tím, že se někde vzala norma, že je běžné a nutné mít samé jedničky. 
Já chápu, že to máš teď doma v přímým přenosu a chceš, aby syn zůstal motivovanej. Synova třída teď psala písemku z němčiny. Průměr byl 4,0. Jednička žádná, dvojka jedna, jedna šestka a několik pětek. A ti s pětkou se na to taky učili a ne jen dvě hodiny. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2026 22:51

Tabea Hele ne, já ten názor měla už dlouho před nástupem dětí do školy. Ale jak píšu, já bych ty známky zrušila úplně

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 09. června 2026 23:09

Tabea Hele ale takovej výsledek, kdy u písemky v podstatě celá třída propadne se mi skoro zdá jako chyba učitele, obzvlášť když to není třída flákačů a učili se.

Já bych ty známky taky zrušila, stejně jako Zuzuli si myslím, že z podstaty věci stejně nemůžou být objektivní.

Online Tabea
7967 příspěvků moje polička 09. června 2026 23:32

DruI jo, taky mi to přijde blbý, že průměr 28 písemek je 4,0. 

Online rasaNori
8813 příspěvků moje polička 10. června 2026 06:18

Pinot Noir to mame taky, maji 6 stupnu, nejvyšší je neco jako 1*, tu dítě dostane kdyz dosahuje v předmětu nadstandardní výkony. Teď taky učitelka mladší vrátila sešit kam maji denně psát větu, ze ve dvou chybí sloveso. Ale opravdu to opravovat nemíním, jen jsem ji vysvětlila o co paní učitelce šlo. Zadání totiž znělo že tam ma psát co ji ten den potěšilo, pobavilo atd. Tak tam mame Víkend v Dobronicich. Za me to zadání splňuje, podle učitelky ne:)

Offline Kokoska
34557 příspěvků moje polička 10. června 2026 07:56

rasaNori pokud je zadani napsat vetu, tak to ale fakt nevyhovuje.

Online Tabea
7967 příspěvků moje polička 10. června 2026 09:41

V kolika letech jste nechaly děti očkovat proti HPV?

Ajo, koukám, že v ČR doporučeno do 11 let. (DE od 9 let)

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 10. června 2026 10:02

Tabea tady se očkovalo na pojišťovnu 11-13, přišlo mi to zbytečně brzo. teď to posunuli do 15. Ale snažila bych se, aby bylo do těch 14-15 určitě hotovo. 

Online notna
9312 příspěvků moje polička 10. června 2026 10:03

Zuzuli Systém bez známek a průběžně dělat srovnávací testy se mi taky jeví jako nejlepší. Má to tak Finsko a byli na špici při evropském srovnání vzdělanosti žáků. Ale prý je předběhlo estonsko. To je zajímavý.

Tabea Ve 14.