Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Jimik
příspěvků moje polička 10. června 2026 10:12
Reakce na Rhaenys:

Prosím o radu - syn je narozený přesně 31.8.21, teď půjde ve školce do třídy pro předškoláky, kde bude logicky nejmladší dítě ze všech. Má opožděný vývoj řeči a je to introvertní kluk, adaptace na školkové prostředí byla hooooodně obtížná Chytrý je dost, strčí do kapsy i mnohem starší děti, ale ta emoční vyzrálost a řeč je zatím horší. Samozřejmě nevím, jaké to bude za rok. Měl by ještě teoreticky spadat poslední rok do té výjimky odkladů - ještě podle starých pravidel. Kdo tento rok řešil něco podobného - je ještě nějaká šance, že mu případně ten odklad dají, či nikoliv? Případně co mám pro to vykonat? 

​Diskuze už se posunula dál, ale můj syn narozený 24.8.2020 letos odklad dostal na základě posudku z PPP a zprávy z Centra nadání. Nemá žádnou diagnózu, pouze není zatím vyhraněný ani pravák, ani levák a podle toho co jsem pochopila, dětem bez jednoznačně dominantní hemisféry dozrává CNS pomaleji. Bylo mi řečeno, že dovednosti se dají natrénovat, ale tohle chce čas, který prostě nejde uspěchat. Každopádně musím říct, že jsme měli štěstí na lidi, kteří to posuzovali a stejně tak i na ředitelku ZŠ, která nám umožnila na základě posudku, který jsme měli v ruce až po zápisu, přeřadit syna do přípravné třídy, doporučila to i školní poradkyně, která ho viděla během "školy nanečisto". Takže bude mít pozvolnějsí přechod mezi školkou (kde už by se nudil) a školou, kde bude jen 15 dětí v přípravné třídě, ale pozor, ne každá škola ji má.

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 10. června 2026 10:20

notna no Finsko se v PISA trvale propadá, v matice a čtenářské gramotnosti už jsou s námi srovnatelní (v matice jsme byli i lepší) jediný rozdíl teď dělá Science. Četla jsem nějaké články, že to přehnali s digitalizaci a individualizaci výuky.

Němci mašírují do podobného pekla. Šéf z Frankfurtu mi říkal, že jeho děti už nemají učebnice a učí se vše rozhovorem s AI. Jemu se to hrozně líbí, já ten výstup asi ani nechci vidět. 

Online rasaNori
8813 příspěvků moje polička 10. června 2026 10:22

Co říkáte na novinky ve školství ohledně výuky jazyků?

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 10. června 2026 10:27

notnaEstonsko se taky úplně nezlepšuje, spíš tam doplulo, že se Fini zhorsili. 

https://worldpopulationreview.com/country-rankings/pisa-scores-by-country

30 bodu v jednotlivé oblasti je podle mojí AI cca jeden školní rok. 

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 10. června 2026 10:29

rasaNori

No jak to říci slušně: jsem fakt ráda, že moje děti to už nestihnou. 

Online notna
9312 příspěvků moje polička 10. června 2026 10:40

continuity Aha, to je zajímavý. Já si myslela, že Estonci poskočili svým pokrokem. Už před lety jsem slyšela rozhovor s neurologem, kde zmiňoval, že jsou prokázané menší neuronová spojení v mozku u dětí, které mají výuku převážně v digitální podobě, než u dětí, které mají klasickou výuku. On to tehdy ale komentoval v tom smyslu, že ta studie nemá žádný hodnotící závěr, protože to může být výsledek evoluce a ta hodnocení přijdou v čase. 

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 10. června 2026 10:42

notna no tak výsledky se dostavily

Můžeme poděkovat Finům, že to ověřili za nás a poučit se z toho.

Problém s těmi změnami ve vzdělávání je, že mají strašně dlouhé dojezdy. Takže i když se něco ověřuje pár let na menším počtu škol experimentálně, nemusí být ten výsledek vždy hned vidět.

Offline Potrefenáhusa
38615 příspěvků moje polička 10. června 2026 10:46

Jimik ty přípravný třídy mi přijdou skvělý a bude jich škoda. My tady v pidi městě máme, ale myslim, ze je to tim obřím množstvím žáků SSP na ZŠ,  sousední skoro 20tisicovy město nema přípravnou třídu žádnou 

Offline Zuzuli
3701 příspěvků moje polička 10. června 2026 11:15

Nosi jeste deti do skoly ty kapsicky na krk?

Online Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2026 11:24

Zuzuli neviděla jsem. Syn nosí čip/isic a klíček na šňůrce. Jinak má normální peněženku, ale tu moc nenosí. Bufet si vyzkoušel asi dvakrát a evidentně stačilo

Offline Potrefenáhusa
38615 příspěvků moje polička 10. června 2026 11:27

Zuzuli ja jsem ho koupila spolu s aktovkou, aby mela jakoze penezenku (ma to odepínací tu šňůru), ale podle me tam jeste docela dlouho nebude mít co dát 

Offline JankaM
3064 příspěvků moje polička 10. června 2026 12:24

Zuzuli u nás už ne, protože jet o trapný

Offline Karja
44334 příspěvků moje polička 10. června 2026 12:52

Zuzuli já jsem to nikdy na žádném dítěti neviděla, max ty klíče. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2026 12:57

Karja my máme skříňky, ten klíček na něčem mít musíš, jinak bys ho v životě nenašla, rovnou jim ho paní učitelky dávají na tu šňůru. Tak tenhle klíč jsem měla na mysli.

Online notna
9312 příspěvků moje polička 10. června 2026 14:05
Reakce na rasaNori:

Co říkáte na novinky ve školství ohledně výuky jazyků?

U aj si myslím, že není nutné ji mít od 1. třídy. To podle mě nezpůsobí nějaký propastný rozdíl ve vzdělání a ta první třída je náročná pro děti i tak. V angličtině bych spíš po ministerstvu chtěla, aby řešilo tu úroveň výuky. To mi přijde šílený, kdo občas aj učí a jak. Dceřin ročník opouštěl základu na úrovni aj B1, ročník později s jiným učitelem aj, víceméně většina na střední skoro propadala.

Druhý cizí jazyk bych zachovala s tím, aby byl pro některé žáky nepovinný. Kdo nezvládá češtinu a aj, nevidím pro něj přínos v dalším jazyku. Spíš naopak. A u toho druhé jazyku, aby bylo možné v něm navázat na střední. Ten systém, kdy se na základce učí dva roky jazyk, který pak střední nenabízí, to mi přijde hodně velký nesmysl.

Offline Karja
44334 příspěvků moje polička 10. června 2026 14:09

Evaeva jj klíčenku jo, to vídám hodně, ale s kapsičkou u dětí ne;)

Online Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2026 14:13

Karja jojo, přesně tak 

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 10. června 2026 14:43

notna

Požadovaná úroveň angličtiny na výstupu je zoufalá a pokud ji chceme zvednout, tak snížení celkového počtu hodin neni zrovna cesta, která k tomuto cíli vede. Další věc je, že ambicióznější rodiče budou pro dítě hledat základku, kde ta Aj je a zas to otevře ty pověstné nůžky. u nás je Aj od první třídy všude s rodilým mluvčím, protože to v rámci hlukových kompenzaci platí letiště. Člověk by si řekl, že to je blbost, ale obe děti tam nachytali krásný přízvuk hned zkraje. 

Ad druhý jazyk: bylo pravidlo třeba 6 hodin jazyka týdne a bud 4+2 (Aj + druhý jazyk) nebo všech šest hodin angličtiny, tak bych tomu rozuměla. Ale takto to nestojí. Navíc, pokud druhý jazyk nebude povinný v malé škole, kde je v ročníku jedna třída, mám obavy, že to skončí tím, že ho nebude mít nikdo. 

Dcera si příští rok chce dělat německý certifikát na úrovni B2, na jazyky žádný extra talent není, kdyby měla němčinu jen ty dva až tři roky na gymplu, vůbec nemá šanci. 

A úplně příšerný je to zdůvodnění. Ruší se to, protože některé školy to neumí zařídit. 

Souhlasím s tou návaznosti, ač si myslím, že i tři roky španělštiny (u nás na ZŠ je druhý jazyk od sedmé třídy) jsou víc než žádný rok španělštiny. Každý další jazyk se pak uči líp. 

Online notna
9312 příspěvků moje polička 10. června 2026 15:03

continuity Tak to mě ani nenapadlo, že nepovinný taky může znamenat žádný. To snad státní školy budou muset nabízet, i kdyby tam byl zájemce 1. Ale nevidím do toho. Dnes jsem jen zaznamenala tu zprávu. A v podstatě jsem ráda, že nás se to už netýká.

Jinak souhlasím, líp víc hodin cizího jazyka než nic. Ale 1. třídu bez aj nepovažuju za nijak významnou pro další vzdělání. To s kvalitní výukou v dalších letech se setře rozdíl. Jenže aby ta výuka kvalitní byla, je problém.

Offline Potrefenáhusa
38615 příspěvků moje polička 10. června 2026 15:08

Karja a co je klíčenka?