Prosím o radu - syn je narozený přesně 31.8.21, teď půjde ve školce do třídy pro předškoláky, kde bude logicky nejmladší dítě ze všech. Má opožděný vývoj řeči a je to introvertní kluk, adaptace na školkové prostředí byla hooooodně obtížná
Chytrý je dost, strčí do kapsy i mnohem starší děti, ale ta emoční vyzrálost a řeč je zatím horší. Samozřejmě nevím, jaké to bude za rok. Měl by ještě teoreticky spadat poslední rok do té výjimky odkladů - ještě podle starých pravidel. Kdo tento rok řešil něco podobného - je ještě nějaká šance, že mu případně ten odklad dají, či nikoliv? Případně co mám pro to vykonat?
Diskuze už se posunula dál, ale můj syn narozený 24.8.2020 letos odklad dostal na základě posudku z PPP a zprávy z Centra nadání. Nemá žádnou diagnózu, pouze není zatím vyhraněný ani pravák, ani levák a podle toho co jsem pochopila, dětem bez jednoznačně dominantní hemisféry dozrává CNS pomaleji. Bylo mi řečeno, že dovednosti se dají natrénovat, ale tohle chce čas, který prostě nejde uspěchat. Každopádně musím říct, že jsme měli štěstí na lidi, kteří to posuzovali a stejně tak i na ředitelku ZŠ, která nám umožnila na základě posudku, který jsme měli v ruce až po zápisu, přeřadit syna do přípravné třídy, doporučila to i školní poradkyně, která ho viděla během "školy nanečisto". Takže bude mít pozvolnějsí přechod mezi školkou (kde už by se nudil) a školou, kde bude jen 15 dětí v přípravné třídě, ale pozor, ne každá škola ji má.