Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline 711990
18305 příspěvků moje polička 10. června 2026 20:41

Kokoska ja se na to koukam z toho uhlu ze ty hodiny by sly venovat cestine... ja nejsem moc fanda anglictiny od mimina. Ja sem zacla v paty tride a stopy to na me nenechalo:)

Offline Kokoska
34553 příspěvků moje polička 10. června 2026 20:43

continuity dneska ve zpravach padl argument, ze deti manualne zrucne by se asi anglinu nemusely ucit a mohly by si vybrat neco, co jim jde. No super, manualne zrucny clovek nemusi umet v cizine kvaknout, natoz si treba zaridit firmu, kde bude potrebo at komunikovat v cizim jazyce nebo se nechat v cizine zamestnat. Skladnik ve sroubarne nema narok.

Offline Kokoska
34553 příspěvků moje polička 10. června 2026 20:46

711990 co podle tebe ve vyuce cestiny chybi? Mimochodem zrovna nedavno se nekde resilo, ze se v cestine zbytecne baziruje na druzich vetnych clenu, slov, vet a nevimco jeste. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2026 20:46

711990 syn jí má taky od první, ale asi by nevadilo, kdyby začal později zato intenzivněji. Jedna hodina týdně v počtu dvaceti dětí nemá moc smysl. Nicméně druhá možnost byla hodina tv navíc

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 10. června 2026 20:51

Kokoska

Dopadne to jako vždycky, rozdíly mezi školami se prohloubí, motivovaní rodiče si to nějak zařídí a nad tím zbytkem budeme brečet jak je to nespravedlivé. 

Offline 711990
18305 příspěvků moje polička 10. června 2026 21:36

Kokoska vetsi prostor pro cteni a porozumeni textu. Zvlast v prvni tride. Vetsina lidi tady ma nadprumerny deti, ale vetsinou jsou v ty tride zastoupeny proste vsechny skupiny a kdyz je ve tride 28 deti, nemas cas se venovat vsem stejne. Takhle by mohli mit treba puleny hodiny na cestinu. 

Offline 711990
18305 příspěvků moje polička 10. června 2026 21:37

continuity nejhorsi zazitek mam samozrejme s Francii, ale i tam se nasel nekdo kdo zvladal komunikaci:D 

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 10. června 2026 21:48

711990 No, muž byl na nějaké anglicko/španělské konferenci v Uruguay a kupodivu prej někteří účastníci opravdu anglicky moc neuměli. A teda když po nás na papírech k zápisu chtěli zaškrtnout jaký druhý jazyk se dcera od čtvrté třídy bude učit, tak rovnou loboval pro španělštinu, že má největší využití.

Ale taky si celkem myslím, že není úplně potřeba hustit do dětí angličtinu už v první třídě a spíš bych hlasovala pro zintenzivnění a zkvalitnění výuky ve vyšších ročnících.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2026 21:55
Reakce na Kokoska:

711990 co podle tebe ve vyuce cestiny chybi? Mimochodem zrovna nedavno se nekde resilo, ze se v cestine zbytecne baziruje na druzich vetnych clenu, slov, vet a nevimco jeste. 

​Tohle ale nemají prvňáci

Offline brrr
12281 příspěvků moje polička 10. června 2026 21:57

continuity Ale já přece nikde netvrdím, že jsou děti blbé a nemají nadání. Jen, že v páté třídě umí stejně dítě, co se učilo Aj od první třídy jako to, co jí mělo od třetí (mluvím o průměrných třídách na normálních ZŠ). A stejně jako 711990 si myslím, že na začátku je lepší ty hodiny místo do AJ investovat do hodin čtení a porozumění textu (nemluvím o výuce gramatiky Kokoska ).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2026 21:58

711990 teď si mi připomněla, že my jsme v první nebo druhé třídě půlené hodiny měli. Ale za boha nevím, jestli to byla matika nebo čeština

Offline Kokoska
34553 příspěvků moje polička 10. června 2026 22:04

Evaeva brrr ano, pardon, to opravdu nebylo o prvnacich.

Online Pinot Noir
29714 příspěvků moje polička 10. června 2026 22:16
Reakce na brrr:

continuity Ale já přece nikde netvrdím, že jsou děti blbé a nemají nadání. Jen, že v páté třídě umí stejně dítě, co se učilo Aj od první třídy jako to, co jí mělo od třetí (mluvím o průměrných třídách na normálních ZŠ). A stejně jako 711990 si myslím, že na začátku je lepší ty hodiny místo do AJ investovat do hodin čtení a porozumění textu (nemluvím o výuce gramatiky Kokoska ).

​Souhlasím. Když Viktora odmítli na té Ríšově soukromé, kde je AJ úplně jinde a ty děti tam ve 3. třídě už normálně myslí v angličtině, a jde tudíž do jiné školy, tak jsem vlastně ráda, že v ní není AJ od první třídy. Ten způsob výuky na běžných školách je všelijaký a přesně to si myslím, že je fuk, jestli tímto způsobem začne v šesti, nebo osmi. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2026 22:24

Pinot Noir u nás v té první hlavně hráli hry, syn to miloval, nejoblíbenější předmět. Letos už se trochu učí, tak nadšení opadloAle nemyslím si, že by se bez toho neobešel.

Offline Myrtila
5230 příspěvků moje polička 10. června 2026 22:27

Tyjo, já vlastně ani nevím, jak je to na naší základce, od kdy tu angličtinu mají. Ale víceméně souhlasím s tím, že je jedno, jestli bude od první nebo třetí třídy. Syn teď chodil 2 roky na kroužek angličtiny jednou týdně, to je, jestli to chápu dobře, zhruba frekvence, s jakou by ji měl i od první třídy na ZŠ? A při vší úctě k paním učitelkám (vystřídaly se jim během té doby 3), nic moc si z toho neodnesl, a to jich tam bylo maximálně 7 a jenom ti, co o to měli zájem. Kolik si z jedné hodiny týdně ve 25 dětech odnese průměrně dítě? To by bylo mnohem lepší mít ji později a síly napřít spíš ke kvalitě výuky. (Což taky nenastane, já vím )

edit: Tak jsem to dohledala, u nás je aj od první třídy jednou týdně, takže takové pokračování kroužku

Offline Tabea
7965 příspěvků moje polička 10. června 2026 22:38

Matka roku, já, jsem si teď musela vygooglovat, jestli má dcera teď ve třetí třídě už angličtinu.

Offline Karja
44334 příspěvků moje polička 10. června 2026 22:57

TabeaTaké jsem si nebyla jistá, dcera ji má ale vlastně od první, ale nenosí domu ani ucebnici, zápis v sešitě jsem viděla sama malování a dny v týdnu a barvy;-). Pan učitel říkal, že tu AJ máme s dětmi doma dělat až od třetí třídy, že teď je to jen tak na seznámení, zrovna tohle je takový mladý učitel, co se stále zajima a vzdělává, nemám obavy, že by nevěděl co dělá, nebo si ulehčoval práci, asi ví co je v možnostech běžné školní třídy, kde děti nejsou nijak vybírany.

Offline Karja
44334 příspěvků moje polička 10. června 2026 23:03

Jo a dárků narozeninových mám nakonec tolik, že je budu muset asi schovat i na jindy:D Takže děkuji za typy;-).  Dcera se vyjádřila nakonec, že si přeje velkou kytku, že chce v pokoji džungli ..to už párkrát zmiňovala a je fakt, že už tam má kokosovnik, co chtěla za vysvědčení a další dvě mi ukradla:D.  No podařilo se mi sehnat skutečně obrovskou monsteru od kamaráda, ale kam ji v tom pokoji, co má 9m uloží, to nevím, ale prej to vyvazu, aby to šlo směrem nahoru. Ještě jsem měla nabídku na 2m palmu, která se větvila do šířky hlavně u stropu, to by bylo top, jenže jsem blbá, dělala jsem Zagorku, že si to přece nemůžu vzít...no jsem blbá, měla jsem říct, tak super, zítra si to vyzvednu....Takto už neuhraju, zas na druhou stranu, kde bych sháněla druhou takovou až ta mladší začne,že to chce taky:D

Offline žluťásek
8823 příspěvků moje polička 10. června 2026 23:17

711990 víc hodin češtiny věnovaných literatuře je můj velkej sen. čtenářský dílny, kluby, literární lekce, to mi na běžné škole fakt hodně chybí. Vkládám naděje v nové RVP, kde je explicitně zmíněn v základním vzdělávání rozvoj čtenářské a pisatelské gramotnosti.

Mám tolik nápadů, co by šlo s dětmi v knihovně dělat. Ale na ty lekce potřebujeme mnohem víc času, než nějakých 45 minut včetně šatny a čůrání, na co jsou ty školy teď naučené. Potřebujeme oporu v RVP, aby ředitelé věděli, že je žádoucí ty děti do knihoven posílat pravidelně

Offline continuity
42506 příspěvků moje polička 10. června 2026 23:22

Karja ale v první třídě má ta angličtina na takto vypadat. Ono fakt nejde o to, aby třeťák plynně mluvil, ale aby si to neposlouchal a získal k tomu celému nějaký kladný vztah. U nás to učila učitelka, která měla zároveň družinu a, která žila několik let v Americe. V podstatě si s těmi dětmi 2x týdne hrála a anglicky jim něco vykládala. 

Vtipné bylo, když pak měli jiného učitele, který vůbec neuměl česky, chvíli to sice vypadalo, že dřív naučí děti jeho češtinu, ale nějak to nakonec vybrali.  

No nic, mých dětí se to už díkybohu netýká, a když to vyhovuje současným rodičům prvňáků, tak to asi je, jak má být.