žluťásek syn má čtenářskou dílnu každý týden. A ještě jinou hodinu se věnují té čtenářské gramotnosti, alespoň jestli to správně chápu. Věnují se tomu i v prvouce.
Vše o těhotenství a dětech
continuity dneska ve zpravach padl argument, ze deti manualne zrucne by se asi anglinu nemusely ucit a mohly by si vybrat neco, co jim jde. No super, manualne zrucny clovek nemusi umet v cizine kvaknout, natoz si treba zaridit firmu, kde bude potrebo at komunikovat v cizim jazyce nebo se nechat v cizine zamestnat. Skladnik ve sroubarne nema narok.
Jo, dnes jsem taky četla zcela vážně míněný nazor, že je vlastně nežádoucí, aby národ uměl řeči, protože pak mají tendenci utíkat do ciziny a my je potřebujeme tady, aby budovali vlastní stát.
Už chyběl jen argument, aby mu vydělávali na důchod. ![]()
Na našej škole pred viac rokmi presadili učiteľky 1.stupňa, aby v 1.ročníku nebola ANJ, posilnila sa SJL, dovtedy bola ANJ 2 hodiny týždenne. V 2.ročníku je ANJ 1 hodina a od 3. je 3 hodiny. Od 7. ročníka je druhý cudzí jazyk s dotáciou 1 hodina týždenne, tak ten je posilnený na 2, aby z toho bolo vôbec niečo. Lukáško chodí tento rok aj na krúžok angličtiny, baví ho to veľmi a minulý týždeň mi povedal, že neskôr by si dal aj nemčinu.
A čitateľsku gramotnosť trénujem na fyzike celkom dosť.
Konečně zrovna takový zajímavý téma a já vůbec nestíhám!
Napadla mě spousta myšlenek během dočítání, ale třeba k těm známkám, u nás ve škole děti vůbec netuší, jaké známky mají ostatní. Ani není zvykem si to nějak extra sdělovat, takže třeba dcera prakticky netuší jaké známky má její nejlepší kamarádka. Vysvědčení se nerozdává, dostanou ho mejlem dva týdny po skončení školy. Tím pádem nikdo neřeší tady to srovnání. Dostat A+ je opravdu výjimečné a pokud se to stane, dostaneme od učitele dokonce email, kde nás na super výkon upozorní (stejně tak pokud dostane extrémně špatnou známku).
Jinak teda možná k těm rozdílům mezi školami...naše děti mají od 7. třídy na konci školního roku final exams, v podstatě malou maturitu, každý den píšou jednu až dvě velké písemky. Tyto zkoušky pak tvoří 20% celkové známky. Možná kdyby něco takového fungovalo na státní úrovni v celé republice, víc by se ty školní výsledky srovnaly.
continuity Jsem hodně ovlivněná kamarádem, který učí aj přes 20 let. Už jsem to tu myslím i psala. Učil na osmiletém gym a teď na vš. On říká, že ze své zkušenosti neviděl na tom osmiletém v primě rozdíl, jestli studenti měli aj už ve školce, v první třídě nebo až ve třetí. Rozdíl byl mezi těmito a studenty, kteří měli bilingvní rodinu nebo základku. Na VŠ se to prý už úplně stírá ty rozdíly, jak studenti jezdí na erasmy apod.
Určitě je fajn, když mají děti ponětí o cizích jazycích dřív a setkávají se s tím. Ale aj od 3. třídy nepovažuji za velký vliv. Spíš bych apelaovala na tu úroveň, jak už jsem tu psala. Vůbec nechápu, proč školy víc nepodporují erasmus nebo jiný typ výměných pobytů. Je to v podstatě zadarmo a přináší to obrovský benefit. Aspoň u našeho dítěte to byl velký posun.
Nebo vlastně vím, proč to školy nenabízí. to mi taky říkal kamarád angličtinář, protože on to pro školy vyřizuje. Je s tím strašnýho papírování a ne každý to chce dělat, protože za to není buď vůbec nic nebo jen něco málo peněz pro toho pedagoga.
notna Já mám kamarádku, která učí angličtinu na prvním stupni a i ta říká, že se ten rozdíl, kdy se kdo začal učit srovná hrozně rychle.
continuity taky by se narodu mohl zakazat internet, co kdyby se lidem zazdalo, ze jinde je lip! A cestovat by se taky moc nemuselo, natoz dovolit pracovat v zahranici. Sakra, co mi to pripomina?
continuity Kokoska To je strašný, ty názory. Ale ani se nedivím, když vidím, jak tleská všem dementům.
Dnes jsem nechala kluky s přesnými pokyny poprvé samotné doma a šla na jógu. Když jsem se zrelaxovaná vrátila, byli navečeření, vysprchovaní a zuby byly vyčištěné, čekali v pyžamu na další kapitolu Harryho Pottera. Malý krok pro lidstvo, ale obří skok pro mě ![]()
Malenge tak to je hodně dobrý! U nás zatím velká fantazie (i u nejstaršího)
Malenge
to je skvely!
Malenge To je super, šikovní chlapci;-)
Malenge tak příště můžeš přijít až ráno ![]()
Malenge Hezkyyyy!
Malenge já dnes mohla vyzkoušet totéž, chodím večer na kruháč, ale muž má dnes teambuilding. Tak jsem si řekla, že nechám kluky tu hodinu a půl doma samotné, nijak mi nepřišlo, že by to měl být problém. Ale muž se tvářil tak otřeseně, když jsem mu to mezi řečí řekla, že jsem kruháč zrušila (a hned jsem si vzpomněla na ten článek, co se tu onehdy řešil, jak první, co se vždycky v jakékoliv neobvyklé situaci zkrouhne, je péče ženy o sebe samotnou).
Pinot Noir já bych je klidně nechala. Asi ne takhle večer, mladší nevstoupí do koupelny sám, tak mně to ani nenapadlo, ale u nás to moc nejde ani přes den. Starší vydrží max dvě hodiny, ale celou dobu je na tabletu nebo u tv. Mladší už dlouho nebyl sám víc jak deset minut, i to jde radši se mnou, ten by zvládl možná půl hodiny, kdyby měl ten tablet. U nich je větší šance, že budou sami zvládat svoje venkovní aktivity než, že nechají mně jít na ty moje.
Pinot Noir no to jo! Já bych řekla, že když to muži vadí, at to zařídí. Alespoň u vás by to muž vzal na sebe, v tomto se fakt snaží.
Malenge gratuluji. Naše děti teda sami doma taky fungují líp, než když tam jsme. Někdy začnou dokonce uklízet. ![]()
Malenge gratuluju!
U nás je v tomhle průkopník muž, ja bych je furt vláčela sebou (a hlavně mne se drzej jako klíšťata, jeho pustej), takže už tu párkrát nechal starší samotnou cca půl hodiny, taky teda sedí u telky.
Ja jsem ted taky v pondeli udělala velký krok pro matku a posadila mladsi na koloodrazedlo cestou do skolky, vetsinou parkuju docela daleko a nosila jsem ji za krkem kvuli rychlosti a taky dost hrozny dopravě v jedny části, proto jsem se bala i toho kola, ale zatim je uplne vzorna (ona rada dela veci, co se nemaj, ale jednou mi ujede a bude chodit pesky)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025