Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Anaj
230 příspěvků moje polička 26. června 2026 07:38

Potrefenáhusa U toho manipulativního plakátku mi přijde strašný, že po tom, koho by se to mělo týkat,to steče jako voda, a zodpovědní rodiče si začnou vyčítat a pochybovat o sobě. A když čtu ten přesný popis, jak to ty (=matka, žena) budeš dohánět o víkendech a po nocích, otvírá se mi kudla v kapse. Připadá mi, že za těch pár desítek let, co jsem tohle zažívala (bez HO tehdy), se toho moc nezměnilo. Popravdě to byl kdysi jeden z důvodů, proč jsem šla pracovat do školství.

Hlavně, že se pořád řeší, aby podstatná jména označující povolání atd. měla nejen mužský, ale i ženský tvar (chirurgyně, hostka), k tomu aby mohly ženy mít příjmení v mužském tvaru (tak vlastně asi ta obecná podstatná jména v ženské podobě budou nutná, že ...hostka Novák). Jistě, jazyk je důležitý, ale bylo by potřeba narovnat tu situaci žen a mužů v jiných sférách, co si budeme povídat...  Pardon, že jsem se tak rozvášnila.

edit: překlep

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. června 2026 07:43

Potrefenáhusa hele, ale to je jenom doporučení, ne? Na ten týden, co má školku i malá, bych jí tam klidně poslala. Že se to nekreje s tou zavíračkou taky nechápu. (Tady v srpnu neběží žádná školka.)

Offline Zuzuli
3749 příspěvků moje polička 26. června 2026 08:01

Potrefenáhusa ale bavi me ten bod 4. Dite nema chodit do skolky a ma byt radeji doma, kde si zvykne na rezim blizsi skolnimu

Ja teda nevim, ale rezim vstavame v sedm, aby si byla v osm ve skolce a ja si te ve tri vyzvednu mi tomu skolnimu prijde blizsi, nez volno at uz doma a nebo se spoustou "neskolnich" aktivit. Pokud si teda nekdo nepredstavuje, ze nam doma bude zvonit budik na skolni hodiny a prestavky a budeme trenovat denne ty pismena a cteni

A ten spolecne straveny cas je presne ta manipulace, na kterou jsem alergicka.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. června 2026 08:06

Zuzuli jo, tenhle bod mně taky pobavil. Jsem si představila, jak po osmé se konečně jeden z nás uvolí udělat snídani, děti tady v klidu a tichu lítají a řvou, půl dne jsme venku a večerka je minimálně o hodinu posunutá

Offline Zuzuli
3749 příspěvků moje polička 26. června 2026 08:08

Evaeva tak nejak

Offline Gatita
8604 příspěvků moje polička 26. června 2026 08:28

Potrefenáhusa ze se nestydí... Ano, i předškoláci potřebují prázdniny, s tím nelze nesouhlasit. Ale jak to máš asi zajistit? Deset týdnů je strašně dlouhých. Znám v okolí pár žen, které se překvalifikovaly a šly dělat do školství, aby měly ty prázdniny a nemusely toto řešit, ale tak nemůžeme to tak udělat všechny. Naše školka má otevřeno 3t v červenci, jinak šlus. A ty 3t musíme prostě využít. Mám dohodu s babičkou, že bude syna vyzvedávat po obědě a budou spolu na zahradě, ale i tak jsem za ten půl den ve školce rada, ona ani ta babička moc neví, co má s malým cel den dělat, on si sám moc hrát neumí a je to na něj pak strašně dlouhý i u té babičky. 

a ty argumenty... doma by byl sociální kontakt nula a o režimu, když má rodič hole office,  ani nemluvím. 

Offline dzizisketa
8934 příspěvků moje polička 26. června 2026 08:33

Gatita 

U nás jedou školky šest týdnů. Ne všechny, takže dítě koluje po sídlišti,ale když rodina nemá moc jiných možností, díky bohu za to.

Online Karja
44547 příspěvků moje polička 26. června 2026 08:53

Nám nedoporučovali tu docházku ke konci srpna. Všechny informace na plakátku jsou opodstatněné, ač ta forma je hrozná. A ono ne že by nějaký plakátek pomohl, tam kde je někdo zabedněnej, ne každý rodič je tak uvědomělý a prostě třeba by si ty prázdniny naplánoval víc podle sebe nebo podle jiných okolností - tj. dovolenou třeba v červenci a do školky by dítě zašlo v srpnu atp...Nebo moje kamarádka si furt taky stěžuje, prázdniny jsou dlouhé, ale není zastáncem toho, že by si s manželem vzali třeba týden dovolené každý sám (!?!) a nad tím hrozně frflá. Prostě ne každej se nad tím nějak víc zamyslí i z toho pohledu dětí a školní docházky, ale i u takových plakátek nemá moc smysl.

Offline Potrefenáhusa
38740 příspěvků moje polička 26. června 2026 08:58

Karja ja jsem asi zabedněna, ale nechapu, co je na skolce špatně. Dcera se tam mmch loni o prázdninách dost zkamaradila s holčičkou s vedlejší třídy, se kterou ted pujde do 1.tridy, chodila vzdycky rada jak do spolecenskyho klubu misto trčeni doma s otravným miminem. Tak at to zavrou, skolka je otevřena a maj nárok tam chodit všechny děti, i ty s rodicema na rodičovský apod. 
dceru bych tam poslala, ale ten tyden, co maj u mladší jeste otevreno, je u starsi stale jeste zavřeno. 

Online Karja
44547 příspěvků moje polička 26. června 2026 09:10

Potrefenáhusa jde o ten přechod pro školáky na konci srpna, což je i v tom plakátku informace o srpnu a předškolácích.  Aby jeden týden nechodili do školky a pak po víkendu šli do školy. Já si myslím, že potřebují trochu prostoru na ten přechod, uplně to chápu a nechala bych jim pokud to jde aspoň 14 dní mezeru.

Offline Tabea
8061 příspěvků moje polička 26. června 2026 09:15

Já taky nechápu, co je na školce špatně. Myslela jsem, že si tam hrajou s kamaradama. 
U nás začíná školní rok v půlce září. Nárok na školní družinu mají děti ale už od 1.9. Takže moje děti byly obě před první třídou poslední týden prázdnin ve družině. Přišlo mi to naopak dobrý, že se seznámí s některýma dětma ze třídy a během družiny (družina není ve škole) a až začnou chodit do školy, nebudou mít naráz tolik novinek. Myslím, ze loni byly prvně na dovolený i ten poslední týden. A určitě byly z těch šesti týdnů prázdnin ve družině aspoň dva, někdy možná i tři. 

Online Karja
44547 příspěvků moje polička 26. června 2026 09:22

Tabea Tak ta družina mi taky přijde něco jiného, jsou tam starší děti, jejich budoucí spolužáci atp. Ale třeba pro moje děti by to byl prostě velkej skok, že by byly prostě s dětmi pomalu o 3 roky mladšími, v zajetejch kolejích, co už mají vžité a pak šup, něco uplně prostě jiného. Družina mi přijde už má i taková ta školní pravidla, je to taková hrací příprava, seznámí se...Ale jako jak říkám, to si musí každý promyslet, zvážit sám, co je pro které dítě vhodné, já jsem ráda, že nám to třeba ve školce řekli, jinou formou tedy a dala jsem jim v tomhle za pravdu;)

Offline Mohučanka
7355 příspěvků moje polička 26. června 2026 09:30

Karja já si myslím, že to s tou mezerou nemusí platit pro všechny děti. Právě naopak, moje děti si s takovou mezerou zvyknou na diametrálně odlišný režim než je školkový/školní - vlastně se dá říct, že režim, pokud jsme doma, je nulový, případně někde cestujeme. Ale pokud mají ve školce kamarády jako dcera Potrefenáhusa , tak moc nechápu, proč by nemohly plynule přejít ze školky do školy, pokud jim to tak vyhovuje. 

A to neberu v potaz (ne)pohodu rodičů, kteří dohánějí práci po nocích.

Online Karja
44547 příspěvků moje polička 26. června 2026 09:37

Mohučanka Tak já mám o dovolené taky jiný režim, ale potřebuji jí.... Prostě si myslím, že to potřebují tak jako ukončit, mít takový předěl mezi tím a možná právě naopak vypustit z těch všech "režimů";). Ale to není doporučení, budte s dětmi a dohánějte práci po nocích, ale prostě pokud to jde, vzala bych si spíš dovolenou v sprnu než v červenci a tak, snažila se tam nějaký ten "předěl" prostě dát.

Online Karja
44547 příspěvků moje polička 26. června 2026 09:39
Reakce na Anaj:

Potrefenáhusa U toho manipulativního plakátku mi přijde strašný, že po tom, koho by se to mělo týkat,to steče jako voda, a zodpovědní rodiče si začnou vyčítat a pochybovat o sobě.

​Toto platí vždycky u všeho, bohužel.

Offline Zuzuli
3749 příspěvků moje polička 26. června 2026 09:58

Agatin svet ma ted narozeninovou slevu 19% na vsechno, vcetne aktovek

Offline Vari
2218 příspěvků moje polička 26. června 2026 10:16

Naše školka má otevřeno první dva tejdny v červenci a poslední tejden v srpnu, ja je tam prihlasila. Ale ten srpen ještě uvidím, i s tim 31.8. a 1.9. by to pro mě znamenalo 7 dnů dovoleny a to je dost. Zase jsem si rikala, ze se aspon dostanou pomalu do rezimu, kdybych je mela doma, tak chodi spat pred pulnoci a vstávají v deset.

Offline Mohučanka
7355 příspěvků moje polička 26. června 2026 10:36

Karja my samozřejmě taky máme dovolenou s dětmi s jiným režimem, ale v 99,9% případů ji netrávíme doma a to se zas prý taky nemá, být na dovolené těsně před začátkem školy. My jsme to teda tak udělali, když to z různých důvodů jinak nešlo, z dovolené jsme se vrátili 31.8. a 1.9. šla dcera do první třídy, ale to jsem byla na rodičovské a pracovala jsem výrazně méně a z domova. Dceři to bylo jedno, naopak si myslím, že to rozmělnilo její nervozitu. 

Ale brát si dovolenou a sedět dva týdny doma by nebavilo u nás doma nikoho.

Letos to tedy budou mít holčičky dost zajímavé, protože já jsem poslední týden v srpnu na služebce a manžel pracuje (z domu), což pro děti znamená nikoli nulový režim, ale něco jako "režim v mínusu" školka funguje, ale manžel je chce mít doma obě, prý mu to přijde jednodušší než mít doma jednu, a navíc malá by do školky určitě nechtěla, když se velká bude válet doma.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. června 2026 10:39

Karja já s tebou souhlasím. Podle mně ty prázdniny potřebuje každý, nejen předškolák. Aspoň na svých dětech vidím, jak jsou z toho už unavení. Akorát je to blbě slučitelné s prací no. I je podle mě dobrý, když to není jen dovolená, ale i takové to flákání doma nebo u babičky. Ale je mi jasný, že ne každý si to může dovolit. Jako ty prázdniny jsou zbytečně dlouhý, to určitě, ale nechtěla bych, aby dítě ten předěl nemělo.

U nás v srpnu školky vůbec neběží, takže není co řešit Ale co mi přijde dobrý, že naše škola na ty dva neplánované dny běží družina.

Offline Potrefenáhusa
38740 příspěvků moje polička 26. června 2026 10:41

Zuzuli včera jsem tam byla naživo a nic mi neřekli, doufám, ze to mají jen online?