Vari ty poradny mají spádovost podle školky, ne? Nebo můžeš jít kamkoliv? Tady to má poradna rozdělené, přímo nám řekli k jaké paní spadáme.
Vše o těhotenství a dětech
Evaeva Spadovost maji, ale můžeš jít do jakýkoli, pokud tě teda s ohledem na kapacitu vezmou.
Vari aha. My máme doporučení až teď od školy, tak nevím, jak to funguje.
Evaeva nevím jak PPP, ale SPC spádové nejsou
Gatita Vari U nás se zřejmě moc odkladů nedávalo, protože přípravných tříd tu prý v okolí moc není, ale i tak ta naše zdaleka nenaplnila kapacitu, takže učitelky ve školce vytipovaly pár dětí, které měly jít do předškoláků, ale podle jejich mínění by jim spíš prospěla přípravka, a syn byl mezi nimi. Protože je podzimní, i tak půjde do první třídy téměř v sedmi letech, takže popravdě, o odkladu bych asi moc neuvažovala, ani kdyby se ještě dávaly jako dřív. Byli sme v ppp, a tam mu přípravku doporučili. On má dost nerovnoměrný vývoj, potřebuje dozrát sociálně, řešíme logopedii, ale na druhou stranu zná písmena, začíná sám tiskace psát a matematiku má prý tak na úrovni druháka/třeťáka. Takže objektivně mu ta přípravka určitě prospěje, paní učitelka vypadá velice sympaticky a schopně a vychválili mi ji jak ve školce, tak jedna kamarádka, co u ní měla před pár lety dítě.
Myrtila ja si tenkrát stáhla seznam skol na nasi Praze a obepisovala je s dotazem na aktuální situaci s přípravnou třídou. A překvapilo me, kolik mi jich napsalo, ze v nadcházejícím školním roce ji uz otvírat nebudou,někteří ředitelé psali, ze ji neotevřeli ani v tom letošním, pro nenaplněni kapacity. Asi o to nebyl moc zájem, přitom mně to prijde úplně super. No jsem na nás zvědavá, jak budeme bojovat. Syn se hodně zlepšil v mluvení, už je mu rozumět, i když půlku hlásek pořád nevyslovuje správně. Koktání je taky pryč, tak snad se mu to nějak nevrátí...z toho mám asi největší strach, protože nikdo neví, jak k tomu přišel, ani jak se z toho po 2 letech bezvýsledného chození na logopedii "vyléčil". Ale hlavně začal mít zájem o některé věci, naučil se podepsat, aniž bychom to po něm chtěli, pozná čísla do 10 a zdá se mi, že už má i nějakou početní představu, co znamenají, tak snad to nějak zvládne... Na podzim byl úplně mimo, teď už mi přijde, že pokud nebude učitelka moc tlačit na výkon a přizpůsobí tempo, tak bychom to zvládnout mohli. Učitelku mají mít prý docela hodnou. Ale teda netěším se.
Gatita ja se te na to chci s tim koktáním porad zeptat, u nás zacala koktat loni v srpnu mladsi a ruzne se to objevuje, mizí, zhoršuje, zlepšuje...ona je jinak vybavena jazykově dobre, zacala mluvit brzo, poměrně hodně a gramaticky správně....logopedka říkala, ze z toho může být cokoliv, vývojová neplynulost i trvaly koktání...
Gatita Jj, to si pamatuju, jak jsi tu psala ty peripetie s výběrem přípravky, a že nakonec jde syn rovnou do školy. Tak snad už to půjde jenom tím správným směrem, když teď v takové spoustě dovedností tak poskočil. Víš co, my se doma pořád dohadujeme s mužem, jak moc velký vliv má chodit na logopedii, jemu přijde, že spoustu věcí s ním dře do zblbnutí, a nakonec tomu dítěti jako kdyby něco dozraje v mozku a cvak, najednou mu to jde. Já taky fakt nevím, podle mě něco opravdu ani tím cvičením neovlivníme, ale kdo by si vzal na triko se na to vykašlat a prostě čekat, že se to to dítě někdy naučí samo? Co když zrovna ne? Je to těžký, no.
Potrefenáhusa Kolik ji vlastně je? Mladší taky měla toto zadrhavani, podle mě byla už ve školce prvni rok asi, takzenji bylo 3,5.... Bylo to docela nepříjemné, nastesti to bylo takový to, jak začnou zadrhavat jen docasne na par mesicu, bylo to přesně ucebnicove, ale i tak to bylo nepříjemné. Tak držím palce at je to to samé...
Karja 3,5
Potrefenáhusa Tak držím palce ať je to do konce prázdnin pryč, já vůbec nevím, jak dlouho to te naší trvalo, asi tři měsíce cca bych řekla...naštěstí to fakt odeznělo uplne
Myrtila tohle je hrozně těžký určit, nevíš, jestli mu to nechvalně díky (nebo i díky) tomu cvičení. Navíc konkrétně u takové té klasické patlavosti se blbě odnaučuje, když se tu hlásku naučí říkat blbě.
Karja u mas uz je to skoro rok :-(
Potrefenáhusa Tak držím palce, ještě je malinká, a snad z toho fakt nic nebude a bude to už jen na chvilku;)
Myrtila Tohle bych taky neriskovala, moje ségra třeba na logopedii chodila, cvičila, ale stejně nevycvicila úplně a trochu ji to štve, vůbec si neumím představit, jak by se teď tvářila na to, ze rodiče měli názor, že to samo třeba přecvakne.... Kamarádky holčička třeba fakt špatně mluví, ja ji velmi špatně rozumím, a i moje holky říkají, že ji někdy nerozumí, chodily s ní do školky, nikam nedochází, já nevím, jestli to nechávají na předškolní rok, ale přijde mi to zvláštní, podle mě je to do školy velký hendicap a nechat to jen tak, když se můžu o něco aspon pokusit...
Potrefenáhusa to ses klidně mohla zeptat bez okolků. Ale neumím ti poradit. Snad jen zachovat klid a nedávat najevo, že je to nějaký velký problém. Chodili jsme a chodíme ke klinické logopedce. Začali jsme pro opožděný vývoj řeči někdy po 3.roce. Takze OVŘ a dyslalie (když už něco řekl, nerozuměli jsme mu). Pak se nějak rozmluvil, ale krátce na to začal koktat. Bylo to takové "normální" koktani, nijak jsme to nejdřív neřešili, byli jsme rádi, že mluví. Koktal jen když chtěl něco vyprávět sám od sebe, jinak ne. Takze na logopedii, kde jsme ty první lekce jen vytleskavali slabiky, nekoktal vubec, musela jsem to logopedce rict. Ta rikala, ze to je dost bezne a ze mozek jede rychleji nez pusa a ze to zpravidla do pul roku, max do roka odezni. Jenže po roce se to zhorsilo tak, ze se k tomu přidalo napěťové koktání (tj. jakoby se nemůžeš vymáčknout), které se během nějakého měsíce zvrtlo tak, že v podstatě přestal mluvit. Bylo to úplně hrozné, vůbec jsem netušila, že koktani může mít i takovou formu (člověk se kroutí, dělá grimasy, dupe si, mává rukou, aby to ze sebe vytlačil...). Logopedka nám v této fázi doporučila vyšetření na neurologii, proběhlo eeg, vše ok. Logopedka se soustředila jen na plynulost řeči, nějaká dyslalie šla k ledu, neboť to pilování výslovnosti jde proti té plynulosti. Ja byla na prášky, protoze se vše jen zhoršovalo, v jednu dobu jsme zacli zadrhávat i my s manželem, to byl jediný výsledek
. Na logopedii jsme hlavně dělali nějaké věci na propojování hemisfér (hlavně tzv. obloučky= mluvíš a tužkou děláš vlnky, co slovo, to vlnka, desnej opruz). Zlepšilo se to po skoro dvou letech, z ničeho nic, o vánočních prázdninách, kdy syn dostal virozu a byli jsme 14 v klidu doma... Logopedka netuší, jak a proč. Syn začal hrát fotbal, jiná změna v jeho životě nebyla. Osobně mám podezření, že spouštěčem problému byly letní prázdniny -o jedněch to začalo a o dalších se to brutálně zhoršilo. Nepravidelný režim, děti jak horká brambora přehazovány z jednoho primestaku na druhý, dovolene na různých místech, do toho 24/7 s bratrem, který mu dělá hrozné napětí... Moc držím palce, at to malou brzo prejde. Vubec neumím říct, jestli to u nás přešlo samo od sebe, nebo měla vliv ta logopedie.
Potrefenáhusa jo a jeste jsme přestavěli dům, aby měl každý kluk svůj pokoj. To taky přispělo ke snížení hladiny stresu. Kdyby mi kolem obličeje pořád lítaly pěsti nebo na mě pořád někdo startoval, asi bych taky koktala...
Gatita to zní fakt děsivě a jswm moc rada, ze to preslo. Ona to napěťové koktání nema, ale prave, myslim, ze si to jeste neuvědomuje, co není může být..
tady se taky skoro porad pošťuchujou, štípou, bouchaj, tahaj za vlasy, ale ten rozkladnej element je dost i mladsi, na samostatnej pokoj teda asi nikoho nepřemluvím, znamena to leda rodice v malym obejvaku na rozkládacím gauči
Gatita Chudák malej, to teda si taky musel zkusit a vy taky tedy. Ale já jsem to tu taky psala, že se mi přesně za takhle jedny vánoce s virozou uplně vymněnilo dítě, to bylo uplně neskutečný... Asi nějaké kouzlo Vánoc:D
Gatita hrozné martyrium máte za sebou, chudáček malej, i vy teda. Jsem ráda, že to má za sebou a je všechno na dobré cestě ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů