Aranel U nás taky není nikde stín, v létě se dá jít projít jenom do rozpálené vsi (když je slunce pod úhlem, že stín hážou domy). S miminem to bylo zoufalý, tak jsem byla opravdu ráda, že moje děti spí denní spánky doma v postýlce. Okolo nás vede oblíbená procházková trasa za ves a vždycky je mi líto těch matek, co se tu i za vedra plouží s kočárkem, aby se mimino vyspalo.
U našich pro změnu jsou jenom silnice, nebo opravdu klasické polňačky, s kočárkem prakticky neprůjezdné. A u tchánů pro jistotu nic
jenom cesty po vsi bez chodníků a silnice první třídy.
Vše o těhotenství a dětech
Keď to čítam, tak zlaté mesto.
Evaeva Jj, každé dítě má na své zahradě svoje hřišťátko
v naší větší obci děti na hřiště chodí, ale u našich jen velice zřídka a u tchánů jsme tam ještě nikdy nikoho nepotkali (a to mají zrovna velice hezké hřiště).
Myrtila jenže to se brzy omrzí a pořád jseš jen doma. Náš klasický program je nákup a procházka na aspoň trochu vzdálenější hřiště. Když musíš do obchodu autem a hřiště není a ani do toho lesa pořádně nedojdeš, to bych se zbláznila. Asi hned první půlrok, s miminem to musí být hodně na hlavu
Evaeva Jj, to si vždycky říkám u našich, že kdybych tam měla trávit mateřskou (ještě tu první za covidu), asi by mě z toho kleplo. Nikde nic a všude autem. Tam se teda nedá koupit ani rohlík. Jenom pošta tam zůstala.
Myrtila u nás rohlík koupíš. Ten obchůdek úplně tak marný není, naprostý základ tam mají, ale co bych tam dělala denně, to nevím.
Evaeva Mně přijde, že řada vesnic je ted už jen tak pro ty chalupáře, že už tam pořádně denně ani nikdo nebydlí, ale v létě je ta vesnice plná.
My jsme vesnice s velkou občanskou vybaveností, jediné co nám tu chybí je to velké dětské hřiště pro malé děti, což je fakt smutný, že to x let fakt není prioritou vedení obce, ale moje děti už ven chodí běhat na náves kolem kostela, na sportovní hřitě, do parku, ale hřiště pro prtata tu není. Přírody je všude až až, dojdeš do ní pěšky po všech světových stranách, les má leckdo doslova za barákem, děcka tam mají doměčky, kluci si tam dělají skokánky na kola atp., když jdeš bruslit, bobovat, koukáš do krajiny, to je super, procházkových tras je tu hodně, ale nemůžeš čekat, že dojdeš k nějakému kiosku na kafe, že, to musíš jedině hodně natáhnout krok.:D ... ale je to fakt vykoupené tím, že jsme hodně okrajový region, ta větší města aspoň okresního typu, i ta jsou poměrně dost z ruky.
U našich ta vesnice je taky slušně vybavená i se tam dají dělat nějaké procházky, ale je to tam samý kopec ![]()
Evaeva No, taky nevím, co tam ty matky dělají celé dny, tipla bych si, že obráží kamarádky v jiných vesnicích
už tam vlastně ani nikoho neznám, kdo by tam bydlel s malými dětmi (jsou tam, ale přistěhovalí, neznáme se).
Zase abych to tam úplně nehaněla, starší děti, které jsou rády v přírodě, se tam vyblbnou, příroda kolem je krásná, ale třeba do lesa je to vždycky minimálně kilometr polňačkou (bez stínu), koupat už se tam myslím taky nikde nedá (za nás se dalo ve 2 rybnících), v zimě bruslit nebo nějak víc sáňkovat taky ne (už není v zimě takové zima, navíc tam, kde jsme sáňkovali, je dnes docela provoz). Tech možností pro společný pobyt dětí venku i tam dost ubylo.
Myrtila Evaeva Ve městě jsme žili do 4 let dcery a mě naopak strašně štvalo se pořád vypravovat ven a tvrdnout v parku nebo na hřišti. Mně vyhovuje ta zahrada za domem, dítě tím nijak nestrádalo, si myslím. Tady na vsi bylo tehdy jedno hřiště pro děti, teď jsou tu dvě, ale málokdy je tam někoho vidět. Ale s kočárem tu ves člověk obejde několikrát, když dítě spí jen za jízdy, to je fakt. Nebo musí s kočárem do lesa, ten máme hned za humny.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články