Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
44168 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:09

letfenixajá o tom homeschoolingu pořád přemýšlím. Možná tak první stupeň. Třeba z matiky toho umím docela dost, i když ji teď aktivně nepouzivam. zcela určitě jsem nadprůměr populace. A když se mladší připravovala na přijímačky, tak jsem byla opravdu ráda, že má tu ségru, co z matiky exceluje a ty věci ji dovysvetli bez námahy a nemusím googlit konstrukci lichoběžníku. 

Ještě mi přijdou relativně hratelné ty předměty, kde stačí na ZŠ takové ty povšechné encyklopedické znalosti. Ale chemie?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:11

continuity já teda jednoho kluka, co prošel kompletním wald. vzděláváním znala. Byl hodně chytrý, ale trochu zvláštní, laicky bych řekla, že asperger. Střední školu si hodně pochvaloval, na VŠ, kam chtěl, se dostal. Pak už se naše cesty rozešly.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:14

continuity já si myslím, že těch dětí, co se vzdělávají na homeschoolingu jak je třeba V jedna ruka netleská, je málo. Obvyklejší bude, že navštěvují různé ty podpůrné domškolácké skupiny a komunitní školy. Ale třeba Ledečtí děti na domácím vzdělávání měli a bez toho by prý nemohli být tam, kde jsou.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:17

Aranel tak Liberec byl je příklad, že není třeba se upínat na Prahu. Ale jasně, záleží na konkrétních podmínkách a taky konkrétním dítěti, v Praze jsou přecejen širší možnosti.

Offline letfenixa
11007 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:20

continuity teoreticky by som mohla odučiť celú ZŠ doma, ale Lukáškovi by to sociálne absolútne ublížilo.

Offline viktorka_od splavu
49531 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:24

taky mam v okoli rodinu ktera mela dite na komplet waldorfske zs. no co jsem tak pochopila, je to spis urcene pro ty pomalejsi deti co potrebuji jiny pristup, tak tady se jim bude libit a to vzdelani by vice stejne nezvladly. nebo z toho teoreticky muze benefitovat trochu "jine" dite ale hodne inteligentni, ktere ty vedomosti nejak samo nazene. ovsem pro to jejich veskrze prumerne ditko katastrofa, bylo by minimalne zvladlo maturitu ale ted to vypada ze skonci se zakladnim vzdelanim

Offline continuity
44168 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:26

Evaeva tak u těch nadaných a nadprůměrně zvídavých dětí to je ještě jinak. Mojí starší v půlce pětky chyběl tak cca rok vědomosti z matiky, protože nahovno učitel. Dohnala to za covidu za šest týdnů do příjimacek v podstatě sama jen s knížkou a nejakou menší dopomoci. (Ona má zas jiné handikepy, možná taky asperger). 

Jenže pokud se bavíme o průměrném dítěti, tak to tu podporu a občas trochu popohnat prostě potřebuje. Waldorfská pedagogika jak to chápu já, čeká na to okno příležitosti, až jim to docvakne, no a některým to samo nedocvakne nebo se jim vůbec nechce. stejně to maji scio skoly. Když je dítě extra zvídavé, tak mu to neuškodí. Ale kdybych na to čekala u mladší, tak nespočítá ani rovnici o jedné neznámé. 

Offline continuity
44168 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:27

viktorka_od splavu

Přesně to jsem teď napsala. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:29

continuity no jemu to spíš pomohlo. Já ho poznala na prahu puberty a moc jsem mu nevěřila. Ale to je snad už celkem známá pravda, že každému dítěti vyhovuje jiný typ školy. Jemu to sedlo, nic dohánět nemusel.

Offline Myrtila
5621 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:34

viktorka_od splavu Neni to waldorf, ale Montessori základka, na tu chtěla dát dítě kamarádka, ale pak zjistila, že všechny děti odsud míří maximálně na blízký maloměstský učňák. Přiznávám teda, že o alternativních školách moc nevím, protože děti tam dávat neplánuju, tak možná jinde je to jiné, tady podle slov té kamarádky (která bydlí doslova na dohled od té školy), tam děti při bližším pozorování celé dny třeba něco vyřezávají ze dřeva, nebo se starají o hospodářská zvířata, ale těch znalostí, co jsou prostě potřeba pro průchod vzdělávacím systémem, tam asi moc nenabudou. Co umí pak pro život, to nehodnotím, do toho nevidím. 

Offline viktorka_od splavu
49531 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:36

Myrtila jo no, ja se v tom taky nevyznam,  me to celkem prekvapilo, mela jsem vice idealisticke predstavy, nastesti me pro moje deti nikdy takova vec nenapadla:-)

Offline Gatita
8771 příspěvků moje polička 11. srpna 2026 07:30

MPLee ja ti muzu poslat reference na ZŠ Dolni Chabry. Za nás nemá chybu. Ale mám tam jen jedno dítě, které vyfasovalo nejlepší učitelku ever. Tak bych s referencí počkala po září, až nastoupí i druhé dítě. Nejsem totiž objektivní, jak mám zkušenost jen naším budoucím patákem. 

Offline MPLee
3064 příspěvků moje polička 11. srpna 2026 12:52

Gatita děkuju! Na tu už jednu referenci mám, že je fajn, ale prý se teď začíná atmosféra školy měnit, jak přidávají třídy. A otázka je, jestli je šance pro nespádové, se tam dostat. 

Offline MPLee
3064 příspěvků moje polička 11. srpna 2026 12:58

A rovnou se ještě zeptám, nechystáte se někdo posílat dál autosedačky? Sháním be safe stretch nebo axxkid one

Offline Gatita
8771 příspěvků moje polička 11. srpna 2026 13:36

MPLee ona to dřív byla maličká škola, teď ji rozšířili, v ročníku bývá na prvním stupni už cca 75 děti, bývají vždy 3 paralelky, které po exodu detí na 8g redukují do 2. Atmosféra se mi zdá velmi rodinná. Ale uvidíme, z nástupu mladšího mám obavy, bude potřebovat velkou podporu a modlím se, aby měl aspoň z půlky takové štěstí jako starší. Ten má super kolektiv, super učitelku, super asistentku, super druzinarku...hodně se tam pečuje o ten kolektiv právě, je tam takové zdravé prostředí. Ale to je ta jedna třída, no. 

Offline MPLee
3064 příspěvků moje polička 11. srpna 2026 14:04

Gatita zni to skvele uz od zacatku, co jsi skolu pro starsiho vybirala! Drzim palce, at i mladsi ma stejne stesti. 
asi je teda ted skola dost plna a nespadovi sanci nemaji, co? 

Offline Pinot Noir
30266 příspěvků moje polička 11. srpna 2026 14:37

MPLee nekoukala jsi na tu školu 1. KŠPA? Mně se to líbilo hodně, ale Viktora nevzali, ten už byl pro ně moc mimo standardy.

Offline continuity
44168 příspěvků moje polička 11. srpna 2026 14:42

MPLee u nás když se kapacity navyšovali tak s výhledem, aby se dostali všichni přihlášení. Rozhodne to stojí za zeptaní. 

Offline Gatita
8771 příspěvků moje polička 11. srpna 2026 14:46

MPLee. Těžko říct.  Deti bude asi převis. Pred několika lety tam hlásila dítě nespádová kamaradka a nějak jim to myslim nevyšlo.Ale na druhou stranu znám i dost spádových dětí, které k nám nechtěly a šly cíleně jinam, na nespádovou školu (ambiciózní šli na Žernoseckou, ale co pak vyprávěly ty matky,  mi vyvolalo husí kůži) nebo na soukrome.  

Offline notna
9659 příspěvků moje polička 11. srpna 2026 15:14

Z Waldorfské školy znám jen jedno dítě. Teď už je to dospělý muž, momentálně doktorand na UK, myslím. Ale jeho neznám vůbec a s matkou už ve styku nejsem, tak podrobnosti z posledních let úplně nevím. Vzhledem k tomu, jak dlouho už tady ten  typ školství je, asi to nebude úplně propadák. Nebo myslíte, že by tam rodiče dávali svoje děti, když by tyhle školy produkovaly jen ve vzdělání zaostalé, s malou perspektivou na vyšší vzdělání? Jsou na to nějaké statistiky?

My tu máme blízko jednu hodně alternativní základku, vzhledem k našim Kotěhůlkám, kde se všichni známe a kroužku, který vedu, mám docela o dětech přehled. A ač se o té základce říká, že chodí jen na výlety a pečou chleba, znám děti, které se dostaly z této školy na gymnázia. A taky vím, že na projektu pečení chleba zvládnou probrat od češtiny přes matiku i chemii. I jsem o škole uvažovala pro dceru, tehdy existovali chvíli, inspekční zprávy nebyly špatné.

Kamárkdy dcera maturovala na scio gymnáziu, na VŠ přijata všude, kam chtěla. Ze scio základek má dcera spolužáky na gymnáziu, kam nebylo snadné se dostat vzhledem k přetlaku. U mě tedy ty alternativní školy strašák nejsou, ale je to moje omezená bublina a taky mi nepřijde žádná tragédie dítě na učňáku.