Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43257 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:09

letfenixajá o tom homeschoolingu pořád přemýšlím. Možná tak první stupeň. Třeba z matiky toho umím docela dost, i když ji teď aktivně nepouzivam. zcela určitě jsem nadprůměr populace. A když se mladší připravovala na přijímačky, tak jsem byla opravdu ráda, že má tu ségru, co z matiky exceluje a ty věci ji dovysvetli bez námahy a nemusím googlit konstrukci lichoběžníku. 

Ještě mi přijdou relativně hratelné ty předměty, kde stačí na ZŠ takové ty povšechné encyklopedické znalosti. Ale chemie?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:11

continuity já teda jednoho kluka, co prošel kompletním wald. vzděláváním znala. Byl hodně chytrý, ale trochu zvláštní, laicky bych řekla, že asperger. Střední školu si hodně pochvaloval, na VŠ, kam chtěl, se dostal. Pak už se naše cesty rozešly.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:14

continuity já si myslím, že těch dětí, co se vzdělávají na homeschoolingu jak je třeba V jedna ruka netleská, je málo. Obvyklejší bude, že navštěvují různé ty podpůrné domškolácké skupiny a komunitní školy. Ale třeba Ledečtí děti na domácím vzdělávání měli a bez toho by prý nemohli být tam, kde jsou.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:17

Aranel tak Liberec byl je příklad, že není třeba se upínat na Prahu. Ale jasně, záleží na konkrétních podmínkách a taky konkrétním dítěti, v Praze jsou přecejen širší možnosti.

Offline letfenixa
10912 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:20

continuity teoreticky by som mohla odučiť celú ZŠ doma, ale Lukáškovi by to sociálne absolútne ublížilo.

Offline viktorka_od splavu
49387 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:24

taky mam v okoli rodinu ktera mela dite na komplet waldorfske zs. no co jsem tak pochopila, je to spis urcene pro ty pomalejsi deti co potrebuji jiny pristup, tak tady se jim bude libit a to vzdelani by vice stejne nezvladly. nebo z toho teoreticky muze benefitovat trochu "jine" dite ale hodne inteligentni, ktere ty vedomosti nejak samo nazene. ovsem pro to jejich veskrze prumerne ditko katastrofa, bylo by minimalne zvladlo maturitu ale ted to vypada ze skonci se zakladnim vzdelanim

Offline continuity
43257 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:26

Evaeva tak u těch nadaných a nadprůměrně zvídavých dětí to je ještě jinak. Mojí starší v půlce pětky chyběl tak cca rok vědomosti z matiky, protože nahovno učitel. Dohnala to za covidu za šest týdnů do příjimacek v podstatě sama jen s knížkou a nejakou menší dopomoci. (Ona má zas jiné handikepy, možná taky asperger). 

Jenže pokud se bavíme o průměrném dítěti, tak to tu podporu a občas trochu popohnat prostě potřebuje. Waldorfská pedagogika jak to chápu já, čeká na to okno příležitosti, až jim to docvakne, no a některým to samo nedocvakne nebo se jim vůbec nechce. stejně to maji scio skoly. Když je dítě extra zvídavé, tak mu to neuškodí. Ale kdybych na to čekala u mladší, tak nespočítá ani rovnici o jedné neznámé. 

Offline continuity
43257 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:27

viktorka_od splavu

Přesně to jsem teď napsala. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:29

continuity no jemu to spíš pomohlo. Já ho poznala na prahu puberty a moc jsem mu nevěřila. Ale to je snad už celkem známá pravda, že každému dítěti vyhovuje jiný typ školy. Jemu to sedlo, nic dohánět nemusel.

Offline Myrtila
5367 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:34

viktorka_od splavu Neni to waldorf, ale Montessori základka, na tu chtěla dát dítě kamarádka, ale pak zjistila, že všechny děti odsud míří maximálně na blízký maloměstský učňák. Přiznávám teda, že o alternativních školách moc nevím, protože děti tam dávat neplánuju, tak možná jinde je to jiné, tady podle slov té kamarádky (která bydlí doslova na dohled od té školy), tam děti při bližším pozorování celé dny třeba něco vyřezávají ze dřeva, nebo se starají o hospodářská zvířata, ale těch znalostí, co jsou prostě potřeba pro průchod vzdělávacím systémem, tam asi moc nenabudou. Co umí pak pro život, to nehodnotím, do toho nevidím. 

Offline viktorka_od splavu
49387 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:36

Myrtila jo no, ja se v tom taky nevyznam,  me to celkem prekvapilo, mela jsem vice idealisticke predstavy, nastesti me pro moje deti nikdy takova vec nenapadla:-)