Z Waldorfské školy znám jen jedno dítě. Teď už je to dospělý muž, momentálně doktorand na UK, myslím. Ale jeho neznám vůbec a s matkou už ve styku nejsem, tak podrobnosti z posledních let úplně nevím. Vzhledem k tomu, jak dlouho už tady ten typ školství je, asi to nebude úplně propadák. Nebo myslíte, že by tam rodiče dávali svoje děti, když by tyhle školy produkovaly jen ve vzdělání zaostalé, s malou perspektivou na vyšší vzdělání? Jsou na to nějaké statistiky?
My tu máme blízko jednu hodně alternativní základku, vzhledem k našim Kotěhůlkám, kde se všichni známe a kroužku, který vedu, mám docela o dětech přehled. A ač se o té základce říká, že chodí jen na výlety a pečou chleba, znám děti, které se dostaly z této školy na gymnázia. A taky vím, že na projektu pečení chleba zvládnou probrat od češtiny přes matiku i chemii. I jsem o škole uvažovala pro dceru, tehdy existovali chvíli, inspekční zprávy nebyly špatné.
Kamárkdy dcera maturovala na scio gymnáziu, na VŠ přijata všude, kam chtěla. Ze scio základek má dcera spolužáky na gymnáziu, kam nebylo snadné se dostat vzhledem k přetlaku. U mě tedy ty alternativní školy strašák nejsou, ale je to moje omezená bublina a taky mi nepřijde žádná tragédie dítě na učňáku.