Isca Já zase hltala Upfieldova inspektora Bonaparta. Takže moji oblíbenci: "ušúlal si cigaretu", "olovrant", "belasý", "poondiatý" no, byla jich celá řada. A samozřejmě "huncút". Jo a taky jsem měla půjčenýho Vinnetoua (a byl míň pokrácenej než tehdy čerstvě vyšlá česká verze). Tam jsem se naučila, že s tím drevokocúrem strejda si ze mě asi strejda dělá srandu, páč přece "len skunkovia a veveričky lezú na strom", keď príde medveď (ten konec už lovím z paty, a nejspíš je to úplně blbě, tak to ani nemůžu dát jako citát.
Čeština - chrám i tvrz
Isca Bokombrady jsem ve velkém vstřebávala v Jihu proti Severu - česky byl v knihovně permanentně nedostupný.
Isca Oooo, bokombrady!
Gulik, Remarque, Hailey, Christie...moc toho bylo. Ale ze slovenských knih? Napadá mne jen ten Nižnanský nebo možná Mňačko.
Na vysoké jsem pak přečetla leccos, ale to rozhodně nebyla davová četba. Figuli, Žár. A
M.Válek, Z vody, to bych i chtěla mít doma.
Nabízím jeden zajímavý příběh slovenského klasika
Isca Četla jsem ve slovenštině pod názvem Rebeka Živou a mrtvou, dodneška si představuji, jak "Jasper tackal u kozuba"
Prosperina já si to pamatuji vytuněné na "somár starý poondiatý"
Fiction
dokonalý!
viktorka_od splavu no mas to: hlad je převlečené obžerství. ![]()
continuity
:-P
nesouhlasím už s tou první větou, že to rozdělí ty v budoucnu úspěšné a neúspěšné. Jsou lidi, co jsou o tom přesvědčení, ale myslím, že o úspěchu rozhoduje spousta jiných věcí.
V prvni řadě bychom si teda měli zadefinovat, co je to úspěch. Jinak můj názor je, že Cermat je šedá eminence českého školství a zasloužil by podstatně větší kontrolu, pokud nemá škodit.
Jinak přijímačky na střední školy prý dopadly +- jako loni, což je po roce v lockdownu vlastně dobrá zpráva.
Úplně souhlasím, hlavně s první částí.
Mé zkušenosti s Cermatem jsou skoro vždy negativní, jednání s jeho "úředníky" jsou tak úmorná, že by jeden přes plot skočil.
Mha Neházej flintu do školství. ![]()
Bledule spíš do Cermatu?
continuity Do obojího.
Do Cermatu bych flintu klidně hodila, ale pár přísloví měla dcera i v přijímačkách ještě předcesmatových. A troufám si tvrdit, že jejich škola je všechno, jen ne dinosaurus.
Sweet Potato Ja bych jim tam mozna hodila i vidle.
mirajo Ty se nezdáš.![]()
viktorka_od splavu Hezký! ![]()
Jinak bych doplnila poznatek o klasické znalostní vzdělanosti: Co se v mládí naučíš, ve stáří omíláš furt dokola! ( rodinné oslavy tradičně zpestřované citací dílem obrozenecké, dílem socrealistické lyriky na způsob Cimrmanova Záskoku).
aneb neschopnost myslenku udrzet se snoubi s neschopnosti myslenku opustit![]()

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje