VIP, na které je příjemné koukat;-)

01. zaří 2014 21:45
Offline Gatita
8553 příspěvků moje polička 08. července 2023 17:37

Jinak my jsme ted v Italii a mam tu strasnou potrebu hovorit italsky, prestoze neumim ani slovo. Vubec si to nutkani neumim vysvetlit, mluvim tak nejak prumerne anglicky a nemecky, Italove taktez, ale jakmile prekrocim prah nejakeho obchodu nebo restaurace, uz ze me padaji ty paskvily. Proste si nemuzu pomoci. To je zas opacny extrem, hrozny.

Offline andulka01
12760 příspěvků moje polička 08. července 2023 17:52

Gatita to mám taky, i v Chorvatsku. Oboje jsem se i průběžně trochu učila, ale jak jsem líná tak že mě padaj taky jen paskvily.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 08. července 2023 18:14
Reakce na baltik:

- To je zajimave, jak mame kazdy jina ocekavani, ja chci, aby slovaci mluvili slovensky, nevidim duvod, proc by meli cesky, kdyz si rozumime

Pripomenula ste mi dávny zážitok z Chorvatska, už po rozdelení republiky  a Srbsko-Chorvatskej vojne .Nejako sme sa spriatelil na pláži tri rodiny s deťmi. Bola to veselá partia , stále sme mali o čom rozprávať, na čom sa smiať . Raz po takom dlhšom posedávaní a rozprávaní na brehu, sme konečne uznali, že už fakt musíme do vody a vo veselej nálade sme   všetci pomaly postupovali po móle, stále  medzi sebou živo diskutujúc .Pred schodíkmi do vody sa nám postavil do cesty  asi 50 - 60 ročný muž , Chorvát,a  vcelku priatelsky sa na našu skupinku obrátil s dotazom : Počúvam vás, vy ste aj Česi, aj Slováci, že ?  Veď ste sa rozdelili - a to sa spolu rozprávate ? V tom momente nás smiech prešiel .

Offline Gatita
8553 příspěvků moje polička 08. července 2023 18:23

andulka01 tak v Chorvatsku jsem nastesti nebyla, dovedu si zive predstavit, jak "mluvim":)))

Vubec nevim, jakym to trpim syndromem. Jazykama, co relativne umim, se bojim kvaknout skrz prisnou autocenzuru, a v te Italii toto. Asi ze je to tak pekny jazyk a lidi ve sluzbach jsou tam extremne mili.

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 09. července 2023 10:32
Reakce na baltik:

To je zajimave, jak mame kazdy jina ocekavani, ja chci, aby slovaci mluvili slovensky, nevidim duvod, proc by meli cesky, kdyz si rozumime

​A to je právě to. Mladá generace, co nečetla polovinu knih ve slovenštině a nekoukala na slovenský pondělky už každýmu výrazu nerozumí, a starší generace mívá potíže se sluchem (jako třeba i já) a tak taky hned nedokáže rozklíčovat každý "cizí" slovo - vídám to u pokladen nebo třeba výdejních okének v lékárnách často, kdekdo se opakovaně ptá, co vlastně dotyčná myslela...

andulka01 

Mně by taky cizí přízvuk nevadil, vždyť ho máme v zahraničí taky, a nikdo se nám nesměje. Počítá se ta snaha o dorozumění, že jo.

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 09. července 2023 13:44

Líbila se mi Kolářová ve Varech.

Offline rozarka
4199 příspěvků moje polička 09. července 2023 14:43

999 mě se taky líbila, ten kaftan v růžové je slavnostní a nevypada to lacině. Jen z profilu mi přišlo, že má nějakou velmi pohodlnou podprsenku.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. července 2023 16:36

999 Moc krásná paní a velmi příjemná, já ji jednou potkala na nějaké akci UNICEF a působila na živo velmi křehce, byla tam s Patrikem.Eliášem a ten teda je taky dost drobný, tak 175 cm. Překvapil, TV děsně lže. 

Offline nerolix
příspěvků moje polička 09. července 2023 19:52

rozarka přesně to samé mě napadlo. škoda, že nemá lepší podprsenku, jinak by to bylo to neklepší, co jsem na ní za posledních x let viděla ale i tak jí to moc slušelo!

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 09. července 2023 20:06

Kan Haha, všude píše 185 :-). 

Offline slniecko admin
19466 příspěvků moje polička 10. července 2023 00:11

S tým precvakávaním medzi jazykmi, no podľa mňa to súvisí aj s niečím ako je "jazykový talent", proste niektorí ľudia sa aj jazyky ľahšie učia ako iní, tak to bude asi aj s tým prechádzaním z jazyka do jazyka. A určite so slovnou pamäťou a asi aj s hudobným sluchom.

Ja sa priznám, že mne sa veľmi ťažko precvakáva a napríklad tým, že veľa čítam v češtine a v angličtine, tak aj nechtiac používam mnoho čechizmov a niekedy neviem preložiť slovo z Aj, ktorému síce rozumiem, ale neviem si spomenúť slovenský ekvivalent.

barbucha ono v tom bude niečo, akurát neviem čo. To čo píše continuity je na Slovensku veľmi časté (a nielen s češtinou, ale aj napríklad s angličtinou u staršej generácie - prísť zo zahraničia a nebodaj použiť inojazyčné slovo, ojojóooj - ale decká sú už úplne uzrozumené s tým, že preskakujú Sj-Aj aj v rámci jednej vety) a ja si pamätám, že keď som sa snažila ako dieťa v Čechách rozprávať česky, vždy som bola vysmiata (pritom väčšinou rodinnými známymi, ku ktorým sme chodili na návštevu).

A moje deti mali podobné zážitky, vôbec som im nevedela vysvetliť, prečo keď v zahraničí sa snažia hovoriť jazykom tej krajiny, tak všade sú nadšení, len v Čechách sa na nich dívajú divne ...

Neviem si to vysvetliť....možnože to vyvoláva pocit, že ten druhý už zas nerozumie po slovensky...alebo neviem. 

Offline Karja
44215 příspěvků moje polička 10. července 2023 08:06

999 Taky se mi to moc líbilo, až jsem si říkala, že obléknout starší dámu slavnostně je mnohem větší kumšt než mladou holku, ty mají uplně jiné možnosti, vybírají z x barev, střihů, materiálů bez omezení.

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 10. července 2023 08:40

Karja Viď :-). A v podstatě ji oblékli jako mladou holku :-).

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 10. července 2023 10:24

Mne se moc libi v tomhle outfitu

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. července 2023 10:50

711990 ten je taky moc pěkný! Je vidět, že umí stárnout s grácií.

Offline stes
9030 příspěvků moje polička 10. července 2023 11:09

711990 tohle je moc pekny. Ten růžový pytel se mi nelibil, ja nemam ráda a nelibi se mi cokoliv takhle ke krku, kór na léto

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 10. července 2023 12:31
Reakce na slniecko:

A moje deti mali podobné zážitky, vôbec som im nevedela vysvetliť, prečo keď v zahraničí sa snažia hovoriť jazykom tej krajiny, tak všade sú nadšení, len v Čechách sa na nich dívajú divne ...

Neviem si to vysvetliť....možnože to vyvoláva pocit, že ten druhý už zas nerozumie po slovensky...alebo neviem. 

​To nechápu. Přesně tak - nikde v zahraničí se nikomu nesmějou kvůli přízvuku, chybám... jedině nějakej debil. Tak leda by tady u nás žili samí debilové (nic nenaznačuju ).

Mně by přízvuk nevadil, když sama volám po tom, aby v Čechách mluvili česky - jen mě štve v případě, kdy slovenská herečka mluví česky, v roli evidentní Češky. Tam je to slyšet a dost zbytečně. Například mě napadá ta Šišková, z tý jsem měla dost ujímání vždycky. 

Ta znalost slovenštiny se ale fakt vytrácí, už jsme rozdělený dlouho... 

Offline stes
9030 příspěvků moje polička 10. července 2023 12:37

barbucha nejstrasnejsi byla slovenska Vica Kerekes, puvodem Maďarka, co cesky provazela nejakym putovatelskym poradem po Madarsku. Opravdu hruza, jeji čeština.  Nechapu, co ji k tomu vedlo, jestli musela, ale jinak zajimavy porad tim byl totalne zadupán.

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 10. července 2023 12:48

stes 

Jo, vono jich je víc. Co je k tomu vede... obvykle třeba známost s režisérem (anžto českejch hereček máme dost) a podobně, neboť složenky se platit musí a pěkná rolička taky neni k zahození, a na Slovensku se asi málo točí nebo co.

Já dokonce kus toho pořadu viděla a máš pravdu, hrůza děs, nicméně měla aspoň ten maďarskej původ, čili trochu souvislost tam najít šla. Mně se teda zrovna celá ozubená Vica zdá příšerná, i když na zjev tý zmíněný Šiškový nemá, ta u mě jednoznačně vyhrává první cenu v soutěži o největší obludu. Vždycky jsem si říkala - když jednu dobu neslezla z obrazovky - že snad takovejch bychom u nás taky pár našli, to nemuseli hledat až v cizích krajích

Offline Vari
2187 příspěvků moje polička 10. července 2023 13:04

Ja to nepoznam, ale Vica ma prej i slovenstinu dost blbou, jakoze ma brutalni madarskej prizvuk.