Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 16. března 2021 01:00
Reakce na Jitka77:

A666 madluša Holky nakonec řekly ne a kluci to nakonec pochopili, ale byla to iniciativa a aktivní vstřícné projevy těch holek, kvůli čemu to došlo poměrně daleko. Měly štěstí, že kluci byli v jádru rozumní a slušní.

​Štěstí měly, ale to, že holka iniciuje sexuální kontakt neznamená, že ho musí dokončit. K ničemu se tím nezavazuje. Kdyby se kluci nezastavili, bylo by to prostě znásilnění

Offline madluša
122 příspěvků moje polička 16. března 2021 01:26

Obecně, abych shrnula co jsem tím chtěla říct:

Souhlasím s výchovou chlapců v tomto duchu https://www.facebook.com/instruktorpavelhoudek//pcb.2979906188898239/2979908428898015

Ale je potřeba i dívkám říct, že svádění, flirt a erotická provokace jsou výzva a dáváme tím najevo náš zájem o sexuální kontakt. K tomu je to totiž určené a je tedy si potřeba rozmyslet ke komu to směřuji, protože to nemusí být vždy bezpečné.

Domnívám se, že nic z toho neznamená, že si myslím, že znásilněná si za to může sama ani to tohle smýšlení nijak nepodporuje. Zatímco postoj, že mám právo kdykoliv vycouvat, každý to musí respektovat a zařídit se podle toho považuji za, svým způsobem, nebezpečný. Protože to, že mám na něco právo mi bezpečí nezajistí.

Offline OliveOyl
1957 příspěvků moje polička 16. března 2021 06:13
Reakce na Lav:

Ach jo, takže se stalo přesně to, čeho jsem se bála. Skutečně nechci mít - ani tady na internetu pod nickem - nálepku někoho, kdo si myslí, že žena si je znásilněním vinna, je mi z toho už ne jen smutno, ale i špatně. Jestli je chyba na straně mé neschopnosti srozumitelně formulovat, nebo na straně porozumět psanému textu nevím, ale každopádně jesli je tu někdo, kdo to celé může smazat, tak ho o to prosím. A pokud je tu někdo, komu se znásilnění stalo, tak mě to moc mrzí a omlouvám se, jestli jsem se neúmyslně vyjádřila nějak zraňujícně.

​dočetla jsem se až sem a myslím, že ti rozumím

jsem proti jakýmukoli násilí. na mužích, na ženách, na dětech, na zvířatech. ať jde o sex nebo ne. fyzickými i psychickýmu - to mi přijde obzvlášť zrůdný, tady často oběti ani nedojde, že je oběť, a když jo, hrozně špatně se to dokazuje

ale přijde mi tady trochu trochu nespravedlivý, že u šestnáctiletý holčičky se předpokládá, že když řekne ne, je to ne, když neřekne nic, je to ne, když řekne ano, možná to taky znamená ne, prostě, že může bejt zmatená, nejistá a nevědět, co se sebou, taky může bejt úplně na mol, ale šestnáctiletej chlapeček musí bejt rozumnej, mít nadhled, umět správně vyhodnotit situaci a nedostat se do stavu, kdy by přišel o kognitivní funkce

a ne, opravdu si nemyslím, že jakákoli forma nátlaku, o násilí nemluvě, je přípustná nebo omluvitelná

Offline OliveOyl
1957 příspěvků moje polička 16. března 2021 06:27
Reakce na Potrefenáhusa:

continuity OliveOyl soulozi spolu přece i ne tak úplně dospěli muži a ženy, ne vždy je k tomu nutnej romantickej nebo důvěrnej vztah, roli muže hrát i alkohol...

​asi jsem měla najít vhodnější slovo než vztah, chtěla jsem odlišit situaci,kdy na tebe někdo skočí i s rozběhem od poněkud běžnějších interakcí :)

slniecko díky za vysvětlení, já myslela, že je to silná stresová reakce, netušila jsem, že takhle může mozek reagovat i na poměrně běžné situace, nikdy jsem to nezažila, ani o tom neslyšela, my tu jsme asi trochu pozadu a máme žebříčkovou soustavu :)

Offline rasaNori
8798 příspěvků moje polička 16. března 2021 06:32

Bohajeho kdyz si predstavim, kolik situaci se mohlo zvrhnout u me a kolikrat jsem mela fakt stesti, ze to nedopadlo blbe. Ale rikam si ze diky svym zkusenostem muzu svoje holky seznamit s jistyma situacema, ale zbytek bude opravdu na nich. A muzu akorat doufat ze potkaji ty rozumne jedince... 

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 16. března 2021 06:37
Reakce na dzizisketa:

Lav

Protože prostě za tu situaci činíš odpovědnou vždy jen ženu. Ať už tím, že muže láká, svádí, flirtuje s ním, nějak se obleče, baví se, pije alkohol a všechny ty bláboly, co už tu zazněly. Tohle všechno má právo dělat kdokoli, aniž by to mělo zvyšovat riziko sexuálního násilí. Akorát u žen takové chování znamená, že to chce, protože přece žena když říká ne, myslí ano, když jí muž koupí drink nebo s ním tancuje je mu něco dlužná, holky už od mala jsou učeny být především milé, a to i k lidem, ke kterým cítí vysloveně antipatie...a pak ty společenské odsudky, co tu od vás zaznívají. Tohle všechno je puzzle, které ve výsledku skládá obraz naší společnosti, kterému se říká rape culture a není to hezký obraz. 

Offline lalala
14 příspěvků moje polička 16. března 2021 07:07

Většinou nepřispívám, ale jdu sem dát k tématu článek: https://www.heroine.cz/zena-a-svet/4362-nova-pravidla-sexu-jen-se-souhlasem-jinak-jde-o-znasilneni

A doporučuji sledovat IG Konsent, hlavně Stories, opravdu skvělým způsobem o sexu edukují. Pak samozřejmě doporučuji třeba @topotom, protože příběhy těch, co zažili sexuální násilí od blízkého člověka, ale nikdy to neřekli, je setsakra hodně.

Offline OliveOyl
1957 příspěvků moje polička 16. března 2021 07:18

lalala já se jenom obávám, že pokud někdo dokáže někoho donutit k sexu, tak ho dost možná dokáže donutit vyslovit i to "ano".

Offline lalala
14 příspěvků moje polička 16. března 2021 07:26
Reakce na OliveOyl:

lalala já se jenom obávám, že pokud někdo dokáže někoho donutit k sexu, tak ho dost možná dokáže donutit vyslovit i to "ano".

​Proto se musí začít od základu, a to je edukace. Skvěle to tu pojmenovala dzizisketa. 
Dnešní mladá generace už o těchto věcech přemýšlí úplně jinak. Což je dobře, ta změna je hmatatelná. Ale cesta je to ještě dlouhá, jak jsem tak pročítala diskuzi.

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 16. března 2021 07:37
Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 16. března 2021 07:39

lalala když já mám pocit, že některé tady nediskutuji s oponentkami v diskuzi, ale s nějakým obecným míněním ve společnosti. 

Jinak si tu přehlídku podsouvání, zobecňování a překrucování nedovedu vysvětlit. 

Offline rasaNori
8798 příspěvků moje polička 16. března 2021 08:03

continuity jja jsem si vcera procetla ten ig procjsme... a zarazilo me, kolik jich popisuje ze je znasilnili kdyz byly opile, nebo to nehlasili z duvodu spatne rodinne situace. V prvnim pripade at se na me nikdo nezlobi tomu sly opravdu naproti a bohuzel se to potkalo se spatnym protejskem=pruser. A stokrat mohly byt presvedcene o svem pravu na nedotknutelnost. To druhe, kdy bylo na nich spachano nasili a nikomu to nerekli protoze by jim nikdo neuveril atd. tak to je smutne strasne moc. Ta nemoznost se oprit o rodinu, hledani pratelske duse (ovsem casto opet nasilnika) a tim se roztaci spirala... 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 16. března 2021 08:07
Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 16. března 2021 08:15

continuity tady nikdo nepodsouvá a nezobecňuje, tady se diskutuje. Zkus to nebrat tak úkorně.

Offline OliveOyl
1957 příspěvků moje polička 16. března 2021 08:16

lalala já mám pocit, že je to tady spíš jedno velký nedorozumnění. Že tu nikdo netvrdí, že je holka/žena zodpovědná za znásilnění. Ale že je zodpovědná za svůj osud,  nebo jak to vyjádřit.

Abych byla srozumitelnější: holka šla s kámošema do hospody. Tam se nechala pozvat od party Ukrajinců na panáka a střih, probrala se svlečená uprostřed parku. Můžeme tady vést salónní řeči o tom, jaká měla práva a že ty chlapy to neospravedlňuje. NO SAKRA ŽE NE!! Ale když to hůdě stálo v ambulanci nahatý, promrzlý, domordovaný, tak mu to bylo hovno platný. přitom stačilo tak málo.

Já to nečtu tak, že holky si za to můžou samy, ale že by si měly dávat bacha, eliminovat rizika, protože svět není jenom duha a růžový poníci 

Offline DruI
5505 příspěvků moje polička 16. března 2021 08:20
Reakce na OliveOyl:

ale přijde mi tady trochu trochu nespravedlivý, že u šestnáctiletý holčičky se předpokládá, že když řekne ne, je to ne, když neřekne nic, je to ne, když řekne ano, možná to taky znamená ne, prostě, že může bejt zmatená, nejistá a nevědět, co se sebou, taky může bejt úplně na mol, ale šestnáctiletej chlapeček musí bejt rozumnej, mít nadhled, umět správně vyhodnotit situaci a nedostat se do stavu, kdy by přišel o kognitivní funkce

​A vidíš, mě to obecně přijde spíš obráceně. Předpokládá se, že šestnáctiletá holčička má být připravena a očekávat, že šestnáctiletý chlapeček rozumnej nebude a kognitivní funkce neudrží. Má neustále přemýšlet o tom, která situace je nebezpečná a má se pro jistotu střežit různých situací. Má mít nadhled, má správně vyhodnotit novou situaci a nedostat se do stavu, kdy ztratí nad situací kontrolu...

Tak se asi obecně shodneme, že na různé možnosti by předem připravované měly být obě strany.

A stejně je to nakonec o štěstí. Každý z nás se někdy dostal do situace, která mohla skončit průserem.

Offline Jos
příspěvků moje polička 16. března 2021 08:25

OliveOyl . Tady jedou dve party, jedna za ostražitost a druha "zena ma byt nedotknutelná, kdyz vyjádří nesouhlas". Ja jsem vsema deseti za druhy nazor, ale nežijeme v ideálním svete bohuzel. Na magora se narazí leckde. Do toho se tady přimíchaly dost nešťastné výroky Viktorky a pak se neco u jinych ztratilo v překladu...A uz to tu jede

Offline madluša
122 příspěvků moje polička 16. března 2021 08:31
Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 16. března 2021 08:35
Reakce na DruI:

​nedostat se do stavu, kdy ztratí nad situací kontrolu...

​Tohle mi přijde jako dobré pravidlo nejenom v sexuálních vztazích. Tim, že to svoje děti učíme, jim určitě nepachame žádné příkoří. 

Offline DruI
5505 příspěvků moje polička 16. března 2021 08:39

continuity Jasně, to je obecně moc dobré pravidlo. To by si měli pravidelně připomínat i mnozí dospělí a svým dětem ho budu vtloukat do hlavy bez ohledu na pohlaví. 

A teda budu se zároveň modlit, aby nemělo fatální následky, když nad situací někdy kontrolu ztratí.