Ne. Do prdele už ne! Pokud tady pořád zaznívají výroky jako "jít tomu naproti" a o naivitě, když se někdo domnívá, že by se mi nemělo nic stát, tak jako fakt nevidím důvod se nějak brzdit a brát ohledy na city diskutujících. Edukace o bezpečném chování nejsou poučky o tom, jak se má kdo oblékat, jak moc má pít, jak moc a s kým flirtovat. Ale v tom, že nikdo nemá právo si druhého jakkoli nárokovat, že v případě pochybností a nelibosti je nejlíp odejít, požádat třeba obsluhu baru o pomoc (ano, už jsou i u nás bary, kde mají obsluhu pro takové situace skolenou), obrátit se na přátele... A to se pořád bavíme o situaci ohrožení náhodným člověkem někde v baru, na party. Pro což by nejvíce udělala osvěta ve smyslu, že ženy jsou svepravne bytosti a nejsou na světě pro mužské pobavení. Ale nejvíce sexuálních ataku pochází od lidí, kteří se vám jeví být na vaši straně, jde o známé, lidi z vašeho okruhu. Tam už žádné rady, co tu zaznívají, neplatí tuplem. Ale naopak i zde platí ten stejný výchovný základ o sebehodnote, tělesné integrite a tak.
Omfg
DruI Zedukujeme je, co se do nich vejde! Oni to pak holomci (a holomkyně) stejně udělaj po svým :)
nakonec bude nejúčinnější dát se na modlení
Lav
Protože prostě za tu situaci činíš odpovědnou vždy jen ženu. Ať už tím, že muže láká, svádí, flirtuje s ním, nějak se obleče, baví se, pije alkohol a všechny ty bláboly, co už tu zazněly. Tohle všechno má právo dělat kdokoli, aniž by to mělo zvyšovat riziko sexuálního násilí. Akorát u žen takové chování znamená, že to chce, protože přece žena když říká ne, myslí ano, když jí muž koupí drink nebo s ním tancuje je mu něco dlužná, holky už od mala jsou učeny být především milé, a to i k lidem, ke kterým cítí vysloveně antipatie...a pak ty společenské odsudky, co tu od vás zaznívají. Tohle všechno je puzzle, které ve výsledku skládá obraz naší společnosti, kterému se říká rape culture a není to hezký obraz.
Tohle mi přijde už trochu extrém napsat, že obecně drink a tanec jsou příslibem sexu a holky jsou od mala určeny být milé atd. Nejsem odborník, ale to mi přijdou argumenty už docela archaické. Nemyslím, že by se to nemohlo stát, ale jako většinové chování a výchova mi to nepřijde. Zneužívání situace, alkoholu, drog, psychického nátlaku atd samozřejmě, ale sklenička a tanec? A ta povinnost milé holky? To mi přijde, že naplatilo ani za mého mládí.
A vidíš, mě to obecně přijde spíš obráceně. Předpokládá se, že šestnáctiletá holčička má být připravena a očekávat, že šestnáctiletý chlapeček rozumnej nebude a kognitivní funkce neudrží. Má neustále přemýšlet o tom, která situace je nebezpečná a má se pro jistotu střežit různých situací. Má mít nadhled, má správně vyhodnotit novou situaci a nedostat se do stavu, kdy ztratí nad situací kontrolu...
![]()
OliveOyl
. Tady jedou dve party, jedna za ostražitost a druha "zena ma byt nedotknutelná, kdyz vyjádří nesouhlas". Ja jsem vsema deseti za druhy nazor, ale nežijeme v ideálním svete bohuzel. Na magora se narazí leckde. Do toho se tady přimíchaly dost nešťastné výroky Viktorky a pak se neco u jinych ztratilo v překladu...A uz to tu jede
Já bych jen ráda podotkla, že za mě to takhle fakt není. Já osobně jsem za ostražitost (a sama jsem ostražitá), zároveň ale vidím, že přístup společnosti je ten, že pokud žena dle nich není "dostatečně ostražitá", tak si za to vlastně tak trochu může sama. Což je špatně.
Navíc jde o to, že ta ostražitost pokrývá fakt v celku malou část případů. A proto je potřeba osvěta. protože holka může být ostražitá jak blázen a pak jí doma znásilní přítel nebo jí znásilní nějaká autorita a to jen proto, že má obrovskou šanci, že mu to projde.......
Ostražitot je na místě, snad žádná holka nechce být znásilněná a nechce tomu jít naproti. Ale zároveň je třeba zdůrazňovat, že holka má právona to říct ne a to kdykoliv, že je nedotknutelná, protože pak třeba místo aby si znásilnění vyčítaly a hledaly chyby jen v sobě, tak spíše půjdou, někomu se svěří případně to nahlásí. protože budou mít zažité, že to co se stalo, je špatně, ale ony za to nemůžou.
Navíc ta ostražitost jak ji učíme je strašně iluzorní. Jak jsem psala, mám nepříjemnou zkušenost s obtěžováním za bílého dne které v klidu mohlo skončit znásilněním být konstelace jiné. Vím, že jsou holky, co byly znásilnné doprovodem a i takové, které obtěžoval/znásilnil taxikář. Ze studí nevyplývá, že by to, co má holka na sobě, hrálo zase tak velkou roli. etc.
dzizisketa ty máš chlapecka a já budu ráda, když ho budeš edukovat. To nijak nerozporuji.
Ale s dovolením, já se svými holčičkami opravdu nebudu spoléhat, že se to na zeměkouli napříč kulturami do pěti let povede.
A vidíš, mě to obecně přijde spíš obráceně. Předpokládá se, že šestnáctiletá holčička má být připravena a očekávat, že šestnáctiletý chlapeček rozumnej nebude a kognitivní funkce neudrží. Má neustále přemýšlet o tom, která situace je nebezpečná a má se pro jistotu střežit různých situací. Má mít nadhled, má správně vyhodnotit novou situaci a nedostat se do stavu, kdy ztratí nad situací kontrolu...
Tak se asi obecně shodneme, že na různé možnosti by předem připravované měly být obě strany.
A stejně je to nakonec o štěstí. Každý z nás se někdy dostal do situace, která mohla skončit průserem.
Jo, přesně tak. Momentálně je ta zodpovědnost víceméně kladená jn na holky (obecně společností).
Ne. Do prdele už ne! Pokud tady pořád zaznívají výroky jako "jít tomu naproti" a o naivitě, když se někdo domnívá, že by se mi nemělo nic stát, tak jako fakt nevidím důvod se nějak brzdit a brát ohledy na city diskutujících. Edukace o bezpečném chování nejsou poučky o tom, jak se má kdo oblékat, jak moc má pít, jak moc a s kým flirtovat. Ale v tom, že nikdo nemá právo si druhého jakkoli nárokovat, že v případě pochybností a nelibosti je nejlíp odejít, požádat třeba obsluhu baru o pomoc (ano, už jsou i u nás bary, kde mají obsluhu pro takové situace skolenou), obrátit se na přátele... A to se pořád bavíme o situaci ohrožení náhodným člověkem někde v baru, na party. Pro což by nejvíce udělala osvěta ve smyslu, že ženy jsou svepravne bytosti a nejsou na světě pro mužské pobavení. Ale nejvíce sexuálních ataku pochází od lidí, kteří se vám jeví být na vaši straně, jde o známé, lidi z vašeho okruhu. Tam už žádné rady, co tu zaznívají, neplatí tuplem. Ale naopak i zde platí ten stejný výchovný základ o sebehodnote, tělesné integrite a tak.
Jenže ty vyzníváš tak, že jde jen a pouze o výchovu k sebehodnotě, respektu atd. a naprosto popíráš i potřebu té osvěty v prevenci. Naprosto souhlasím, že to je na prvním místě a tady u nás to má fakt velké nedostatky a ta osvěta je potřeba ve velkém. Zrovna v tom násilí od osoby blízké si myslím, že je právě ta eliminace rizik taky důležitá. Například tím vyhodnotit signály, které upozorňují na možné sklony k násilí, známky začínajících problému. Ano, určitě jsou situace, na které se nelze připravit, ale i ve vztahu lze změny chování poznat atd.
Tohle mi přijde už trochu extrém napsat, že obecně drink a tanec jsou příslibem sexu a holky jsou od mala určeny být milé atd. Nejsem odborník, ale to mi přijdou argumenty už docela archaické. Nemyslím, že by se to nemohlo stát, ale jako většinové chování a výchova mi to nepřijde. Zneužívání situace, alkoholu, drog, psychického nátlaku atd samozřejmě, ale sklenička a tanec? A ta povinnost milé holky? To mi přijde, že naplatilo ani za mého mládí.
Bylo by možné prosím z té citace výše vymazat alespon můj nick? Protože nic z toho výše zmíněného jsem já nenapsala, @dzisketka si to vymyslela a teď to tady koluje jako reakce na mě.
Jenže ty vyzníváš tak, že jde jen a pouze o výchovu k sebehodnotě, respektu atd. a naprosto popíráš i potřebu té osvěty v prevenci. Naprosto souhlasím, že to je na prvním místě a tady u nás to má fakt velké nedostatky a ta osvěta je potřeba ve velkém. Zrovna v tom násilí od osoby blízké si myslím, že je právě ta eliminace rizik taky důležitá. Například tím vyhodnotit signály, které upozorňují na možné sklony k násilí, známky začínajících problému. Ano, určitě jsou situace, na které se nelze připravit, ale i ve vztahu lze změny chování poznat atd.
Ono jde o to, že ta výchova k prevenci už tu je, je všudypřítomná a dává se jí momentálně mnohem větší důraz než v reálu má, protože opakuji, prevence pomáhá v minoritním množství případů.
drul: nedostat se do stavu, kdy ztratí nad situací kontrolu...continuity: Tohle mi přijde jako dobré pravidlo nejenom v sexuálních vztazích. Tim, že to svoje děti učíme, jim určitě nepachame žádné příkoří.
je prokazane, ze nejvice sexualnich napadeni pochazi od blizkych, takze az bude holka o samote se svym partnerem a rekne ne a nebude to stacit, tak to se taky ona dostala do stavu, kdy nema nad situaci kontrolu? zas a opet, respekt k druhym a pravidlo, ze ne, je ne. Naprosto to strucne a jasne sepsala dzizisketa (i dalsi, samozrejme,pardon, ze vsechn necituju:))
lalala já mám pocit, že je to tady spíš jedno velký nedorozumnění. Že tu nikdo netvrdí, že je holka/žena zodpovědná za znásilnění. Ale že je zodpovědná za svůj osud, nebo jak to vyjádřit.
Abych byla srozumitelnější: holka šla s kámošema do hospody. Tam se nechala pozvat od party Ukrajinců na panáka a střih, probrala se svlečená uprostřed parku. Můžeme tady vést salónní řeči o tom, jaká měla práva a že ty chlapy to neospravedlňuje. NO SAKRA ŽE NE!! Ale když to hůdě stálo v ambulanci nahatý, promrzlý, domordovaný, tak mu to bylo hovno platný. přitom stačilo tak málo.
Já to nečtu tak, že holky si za to můžou samy, ale že by si měly dávat bacha, eliminovat rizika, protože svět není jenom duha a růžový poníci
smazáno
nonemy no podle mnohych tady bohuzel ano :((
nonemy ale to tu predsa nikto netvrdi.
Ja myslím, že každý tu hovorí o inej situácii a vzťahuje výroky na ňu. (Násilie doma vs násilie vonku)
A666 Ale ja te chapu a souhlasim. Ale za sebe se treba v nekterych situacích fakt bojim a to se mi nikdy nic zlého nestalo. Jen jednou jsem sla asi v 16 za přítelem do vedlejší vesnice silnici mezi poli a zastavilo auto s tremi kluky a chteli me naložit, tak jsem utekla do tech poli. A priznam se, ze sama uz jsem tam pak uz nikdy nesla. Vim, ze moje vina to nebyla, ale co by mi to bylo platný, kdyby me fakt chytili (treba si delali srandu, ja nevim). Na vesnických tancovackach jsem zase hlídala kamaradky, co to přehnaly, protoze se dycky objevil nejaky mistni zjev. Tak jsem delala takoveho trochu policajta a odvadece domu.
V rodinách a úzkém kruhu je nejvic rizika, to vim. Je hruza, ze neexistuje poradna podpora veřejnosti a holky to radsi tají. A kdyz se to provalí, tak tresty nula nula nic.
Ono jde o to, že ta výchova k prevenci už tu je, je všudypřítomná a dává se jí momentálně mnohem větší důraz než v reálu má, protože opakuji, prevence pomáhá v minoritním množství případů.
Jestli by teda nebylo lepší vyzdvihnout potřebu a důležitost změny výchovy, ale nepopírat taky přínos prevence a eliminace rizik i s uvedením faktů. Pak by možná oba tábory našly společnou řeč. Což je podlě mě důležité.
nonemy vždyť to není pravda, co píšeš. Michas dohromady dvě různé situace.
To, že znásilní někdo blízký se skutečně velmi často nijak předvídat nedá. Pokud se již předtím nechová agresivně.
To je prostě naprosté svinstvo a nikdy nikdo to tady neobhajoval ani nezlehcoval.
Stejně tak nikdo nebrání holkám, aby nosily minisukně.
Jen se tu tvrdí, že opatrná by měla být každá holka, i ta v kalhotách, protože když ji na ulici přepadne někdo neznámý, těžko se mu ubrani argumentem, že nemá právo ji znasilnovat. Takovému jsou její práva celkem jedno a myslí něčím jiným, než hlavou.
Ale trauma, bolest, zdravotní následky a trauma a následky často celozivotni, si ponese právě ta oběť.
A to si může pořád říkat, že měla na cestu nočním parkem, ať v kalhotách nebo minisukně, svaté a nezpochybnitelne právo.
Nasilnika třeba chytí, odsoudí, ale to tu událost, to násilí, kterého se na obětí dopustil, to se z hlavy a duše nevymaze.
A stokrát může být dívka utvrzena v pocitu Ja mám pravo! Když ten parchant, co jí zkrizil cestu, její práva nijak nerespektuje.
Já teda myslím, že výchova k sebehodnotě a respektu se s výchovou k prevenci vůbec nevylučuje. Spíš mi to připadá jako součást té prevence. Protože člověk, který si je vlastní sebehodnotou jistý se ve stresové situaci spíš postaví sám za sebe (nebo i za druhé). A pokud se situce nevyvede, tak výchova k sebehodnotě a respektu je zase určitá prevence toho, aby si to poškozený uvnitř tolik nevyčítal, což se taky počítá.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje